8 Αυγ 2012

ΞΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ «Απόβαση» στη Βρετανία


ΞΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Απόβαση» στη Βρετανία
Το αγγλικό ποδόσφαιρο άλλαξε φυσιογνωμία μετά την υπόθεση Μποσμάν
Ο Τζιανφράνκο Τζόλα της Τσέλσι
Αλήθεια ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στο Αγγλικό πρωτάθλημα περισσότεροι θα είναι οι αλλοδαποί παίκτες από τους εγχώριους; Η ιστορία των ξένων στο νησί δεν είναι από αυτές που έχουν βάθος χρόνου, αφού η παρουσία τους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80 ήταν διακριτική. Οι λόγοι ήταν λίγο - πολύ γνωστοί. Οι Βρετανοί είχαν την άποψη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50 ότι έπαιζαν το καλύτερο ποδόσφαιρο στον κόσμο, όμως στη συνέχεια κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Τη βοήθεια από παίκτες που προέρχονταν από την ηπειρωτική Ευρώπη ή τον υπόλοιπο κόσμο τη θεωρούσαν προσβλητική, αφού πλήγωνε τον εγωισμό τους. Τα χρόνια όμως πέρασαν και οι Εγγλέζοι έβαλαν και αυτοί νερό στο... ουίσκι τους. Από το 1980 ως το 1995 η κίνηση ξένων παικτών προς τη Γηραιά Αλβιόνα ήταν ελάχιστη, αλλά μετά την υπόθεση Μποσμάν υπάρχει... κοσμογονία. Η πρέμιερ λιγκ συναγωνίζεται το Καμπιονάτο και πλέον μιλάμε για πρωτάθλημα... βαβέλ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει η φυσιογνωμία του βρετανικού στιλ και βέβαια είναι περιττό να πούμε ότι βρίσκεις πλέον γηγενή παίκτη με το... κιάλι.
Μπορεί οι ομάδες να παίζουν σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως, όπως και στη χώρα μας, η εθνική ταυτότητα αλλοιώνεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η εθνική Αγγλίας βρίσκεται σε παρακμή. Παίκτες που είναι διεθνείς αγωνίζονται ελάχιστα λεπτά στις ομάδες τους.
Ας δούμε όμως μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν παρελάσει ή παρελαύνουν από το πρωτάθλημα της Αγγλίας, αρχής γενομένης από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αναμφίβολα οι δυο παίκτες που αναγέννησαν τους «μπέμπηδες» στη δεκαετία του '90 ήταν ο Ερικ Καντονά και ο Πίτερ Σμάιχελ. Ο πρώτος με την ψυχή του και την αναμφισβήτητη κλάση του, έδωσε νέο πρόσωπο στην ομάδα, ενώ ο δεύτερος ήταν ο «φύλακας άγγελος» κάτω από την εστία. Από τους νέους αστέρες ο «ξυλοκόπος» Γιαν Σταμ είναι ο στυλοβάτης της άμυνας, όμως πολλοί λένε ότι παρότι είναι Ολλανδός στερείται στοιχειώδους τεχνικής.
Οι «αναμορφωτές» της Μάντσεστερ Γ. ο Δανός Πέτερ Σμάιχελ και ο Γάλλος Ερικ Καντονά
Η Αρσεναλ εμπιστεύτηκε την τύχη της σε γαλλικά και ολλανδικά χέρια, ώστε να ξαναγίνει μεγάλη. Ο Αλσατός Αρσέν Βενγκέρ έφερε στο Χάιμπορι παίκτες μεγάλης κλάσης, όπως οι Μπέργκαμπ, Ανελκά, Οφερμαρς, Βιεϊρά, Πετί και προσφάτως τους Κανού, Σούκερ.
Η άλλοτε κραταιά Λίβερπουλ των τριών κυπέλλων πρωταθλητριών δεν ευτύχησε να έχει σπουδαίες επιλογές ξένων παικτών. θα ξεχωρίσουμε τον ασταθή πορτιέρο Μπρους Γκρόμπελαρ, το Δανό Μέλμπι και το Γερμανό Ρίντλε που ήρθε στο Ανφιλντ Ρόουντ στη δύση της καριέρας του.
Η Τσέλσι είναι από τις ομάδες που... αναστήθηκαν με την έλευση εμιγκρέδων στο Λονδίνο. Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς... Συγκρατήστε μεγάλους παίκτες: Κάριν, Γκούλιτ, Πετρέσκου, Ντι Ματέο, Βιάλι, Τζόλα, Καζιράγκι, Ντεσαγί, Λάουντρουπ, Ντεσάμπ.
Σε αντίθεση με τις άλλες πρωταγωνίστριες, η Λιντς είναι αρκετά συγκρατημένη στην αγορά ξένων παικτών. Τα δυο τελευταία χρόνια άρχισε να... φορτσάρει, χωρίς όμως να κυνηγά τρανταχτά ονόματα. Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ο Ερικ Καντονά έκανε την αρχή και από τότε ο Γιεμπόα και ο Μπρολίν προσπάθησαν, όμως δε στέριωσαν στο Γιορκσάιρ, αντίθετα με τον άσημο Χασελμπάινκ, που αποδείχτηκε δεινός σκόρερ.
Από την Τότεναμ πέρασαν μεγάλοι παίκτες με σπουδαιότερους τους Γιούργκεν Κλίνσμαν και Νταβίντ Ζινολά.
Σπουδαίοι άσοι και οι Ζουνίνιο, Ραβανέλι (Μίντλεσμπρο), Νταλίν (Μπλάκμπερν).
Ως επίλογος και η παρουσία Ελλήνων παικτών όπως οι Νταμπίζας, Ζαγοράκης, Δώνης, Βλάχος, Μπορμπόκης, Δέλας, Γ. Χ. Γεωργιάδης. Αλλοι πέτυχαν άλλοι όχι. Αυτά έχει η ζωή.


Ο Ντένις Μπέργκαμπ της Αρσεναλ

Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ