9 Αυγ 2012

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Σύννεφα και στη γερμανική οικονομία


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Σύννεφα και στη γερμανική οικονομία
Associated Press
Σαφή σημάδια μετάδοσης της καπιταλιστικής κρίσης και στη Γερμανία, σε πρώτη φάση υπό τη μορφή συνεπειών από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, άρχισαν να καταγράφονται. Τις τελευταίες βδομάδες δημοσιοποιήθηκαν στη Γερμανία μια σειρά από κακούς οικονομικούς δείκτες, γεγονός, όπως σημειώνεται, «που υποδηλώνει ότι η χώρα δεν βρίσκεται πλέον στο απυρόβλητο της κρίσης στην Ευρωζώνη». Τον Ιούνη η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε μεγαλύτερη πτώση από το προβλεπόμενο, αγγίζοντας το 0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, την Τρίτη είχε ανακοινωθεί ότι οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,7% ενώ η ζήτηση από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης έπεσε κατά 4,9%, ποσοστά υψηλότερα απ' όσο υπολόγιζαν οι αναλυτές.
Η συσσώρευση αρνητικών στοιχείων που αφορούν στη γερμανική οικονομία δείχνει, όπως επισημαίνουν οικονομικοί παρατηρητές, ότι τα σύννεφα της κρίσης στην Ευρωζώνη αρχίζουν να μαζεύονται στον οικονομικό ορίζοντα και της χώρας αυτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλη, για τέταρτο μήνα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε. Παρ' όλα αυτά το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,8%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο δεκαετίες. Οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν να μειώνονται και τον Ιούνη, όπως είχε ήδη γίνει επίσης τον Απρίλη και το Μάη, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 5% μέσα σε ένα χρόνο.
Προς την ύφεση η Γαλλία
Αντίθετα, η γαλλική οικονομία βαδίζει προς την ύφεση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας, που εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Στο σύνολο της Ευρωζώνης η ύφεση της ιδιωτικής δραστηριότητας συνεχίστηκε και τον Ιούνη, γεγονός που περιορίζει τις ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης κατά το τρίτο τρίμηνο. Με χαρακτηριστικότερο δείκτη αυτόν της ανεργίας, που έφτασε στο ποσοστό - ρεκόρ του 11,2% και αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία της.
Την ίδια ώρα, χτες, στην Ισπανία οι εκδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 46 μονάδων βάσης. Ετσι, η «απόδοση», δηλαδή το επιτόκιο, του διετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,024% και του 10ετούς στο 7,01%, δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα σε σύγκριση με την Τρίτη. Μετά από αυτές τις εξελίξεις εντάθηκαν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο η Ισπανία να ζητήσει την ένταξή της σε «σχέδιο διάσωσης». Ανοδικά επίσης κινήθηκαν και τα ασφάλιστρα επί του ισπανικού κρατικού χρέους (CDS), καθώς ενισχύονται κατά 18 μονάδες βάσης, στις 523.
Ανησυχούν οι ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η συζήτηση γύρω από τις προοπτικές της Ευρωζώνης συνεχίζεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Σε άρθρο - παρέμβαση του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg» προβάλλεται η άποψη ότι ένα είδος δημοσιονομικής ένωσης θα μπορούσε να διασώσει το ευρώ με κόστος πολύ μικρότερο από ό,τι εκτιμούν πολλοί, μεταξύ τους και η Γερμανία. Επικεντρώνοντας το όλο θέμα στη διαχείριση του χρέους, όπως άλλωστε γίνεται για να διευκολυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και η λεηλασία δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, επισημαίνει ότι τα σχέδια για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη προσκρούουν στη διατυπωμένη άρνηση πολλών χωρών να υποστηρίξουν η μία το χρέος της άλλης. Ακολούθως προβάλλει ως πρότυπο για την Ευρωζώνη το «πετυχημένο παράδειγμα πιστωτικής ένωσης», αυτό των ΗΠΑ.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την κρίση στην Ευρωζώνη περιγράφει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος προτρέπει να καθιερωθεί ενιαία δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, που θα της επέτρεπε να λύσει «πολλά από τα προβλήματά» της, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αρκετά περίπλοκη διαδικασία». Χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο ίδιος ανέφερε σε συνέδριο στην Ουάσιγκτον πως «το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι οι χώρες του ευρώ διαθέτουν μια ενιαία κεντρική τράπεζα, όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχουν μια μοναδική και ενιαία δημοσιονομική πολιτική». Ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμηση ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ, περιορίζοντας τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και τροφοδοτώντας τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η κρίση στην Ευρώπη «επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη» στις ΗΠΑ, επανέλαβε ο πρόεδρος της Fed.
Ιταλία: Μέτρα χωρίς μνημόνια και τρόικες
Η επιβεβαίωση ότι η λεηλασία λαϊκών εισοδημάτων μπορεί να γίνει και χωρίς μνημόνια και τρόικες έρχεται από την Ιταλία, όπου την Τρίτη το βράδυ το ιταλικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε το πρόγραμμα περικοπής δημόσιων δαπανών ύψους 26 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία. Συνολικά 374 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του λεγόμενου «Spending Review» (Αναθεώρηση Δαπανών) ενώ καταψήφισαν 86 βουλευτές και απείχαν 22. Στα κύρια μέτρα που εγκρίθηκαν συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των διδάκτρων για τους φοιτητές που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώνουν την πανεπιστημιακή τους σταδιοδρομία εμπρόθεσμα, η θέσπιση ανώτατου ορίου αποζημίωσης 300.000 ευρώ ετησίως, μεικτά, για τους μάνατζερ των εταιρειών μεικτού κεφαλαίου, με κρατική πλειοψηφία μετοχών και η μείωση των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου κατά 20% και των υπαλλήλων κατά 10%. Επίσης, «πέρασε» η μείωση των νοσοκομειακών κλινών και ο ορισμός μιας κοινής «αποζημίωσης» για το μεσημεριανό των δημοσίων υπαλλήλων με πλαφόν τα 7 ευρώ. Στο εξής οι μέρες αδείας των εργαζομένων που θα μένουν ανεκμετάλλευτες, δε θα μετατρέπονται σε επιπλέον επίδομα του μισθού. Επίσης, προωθείται και ιταλικός «Καλλικράτης» με τη μείωση των ιταλικών περιφερειών από 115 σε 45.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ