1 Μαρ 2012

Κανένας σωτήρας, μόνο η οργανωμένη λαϊκή πάλη


Κανένας σωτήρας, μόνο η οργανωμένη λαϊκή πάλη
Το χτεσινό μπαράζ του «Σκάι» για τις φορολογικές επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις δείχνει και την υποκρισία τους. Τόσο καιρό λένε ότι φταίει για τα χάλια της οικονομίας το γεγονός ότι δεν πιάνεται η φοροδιαφυγή. Τώρα που έχουν πιαστεί όλοι οι «φοροφυγάδες», δηλαδή οι μισθωτοί στους οποίους φόρτωσαν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, και πρέπει επιτέλους να πληρώσουν κάτι κι αυτοί που ποτέ δεν πληρώνουν, δηλαδή οι καπιταλιστές, τώρα σηκώνεται το θέμα: να μειωθούν κι άλλο οι φόροι στις επιχειρήσεις. Απ' την αρχή αυτό ήταν το θέμα τους.
Ετσι αποκαλύπτουν και γιατί μιλάνε τόσον καιρό για μικρότερο κράτος. Θέλουν περισσότερο χρήμα για τους καπιταλιστές. Από πού; Από τη φορολογία των εργαζομένων που θα γίνει επενδυτικό σχέδιο για το κεφάλαιο.
Τα θέλουν όλα δικά τους. Σωστά κάνουν. Το θέμα είναι να καταλάβουν και οι εργάτες ότι λύση δεν υπάρχει όσο οι καπιταλιστές έχουν την εξουσία. Και μηδενική φορολογία να τους δώσεις, πάλι θα θέλουν κι άλλα. Εξάλλου, καθένας τους ζητάει και διαφορετικά. Οι κατασκευαστές ζητάνε δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή δημόσιο χρήμα για να μη βάλουν φράγκο και να εισπράττουν, ό,τι ακριβώς γίνεται με τα διόδια.
***
Οτι ούτε το δεύτερο μνημόνιο θα δώσει λύση για τους εργαζόμενους είναι γνωστό. Το νέο είναι πώς το ομολογούν κι αυτοί που έκαναν τα πάντα μέχρι τώρα για να περάσει σαν αυτονόητο. Τώρα βγάζουν την ουρά τους απέξω. Γιατί εκτός από τη σωτηρία των καπιταλιστών υπάρχει και η σωτηρία του πολιτικού συστήματος. Ετσι, διάφοροι παίζουν τώρα το παιχνίδι της άλλης διαχείρισης. Λένε, ένα το κρατούμενο το Μνημόνιο, άλλο η διαχείρισή του. Ετσι που να μπορούν αύριο να πλασάρουν τον εκλεκτό της αστικής τάξης, που παρά τα προβλήματα του μνημονίου αυτός με μια άλλη διαχείριση θα σώσει την παρτίδα.
***
Θαύμα! Ο ένας μετά τον άλλο διάφοροι πολιτικοί της ΕΕ αρχίζουν και «μιλάνε ελληνικά». Δεν σκέφτονται και άρα μιλάνε ελληνικά, δηλαδή δεν εκφράζουν στο λόγο τους τις αγωνίες των Ελλήνων εργαζομένων. Απλά μπροστά στις κάμερες πετάνε μια ελληνικούρα για να αποδείξουν πως «είμαστε όλοι Ελληνες». Παίρνουν δηλαδή μέρος στην απάτη που ισχυρίζεται πως το πρόβλημα δεν είναι ο ταξικός πόλεμος σ' όλη την Ευρώπη, αλλά ο ανθελξηνισμός διαφόρων.
Αποδεικνύουν όμως και έτσι ότι ο δυνάστης μπορεί να φορά όποια σημαία και να παραμένει δυνάστης. Ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής σε άπταιστα ελληνικά ζήτησε να εφαρμόσουμε το μνημόνιο. Το ίδιο σε άπταιστα ελληνικά ζήτησε και ο Μπαρόζο. Και οι δύο εκφράζουν το μονοπωλιακό κεφάλαιο μιλώντας ελληνικά!
***
Είναι χοντρό ψέμα ότι χτυπήθηκαν οι χοντρέμποροι με την πρωτοβουλία μιας ομάδας στην Κατερίνη που πούλησε 24 τόνους πατάτας προς 25 λεπτά το κιλό. Χιλιάδες τόνοι πατάτας παραμένουν στις αποθήκες για να σαπίσουν. Το μόνο που αναδεικνύει η συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μεγάλη σημασία που έχει ο κεντρικός σχεδιασμός. Η μεγάλη σημασία που έχει η παραγωγή να εντάσσεται στις ανάγκες του λαού και η οργάνωσή της από το χωράφι ως το τσουκάλι να υπακούει στο σχεδιασμό.
Αλλά για αυτό δε λένε κουβέντα όσοι μιλάνε για «ιντερνετική» υπέρβαση των χονδρεμπόρων, οι οποίοι γελάνε περιμένοντας στη γωνία. Δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις σε τέτοια θέματα. Η υπερπροβολή σ' αυτό το θέμα στοχεύει να θάψει την ανάγκη των αγροτών να οργανωθούν, εντάσσοντας τη δουλειά τους στις λαϊκές ανάγκες.
Η ιστορία με τις πατάτες είναι ανάλογη με το «μια κουβέρτα για έναν άστεγο». Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι λιμοκτονούν και καμιά κουβέρτα δε θα λύσει το πρόβλημά τους. Το σύστημα ψάχνει άλλοθι σε τέτοιες ευγενείς πρωτοβουλίες που με τη σειρά τους παρέχουν στο σύστημα το άλλοθι που χρειάζεται για να αποδείξει πως δεν έχει σχέση με το έγκλημα.
Διά ταύτα: Χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς. Το ΚΚΕ σάλπισε προσκλητήριο, αλλά τίποτα δεν θα αλλάζει όσο οι ίδιες οι λαϊκές δυνάμεις δεν κάνουν δική τους υπόθεση τη μάχη για την ανατροπή. Αυτό είναι το κλειδί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ