7 Αυγ 2012

ΣΤΙΒΟΣ Πρωταθλητής το ... ντόπινγκ



ΣΤΙΒΟΣ
Πρωταθλητής το ... ντόπινγκ
Το δικαστικό σίριαλ της υπόθεσης Κεντέρη -Θάνου - Τζέκου απασχόλησε την κοινή γνώμη τον προηγούμενο χρόνο
Sportidea
Στη σκιά του ντόπινγκ κινήθηκε, για μια ακόμη φορά, ο χώρος του στίβου τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μάστιγα της χρήσης αναβολικών συνώνυμο του επαγγελματικού αθλητισμού, προκειμένου να έρθει η επιτυχία και τα κέρδη που αυτή συνεπάγεται μονοπώλησε το ενδιαφέρον και τη χρονιά που πέρασε. Η υπόθεση Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου, σε εξωαγωνιστικά πλέον επίπεδα, το σκάνδαλο BALCO και οι αναφορές για σχέση των υπευθύνων και με τον ελληνικό χώρο, καθώς και αποφάσεις που μπερδεύουν παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της χρονιάς που πέρασε.
Ενός χρόνου ...ταλαιπωρία
Περίπου τέτοια εποχή πέρσι οι τρεις πρωταγωνιστές του θρίλερ που απασχόλησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 οι αθλητές Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου, καθώς και ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος κλήθηκαν σε απολογία από τον ΣΕΓΑΣ. Περίπου δυο μήνες μετά, η ελληνική ομοσπονδία ανακοίνωσε την αθώωση των αθλητών για το παράπτωμα της μη παρουσίασής τους σε κλήση για αντιντόπινγκ έλεγχο και τιμωρία του προπονητή τους για τέσσερα χρόνια αποκλεισμό. Απόφαση που για τον τελευταίο τουλάχιστον ουσιαστικά δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία, καθώς είχε εγκαταλείψει την ενεργό δράση, όσον αφορά τις δουλιές του με το στίβο. Από κει και πέρα ακολουθεί ένας πόλεμος συμφερόντων με την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου (ΙΑΑΦ) να δηλώνει δυσαρεστημένη από την απόφαση της αντίστοιχης ελληνικής και να παίρνει σχετικά μέτρα. Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι άνθρωποι της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας αρχικά έδειξαν να πέφτουν από τα σύννεφα από την αθώωση των αθλητών και μετέπειτα κινήθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα, προκειμένου να παραπέμψουν την υπόθεση στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης (CAS). Παράλληλα, μέχρι την οριστική απόφαση του τελευταίου αποφάσισαν - βάσει του κανονισμού - να τους απαγορεύσουν τη συμμετοχή σε αγώνες. Μετά την απολογία των τριών, το περασμένο Σεπτέμβρη αναμένεται η οριστική απόφαση του αθλητικού δικαστηρίου σε περίπου ένα μήνα από τώρα.
BALCO: Πολύ κακό για το τίποτα

Και ενώ αυτά συνέβησαν στην Ευρώπη, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού παίχτηκε ένα ακόμη θέατρο του παραλόγου. Μετά τις περίφημες εξαγγελίες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές των ΗΠΑ για φως στην υπόθεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων η ουσία έδειξε ότι στο τέλος «πολύ κακό για το τίποτα.». Το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις ποινές στους τρεις από τους τέσσερις εμπλεκόμενους, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ελαφρυντικές.
Επέβαλε στον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου Βίκτορ Κόντε, που παρασκεύαζε και χορηγούσε στους αθλητές απαγορευμένες ουσίες, 4μηνη φυλάκιση, ισάριθμους μήνες κατ' οίκον δικαστική επιτήρηση και δύο χρόνια δικαστική επιτήρηση.
Ο Γκρεγκ Αντερσον, προπονητής του μπέιζμπολ, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος και διανομή απαγορευμένων ουσιών καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση και άλλους τόσους μήνες κατ' οίκον δικαστική επιτήρηση. Παράλληλα, το δικαστήριο τους επέβαλε το πρόστιμο των 10.000 δολαρίων, ενώ τους αφαιρέθηκε η άδεια κατοχής όπλου. Αμφότεροι είναι υποχρεωμένοι να παραδοθούν και να μεταφερθούν στις φυλακές την 1η του περασμένου Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι από πλευράς αθλητών τιμωρήθηκαν για εμπλοκή στο εν λόγω σκάνδαλο οι Ντουέιν Τσέιμπερς και η Κέλι Ουάιτ, ο Τιμ Μοντγκόμερι και η Κρίστι Γκέινς.

Γυναικεία υπόθεση
Η Πηγή Δεβετζή και η Μαρία Καρασταμάτη ξεχώρισαν τη χρονιά που πέρασε. Στους άνδρες επιτυχημένος ήταν ο νεαρός Φιλιππίδης
Εντυπωσιακές ήταν οι διακρίσεις της Μαρίας Καρασταμάτη τη χρονιά που πέρασε
Eurokinissi
Το γυναικείο φύλο είχε την τιμητική του στις διακρίσεις του ελληνικού στίβου τη χρονιά που πέρασε, με τις Πηγή Δεβετζή και Μαρία Καρασταμάτη να κλέβουν την παράσταση. Στους άνδρες τις επιτυχίες μονοπώλησε ο νεαρός επικοντιστής Κώστας Φιλιππίδης.
Η Πηγή Δεβετζή κατάφερε να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν κατά τη διάρκεια του τελικού των Γκραν-Πρι της ΙΑΑΦ, αφήνοντας πίσω μεγάλα ονόματα του χώρου. Παράλληλα, είχε και την καλύτερη παρουσία από την ελληνική αποστολή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ελσίνκι, όπου αν και τραυματισμένη κατετάγη στην 5η θέση.
Το ταλέντο της έδειξε η νεαρή Μαρία Καρασταμάτη, που με τις φετινές της επιτυχίες συγκαταλέγεται πλέον στις μελλοντικές ελπίδες του ελληνικού στίβου στους αγώνες ταχύτητας. Η νεαρή αθλήτρια αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ. στο αντίστοιχο πρωτάθλημα των νεανίδων, σημειώνοντας παράλληλα και θαυμάσιο χρόνο, αφού το 11.03 είναι ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών. Παράλληλα, κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στα 60μ. στους ευρωπαϊκούς κλειστού στίβου.
Στα χνάρια της Καρασταμάτη βάδισε και η έτερη ελπίδα του ελληνικού κλασικού αθλητισμού, ο Κώστας Φιλιππίδης. Ο νεαρός επικοντιστής είχε κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Πανεπιστημιάδα της Σμύρνης και μάλιστα με επίδοση 5.75, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών για έφηβο αθλητή. Επίσης ήταν χρυσός Μεσογειονίκης και αργυρός στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων. Στο ενεργητικό του συγκαταλέγεται και η κατάρριψη 5 φορές του πανελληνίου ρεκόρ ανδρών στο επί κοντώ.
Αξιόλογη παρουσία τη χρονιά που πέρασε είχε και ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400μ. με εμπόδια καθώς με το 48.24 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν ο 9ος κορυφαίος του κόσμου και κορυφαίος στην Ευρώπη.
Υποθήκη για το μέλλον έβαλε πέρσι ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ
Eurokinissi
Το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν των Μεσογειακών Αγώνων κατέκτησε ο Χρήστος Μελέτογλου.
Υποθήκη για το μέλλον θεωρείται η 2η θέση στα 400μ, εμπόδια του Μηνά Αλοζίδη κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων. Τα ίδια ισχύουν και για τον Γιάννη Σμάλιο που αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης στον ακοντισμό του ευρωπαϊκού των εφήβων.
Στις γυναίκες και εκεί το «νέο αίμα» του ελληνικού στίβου είχε την τιμητική του. Από τις πιο αξιοσημείωτες επιτυχίες η πρώτη θέση της Δήμητρας Ντόβα στα 400μ. των Μεσογειακών Αγώνων. Το αργυρό μετάλλιο στα 60μ. του ευρωπαϊκού κλειστού στίβου κατέκτησε η Γεωργία Κοκλώνη.
Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση και της Αθηνάς Παπαγιάννη στα 20 χλμ βάδην, αφού στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ελσίνκι πήρε την 6η θέση. Τέλος, η Αθανασία Πέρα ήταν 3η στο τριπλούν του ευρωπαϊκού νεανίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ