14 Φεβ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Λαϊκές αντιδράσεις για τον εργασιακό μεσαίωνα



ΙΣΠΑΝΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις για τον εργασιακό μεσαίωνα
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Σε γενική κινητοποίηση και την πραγματοποίηση διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Ισπανία στις 19 Φλεβάρη κάλεσαν προχτές Σάββατο τα δύο κύρια συνδικάτα της χώρας, CCOO (Εργατικές Επιτροπές) και UGT (Γενική Ενωση Εργατών), μία μέρα αφότου παρουσίασε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τη μεταρρύθμιση στην εργασιακή νομοθεσία με αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα και θα θέσουν τέλος σε πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων.
Οι συμβιβασμένες ηγεσίες των δύο αυτών συνδικάτων αναγκάστηκαν στην ουσία να πάρουν την παραπάνω απόφαση ύστερα από τη δυσαρέσκεια και την οργή που εκδηλώνουν οι εργαζόμενοι και την πίεση των ταξικών δυνάμεων που δυναμώνουν. Αρκέστηκαν απλά να κηρύξουν τη 19η Φλεβάρη μέρα γενικής κινητοποίησης «κλείνοντας τα αυτιά τους» στις εκκλήσεις για μια διαρκή κινητοποίηση με στόχο γενική απεργία, όπως απαιτούν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η έκκληση που απευθύνει τοΚομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, που καλεί το σύνολο των συνδικαλιστών, των εργαζομένων σε ανυπακοή στις συμφωνίες που προκύπτουν από τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - στον οποίο συμμετέχουν εδώ και χρόνια CCOO και UGT - και απαιτεί τη διενέργεια γενικής απεργίας.
Υπενθυμίζεται πως οι τροποποιήσεις στην εργασιακή νομοθεσία αφορούν σε μια άγρια μείωση του κόστους των απολύσεων, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τους εργοδότες. Δίνεται το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να ελαστικοποιούν το ωράριο των εργαζομένων. Προβλέπουν επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μείωση των ημερών εργασίας που δικαιούνται ως αποζημίωση οι εργαζόμενοι που απολύονται από το σημερινό ανώτερο των 45 ημερών σε 33.
Τέλος, εννέα άνθρωποι συνελήφθησαν και τουλάχιστον άλλοι εννέα (οι 8 αστυνομικοί) τραυματίστηκαν το Σάββατο μετά από μικροσυμπλοκές διαδηλωτών με αστυνομικούς στην πλατεία ντε Σολ της Μαδρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ