1 Μαρ 2012

ΓΣΕΕ του κεφαλαίου



ΓΣΕΕ του κεφαλαίου
Δεν μπορεί να κρυφτεί η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ετσι, με ανακοίνωσή της, ξεκαθάριζε ότι στο πλαίσιο της χτεσινής Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης, η ηγεσία της θα είχε, μαζί με τη γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Μπ. Σεγκόλ, συναντήσεις με μια σειρά από κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Μπαρόζο και ο Αντορ (Επίτροπος Απασχόλησης, ο οποίος εισηγήθηκε την άθλια για τους εργαζόμενους Λευκή Βίβλο για τις συντάξεις, όπου προβλέπεται παραπέρα παράταση του εργάσιμου βίου), καθώς επίσης με τον Βαν Ρομπάι (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και τον Μ. Σουλτζ (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ως μοχλός του κεφαλαίου στο συνδικαλιστικό κίνημα συνδιαλέγεται με όλους αυτούς τους σφαγείς των εργατικών δικαιωμάτων για τους λαούς και τους εργαζόμενους της Ευρώπης, είναι κυρίως και το τι λέει. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ, στις συναντήσεις, ανάμεσα στα άλλα, «θα γίνει εκτενής αναφορά στο σκληρό πακέτο μέτρων που επέβαλαν οι δανειστές στη χώρα μας και θα τονιστεί με επιχειρήματα η θέση της ΓΣΕΕ ότι τα συγκεκριμένα μέτρα εκτός από δυσβάσταχτα είναι και αναποτελεσματικά, αφού δεν προσφέρουν καμιά προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας».
Εδώ η ΓΣΕΕ λέει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι τα «σκληρά μέτρα» ήταν προϊόν επιβολής, αθωώνοντας πλήρως την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα και έχουν συναποφασίσει αυτή την άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική. Επομένως, τι ήθελε, πιο μαλακά αντεργατικά μέτρα; Και το λέμε με δεδομένο το βίο και την πολιτεία της από την υπογραφή της Σύμβασης των 77 λεπτών αύξηση στο όνομα του να υπερασπιστεί το θεσμό, (η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο από τη στιγμή που συνδιαλέγεται με τους καπιταλιστές για το πόσα θα χάσουν οι εργάτες), μέχρι τους πρόσφατους «κοινωνικούς διαλόγους» για το δεύτερο μνημόνιο που επίσης συζητούσε την αναστολή των συμβάσεων και τη μετενέργεια, όχι στο τρίμηνο αλλά στο εξάμηνο. Δηλαδή ό,τι νομοθέτησε η κυβέρνηση.
Δεύτερον, ότι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Για ποιον αναποτελεσματικά; Για την οικονομία, γιατί, όπως ισχυρίζεται, οι μειώσεις των μισθών μειώνουν τη ζήτηση και χάνουν οι επιχειρηματίες. Δηλαδή, άλλο μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης θέλει. Αλλά τα μέτρα αυτά, κάθε άλλο παρά αναποτελεσματικά είναι. Στοχεύουν στο αντιστάθμισμα της χασούρας κερδών λόγω κρίσης μέσω της μείωσης των μισθών. Και βεβαίως όταν έλθει η ανάκαμψη η κερδοφορία τους να είναι και γοργή και μεγάλη. Αρα το ζήτημα δεν είναι ότι τα μέτρα είναι «αναποτελεσματικά», αλλά ότι είναι ταξικά, υπέρ του κεφαλαίου και κατά των εργαζομένων.
Τέλος, το γεγονός ότι απευθύνονται στους ευρωενωσιακούς παράγοντες που μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ επεξεργάζονται και συναποφασίζουν αυτά τα μέτρα για να τους κάνουν τάχα να αλλάξουν συνταγή καπιταλιστικής διαχείρισης είναι μια ακόμη αποκάλυψη του ρόλου τους ως εργαλεία του κεφαλαίου για το πέρασμα της πολιτικής του στο εργατικό κίνημα. Αλλωστε, η χτεσινή μέρα της φιέστας της ΓΣΕΕ ενταγμένης στην πανευρωπαϊκή φιέστα της ΣΕΣ, (ελεύθερα ευρωπαϊκά συνδικάτα), είχε σύμφωνα με τη ΣΕΣ βασικό σύνθημα την «Ευρωπαϊκή Ενωση της αλληλεγγύης» που χάνεται γι' αυτό και εξαθλιώνονται οι εργαζόμενοι! Και προτείνει «ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης και επενδύσεων», «ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική», «ευρωομόλογο για τα κρατικά χρέη», «φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών», «πράσινη ανάπτυξη», κ.λπ. Οχι μόνο καμιά εναντίωση στα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ που εντείνουν την εκμετάλλευση, όχι μόνο καμιά κουβέντα ενάντια στην εκμετάλλευση, αλλά προτάσεις ενίσχυσής τους. Καλεί την εργατική τάξη σε πάλη για μια άλλη πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι αυτή θα φέρει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς! Δηλαδή, ότι τα μονοπώλια θα λύσουν τα προβλήματα των εργαζομένων άρα υποταγή στα μονοπώλια. Οσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψουν οι εργαζόμενοι με τέτοιες συνδικαλιστικές ηγεσίες τόσο πιο αποτελεσματική θα γίνεται η πάλη τους.

Κ. Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ