18 Μαρ 2012

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ» Εργαλείο χαφιεδισμού και ψέματος


«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ»
Εργαλείο χαφιεδισμού και ψέματος
Στο «Βήμα της Κυριακής», 11/3/2012, υπήρξε ρεπορτάζ που αναπαράγει σχολιασμένα και διαστρεβλωμένα, την είδηση ότι το ΚΚΕ συζητά εσωκομματικά διάφορα θέματα, τα οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας συγκεκριμένο «blog» με «ανώνυμες αναφορές στην εσωκομματική κατάσταση που επικρατεί», (βλέπε σημερινός «Ριζοσπάστης», κυρίως φύλλο, σελ. 10 - 11).
Παρουσιάζει αποσπασματικά κάποιες θέσεις του ΚΚΕ, που με ανάλογο σχολιασμό, όχι μόνο τις διαστρεβλώνει, αλλά καλλιεργεί συνειρμούς που οδηγούν σε συμπεράσματα εχθρικά για το ΚΚΕ. Επικίνδυνη ταχτική, η σχολιογραφική παρουσίαση θεμάτων για το ΚΚΕ, προκειμένου να καλλιεργούν στις εργατικές, στις λαϊκές συνειδήσεις, την αποστροφή προς το Κόμμα μας, ως κόμμα αντιδημοκρατικό, μυστικοπαθές, επομένως αποκρουστικό και επικίνδυνο για τις λαϊκές δυνάμεις. Το όπλο της συκοφαντίας, της διαστρέβλωσης, του ψέματος σε όλο του το μεγαλείο!
Γράφει, λοιπόν, ανάμεσα σ' άλλα ότι: «Υπάρχει κείμενο "Για τον ηλεκτρονικό φραξιονισμό" που απαγορεύει στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να κάνουν χρήση του Facebook».
Είναι γεγονός ότι η λεγόμενη «κοινωνική δικτύωση» είναι της μόδας. Δεν έχει σχέση αυτή η τοποθέτηση με τη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Αλλωστε, ο «Ριζοσπάστης» είναι η πρώτη εφημερίδα που άνοιξε ιστοσελίδα στο ίντερνετ. Καλή η τεχνολογία και η ενημέρωση μέσω ίντερνετ, αλλά να υπάρχει και γνώση ποιος έχει την ιδιοκτησία στα χέρια του, άρα και τον έλεγχο. Για να μπορεί να ξέρει καθένας ως πού μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις διάφορες ιστοσελίδες, στα blogs, στους κόμβους δικτύωσης όπως το Facebook, το twiter κ.λπ.
Γράφει, λοιπόν, ότι το ΚΚΕ απαγορεύει στα μέλη του ακόμη και τη χρήση του Facebook. Να, λοιπόν, πώς παράγει πραγματικότητες που βρίσκονται στη φαντασία της εφημερίδας και του συντάκτη της, ελπίζοντας ότι θα συκοφαντήσει το ΚΚΕ για απαγόρευση των μελών του ΚΚΕ στην ενημέρωση!
Φακέλωμα
Πράγματι, η υπόθεση Facebook μυρίζει παρακολούθηση. Πρώτ' απ' όλα όλα τα δεδομένα, που καθένας οπαδός της κοινωνικής δικτύωσης έχει στη δική του σελίδα, είναι στη διάθεση των ιδιοκτητών του. Επομένως, ανά πάσα ώρα και στιγμή γνωρίζει την κάθε προσωπικότητα, τις συνήθειές της, τα ενδιαφέροντά της, τη ζωή της. Και ανά πάσα ώρα και στιγμή, η ιδιοκτησία είναι έτοιμη να δώσει σε κάθε κρατικό μηχανισμό, υπηρεσία, εντός και εκτός συνόρων τα πάντα. Ουσιαστικά Facebook σημαίνει αυτοφακέλωμα.
Ηδη έχει δει το φως της δημοσιότητας είδηση ότι η ιδιοκτησία του Facebook έχει δώσει τα στοιχεία για 5,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν σελίδα σε υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Υπάρχει μονάδα της CIA που παρακολουθεί και μαζεύει πληροφορίες, φωτογραφίες από το Facebook, το Twitter, και τα άλλα μέσα της λεγόμενης κοινωνικής δικτύωσης. Το ίδιο και του FBI.
Εργαζόμενος, ο οποίος έγραψε για τον εργοδότη του, απολύθηκε, αφού, ο εργοδότης του το βρήκε μέσω Facebook. Αλλος, ο οποίος έψαχνε για δουλειά, έδωσε με τα στοιχεία του και τη σελίδα του στο Facebook. Με βάση προσωπικά του στοιχεία, που βρήκε ο εργοδότης μέσω του Facebook δεν τον προσέλαβε. Και αυτά είναι από τα πιο αθώα.
Αλλο παράδειγμα είναι η δημιουργία προφίλ και παρακολούθηση όλης της on line συμπεριφοράς των χρηστών της Google, που μετά την ενοποίηση των δεδομένων των επιμέρους υπηρεσιών της γίνεται επίσημα, νομότυπα και με μεγαλύτερες δυνατότητες. Τα προφίλ πωλούνται σε τρίτους (εταιρείες, υπηρεσίες κ.τ.λ.)
Επίσης, ψήφιση και εφαρμογή νόμων (π.χ. Γερμανία), που επιτρέπουν στις αρχές ασφάλειας την παρακολούθηση της διαδικτυακής συμπεριφοράς όλων των ανθρώπων, χωρίς εισαγγελική εντολή. Επιτρέπουν ακόμα και την εγκατάσταση κρυφών προγραμμάτων παρακολούθησης κάθε πληκτρολόγησης που κάνει ο παρακολουθούμενος στον υπολογιστή του και μετάδοση των στοιχείων όταν συνδεθεί στο διαδίκτυο.
Είναι γνωστή η χρήση blogs ως προπομπών, που ακολουθούνται από δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο, για τη διασπορά προβοκατόρικων ρεπορτάζ, σχετικά με την κομματική ζωή και την εσωκομματική συζήτηση διάφορων θεμάτων στο ΚΚΕ.
Μερικά ακόμη παραδείγματα για τους κινδύνους: Ψεύτικοι λογαριασμοί του «Ριζοσπάστη» στο Tweeter με προβοκατόρικο περιεχόμενο. Πρόσφατη αναδημοσίευση από πολλά blogs ακόμα και συμβατικά ΜΜΕ, ψεύτικης ανακοίνωσης του ΚΚΕ. Παλιότερη αναδημοσίευση από πολλά blogs της κατασκευασμένης είδησης για χρηματοδότηση του ΚΚΕ από τον Σαντάμ Χουσεΐν.
Συχνή εμφάνιση ψεύτικων και προβοκατόρικων λογαριασμών της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλων στελεχών στο Facebook που έστησαν άλλοι και μάλιστα δεν μπορούν να καταργηθούν.
Για όλ' αυτά, το ΚΚΕ όχι μόνο συζητά με τα στελέχη και τα μέλη του, ως συστατικό στοιχείο περιφρούρησης και επαγρύπνησης, αλλά είναι υποχρεωμένο να το κάνει προκειμένου να αυτοπροστατευτεί από το να δίνει στοιχεία που μπορεί να ανοίξουν χαραμάδα παρέμβασης του ταξικού αντιπάλου. Οχι μόνο για τα στελέχη και τα μέλη του, τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ, αλλά για κάθε ριζοσπάστη που βρίσκεται στο εργατικό λαϊκό κίνημα και παλεύει κόντρα στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Ι.


Συμβαίνουν...
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ: Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ή πρέπει να κλείσουν ή να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες. Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών (άρθρο 11 στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη»), σε περίπτωση που κλείσουν οι σταθμοί το προσωπικό «είναι δυνατό να μεταφερθεί» σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου «ανάλογα με τις ανάγκες του» και «σε θέσεις ειδικότητας εφόσον κατέχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα». «Αντιδρώντας» η ΠΟΕΣΥ, αποφάσισε να ζητήσει με τη... «διαδικασία του κατεπείγοντος», συναντήσεις με τον υπουργό Επικρατείας Π. Καψή, τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο και το προεδρείο της ΚΕΔΕ.
ΕΡΤ: Στη συγχώνευση του ψηφιακού καναλιού «Πρίσμα+» με την ΕΤ-1 και το κλείσιμο του επίσης ψηφιακού καναλιού «Σινεσπόρ» προχωρά η διοίκηση της ΕΡΤ από τη Δευτέρα 19 Μάρτη. Το «Πρίσμα+», με προγράμματα με υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ, θα ενταχθεί στην ΕΤ-1, με τη δημιουργία μιας καθημερινής ζώνης από τις 19.00 - 22.00, αλλά μόνο από την ψηφιακή και όχι την αναλογική μετάδοση της ΕΤ-1. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ θα αναμεταδίδεται και από τη συχνότητα της ΕΤ-1, με ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική γλώσσα.
«ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»: Ως εργαζόμενους με «σύμβαση εξαρτημένης εργασίας» αναγνωρίζει σχετική δικαστική απόφαση, όσους αμείβονται με το απαράδεκτο καθεστώς των «Δελτίων Παροχής Υπηρεσιών». Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Ειρηνοδικείο, κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» στο «enet.gr» της «Χ. Κ. Τεγόπουλος». Το δικαστήριο έκρινε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε «σύμβαση εξαρτημένης εργασίας» κατά την οποία ήταν όλοι τους υποχρεωμένοι να «προσέρχονται στα γραφεία της επιχείρησης, (...) βάσει συγκεκριμένου εβδομαδιαίου προγράμματος, που συγκροτούσε η διεύθυνση, η οποία (...) καθόριζε με εντολές και υποδείξεις και το περιεχόμενο της εργασίας».

Κυκλοφορεί το περιοδικό της ΟΓΕ
Με εκτενή αναφορά στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών κυκλοφορεί το περιοδικό της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού της για το 2012, η ΟΓΕ συνοψίζει τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της προκειμένου να στηρίξουν τους απεργούς. Επίσης, συζητά για την πολύτιμη πείρα από τη σύσταση και τη δράση της Επιτροπής Γυναικών των απεργών χαλυβουργών με την Μαρία Δελλή, μέλος της Επιτροπής.
Το τεύχος που κυκλοφορεί περιλαμβάνει επίσης αρθρογραφία για μια σειρά ζητήματα της επικαιρότητας: Για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, των εργασιακών σχέσεων. Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μπορούν να ενημερωθούν για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Να μάθουν για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως μοχλού για την μετακύλιση του κόστους της Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενες μπορούν ακόμα να πληροφορηθούν για τις αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις ιδιαίτερες επιπτώσεις των αντιλαϊκών μέτρων στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Μπορούν να βρουν απαντήσεις για όλα όσα προβάλλονται συστηματικά από τα αστικά ΜΜΕ για τη «φιλανθρωπία» και τον «εθελοντισμό» και να διαβάσουν για την ουσιαστική διαφορά που έχει από αυτά η ταξική αλληλεγγύη, η αλληλεγγύη των εργατών.
Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού αποτυπώνεται η πείρα από τη συμμετοχή των δυνάμεων της ΟΓΕ στην πάλη για να καταργηθούν τα χαράτσια και τα επόμενα βήματα των συλλόγων και των ομάδων στο μέτωπο της οργανωμένης άρνησης πληρωμής τους. Σημαντική θέση κατέχουν επίσης οι αγρότισσες, η συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το ρόλο τους στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Από την ύλη του περιοδικού δε λείπουν, τέλος, ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον.
Το περιοδικό της ΟΓΕ κυκλοφορεί από τους συλλόγους και τις ομάδες σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ