9 Αυγ 2012

Καθ' οδόν... . Στο κτήμα Συγγρού



Καθ' οδόν... . Στο κτήμα Συγγρού
Εναν αξέχαστο μακρινό περίπατο είχαμε κάνει, πάνε λίγα χρόνια από τότε, έναν αξέχαστο μακρινό περίπατο, αλλά και πόσο κοντινός μοιάζει. Το υπέροχο κτήμα Συγγρού διασχίσαμε. Περπατήσαμε, ρωτήσαμε, θυμηθήκαμε, αναπολήσαμε, και να που ξάφνου, Πασχαλιάτικα, νοσταλγήσαμε εκείνη τη μοναδική Κυριακή, την υπέροχη Κυριακή του Μάη του 1995.
Και να που ο Μάης του 2000 έρχεται σε λίγες ώρες και μας βρίσκει πιο μεγάλους, πιο σοφούς(;), πιο κουρασμένους, σίγουρα, πιο συναισθηματικούς, πιο ευάλωτους για να μας θυμίσει εκείνον το Μάη τον μυρωμένο που πήραμε μια ανοιξιάτικη γεύση μέσα στο υπέροχο κτήμα, που δεχτήκαμε μια ριπή ευωδιαστού αέρα, που ελπίσαμε πως ο χρόνος θα σταματήσει για πολύ «εκεί». Μα δε σταμάτησε. Αλίμονο προχώρησε, έτρεξε θα λέγαμε και γενναιόδωρα μας παραχώρησε αναμνήσεις. Είχαμε ανησυχήσει για το μέλλον του θαυμαστού, αλλά εγκαταλειμμένου, κτήματος. Και όχι μόνο εμείς οι απλοί περιπατητές.
Την ανησυχία τους για το μέλλον του κτήματος Συγγρού, στο Μαρούσι, είχαν εκφράσει και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εναντιώθηκαν στην παραχώρηση μέρους του κτήματος από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και το υπουργείο Παιδείας. Την ανησυχία των κατοίκων είχαν μεταφέρει στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Ορ. Κολοζώφ, με Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Γεωργίας, Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ, παραθέτοντας και το ιστορικό του προβλήματος.
Το κτήμα Συγγρού έχει έκταση 1.000 στρέμματα. Τα 700 ανήκουν στο Δήμο Αμαρουσίου και τα 300 στο Δήμο Κηφισιάς. Αποτελεί πνεύμονα πράσινου για την περιοχή και το Λεκανοπέδιο, αλλά κινδυνεύει άμεσα στο μέλλον να χάσει τα κύρια χαρακτηριστικά του δάσους. Είναι κληροδότημα της Ιφ.Συγγρού προς το ΙΓΕ, με τον ορισμό να χρησιμοποιηθεί για τη μόρφωση «καλών γεωργών και κηπουρών» και με τον όρο του αναπαλλοτρίωτου.

Ωστόσο, το 1992, το ΙΓΕ προσφεύγει στο Εφετείο, το οποίο εκδίδει απόφαση, με την οποία παραχωρείται ζώνη 15 στρεμμάτων στο υπουργείο Παιδείας, παρά την απόφαση 3598/90 του ΣτΕ, που ακύρωσε ως παράνομη προηγούμενη παραχώρηση 20 στρεμμάτων στο Ινστιτούτο Αμπέλου, ύστερα από προσφυγή του Δήμου Αμαρουσίου και ομάδας κατοίκων. Ανάλογες αποφάσεις είχε λάβει και το Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων (31/7/89 και 16/10/89) για τον ίδιο λόγο, μη εγκρίνοντας την παραχώρηση χρήσης γης για σκοπό ξένο προς τον ορισμό της Ιφ.Συγγρού.
Στις 17 Νοέμβρη του 1994, ο Σύλλογος Γονέων του Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αναβρύτων προσέφυγε στο Εφετείο Αθηνών, ζητώντας να παραχωρηθούν στον ΟΣΚ 20 στρέμματα για την κατασκευή αιθουσών, αφού τα τέσσερα σχολεία που λειτουργούν με 1.100 παιδιά στεγάζονται, εκτός του κεντρικού κτιρίου και σε 9 τροχοβίλες.
Οι κάτοικοι του Αμαρουσίου, καθώς και ο δήμος, αντιδρούν σ' αυτή την προοπτική, φοβούμενοι πως θα δημιουργήσει προηγούμενο για νέες οικοπεδοποιήσεις και προτείνουν να επισκευαστεί το Οικοτροφείο για τη στέγαση των μαθητών ή να χτιστούν σχολεία σε άλλα κοντινά οικόπεδα.
Αραγε, τι έχει απογίνει από τότε; Εχουν ικανοποιηθεί τα παραπάνω αιτήματα, έχει προγραμματίσει ο ΟΣΚ το χτίσιμο σχολείων στο Δήμο Αμαρουσίου για την κάλυψη των αναγκών και πότε θα αρχίσει η αναδάσωση των 400 στρεμμάτων που κάηκαν το 1981, όπως ζήτησε το ΙΓΕ από το υπουργείο Γεωργίας από το '90; Τέλος, τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του κτήματος στο μέλλον, αλλά και την τήρηση των αποφάσεων που πάρθηκαν από το ΣτΕ και το Συμβούλιο Εθνικών Κληροδοτημάτων.
Τι μεσολάβησε, πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από τότε; Ιδέα δεν έχουμε. Θα τα ψάξουμε όμως όλα αυτά, θα ξαναπάμε στο κτήμα, θα ξαναμιλήσουμε με τους αρμόδιους και θα ξαναδιαβάσουμε τα βιβλία που τόσο μας είχαν διασκεδάσει, βιβλία που αφορούν τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Συγγρού. Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ»,μια καλαίσθητη δίτομη έκδοση με τα απομνημονεύματα του Ανδρέα Συγγρού (επιμέλεια Αλκη Αγγέλου), καθώς το εξαιρετικό και άκρως διασκεδαστικό βιβλίο του Γ. Μπάζιλη «Ανδρέας Συγγρός» (Εκδόσεις «Δημιουργία).

Σας προτείνουμε να διαβάσετε αυτά βιβλία, και να κάνετε μια ωραία βόλτα στο Κτήμα. Ισως συναντηθούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ