9 Αυγ 2012

Ελέγχοντας την υγεία του πλανήτη Γη


Ελέγχοντας την υγεία του πλανήτη Γη
Πετώντας σε ύψος 705 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, ένας δορυφόρος που ονομάζεται «Τέρα» («Γη») πραγματοποιεί ακατάπαυστα μια σχεδόν εξονυχιστική εξέταση του κόσμου μας.
Ο «Τέρα» φέρει 5 όργανα των οποίων οι συντομογραφίες φαίνονται στην εικόνα. Ο δορυφόρος έχει βάρος 5,2 τόνους, καταναλώνει 2,5 κιλοβάτ ενέργειας (από τον ηλιακό συλλέκτη) και μεταδίδει 18,5 μεγαμπάιτ πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο. Η λήψη των πληροφοριών είναι δωρεάν για όποιον έχει τον κατάλληλο δέκτη και την απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ για την επεξεργασία τους
Καθώς ο διαστάσεων μικρού λεωφορείου δορυφόρος περιστρέφεται σε τροχιά που περνάει πάνω από το Βόρειο και το Νότιο πόλο, σαρώνει την περιοχή (επιφάνεια και ατμόσφαιρα) που περνάει από κάτω και συλλέγει όλες τις ζωτικές ενδείξεις του πλανήτη. Η διαφορά του από προηγούμενους ανάλογους δορυφόρους είναι ότι χάρη σε 5 υπερευαίσθητα επιστημονικά όργανα που μεταφέρει μπορεί να ανιχνεύσει με μοναδική ακρίβεια 16 παραμέτρους κρίσιμες τόσο από μετεωρολογικής πλευράς, όσο και γενικότερα (μακροπρόθεσμα φαινόμενα, όπως το φαινόμενο θερμοκηπίου, το «ελ Νίνιο» κτλ.). Οι παράμετροι αυτές είναι: Ατμοσφαιρική θερμοκρασία, θερμοκρασία εδάφους, θερμοκρασία θάλασσας, αιωρούμενα σωματίδια, νέφη, πυρκαγιές, παγετώνες, χρήση εδάφους, φυσικές καταστροφές (εκρήξεις ηφαιστείων), ευτροφισμός θαλασσών, ατμοσφαιρική ρύπανση, ακτινοβολία από τη Γη προς το Διάστημα, παγόβουνα, κάλυψη χιονιού, βλάστηση και ατμοσφαιρικοί υδρατμοί.
Μερικές περιβαλλοντικές αλλαγές εμφανίζονται σήμερα με ρυθμούς άγνωστους στην πρόσφατη ιστορία του πλανήτη μας. Για παράδειγμα, οι σκόπιμες πυρκαγιές για να δημιουργηθεί καλλιεργήσιμη γη τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με τον περασμένο αιώνα. Οι άνθρωποι σήμερα καίνε 142.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικών δασών κάθε χρόνο. Οι φυσικές γεωλογικές δυνάμεις, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων, οι αλλαγές στα ρεύματα των ωκεανών, ο κύκλος των παγετώνων ανακατατάσσουν την επιφάνεια και το κλίμα της Γης συνεχώς από το σχηματισμό της πριν από 4,5 δισ. χρόνια και μέχρι σήμερα. Τώρα, όμως, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιταχύνουν το ρυθμό των παγκόσμιων γεωλογικών αλλαγών, έχοντας πάρει διαστάσεις μιας επιπλέον γεωλογικής δύναμης.
Σ' αυτή την απεικόνιση του δυτικού ημισφαιρίου οι μετρήσεις των μετεωρολογικών δορυφόρων αποκαλύπτουν τη συνθετότητα των κλιματολογικών φαινομένων. Με πράσινο φαίνεται η βλάστηση, οι κόκκινες τελείες είναι πυρκαγιές και τα χρώματα στους ωκεανούς δείχνουν τη θερμοκρασία τους. Το κόκκινο στα δυτικά της Νότιας Αμερικής είναι ένδειξη του «ελ Νίνιο»
Για να συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα και τις συνθήκες στην επιφάνεια και την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας πρέπει να γίνουν πολλές μετρήσεις σε όλη την υδρόγειο και για αρκετό καιρό. Σαν καλύτερη λύση για το σκοπό αυτό κρίθηκε η χρήση δορυφόρων. Ο «Τέρα» είναι ένας από τους δορυφόρους (ο πιο σύγχρονος) του Συστήματος Παρατήρησης της Γης της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA), που στόχο έχει, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, να φέρει τους επιστήμονες αρκετά κοντά στην κατανόηση του κλίματος του πλανήτη, ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές αλλαγές σ' αυτό.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: Scientific American

Ανεξάρτητη Παλαιστίνη (προς το παρόν μόνο στο Internet... )
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες, η Παλαιστίνη δεν είναι ακόμη, παρά τους πολύχρονους αγώνες του λαού της, ανεξάρτητο κράτος. Στο Internet, όμως, είναι: τον περασμένο Μάρτη, η οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την ονοματοδοσία στο Δίκτυο, η ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, http://www.icann.org/) μετά από εισηγητική έκθεση που εξέτασε και ο ΟΗΕ, ενέκρινε τη χρήση του κωδικού.ps για τη χώρα αυτή (country code Top Level Domain, ή ccTLD).
Το ζήτημα όμως δεν είναι το αν μια χώρα έχει αυτόνομη παρουσία στο Δίκτυο, αλλά ποια παρουσία έχει σε αυτό, τι είδους δηλαδή περιεχόμενο παρέχει και πόσο χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί. Και επίσης, άλλο ένα ζήτημα είναι ποιο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας, εν προκειμένω της Παλαιστίνης, έχει πρόσβαση στο μέσο. Η Αγιέσα Σαλντάνχα, μια Παλαιστίνια που είναι φοιτήτρια στην Αγγλία και το περασμένο καλοκαίρι δίδαξε αγγλικά σε παιδιά Παλαιστινίων, έγραψε ένα εκτεταμένο σχετικό ρεπορτάζ για το Online Journalism Review (http://ojr.usc.edu).
Ενα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που το Internet δίνει στους Παλαιστινίους είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ακριβώς επειδή το «κανονικό» ταχυδρομείο βρίσκεται σε κακά χάλια, κυρίως λόγω του ασφυκτικού ελέγχου που ασκούν σε αυτό οι Ισραηλινοί, με αποτέλεσμα τα γράμματα να φθάνουν στους αποδέκτες τους μήνες μετά. Η Σαλντάνχα επικοινωνεί με κάποιους από τους μαθητές της μέσω e-mail, στο οποίο συνήθως τα παιδιά έχουν πρόσβαση μέσω κάποιου Internet καφέ στη Λωρίδα της Γάζας. Στα στρατόπεδα των προσφύγων, βλέπετε, οι υπολογιστές και οι τηλεφωνικές γραμμές δεν είναι ακριβώς είδος εν αφθονία...
Οι Ισραηλινοί μετά το 1967 έλεγξαν και τις τηλεφωνικές γραμμές, και ο Bezeq, ο κρατικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, δεν είχε πρώτη προτεραιότητά του τα κατεχόμενα. Εκτός αυτού, τα τηλέφωνα παρακολουθούνται μονίμως και το 1989, κατά την Ιντιφάντα, ο στρατός απαγόρευσε στους Παλαιστινίους να στέλνουν φαξ, e-mail ή άλλου είδους δεδομένα. Αυτό έπαψε μόλις το 1995, με τη Συμφωνία του Οσλο ΙΙ (http://www.palestine-un.org/peace/p-g.html). Πλέον η Παλαιστινιακή αρχή έχει και η ίδια παρουσία στο Δίκτυο (http://www.pna.org/mininfo/), και μόνιμες συνδέσεις σε αυτό, μετά από την υπογραφή της συμφωνίας και την εφαρμογή της.
Πάντως, ελάχιστοι Παλαιστίνιοι έχουν δική τους, προσωπική πρόσβαση στο Internet. Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία (http://www.pcbs.org/english/com-use.htm), μόλις το 6,9% των «νοικοκυριών» στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υπολογιστή (κυρίως στη Δυτική Οχθη). Ενώ η σύνδεση στο Internet παραμένει ως σήμερα πανάκριβο αγαθό: οι συνδρομές κοστίζουν από 10 ως 25 δολάρια το μήνα για πρόσβαση μέσω επιλεγόμενου δικτύου (dial-up) και 200 ως 400 για μόνιμη σύνδεση, όταν ο μηνιαίος μισθός στην Παλαιστίνη είναι κατά μέσο όρο 300 δολάρια...
Ωστόσο, αν και οι παλαιστινιακοί ISPs έχουν συνολικά μόνον 8.000 συνδρομητές (όταν ένας μόνο ελληνικός έχει, π.χ., 75.000), και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι εταιρικοί πελάτες, ο πραγματικός αριθμός των Παλαιστινίων που χρησιμοποιούν το Internet κατά γενική ομολογία είναι πολύ μεγαλύτερος. Σε αυτό βοηθούν τα πανεπιστήμια, αλλά και τα Internet καφέ, που από 9 στις αρχές του 1996 ξεπερνούν πλέον τα 228. Το Δίκτυο είναι τόπος συνάντησης, ενημέρωσης και προετοιμασίας δράσης για ολοένα και περισσότερους Παλαιστινίους. Οι σελίδες της οργάνωσης Σαμλ (http://www.shaml.org/) θα φιλοξενήσουν, σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Διασπορά, μια βάση δεδομένων με τα ονόματα όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων και στοιχεία για το πού βρίσκονται σήμερα.
Το Δίκτυο δεν είναι μόνο το νέο εργαλείο των επιχειρηματιών που περιμένουν να δρέψουν υπερκέρδη βασιζόμενοι σε εξίσου νέους τρόπους εκμετάλλευσης. Καμιά φορά, είναι και πηγή ελπίδας...

Μπάμπης ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ