30 Μαρ 2012

ΙΣΠΑΝΙΑ Με βασιλικό διάταγμα πέρασε η κυβέρνηση τα μέτρα λιτότητας



ΙΣΠΑΝΙΑ
Με βασιλικό διάταγμα πέρασε η κυβέρνηση τα μέτρα λιτότητας
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε την Πέμπτη τη δέσμη σκληρών μέτρων λιτότητας, ενέργεια που έπραξε χρησιμοποιώντας βασιλικό διάταγμα ώστε να παρακάμψει το Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση, στο όνομα της μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, που το 2009 έφθασε στο 11,2% του ΑΕΠ, στο 3% το 2012 αποφάσισε την μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, την ακύρωση του επιδόματος των 2.500 ευρώ για τις γεννήσεις, την εξάλειψη του προγράμματος φροντίδας της 3ης ηλικίας, περικοπές 6 δισ. στις δημόσιες δαπάνες, 13.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές 1,2 δισ. των δαπανών για τις περιφερειακές κυβερνήσεις.
Την ίδια μέρα της ανακοίνωσης, ξεκίνησαν μαζικές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις από τους δημόσιους υπάλληλους της χώρας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από διάφορα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα. Γενική απεργία για τις 8 Ιούνη έχουν ήδη αποφασίσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «UGT» (πρόσκειται στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα), ενώ η Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (FSP) της «UGT» καθόρισε την 2 Ιούνη ως μέρα γενικής απεργίας στο Δημόσιο, συντασσόμενη με τις Εργατικές Επιτροπές (CCOO) (που πρόσκειται στο ΚΚ Ισπανίας και άλλες οργανώσεις). Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για χρόνια συνέβαλαν μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, να περάσει η υποταγή και ο συμβιβασμός των εργαζομένων στη στρατηγική του κεφαλαίου. Παράλληλα, αρχίζουν να δημιουργούνται οι πρώτες προσπάθειες συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση, όπου εκεί δραστηριοποιούνται μέλη και φίλοι του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, που προβάλλουν το ζήτημα της γενικής απεργίας σε όλους τους κλάδους.
Τέλος, στα ...δικαστήρια ανακοίνωσε πως θα προσφύγει, κατά του βασιλικού διατάγματος για περικοπές στους μισθούς, το συνδικάτο «UGT», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η αντεργατική πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί με δικαστικά μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ