11 Μαρ 2012

ΑΡΜΕΝΙΑ Σε συνθήκες φτώχειας το 50% του λαού


ΑΡΜΕΝΙΑ
Σε συνθήκες φτώχειας το 50% του λαού
Στην Αρμενία το 50% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας και προσπαθεί να επιβιώσει με λιγότερα από 25 δολάρια το μήνα
Σε μία μόλις ημέρα, στις 7 Φλεβάρη, δύο γυναίκες 67 και 62 ετών έθεσαν τέλος στη ζωή τους στην Αρμενία, αναδεικνύοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με τον αυξανόμενο αριθμό αυτοκτονιών και αποπείρων αυτοκτονίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους άνεργους και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Είκοσι χρόνια μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού - που έφερε και στην πρώην Σοβιετική αυτή Δημοκρατία όλα τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, όπως ανεργία, εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων, κατάργηση ιστορικών κοινωνικών κατακτήσεων (δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κατοικία, κοινωνική περίθαλψη), την αβεβαιότητα για την αυριανή μέρα - έχει οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπους να καταφεύγουν σ' αυτήν την ύστατη μορφή απόγνωσης.
Σύμφωνα με έρευνες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, υπήρξε μια αύξηση το 2011 κατά 30% στον αριθμό των αυτοκτονιών και όσων κάνουν απόπειρες (647) σε σχέση με το 2009 (498), την χρονιά που η οικονομία της χώρας είχε ύφεση κατά 14%. Σε αυτή την πράξη απόγνωσης καταφεύγει το 56,7% των ανέργων ηλικίας 30 έως 65, και το 23,1% των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Κύριες αιτίες αποτελούν η αβεβαιότητα για το μέλλον, οι δυσκολίες διαβίωσης, η ακρίβεια των βασικών προϊόντων.
Μάστιγα η φτώχεια και η ανεργία
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους και τους ηλικιωμένους, η πενιχρή σύνταξη δεν φτάνει ούτε καν για να καλυφτούν τα έξοδα για τη θέρμανση τους χειμερινούς μήνες. Σήμερα μια «καλή» μηνιαία σύνταξη κυμαίνεται στα 31.300 δράμια (δηλαδή περίπου 82 δολάρια), μετά την εξευτελιστική «αύξηση» που έδωσε η κυβέρνηση το Γενάρη κατά 2.600 δράμια. Η κατώτατη σύνταξη κυμαίνεται στα 13.000 δράμια, δηλαδή μόλις 34 δολάρια. Ωστόσο, η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού με τις τιμές των τροφίμων να έχουν αυξηθεί κατά 6,1% το 2011, δείχνει σε τι τραγική κατάσταση βρίσκεται ο άνεργος, ο ηλικιωμένος και συνολικά ο λαός. Καθόλου παράξενο που το 2011 το «Forbes» κατέταξε την Αρμενία στην δεύτερη χειρότερη χώρα με βάση την οικονομία, μετά τη Μαδαγασκάρη. Η επίσημη καταγραμμένη ανεργία είναι στο 6%, ωστόσο σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η ανεργία κυμαίνεται ανάμεσα στο 19 και το 50%!
Σήμερα στην Αρμενία, με πληθυσμό λιγότερο από τρία εκατομμύρια, το 50% ζει σε συνθήκες φτώχειας και προσπαθεί να επιβιώσει με λιγότερα από 25 δολάρια το μήνα, ενώ το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού έχει φύγει από τη χώρα αναζητώντας δουλειά στην Ρωσία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της «Unisef» το 2009, το ποσοστό των παιδιών ηλικίας έως 18 ετών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν το 38,1%.
Είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση, οι κατά καιρούς κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας, ενισχύοντας την άρχουσα τάξη και το κεφάλαιο σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού που έχει δει τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού να περιορίζονται και να παίρνονται πίσω. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ιδιωτικοποιήσεις της βιομηχανίας, ενώ ήδη το 90% της καλλιεργήσιμης γης έχει ιδιωτικοποιηθεί. Σημειώνεται πως η πρώτη ιδιωτικοποίηση στη χώρα ήταν η πώληση της αρμενικής τηλεφωνίας «Armentel» το 1997 στον ΟΤΕ, ενώ στα σκαριά για ιδιωτικοποίηση βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία, το εργοστάσιο υποδημάτων του Ερεβάν, η εθνική αεροπορική εταιρεία, καθώς και το εργοστάσιο κονιάκ, τα ορυχεία διαμαντιών, χρυσού κ.ά.
Εστία έντασης το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Πηγή έντασης για την Αρμενία και συνολικά την ευρύτερη περιοχή αποτελεί το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επαρχίας του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμένιους και είχε κηρύξει την «ανεξαρτησία» του το 1991 μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Μετά από την κήρυξη και λήξη του πολέμου με χιλιάδες νεκρούς και μεγάλο κύμα προσφύγων, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συνομιλούν με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, ωστόσο πρόσφατα εξαιτίας των πολεμικών σχεδιασμών στην περιοχή, το ζήτημα ξαναβγήκε πιο έντονα στο προσκήνιο.
Το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Αρμενία ακούγονται απόψεις πως οι ΗΠΑ έχουν «συμφωνήσει» με το Αζερμπαϊτζάν να του δοθεί το Καραμπάχ σε αντάλλαγμα για την στήριξή του στις επιχειρήσεις κατά του Ιράν. Ακούγονται επίσης φήμες πως η Ρωσία προτίθεται να διαθέσει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο Καραμπάχ με πρόσχημα την κλιμακούμενη πολεμική επιχειρηματολογία για επίθεση στο Ιράν. Καθόλου τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρμενία και γύρω από αυτήν. Στα τέλη του Φλεβάρη ολοκληρώθηκαν οι τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις των στρατιωτικών μονάδων στις βάσεις που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Αρμενία, ενώ νωρίτερα ο τουρκικός στρατός μαζί με αεροπορικές και ειδικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Χειμώνας 2012» στην επαρχία του Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. Παράλληλα σχεδόν, στις 22 Φλεβάρη, ξεκίνησαν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των συνόρων με το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Να σημειωθεί πως Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν έχουν προχωρήσει στη σύσφιξη και των στρατιωτικών τους σχέσεων, με το Αζερμπαϊτζάν να κατηγορεί την Αρμενία για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Οι εξελίξεις αυτές δεν σηματοδοτούν τίποτα θετικό για τον ήδη βασανισμένο λαό της Αρμενίας.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ