23 Δεκ 2011

Αντιπαραθέσεις σε τάσεις και συνιστώσες



ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα έγιναν στην πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη συνεχίζουν να πυροδοτούν το κλίμα της έντασης
Συνεχίζονται οι αναταράξεις που προκάλεσε στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ η τρίτη πανελλαδική του σύσκεψη. Στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ μεταφέρθηκε χτες η αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και «Ανανεωτικής Πτέρυγας», η οποία έθεσε και εκεί ζήτημα παραβίασης των συλλογικών αποφάσεων του ΣΥΝ, που έρχονται σε αντιπαράθεση - κατά τη γνώμη της - με την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης. Η πλειοψηφία προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, επιχείρησε να υποβαθμίσει έως και να απαξιώσει την απόφαση της σύσκεψης.
Δεν ήταν λίγα πάντως τα στελέχη της ΠΓ, απ' όλες τις τάσεις, που ζήτησαν καθαρές επιλογές και όχι διά της διολίσθησης, ενώ τα στελέχη της «Πτέρυγας» συμφώνησαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα ακόμα και συνέδριο, με προϋπόθεση τα «καθαρά ερωτήματα». Εντονη κριτική ασκήθηκε και στο πλαίσιο της ΠΓ στον Αλ. Αλαβάνο και τα όσα είπε στην παρέμβασή του στην πανελλαδική σύσκεψη. Σαν κατακλείδα, η ΠΓ του ΣΥΝ συζήτησε δυνατότητες «εξωστρεφούς δράσης».
Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε πως «το αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης δε δικαίωσε τις ακραίες λογικές», ζήτησε συνάντηση με την «οικολογία» και εμβάθυνση των «βασικών αρχών της ταυτότητάς μας», αποσαφηνίζοντας ότι ο ΣΥΝ παραμένει σταθερά προσηλωμένος και στο «δημοκρατικό δρόμο για το σοσιαλισμό» και στον «ευρωπαϊσμό». Τέλος προέτρεψε σε δράση ώστε «ο ΣΥΝ να πρωταγωνιστήσει για μια άλλη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ».
Βολές και ενστάσεις
Στο μεταξύ η «Αριστερή Ανασύνθεση», τάση του ΣΥΝ, με ανακοίνωσή της ζήτησε χτες άμεσα δημοψήφισμα στο κόμμα για το ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξουν οι διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο «που θα ξεκαθαρίσει χωρίς συμβιβασμούς και επίπλαστες ενότητες εάν θα πάμε μακριά τον ΣΥΡΙΖΑ». Στην ανακοίνωση καταγγέλλει ότι «ο ΣΥΝ εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες», ότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα» βάζει «τροχοπέδη», αλλά και την «οξεία και άδικη κριτική απ' τα αριστερά» του Αλ. Αλαβάνου και συμπληρώνει: «Οι ισορροπίες κορυφής και η διάθεση να μη θιγούν τα κεκτημένα των στελεχών και της γραφειοκρατίας ακυρώνουν στην πράξη τον καθοριστικό ρόλο που παίξαμε στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε η άχρωμη οραματικά στάση του σ. Τσίπρα ούτε ο οπορτουνίστικος πατερναλισμός του σ. Αλαβάνου συνιστούν λύση».
Από την πλευρά της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Γαλάνης εκτίμησε (ρ/σ «Κανάλι 1») ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο Αλ. Αλαβάνος, στον οποίο διέκρινε μια τόλμη, αλλά το ότι το σχήμα διέρχεται «μια μικρή κρίση ταυτότητας». Ενώ σε ό,τι αφορά στα του ΣΥΝ επισήμανε ότι «ακυρώνει η μία πλευρά του την άλλη και μπερδεύει τον κόσμο».
Τα συμπεράσματά του από την Πανελλαδική Σύσκεψη έδωσε στη δημοσιότητα χτες και το «Ξεκίνημα», επίσης συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκτιμά ότι «μετά τις αποφάσεις της ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στη διαδικασία μετεξέλιξής του, από ένα ΣΥΡΙΖΑ εκλογική συνεργασία, στο ΣΥΡΙΖΑ των μελών» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είτε θα ξεπεράσει την εσωτερική παραλυτική κρίση που τον μαστίζει είτε θα οδηγηθεί στον εκφυλισμό και τη διάλυση».
Το «Ξεκίνημα» καταφέρεται εναντίον της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», αναφέροντας ότι η τοποθέτησή της «σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε δημόσιας αποδοκιμασίας των δηλώσεων του Λ. Κύρκου πρακτικά σημαίνουν ότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα», κραδαίνοντας την απειλή της διάσπασης, θα συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ