ΕΑΤ - ΕΣΑ
Ανεξίτηλα τα σημάδια
"Είναι ανάγκη των καιρών να επαγρυπνούμε. Να κουβαλάμε την ιστορική μνήμη του αντιδικτατορικού αγώνα και να τη μεταλαμπαδεύουμε στους νέους. Οι νεκροί μας με την τίμια αγωνιστική τους διαδρομή το απαιτούν. Η δημοκρατία το έχει ανάγκη για να ζήσει... ".
Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967 - 74, Μιχάλης Βαρδάνης,έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης, που έγινε προχτές στον τόπο μαρτυρίου χιλιάδων αγωνιστών, στο πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ. Μια εκδήλωση που δεν έγινε μόνο για τα 29 χρόνια από την 21η Απρίλη του 1967 και για να τιμηθούν οι νεκροί που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στη δικτατορία, αλλά κυρίως "για να ψηλαφίσουμε την ιστορική μας μνήμη, αναγκαιότητα για τους σημερινούς δύσκολους καιρούς". Η όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν τόσο ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Μ. Βαρδάνης, όσο και οι παρευρισκόμενοι "οι νεκροί μας δείχνουν το δρόμο του καθήκοντος και της τιμής".
"Υπέρτατο χρέος μας αυτή η εκδήλωση για τους συναγωνιστές μας, που δεν ονειρεύτηκαν να πεθάνουν για να ηρωοποιηθούν, αλλά που συνειδητά επέλεξαν την άνιση πάλη για μια ζωή ελεύθερη με αξιοπρέπεια και τιμή. Τους χρωστάμε πολλά και τους οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορία των αγώνων τους, την τιμημένη διαδρομή τους στον αντιδικτατορικό αγώνα, ιερή παρακαταθήκη και να την παραδώσουμε στις νέες γενιές. Αυτή την υπόσχεση τους δίνουμε", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Μ. Βαρδάνης αναφέρθηκε στο κλίμα εκείνης της εποχής, με τις διώξεις και τις φυλακίσεις προοδευτικών πολιτών, με τη φίμωση κάθε έντιμης και δημοκρατικής φωνής και την ανάπτυξη παραστρατιωτικών εθνικιστικών οργανώσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και την επιβολή της χούντας το ξημέρωμα της 21ης Απρίλη. Αμέσως μετά οι φυλακές γεμίζουν, τα ξερονήσια ξανανοίγουν πριν καλά - καλά κλείσουν. Οι δολοφονίες διακεκριμένων δημοκρατικών στελεχών έχουν προδιαγραφεί κι όλα αυτά συντελούνται υπό την υψηλή καθοδήγηση των "συμμάχων". Και κατέληξε ο Μ. Βαρδάνης: "Τα σημάδια εκείνης της εποχής παραμένουν ανεξίτηλα έως σήμερα. Γιατί πώς να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τη βία, την αυθαιρεσία, την υποκουλτούρα και τις ταπεινώσεις των εφτά χρόνων; Πώς να λησμονήσουν όσοι είχαν θύματα; Πώς να ξεχαστούν τα παιδιά του Πολυτεχνείου; Γιατί να ξεχάσει ο κυπριακός λαός την τραγωδία του 1974 και το δράμα των αγνοουμένων;".
Αμέσως μετά την εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι επισκέφτηκαν το Μουσείο Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, που παραμένει ακόμα στο χώρο όπου πριν επέμβει ο Χρ. Λαμπράκης υπήρχε το Πάρκο Ελευθερίας. Στην προχτεσινή εκδήλωση - όπου ενεργό συμμετοχή εκτός από τη ΣΦΕΑ είχε και η Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας - παρευρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ η Λούλα Λογαρά, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Ν. Κεπέση, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Γιατράκος, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του "ΣΥΝ", Ν. Κωνσταντόπουλος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
24/7/2004
-- Η αντίσταση είναι η πιο δραματική έκφραση του ανθρώπου με συνείδηση
22/4/2004
-- Μέρα ευθύνης και εγερτήριο νέων αγώνων
22/4/2003
-- Μέρα μνήμης και κάλεσμα αγώνα
21/4/2002
-- Οι εκδηλώσεις του ΣΦΕΑ για το χουντικό πραξικόπημα
22/4/1997
-- Στον Ιππόδρομο των πολιτικών κρατούμενων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου