ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σχέδιο παράδοσης υπηρεσιών και έργων σε επιχειρηματίες
Με
δύο παράλληλες δράσεις δρομολογείται μεθοδευμένα η πλήρης μετατροπή των
δήμων σε επιχειρηματίες, οι οποίοι αναλαμβάνουν πρόθυμα πρωταγωνιστικό
ρόλο στην υλοποίηση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που εκποιεί
δημόσια περιουσία και υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός, διαλύει τις
εργασιακές σχέσεις και καταλύει κάθε έννοια κοινωνικού και δημόσιου
αγαθού. Από τη μία πλευρά προχωρά και διευρύνεται η συνεργασία ελληνικής
και γερμανικής τοπικής διοίκησης, με την
οποία προβλέπεται αρχικά η μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς
εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής τοπικής διοίκησης
και ακολούθως η ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής
δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες. Από την άλλη,
με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ προωθείται σχέδιο παράδοσης του συνόλου σχεδόν
της δημοτικής δραστηριότητας σε επενδυτές.
Οι προθέσεις της ΚΕΔΕ έγιναν σαφείς στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, οπότε και παρουσίασε την πρότασή της για τη δημιουργία Κεφαλαίου Επενδύσεων σε Υποδομές ΟΤΑ (ΚΕΥΟ), το οποίο θα επενδύει σε έργα των δήμων που έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή αποφέρουν κέρδος στον επενδυτή. Χαρακτηριστικά στο σχέδιο που παρουσιάστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ - με μόνη παραφωνία αυτήν της εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελ. Παντελάκη, η οποία συμμετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου - σημειώνεται: «Τα έργα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα της ανταποδοτικότητας δηλαδή να εξασφαλίζουν εισόδημα για τον επενδυτή ή να διασφαλίζεται η αποπληρωμή προς τον επενδυτή μέσω αδιάβλητου μηχανισμού αποπληρωμής».
Ως πρόσχημα για την επιλογή αυτή που εξαθλιώνει παραπέρα την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων και διευρύνει τα πεδία δράσης του κεφαλαίου παρουσιάστηκε η έλλειψη πόρων των δήμων να κάνουν έργα. Τα έργα που προτείνονται προς χρηματοδότηση είναι: Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Βιολογικοί σταθμοί επεξεργασίας λυμάτων. Μονάδες αφαλάτωσης. Δίκτυα τηλεθέρμανσης. Μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Εργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εργα ενεργειακής Απόδοσης, συμπαραγωγής και διαχείρισης ενέργειας. Επίσης, στα προτεινόμενα έργα είναι και το ξεπούλημα της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα οι δημοτικές και δημόσιες κτιριακές υποδομές, οι υποδομές στάθμευσης και οι αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές υποδομές.
Το ΚΕΥΟ προτείνεται να είναι επενδυτικό Κεφάλαιο που θα δημιουργηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ), την Attica Bank, τη θυγατρική της Attica Finance και την ΚΕΔΕ. Το αρχικό ύψος του κεφαλαίου θα ανέλθει στα 3,150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το ΤΠΔ θα βάλει 1,5 εκατομμύρια ευρώ, η Attica Bank και η Attica Finance επίσης 1,5 εκατομμύρια ευρώ και η ΚΕΔΕ 150.000 ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή το ΤΠκΔ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών ρύθμιση με την οποία να καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου σε Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών - όπως είναι η προτεινόμενη νομική μορφή του ΚΕΥΟ. Ενδεικτικό των προθέσεων που υπηρετεί η πρόταση, είναι απόσπασμα πρακτικών συνεδρίασης του ΤΠκΔ, όπου σημειώνεται χαρακτηριστικά «η ανάγκη, εν γένει, αλλαγής του επενδυτικού προτύπου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας στη βάση της συνέργειας δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, παράλληλα με τη δανειακή μόχλευση, πέραν της λογική των επιχορηγήσεων». Καταγράφεται έτσι η προοπτική της κατάργησης της επιχορήγησης που λαμβάνουν οι δήμοι για να λειτουργήσουν και αντ' αυτού να μετατραπούν σε επιχειρηματίες.
Η Πανελλήνια Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΕΤΑ ΑΕ) προτείνεται να αναλάβει την ευθύνη για των ωρίμανση των έργων που θα εξετάζονται προς χρηματοδότηση. Η επενδύσεις θα εγκρίνονται από Επενδυτική Επιτροπή που θα συστήσει η Εταιρεία Διαχείρισης του Κεφαλαίου, δηλαδή η Attica Bank. Ακολούθως οι δήμοι θα προχωρούν στην προκήρυξη των έργων με πιο πρόσφορη τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή τις συμβάσεις παραχώρησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου