18 Μαρ 2012

Εξαφανίζουν τους μικρούς και μεσαίους ψαράδες


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εξαφανίζουν τους μικρούς και μεσαίους ψαράδες.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Προσπάθεια κατάργησης της παράκτιας αλιείας και ενίσχυση των μεγάλων εταιριών και του κεφαλαίου, προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο με την έκθεση που έφερε για συζήτηση χτες κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Η τροποποίηση των κανονισμών που καταργούν σε μεγαλύτερο βαθμό την παράκτια αλιεία, εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αλιείς.
Τις θέσεις του ΚΚΕ, εξέφρασε στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, επισημαίνοντας ότι:
«Δεν αποδεχόμαστε την πρόταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκμετάλλευση των "αλιευτικών πόρων" στη Μεσόγειο θάλασσα γιατί είναι αντιεπιστημονική. Προσπαθεί να επιβάλει τη λήψη απαγορεύσεων της χρήσης αλιευτικών εργαλείων σε όλη τη Μεσόγειο και δε λαμβάνει μέτρα για την περιβαλλοντική ρύπανση που γίνεται από τη βιομηχανία και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Ενώ είναι γνωστή η διαφορετική σύσταση και οι αλιευτικές δυνατότητες από περιοχή σε περιοχή της Μεσογείου, που οφείλεται στις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν μεταξύ τους και οδηγούν σε διαφορετικού βαθμού ευτροφισμό και κατά συνέπεια και μεγεθών αλιευμάτων. Οταν θα εφαρμοστούν οι παραπάνω γενικευμένες απαγορεύσεις για τα εργαλεία και τις περιοχές αλιείας, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για συγκεκριμένες περιοχές που αποζούν από το αλιευτικό επάγγελμα. Κι αυτό επειδή, στο όνομα της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων, η πρόταση μειώνει την αλιευτική ικανότητα, με συνέπεια την άμεση μείωση και εξαφάνιση του αλιευτικού εισοδήματος μικρών και μεσαίων ψαράδων και τελικά τη μαζική έξοδο των μικρομεσαίων ψαράδων από το επάγγελμα. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η μαζική καταστροφή των αλιευτικών κοινοτήτων και η ερήμωση ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών. Ενώ το αλιευτικό έλλειμμα που αναμένεται να δημιουργηθεί θα σπεύσει να το καλύψει η ιχθυοκαλλιέργεια, τα συμφέροντα της οποίας θα ενισχυθούν προς όφελος των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, θα δυναμώσει ο ρόλος του κεφαλαίου στην αλιεία και θα εξαφανιστούν οι μικρομεσαίοι ψαράδες. Θα ενισχυθεί η μονοπώληση της αλιείας και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των μικρομεσαίων ψαράδων, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, με οδυνηρές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα και γενικότερα για το περιβάλλον.
Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η πολιτική διαχείρισης των αλιευτικών δυνατοτήτων και η ανάπτυξη της αλιείας δε νοείται έξω από τα συμφέροντα των μικρομεσαίων ψαράδων. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη της αλιείας πρέπει παράλληλα να σέβεται το θαλάσσιο οικοσύστημα, το περιβάλλον, τη δυνατότητα κάθε περιοχής, καθώς και ευρύτερα να υπηρετεί τις ανάγκες των μικρομεσαίων ψαράδων, μακριά και σε αντίθεση με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ολα αυτά πρέπει να είναι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο με μοχλό τον παραγωγικό αλιευτικό συνεταιρισμό, που θα αξιοποιεί με τον παραγωγικότερο τρόπο τις επιμέρους αλιευτικές δυνατότητες. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια επιβάλλεται η λήψη των κατάλληλων τεχνικών μέτρων, τα οποία θα τεκμηριώνονται επιστημονικά και θα είναι αναγκαία για τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων, τη διασφάλιση των παραγωγικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής και την προστασία των οικοσυστημάτων των θαλάσσιων περιοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ