2 Ιαν 2012

Η πλουτοκρατία κάνει ταμείο



ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η πλουτοκρατία κάνει ταμείο
Εκτιμήσεις και ανησυχίες, με δεδομένα τα αλλεπάλληλα πακέτα νέων μέτρων, την επομένη της συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ
Την εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του μηχανισμού δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ, αποφάσισε την περασμένη Κυριακή το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Η συνεισφορά για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 3,09%. Η σταδιακή εκταμίευση των δανείων έχει ως εξής: 10 δισ. το 2010 (εκ των οποίων τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ άμεσα), 11-12 δισ. ευρώ το 2011, 7 δισ. το 2012 και 2,5 δισ. ευρώ το 2013. Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνει τον Αύγουστο, ενώ η τελευταία τον Απρίλη του 2013. Αντιρρήσεις εξέφρασαν η Βραζιλία και η Ρωσία, οι οποίες μίλησαν για «άνευ προηγουμένου βοήθεια», αναφερόμενες μεταξύ άλλων και στο ύψος του δανείου.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αγορά των κρατικών ομολόγων και των ιδιωτικών τίτλων, αφού θα εφαρμόσει «παρεμβάσεις στην αγορά των ιδιωτικών και κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη», προκειμένου να θέσει τέλος στις διαπιστωμένες «δυσλειτουργίες». Παράλληλα, ανακοινώνει μέτρα για να παρακαμφθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης να τροφοδοτηθούν σε δολάρια.
Καταγράφοντας τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αναφερόμενος στις αποφάσεις του 22μελούς ΔΣ, διευκρίνισε ότι «σε ορισμένες από τις αποφάσεις υπήρξε ομοφωνία και σε άλλες συντριπτική πλειοψηφία. Σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων είχαμε συντριπτική πλειοψηφία». Από χτες, η Τράπεζα της Γαλλίας έχει ξεκινήσει την αγορά ομολόγων ευρωπαϊκών κρατών, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο πρακτορείο «Dow Jones Newswires».
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας, από την περασμένη βδομάδαγερμανικά τραπεζικά και ασφαλιστικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν με 8 δισ. ευρώ δάνεια προς ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα διατηρήσουν ως το τέλος του 2012. Επιπλέον, οι γερμανικές τράπεζες συμφώνησαν να αγοράσουν ομόλογα από την κρατική τράπεζα KfW, μέσω της οποίας διοχετεύεται το μερίδιο της Γερμανίας στις πιστώσεις προς την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» «απειλεί» την Ελλάδα με νέα υποβάθμιση (πιθανόν στην κατηγορία junk) μέσα στις επόμενες τέσσερις βδομάδες.
Μηχανισμός στραγγαλισμού των λαών
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ θα διασφαλίσει πως «οποιαδήποτε προσπάθεια αποδυνάμωσης του ευρώ θα αποτύχει», ενώ υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης από χώρες υπό πίεση και η χορήγηση βοήθειας από τις άλλες χώρες, συνιστούν ουσιαστικά ένα «Σύμφωνο Σταθερότητας» για την Ευρωζώνη, τονίζοντας: «Αν επιθυμούμε μια νομισματική ένωση θα πρέπει να προωθήσουμε και την οικονομική ένωση».
Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι σε διάστημα 48 ωρών η ΕΕ κατέληξε σε μια συμφωνία που διασφαλίζει μια συντονισμένη, ταχεία και αποτελεσματική απάντηση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης, ενώ υποστήριξε ότι η απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ δεν αφορά μόνο την παροχή βοήθειας, αλλά και την προώθηση περαιτέρω προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης.
Σ' αυτό το πνεύμα, χαιρέτισε τη δέσμευση Ισπανίας - Πορτογαλίας να υιοθετήσουν άμεσα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, δήλωσε την ετοιμότητα του Ταμείου να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό εφόσον του ζητηθεί.
Ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να επιταχύνει» τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένης της ανάγκης «καλύτερου συντονισμού και επίβλεψης των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών» στην Ευρωζώνη και σημείωσε: «Εχουμε πάρει μαθήματα από αυτήν την κρίση και γενικότερα από την οικονομική και νομισματική κρίση που ακόμα δεν έχει τερματιστεί (...) Στην Ευρωζώνη χρειάζεται αποτελεσματικότερη οικονομική διακυβέρνηση, καλύτερος συντονισμός και επίβλεψη των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών».
Συνοψίζοντας, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, υπογράμμισε την προσήλωση της Κομισιόν στη θωράκιση του ευρώ και σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο «υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις», τονίζοντας: «Οι προσπάθειες από τα κράτη - μέλη για την εξυγίανση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η οικονομική βοήθεια της Κομισιόν και η συμβολή της ΕΚΤ δείχνουν ότι θα υπερασπιστούμε πάση θυσία το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε χτες σε έκτακτη συνάντηση τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων για να τους ενημερώσει για το πακέτο, ενώ σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένονται οι αποφάσεις για τη δρομολόγηση της διαδικασίας έγκρισης του μηχανισμού.
Η Α. Μέρκελ υποστήριξε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, σημειώνοντας ότι «αυτό το πακέτο αποσκοπεί στη στήριξη και την προστασία του κοινού μας νομίσματος. Πρόκειται για μια πρωτοφανή διαδικασία στην ιστορία της Ευρωζώνης, αλλά και της ΕΕ. Προστατεύουμε το νόμισμά μας σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση ή για να το πω διαφορετικά: Προστατεύουμε τα χρήματα των ανθρώπων στη Γερμανία» και συμπλήρωσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την ΕΕ αποκτά τώρα βαρύνουσα σημασία».
Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Πιερ Λελούς, σημείωσε ότι «αυτά τα χρήματα βρίσκονται στο τραπέζι υπό τον όρο ότι κάθε ένας θα τεθεί υπό ένα σύστημα συλλογικής πειθαρχίας και μηχανισμού επιτήρησης» και πρότεινε τη λήψη μέτρων, όπως τη «θεσμοθέτηση του συμβουλίου της Ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών» και το σχηματισμό «ομάδας σοφών, η οποία θα μπορεί να εξετάζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και να γνωμοδοτεί».
Αντιδράσεις σε Μεγάλη Βρετανία - Κίνα - ΗΠΑ
Την άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να υπογράψει τη συμφωνία για το «μηχανισμό σταθερότητας», καθώς αυτός «αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης», εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ.
Αντιθέτως, η Σουηδία, παρόλο που δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή ότι είναι έτοιμη να συμμετέχει «ανάλογα με την περίσταση». Μάλιστα, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Αντερς Μποργκ, χαρακτήρισε ως «μη ρεαλιστική» την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι «το Λονδίνο είναι το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Αν πάψουν να λειτουργούν η χρηματοδότηση και οι πληρωμές προς τις τράπεζες, δε θα περάσουν παρά λίγες ημέρες προτού επηρεαστούν δραματικά οι οικονομικές αγορές του Λονδίνου».
«Αν μία κρίση ρευστότητας επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα, αν οι τράπεζες έχουν προβλήματα ρευστότητας, αυτό θα επηρεάσει τις εξαγωγές με τέτοιο τρόπο που θα σταματήσουν σχεδόν εντελώς. Είναι εντελώς αδύνατο για τις χώρες που βασίζονται στις εξαγωγές, όπως η Σουηδία, να λειτουργήσουν σε μία τέτοια κατάσταση», εξήγησε ο Α. Μποργκ.
«Είμαστε ενήμεροι για το μηχανισμό βοήθειας για την Ελλάδα που προετοιμάστηκε και ενεργοποιήθηκε από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (...) Η Κίνα υποστηρίζει σθεναρά τα μέτρα αυτά και πιστεύει ότι κάθε μέλος της Ευρωζώνης μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες του και να επιτύχει μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο και τάχθηκε υπέρ μιας ενισχυμένης συνεργασίας απέναντι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.
Οτι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ευρωζώνης, διευκρίνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος,Μπαρακ Ομπάμα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη «βαθιά ανησυχία» του για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τονίζοντας ότι η σταθεροποίηση της Ελλάδας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία και σταθερότητα, τόσο της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ. Σε συνέχεια προηγούμενων τηλεφωνικών επικοινωνιών του Αμερικανού Προέδρου, προχτές το βράδυ υπήρξαν δύο ακόμα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Α. Μέρκελ.
«Ανησυχίες» και νέα μέτρα
Η γαλλική «Le Figaro» γράφει: «Η νέα χρηματοπιστωτική αλληλεγγύη της ΕΕ, που προέκυψε από την κρίση, υποστηρίχθηκε από τα κράτη -μέλη σαν αντίβαρο στην προτεινόμενη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, η οποία θα ενίσχυε την επιρροή των μεγάλων χωρών, όπως της Γαλλίας και ιδιαίτερα της Γερμανίας».
Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» εκτιμά: «Στην ελληνική κρίση μάχονται τα ευρωπαϊκά κράτη εναντίον της βιομηχανίας του χρήματος. Πρόκειται για την ευημερία ολόκληρων χωρών, για το ευρώ και την ευρωπαϊκή συνοχή. Αν καταρρεύσουν και η Πορτογαλία και η Ισπανία, σύντομα θα κινδυνεύσει και η Γερμανία (...) Οι χρηματαγορές δεν πιστεύουν ότι θα πετύχει το πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα (...) Κυρίαρχος είναι ο φόβος μήπως επαναληφθεί η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers, μόνον που αντί για τράπεζες οι πρωταγωνιστές του δράματος θα είναι πια κράτη».
Ο Σερβάς Ντερόζ, ο Βέλγος κοινοτικός αξιωματούχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Κομισιόν που ηγήθηκε του αντίστοιχου κλιμακίου στην «τρόικα», μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στη βελγική εφημερίδα «De Tijd» και αναφερόμενος στο πρόγραμμα σκληρών μέτρων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ισχυρίζεται προκλητικά ότι «το σχέδιο είναι κοινωνικά δίκαιο, υπήρξε μέριμνα για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και το μεγαλύτερο τίμημα καλούνται να καταβάλουν οι υψηλόμισθοι».
Εντελώς αυθαίρετα, υποστηρίζει ότι «η κοινωνία αποδέχεται τα μέτρα. Αυτοί που διαδηλώνουν είναι η μειοψηφία, η οποία προέρχεται από το δημόσιο τομέα και είχε ζήσει πολύ πάνω από τις δυνάμεις της. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις», εκτιμά, δε, πως «οι αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων θα μειωθούν φέτος κατά 20%, με την εξαίρεση των χαμηλόμισθων».
Ο ίδιος, δείχνοντας πού πάνε τα πράγματα, ομολογεί: «Υπήρχαν νομικά κωλύματα για την αναπροσαρμογή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο δίνονται ισχυρά μηνύματα στον ιδιωτικό τομέα ότι οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με την παραγωγικότητα. Η αγορά εργασίας γίνεται πιο ευέλικτη, λιγότερο προστατευμένη. Με τον τρόπο αυτό, η προσφορά στην αγορά εργασίας θα αυξηθεί, κάτι που θα συμπιέσει τους μισθούς».
Στους ίδιους τόνους, ξεκαθαρίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι η ιδιοκτήτρια, τρόπον τινά, του προγράμματος. Αυτοί πήραν τις αποφάσεις, ενώ εμείς κάναμε τις διαπραγματεύσεις».
«Οι συνταγές που επιβάλλονται στην Ελλάδα είναι ταυτόσημες με αυτές που εφαρμόστηκαν εδώ το 2001 (...) τα άγρια μέτρα λιτότητας θα συναντήσουν αντίσταση. Θα τελειώσουν άσχημα», δήλωσε η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, υπογραμμίζοντας συνάμα τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα και την Αργεντινή προτού η χώρα κηρύξει στάση πληρωμών.
   
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

16/9/2011
 -- Ανησυχία και αδιέξοδα από τη βαθιά κρίση

30/8/2011
 -- Αναζητούν νέους συμβιβασμούς για ελεγχόμενη χρεοκοπία

7/12/2010
 -- Οξυμένοι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της λείας

23/11/2010
 -- Νέα δεδομένα από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης

19/3/2010
 -- Σενάρια και δηλώσεις στο φόντο των ανταγωνισμών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ