Στον Ιππόδρομο των πολιτικών κρατούμενων
Το χώρο που αποτέλεσε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων της χούντας, διάλεξε φέτος ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), για να τιμήσει την ιστορική μνήμη των δολοφονημένων αγωνιστών κατά τη διάρκεια της εφταετίας. Χτες το πρωί, ο χώρος του Ιππόδρομου έγινε τόπος μνήμης και τιμής. Τριάντα χρόνια ακριβώς από την επιβολή της ξενοκίνητης δικτατορίας των συνταγματαρχών, συμπληρώθηκαν χτες και όσοι βρέθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο έφεραν στο μυαλό τους εκείνες τις πρώτες "μαύρες" μέρες, για τον τόπο και το λαό.
Κι ήταν δύσκολο πράγματι να ξεχάσει κανείς το σημείο, από το οποίο άρχισε το έργο "πολιτικής αναμόρφωσης", των πρώτων κρατουμένων των συνταγματαρχών. Ηταν δύσκολο, να "σβήσουν" την εικόνα από τα μάτια, όσοι είδαν τονΠαναγιώτη Ελή να αφήνει την τελευταία πνοή του, μέσα εκεί, δολοφονημένος από τους δήμιους της χούντας. Ο χώρος του Ιππόδρομου έγινε εκείνες τις πρώτες μέρες του πραξικοπήματος, τόπος κολαστηρίου...
Η εκδήλωση άρχισε χτες με την ομιλία του προέδρου του ΣΦΕΑ Μ. Βαρδάνη,ο οποίος τόνισε: "Οι φετινές εκδηλώσεις αποτελούν ερέθισμα να ψηλαφήσουμε την ιστορική μας μνήμη, αναγκαιότητα για τους σημερινούς δύσκολους καιρούς που περνά η πατρίδα μας. Δύσκολους για την ειρήνη στην ευρύτερη ταραγμένη περιοχή. Δύσκολους για την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική μας ακεραιότητα. Δύσκολους για το λαό μας". Στη συνέχεια, ο Μ. Βαρδάνης έκανε αναφορά και σε κάποια δημοσιεύματα ερευνών, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες υπογραμμίζοντας: "Κάποια "περισπούδαστα" πορίσματα ερευνών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και που δεν ξέρουμε πού αποσκοπούν και ποιους εξυπηρετούν, μα σίγουρα επιχειρούν να ακυρώσουν την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της τυραννίας και να αμφισβητήσουν τη δημοκρατική συνείδηση των σημερινών Ελλήνων. Μια αντίσταση κατά της ξενοκίνητης χούντας, που έχει πάρει τη θέση της στην ιστορία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία και ειρήνη". Είναι ανάγκη των καιρών, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, να επαγρυπνούμε. Να κουβαλάμε την ιστορική μνήμη του αντιδικτατορικού αγώνα και να τη μεταλαμπαδεύουμε στους νέους. Οι νεκροί μας με την τίμια αγωνιστική τους διαδρομή το ζητούν, η δημοκρατία το έχει ανάγκη για να ζήσει.
Μετά το τέλος της ομιλίας, η ηθοποιός της Εθνικής Αντίστασης Αλ. Παϊζη διάβασε το ποίημα του Γ. Ρίτσου, με τίτλο: "Υμνος και θρήνος για την Κύπρο". Στη συνέχεια, ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο χώρο του μνημείου, που υπάρχει μέσα στον Ιππόδρομο. Ενα μνημείο αφιερωμένο "στους αγωνιστές που έκαναν το καθήκον τους απέναντι στο λαό και υπέφεραν σαν κρατούμενοι σε αυτόν τον χώρο...", όπως γράφει και η πλάκα που βρίσκεται πάνω σ' αυτό. Στεφάνια στο μνημείο κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, εκ μέρους της κυβέρνησης ο γγ Αθλητισμού Γ. Σγουρός, η Ε. Κιάου από την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας (ΠΕΜΕ), η αδερφή του Παναγιώτη Ελή και εκπρόσωποι από τα σωματεία των εργαζομένων στον Ιππόδρομο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Σπ. Χαλβατζής και Δημ. Γόντικας,ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλος,ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθ. Τσούρας,ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής κ.ά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
24/7/2002
-- Τίμησαν την πτώση της χούντας και τον αντιδικτατορικό αγώνα
24/7/1997
-- Χρέος μας, η αντίσταση και ο αγώνας
20/4/1997
-- Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις
19/4/1997
-- Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις
30/4/1996
-- Ανεξίτηλα τα σημάδια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου