14 Φεβ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα για τον εργαζόμενο λαό


ΙΣΠΑΝΙΑ
Ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα για τον εργαζόμενο λαό
Ταξικά συνδικάτα και συσπειρώσεις αρχίζουν να κινητοποιούνται
Από τη διαδήλωση εργατοϋπαλλήλων στη Μαδρίτη στις 7/2. Το πανό του ΚΚ Λαών της Ισπανίας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: «Αλλο ένα κοινωνικό συμβόλαιο, άλλο ένα πισωγύρισμα. Εργατική Ενότητα - Γενική απεργία»
«Εδώ και δεκαετίες και πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων δεχόμαστε μία άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στην απασχόληση, στους μισθούς, στις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, όλα αυτά κατ' επιταγή των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.) και που προωθούν από κοινού με τις κυβερνήσεις διαφόρων κομμάτων σε κεντρικό, δημοτικό και επίπεδο αυτόνομων περιοχών. Κοινός τους παρανομαστής, να μας επιβάλουν, δηλαδή, να πληρώσουμε εμείς την καπιταλιστική κρίση που περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων περιουσιών. Είναι μία συνολική επίθεση και έτσι θα πρέπει να είναι και η απάντησή μας, συνολική και ενιαία», τόνισαν οι εκπρόσωποι 13 ταξικών και εναλλακτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που συγκεντρώθηκαν στο τέλος του περασμένου Γενάρη στη Μαδρίτη και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε γενική κινητοποίηση μέσα στο Μάρτη.
Από την άλλη, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων «CCOO» (Εργατικές Επιτροπές) και «UGT» (Γενική Ενωση Εργατών) στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου» με τις εργοδοτικές οργανώσεις, πολύ μακριά από το να αντικρούσουν όλες τις πιέσεις και τα ψεύτικα επιχειρήματα των εργοδοτών, έπραξαν το ακριβώς το αντίθετο, υπογράφοντας μία νέα αντικοινωνική συμφωνία στις 25 του περασμένου Γενάρη, που αφορούσε τους μισθούς. Συγκεκριμένα πρόκειται για ...αύξηση 0,5% στους μισθούς μέχρι το 2014, όταν ο πληθωρισμός έφτασε το 2,4% στο τέλος του Γενάρη. Μία νέα εκχώρηση, λοιπόν, που προστίθεται στις περικοπές των συντάξεων που υπογράφηκε τον περασμένο χρόνο, και τη σκανδαλώδη παθητικότητα που έδειξαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες για τις περικοπές των δικαιωμάτων στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση και την επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι οι μισθοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τις αυξήσεις των τιμών ανατρέπεται, φτάνει να δούμε τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) ότι για την περίοδο 2001-2009 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 31,6%, και αυτό χωρίς να συμπεριλάβουμε την εξωφρενική αύξηση των κατοικιών, ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε την ίδια περίοδο μόνο 13,9%, σχεδόν 20 μονάδες (!) διαφορά που αντανακλά το τεράστιο πλεόνασμα στα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας
Στο μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προέβλεψε την περασμένη Τετάρτη μία επιδείνωση στην αγορά εργασίας που αποχαιρέτησε το 2011 με 5.273.600 ανέργους, φτάνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 22,85% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και ο φαύλος κύκλος της ανεργίας δε σταματάει, καθώς όπως αναφέρουν ειδικοί η ανεργία για φέτος θα παρουσιάσει αύξηση, ενώ δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο οι άνεργοι να φτάσουν τα 6.000.000. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ισπανική αγορά εργασίας θα χάσει σε αυτήν την κρίση πάνω από 3.000.000 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νοικοκυριών με όλα τα μέλη να βρίσκονται άνεργα έφτασε στο τέλος του 2011 στα 1.575.000. Αυτό σημαίνει 149.000 περισσότερα νοικοκυριά από το τρίτο τρίμηνο του 2011 (επιπλέον 10,51%) και 247.000 περισσότερα από το τέλος του 2010 (18%), σύμφωνα με στοιχεία της Δημοσκόπησης του Ενεργού Πληθυσμού (EPA) που δημοσίευσε στο τέλος του Γενάρη το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ). Η επιδείνωση της αγοράς εργασίας είναι προφανής, ωστόσο τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης τις υφίστανται και όσοι εργάζονται, αν και προσωρινά... Το 44,8% των συμβολαίων προσωρινής εργασίας διαρκεί ήδη λιγότερο από ένα μήνα, ενώ το μήνα Γενάρη υπογράφηκαν 1,03 εκατομμύρια συμβόλαια, από τα οποία το 92,7% ήταν προσωρινού χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ασυγκράτητη αύξηση της επισφαλούς εργασίας. Ετσι, μόνο το 2,2% των συμβολαίων προσωρινής εργασίας διαρκούν πάνω από 6 μήνες, ενώ μόνο το 1,9% των συμβολαίων διαρκούν πάνω από ένα μήνα και λιγότερο από έξι, γεγονός που αντανακλά τη σκληρότητα της αγοράς εργασίας και για όσους εργάζονται, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες.
Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε σε ανησυχητικό βαθμό κατά 1 εκατομμύριο ατόμων μεταξύ του 2009 και 2010, κατά 2,1%, για να φτάσει το απίστευτο νούμερο των 11.666.827.
Προς ψήφιση μιας ακόμα πιο σκληρής εργασιακής μεταρρύθμισης
Στο μεταξύ, η υπογραφή της αντεργατικής συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συμβιβασμένων ηγεσιών των συνδικάτων CCOO και UGT, άνοιξε το δρόμο σε μιαεργασιακή μεταρρύθμιση που μπορεί να πλήξει ιστορικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μόνο πέντε μέρες μετά την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας, στις 30 του Γενάρη, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος πάντα των εργαζομένων, άφηνε να φανούν οι προθέσεις του, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα συνδικάτα: «Η μεταρρύθμιση θα μου κοστίσει μία γενική απεργία». Στις μέρες που ακολούθησαν, έγιναν γνωστά πολλά για τη μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, που δεν είναι παρά μία άγρια μείωση του κόστους των απολύσεων, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους εργοδότες για τους λόγους απόλυσης, οπότε ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να απολύει με αποζημίωση 20 ημερών ανά έτος εργασίας, όπως επίσης να εφαρμόσει άμεσα την κατάργηση, για όλους τους νέους εργαζόμενους της αποζημίωσης των 45 ημερών ανά έτος εργασίας.
Απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης έδωσαν την περασμένη Τρίτη 7/2, στη Μαδρίτη, 150.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα καταγγέλλοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να περικόψει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια Παιδεία, να κλείσει Κέντρα Υγείας, ή να ιδιωτικοποιήσει το νερό μέτρα που προκαλούν κύμα απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων σε μία χώρα με ποσοστό ανεργίας ρεκόρ.
Ταυτόχρονα, όπως επισημάναμε και στην αρχή, ταξικά και εναλλακτικά συνδικάτα προχωρούν μέσα στο Μάρτη σε μεγάλη κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο.
Στην πρώτη γραμμή το ΚΚ Λαών της Ισπανίας
Από την πλευρά του, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας σε ανακοίνωσή του, στις 29 του Γενάρη, αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των CCOO και UGT τονίζει μεταξύ άλλων:
«Ολα τα παραπάνω μας οδηγούν σε αδιέξοδο, όπου τον κάθε συνδικαλιστικό συμβιβασμό θα τον ακολουθεί μία νέα απαίτηση της εργοδοσίας και περαιτέρω δυσαρέσκεια των εργαζομένων που βλέπουν με όλο και περισσότερη δυσπιστία τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προκαλώντας έτσι μεγάλη δυσκολία οργάνωσης και αγώνα. Ωστόσο, υπάρχει ένας δρόμος για να αγωνιστούμε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της αστικής τάξης σε συνεργασία με τους προδότες συνδικαλιστικούς ηγέτες. Το ΚΚΛΙ κάνει έκκληση στο σύνολο των συνδικαλιστών, των εργαζομένων για ανυπακοή σε αυτές τις συμφωνίες. Καλούμε σε οργάνωση Επιτροπών για την Εργατική Ενότητα, δομές βάσης σε επίπεδο επιχείρησης και περιοχής που να έχουν ως στόχο την οργάνωση μιας διαρκούς κινητοποίησης με ορίζοντα τη Γενική Απεργία».

Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ