9 Αυγ 2012

ΕΥΡΩ-ΠΕΟΙ


Καδοσαυροφυλάκια 



 Αναδημοσιεύω ένα άρθρο που διάβασα στο Dailynews24.gr και όσο να ναι μου έκανε μιαν εντύπωση...
 ~~~~~
 Ο δήμος της πόλης Τζιρόνα, στη βορειοανατολική Ισπανία, ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε λουκέτα στους κάδους απορριμμάτων των σουπερμάρκετ για να εμποδίσει όσους αναζητούν τρόφιμα στα σκουπίδια, ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.
 Σε ανακοίνωσή του ο δήμος υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση αυτή, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ διότι η κατανάλωση τροφίμων που έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια "ενέχει κινδύνους για την υγεία". "Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας κάδος μπροστά στα σουπερμάρκετ που είναι κλεισμένος με λουκέτο και ο οποίος περιέχει ληγμένα ή χαλασμένα τρόφιμα, για να μην τα πάρουν οι άποροι", είπε ένας εκπρόσωπος της πόλης.
 Οι αρχές έχουν οργανώσει ένα σύστημα ενημέρωσης ώστε όσοι έχουν ανάγκη να πληροφορηθούν πού βρίσκονται τα κέντρα διανομής τροφίμων απ' όπου μπορούν να πάρουν ένα καλάθι με είδη πρώτης ανάγκης. Υπάλληλοι θα βρίσκονται κοντά στους κάδους απορριμμάτων για να ενημερώνουν τους πολίτες.
 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο δήμος θέλει να επεκτείνει την πρωτοβουλία αυτή εκτός από τα σουπερμάρκετ και σε άλλα σημεία.
 ~~~~~
 Τελικά ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα των άκρων που χωράει τα πάντα αρκεί αυτά να είναι ανώδυνα για την κυρίαρχη τάξη. Όταν έγραφα το άρθρο πριν από κάμποσο καιρό με τίτλο "το κίνημα τρώγω τα σκουπίδια σου", και εναντιωνόμουν στη μεταμοντέρνα μόδα να τρώνε κάποιοι από τα σκουπίδια από άποψη και ως μορφή αντίδρασης και καλά(μη χέσω) δεν περίμενα ότι εκεί στην Ισπανία θα με πάρουν τόσο στα σοβαρά:).

 Πέρα από την πλάκα, αυτό που πραγματικά πείραξε τους "σουπερμαρκετάδες" της πόλης Τζιρόνα είναι ότι το να ψάχνουν οι άποροι τα σκουπίδια έξω από τα σούπερ μάρκετ τους για να φάνε, συνιστά ένα θέαμα που τους χαλάει την μόστρα και πλήττει το καταναλωτικό όνειρο. Έπρεπε λοιπόν οι ναοί της κατανάλωσης να προστατευθούν από αυτή τη μάστιγα με κάθε τρόπο. Επειδή όμως στην εποχή μας κανείς από αυτούς δεν λέει τα πράγματα με το όνομα του επικαλέστηκαν φιλευσπλαχνία, να μην τρώνε οι πεινασμένοι από τα σκουπίδια μπας και αρπάξουν καμιά πούντα. Σα να λέμε δηλαδή ότι το μαγαζί που πουλάει μαχαίρια για αυτόχειρες θα προσέξει να μην είναι σκουριασμένα και πάθουν κάνα τέτανο οι άνθρωποι...
 Μου θυμίζει όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου κάτι αντίστοιχο που είχε γίνει πριν 1-2 χρόνια σε κάποια πόλη της Αμερικής(δεν θυμάμαι ποια) στην οποία ένας άλλος πρωτοπόρος δήμαρχος είχε απαγορεύσει σε όσους σιτίζονταν με κουπόνια να καταναλώνουν αναψυκτικά και γλυκά προκειμένου να μην πάθει η υγεία τους. Βέβαια και η χώρα μας δεν πάει πίσω, όταν για χάρη των Ο.Α του 2004, ο κρατικός μηχανισμός μάζωξε τους τοξικομανείς και τους άστεγους από τα κέντρα των ολυμπιακών πόλεων και τους έκρυψε σαν ανθρώπινη σκόνη κάτω από το χαλί του καθωσπρεπισμού. Μιλάμε για την ύψιστη κατάντια και την μέγιστη υποκρισία, και δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμη την ουρά του γαιδάρου.
 Το "παράδοξο" είναι ότι και φαγητά υπάρχουν για τους πεινασμένους, και σπίτια υπάρχουν για τους άστεγους, και λεφτά υπάρχουν για τους άπορους. Όσο όμως τους γλείφουμε το χέρι για τα ψίχουλα που μας πετούν χάμω(προκειμένου να μας κρατάνε προσκυνημένους και στα τέσσερα), και όσο δεν καταλαβαίνουμε ότι τα ψίχουλα αυτά προέρχονται από το καρβέλι που ζυμώσαμε εμείς οι ίδιοι και που ποτέ δεν είπαμε δικό μας, θα είμαστε καταδικασμένοι να αποτελούμε την ενσάρκωση του ρητού "όπου φτωχός και η μοίρα του". Μια μοίρα πολύ μεθοδικά προγραμματισμένη και καθόλου αφημένη στην μοίρα της...


 Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)
 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  Poe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ