14 Φεβ 2012

ΓΑΛΛΙΑ Φόροι για το λαό, απαλλαγές για το κεφάλαιο


ΓΑΛΛΙΑ
Φόροι για το λαό, απαλλαγές για το κεφάλαιο
ΠΑΡΙΣΙ.--
Αργά χτες το απόγευμα επρόκειτο ν' αρχίσει στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για την κυβερνητική πρόταση που προβλέπει αύξηση του ΦΠΑ όλων των βαθμίδων κατά 1,6% (που σημαίνει ότι για ορισμένα τρόφιμα θα φτάσει το 6%, για ορισμένα άλλα το 7,5% και για κάποια άλλα προϊόντα σχεδόν το 21%). Κατά τον Πρόεδρο Σαρκοζί, που προανήγγειλε το συγκεκριμένο μέτρο πριν από μερικές ημέρες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιγκαρό», η αύξηση αυτή προορίζεται για την κάλυψη τμήματος των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία, με το γνωστό πρόσχημα ότι «θα ελαφρυνθούν οι εργοδότες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Η πρόταση έχει προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις συνδικάτων και εργαζομένων, οι οποίοι τονίζουν ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις εργοδοτικές εισφορές μέσα από την αύξηση της τιμής όλων των προϊόντων. Επίσης, χαρακτηρίζουν γελοιότητα και κοροϊδία τα περί «δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» μέσα από την εφαρμογή του μέτρου.
Ενάντια στην πρόταση έχει ταχθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ αναταράξεις παρατηρούνται και στους κόλπους του κυβερνώντος UMP, καθώς πολλοί βουλευτές επικρίνουν τον Σαρκοζί, όχι για το μέτρο, αλλά για τη χρονική επιλογή της παρουσίασής του, σχεδόν δύο μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Επισημαίνουν ότι ήδη το εκλογικό σώμα φαίνεται να έχει εξοργιστεί από σειρά άλλων μέτρων, όπως οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές των τελευταίων μηνών, η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, οι συνεχείς προσπάθειες διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ