23 Δεκ 2011

«Πυρ κατά βούληση» σε εργαζόμενους, μισθούς, δικαιώματα


ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

«Συστάσεις» στα κόμματα της συγκυβέρνησης να αφοσιωθούν στο τσάκισμα του λαού για να σωθεί το κεφάλαιο
Οι βιομήχανοι πιέζουν για νέα μέτρα και ταχύτερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Είναι φανερό ότι σωτηρία για το λαό σημαίνει ανατροπή της εξουσίας τους και όχι αλλαγή του πολιτικού τους προσωπικού
Αυστηρή προειδοποίηση προς τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», να στηρίξουν τον κυβερνητικό στόχο για υιοθέτηση της νέας δανειακής σύμβασης, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη πάση θυσία, απηύθυνε χτες σε συνέντευξη Τύπου οΣΕΒ, ζητώντας εκ νέου σαρωτικές παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό, καθώς και αθρόες απολύσεις στο Δημόσιο.
Επιβεβαιώνοντας ότι η συμμετοχή στην ΕΕ και την Ευρωζώνη παραμένουν στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε ότι «αυτή τη στιγμή παίζεται αν θα παραμείνουμε ή όχι στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι χρέος και συμφέρον των κομμάτων της κυβέρνησης είναι «να συνεργαστούν ειλικρινά για να ξορκίσουν οριστικά τον εφιάλτη της δραχμής και της εθνικής υποτίμησης». Κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα απέναντι στο λαό, πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια για εκλογολογία και κομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια. Αν η κυβέρνηση αυτή δεν προφτάσει, η Ελλάδα θα πεινάσει».
Ωστόσο, η φτώχεια και η πείνα για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι προϋπόθεση για να σωθεί το κεφάλαιο, όπως δείχνει η χτεσινή παρέμβαση του προέδρου του ΣΕΒ, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αξίωση να προχωρήσουν άμεσα και ολοκληρωτικά τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ενδεικτική ήταν η φράση «κάποτε πρέπει να τελειώσει», που είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος, σχετικά με τη συζήτηση για την «αναμόρφωση» του Ασφαλιστικού, ζητώντας νέα σαρωτικά μέτρα.
Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν και απέναντι σε όσους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα, συκοφαντώντας τους σαν υπερασπιστές«προνομιούχων συντεχνιών». Επιβεβαιώνοντας, τέλος, ότι η ντόπια πλουτοκρατία πρωτοστατεί στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, για να θωρακίσει τα συμφέροντά της, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε: «Το πρόβλημά μας, εν τέλει, δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο πολιτικό (...) αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μία νέα Ευρώπη υπό την αμείλικτη πίεση των αγορών (που) δεν έχει χώρο για μια Ελλάδα, στην οποία σέρνουν τον χορό οι δήθεν φιλολαϊκές δυνάμεις των αμετανόητων του χθες».
«Πακέτο» - οδοστρωτήρας
Συνοπτικά, ο ΣΕΒ αξιώνει:
Νέο «τσεκούρι» στους μισθούς των εργαζομένων. Με πρόσχημα τη «δραματική επιδείνωση των συνθηκών», ο Δ. Δασκαλόπουλος παρέπεμψε σε συνεννόηση των «κοινωνικών εταίρων», που, όπως είπε, έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι μπορούν να το κάνουν, επιβεβαιώνοντας την απεριόριστη εμπιστοσύνη που τρέφει το κεφάλαιο για τους εργατοπατέρες. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ειρωνεύτηκε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι διαρκώς προαναγγέλλουν την κατάργηση των συμβάσεων, χωρίς - όπως ισχυρίστηκε προκλητικά - αυτό να συμβαίνει. Σφυρίζοντας αδιάφορα για τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των τελευταίων ετών στις κλαδικές συμβάσεις και τη διαρκή υπονόμευση της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΕΒ «στηρίζει έμπρακτα» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και είναι υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού, θεωρώντας βέβαια ότι αυτός θα πηγαίνει ολοένα και πιο κάτω, με τη βοήθεια και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Παραπέρα τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Δείχνοντας πού πραγματικά στοχεύει η παρέμβαση των βιομηχάνων, σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι η «επιβαρυντική, βαριά» νομοθεσία στα Εργασιακά, πέρα από το βασικό μισθό, ώστε ο μέσος όρος αμοιβών να έχει ανέβει πάρα πολύ «και να μας λένε ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί»! Ομολόγησε δηλαδή και αυτός ότι τα εργασιακά δικαιώματα πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και κάνουν ακριβότερο τον εργάτη, άρα πρέπει να καταργηθούν. Σ' αυτό το πνεύμα, ζήτησε περισσότερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, χαρακτηρίζοντάς την «καλό εργαλείο» και πρόσθεσε ότι «εάν χρειαστεί» θα επεκταθεί! Δηλαδή, ωράρια εργασίας, ειδικότητες, δικαιώματα, «θυσία» στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Νέες περικοπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ουσιαστικά και με κατάργηση βασικών παροχών. Το «ό,τι βγάζουμε να ξοδεύουμε»χρησιμοποιήθηκε για το Ασφαλιστικό, όπως και το «να τελειώνουμε» με τις συζητήσεις, για να ληφθούν μέτρα. Μέτρα που θέτουν σε μεγαλύτερη ακόμη αμφισβήτηση συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές και διακρίνονται από ιδιαίτερη βαναυσότητα απέναντι στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο. Σε δημοσιογραφική ερώτηση για το αν ο ΣΕΒ είναι υπέρ των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο, η απάντηση ήταν ότι ο δημόσιος τομέας «είναι τεράστιος», ότι πρέπει να απολυθούν όσοι δεν χρειάζονται, ότι όπως λαμβάνονται μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, ανάλογα πρέπει να προσαρμοστεί και ο δημόσιος.
Οι αξιώσεις του ΣΕΒ δεν είναι νέες, ωστόσο τις θέτει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ζητώντας «τελικές λύσεις». Σε ερώτηση για τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, ο Δ. Δασκαλόπουλος είπε ότι το έργο της, όπως και η διαμόρφωση του απαιτούμενου 3ετούς προγράμματος της δανειακής σύμβασης δεν μπορεί να ολοκληρωθεί«σε 10 μέρες», ρίχνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τροχιοδεικτικές βολές για την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ