1962: Ο ρατσισμός είναι πάντα παρών στις ΗΠΑ
Ομως πίσω από την εικόνα κρύβεται μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής επικρατούν οι πιο έξαλλες αντικομμουνιστικές, αντισοβιετικές θέσεις. Ορίζοντας ως «αυτοκρατορία του κακού» τη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ο Κένεντι υιοθετεί την πολιτική του «Ψυχρού Πολέμου», την εμπλουτίζει και την προωθεί. Η προσπάθεια των ΗΠΑ να εξοντώσουν την Κουβανική Επανάσταση οδηγεί τον κόσμο, το Φθινόπωρο του 1962, στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής.
Μια τέτοια εξωτερική πολιτική είναι μοιραίο να έχει το αντίστοιχό της στην εσωτερική. Εκεί που οι προπαγανδιστές του «αμερικανικού ονείρου» παρουσιάζουν τις ΗΠΑ ως προστάτιδα των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών όλου του κόσμου, η έκρηξη του ρατσισμού αποκαλύπτει το αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού.
Η υπόθεση του Τζέιμς Μέρεντιθ ήταν μια από αυτές τις υποθέσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο το 1962. Ο Τζέιμς Μέρεντιθ ήταν φοιτητής από το Μισισιπή και το «έγκλημά» του ήταν το χρώμα της επιδερμίδας του: ήταν μαύρος. Ομως το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή δεχόταν μόνο λευκούς φοιτητές. Η επίσημη δικαιολογία που προβαλλόταν από τις πανεπιστημιακές αρχές ήταν πως οι μαύροι και οι «μη καθαρόαιμοι λευκοί», δηλαδή οι Λατινοαμερικανοί, ήταν άτομα χαμηλής νοημοσύνης..!
Ο Τζ. Μέρεντιθ δεν παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της πόλης όπου γεννήθηκε. Μετά από ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα επικαλούμενος το σύνταγμα και τους νόμους κατά των φυλετικών διακρίσεων πετυχαίνει να πάρει μια θετική απόφαση από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο διέτασσε τις αρχές του Πανεπιστημίου να τον δεχτούν.
Στις 30 Σεπτέμβρη 1962 ο Τζέιμς Μέρεντιθ επιχειρεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή, αντιμετωπίζει όμως την απαγόρευση από τους «ιππότες» της «Κου - Κλουξ - Κλάν» που έχουν κλείσει την πόρτα του ιδρύματος. Το γεγονός προκαλεί την κινητοποίηση χιλιάδων μαύρων, Λατινοαμερικανών και λευκών αντιρατσιστών, οι οποίοι συγκροτούν διαδήλωση. Οι συγκρούσεις επεκτείνονται ταχύτατα και η αστυνομία επεμβαίνει. Στρέφεται εναντίον των διαδηλωτών. Το αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
30/9/2011
-- ΑΤΙΤΛΟ
30/9/2010
-- ΑΤΙΤΛΟ
30/9/2008
-- ΑΤΙΤΛΟ
30/9/2006
-- ΑΤΙΤΛΟ
30/9/2004
-- ΑΤΙΤΛΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου