1 Μαρ 2012

ΤΣΕΧΙΑ Διαδηλώσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας


ΤΣΕΧΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παιδείας
Μαζικά διαδήλωσαν οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
ΠΡΑΓΑ.--
Χιλιάδες Τσέχοι φοιτητές και καθηγητές διαδήλωσαν χτες στην Πράγα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας (συνεχίζοντας κινητοποιήσεις προηγούμενων ημερών) ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία θα επιβάλει δίδακτρα, την εμπορευματοποίηση της παιδείας και τον περιορισμό της ελευθερίας στη διδασκαλία. Οι χτεσινές διαδηλώσεις εντάσσονται στις πολύμορφες διαμαρτυρίες στα πλαίσια της «Εβδομάδας Κινητοποιήσεων» που είχε προκηρυχθεί.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, προβλέπεται η επιβολή διδάκτρων έως και 10.000 κορονών (περίπου 400 ευρώ) το εξάμηνο στα κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και η αντικατάσταση ακαδημαϊκών από εκπροσώπους της κυβέρνησης και επιχειρηματίες στα διοικητικά όργανα των ιδρυμάτων. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας δήλωσε χτες πως είναι ...έτοιμος να συζητήσει με τους καθηγητές και τους φοιτητές σχετικά με τις αλλαγές στην εκπαίδευση.
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους άσκησε κριτική στους διαδηλωτές, υποστηρίζοντας πως είναι πολιτικά υποκινούμενοι, ενώ ακύρωσε την προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μπρνο, μετά την ανακοίνωση των φοιτητών πως δεν είναι ευπρόσδεκτος.
Πρέπει να πούμε ότι παρά τα 20 χρόνια που έχουν περάσει από την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης, η δημόσια παιδεία και τα πανεπιστήμια έχουν επηρεαστεί σχετικά λιγότερο και διατηρούνται ακόμα δωρεάν σπουδές, τουλάχιστον στο βασικό κορμό των μαθημάτων. Ωστόσο τώρα η αστική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει τις αλλαγές στο πλαίσιο της «Συμφωνίας της Μπολόνια» της ΕΕ, ώστε και οι φοιτητές να πληρώνουν δίδακτρα και οι επιχειρήσεις να διεισδύσουν στο νευραλγικό αυτό τομέα.
Στις διαδηλώσεις πρωτοστατεί η φοιτητική οργάνωση «SOS, φοιτητές» όπου συμμετέχουν και οι Νέοι Κομμουνιστές της Τσεχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ