14 Φεβ 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Πανικός με τις "τρελές αγελάδες"


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πανικός με τις "τρελές αγελάδες"
Η Γαλλία και το Βέλγιο διέκοψαν τις εισαγωγές βόειων κρεάτων από τη Βρετανία, ενώ η Γερμανία απαιτεί μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Πανικός επικρατεί στη Βρετανία, μετά την ανακοίνωση την Τετάρτη της βρετανικής κυβέρνησης ότι η "ασθένεια των τρελών αγελάδων" μπορεί να συνδέεται με μια ασθένεια του εγκεφάλου που είναι μοιραία για τον άνθρωπο. Η Γαλλία και το Βέλγιο διέκοψαν χτες τις εισαγωγές βόειων κρεάτων από τη Βρετανία, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαγορεύσει όλες τις βρετανικές εξαγωγές βόειων προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Η ψύχωση έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά την εκτίμηση ορισμένων επιστημόνων ότι, μετά την πάροδο μιας περιόδου επώασης 30-40 ετών, 5.000 έως 500.000 άτομα μπορεί να προσβάλλονται κάθε χρόνο τον επόμενο αιώνα από την ασθένεια "Creutzfeldt - Jakob".
Στο μεταξύ, Βρετανοί αξιωματούχοι έφτασαν χτες στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν την Κοινότητα για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για την "ασθένεια των τρελών αγελάδων" (που το επίσημο όνομά της είναι Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοδιών - ΣΕΒ), ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιστημονική επιτροπή της ΕΕ για το θέμα.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χτες ότι κατανοεί τους φόβους που υπάρχουν στην κοινή γνώμη, αλλά η Επιτροπή δε θα πάρει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της "ασθένειας των τρελών αγελάδων" πριν την επόμενη βδομάδα. Κάθε μέτρο που έχει αποφασιστεί μονομερώς από τις χώρες - μέλη, τόνισε, είναι παράνομο.
Εκπρόσωπος επί θεμάτων γεωργίας τόνισε ότι από τα 30 εκατομμύρια ζώα που σφάζονται κάθε χρόνο, μόνο 12.000 απ' αυτά είχαν προσβληθεί από τη Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοδιών το 1995.
"Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό", πρόσθεσε ο Κοινοτικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για τη γαλλική απαγόρευση των εισαγωγών βόειων κρεάτων τη Βρετανία, είπε ότι δε γνωρίζει την απόφαση αυτή. Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει για τις απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει ορισμένα γερμανικά κρατίδια στο βρετανικό βόειο κρέας ότι είναι παράνομες.
"Ο νόμος της Ευρώπης είναι νόμος της Ευρώπης και πρέπει να γίνεται σεβαστός ώσπου να αλλάξει", είπε χαρακτηριστικά.
Η Κτηνιατρική Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ αναμένεται να συζητήσει τα νέα στοιχεία για την "ασθένεια των τρελών αγελάδων" που ήρθαν στη δημοσιότητα και την ενδεχόμενη σχέση της με την ασθένεια "Creutzfeldt - Jakob" που προσβάλλει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, κατά την προσεχή τακτική συνάντησή τους στις Βρυξέλλες σήμερα.
Από την πλευρά του, αντιδρώντας στη γαλλική απόφαση, ο Βρετανός υπουργός Γεωργίας Ντάγκλας Χογκ είπε ότι το γαλλικό μέτρο είναι "δυσανάλογο, άχρηστο και ενδεχομένως παράνομο".
Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ανησυχητική την προχτεσινή ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με την ασθένεια των "τρελών αγελάδων".
"Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ανησυχητικά. Θα πρέπει να σκεφτούμε νέα μέτρα που θα μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης", δήλωσε ο κτηνίατρος Φρανσουά Μεσλέν, της Υπηρεσίας Εποπτείας και Αντιμετώπισης των Εμφανιζόμενων Ασθενειών (της ΠΟΥ).
Το σήμα κινδύνου δόθηκε την Τετάρτη, με τη δήλωση του Ντορέλ στη Βουλή ότι η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει 4,5 εκατομμύρια λίρες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών. Μελέτη 10 ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια "Creutzfeldt - Jakob" (από τους οποίους οι 7 πέθαναν) σε ειδικευμένη μονάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έδειξε ενδεχόμενη σχέση μεταξύ της ασθένειάς τους και της ΣΕΒ. "Φαίνεται πως βρήκαμε κάτι καινούριο, που συνέβη τη δεκαετία του '90 και μπορεί να έχει τις ρίζες του σε έκθεση στη ΣΕΒ στα μέσα της δεκαετίας του '80", εξήγησε ο δρ. Τζον Πάτισον, υπεύθυνος της ομάδας των μελετητών.
"Αν μου ζητάτε να πω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος όταν τρώμε βοδινό κρέας, δεν μπορώ να το κάνω", πρόσθεσε.
Τις πιο ανησυχητικές δηλώσεις, όμως, τις έκανε ο μικροβιολόγος Ρίτσαρντ Λέισι, ο οποίος ανέφερε ότι "ένα καταστροφικό σενάριο είναι ότι ο μίσος πληθυσμός είναι γενετικά ευάλωτος στη ΣΕΒ και ότι 5% ως 50% των ανθρώπων έχουν καταναλώσει αρκετές μολυσμένες ποσότητες κρέατος, ώστε να προσβληθούν από την ασθένεια τα επόμενα χρόνια".
"Τον ερχόμενο αιώνα", πρόσθεσε ο Λέισι, "ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί σ' αυτή την περίπτωση να φτάσει τα 5.000 με 500.000 το χρόνο" και κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση της Βρετανίας ότι "σκοπίμως έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του πληθυσμού επί μια δεκαετία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ