«Τρέχουν» οι ενδοαστικές κόντρες και οι ευρύτερες διεργασίες
Η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής αξιοποιείται στην εκδήλωση «τριβών» από εταίρους
Οι συλλήψεις και παραπομπές σε δίκη υπόπτων για ανάμειξη στο πραξικόπημα αυξάνονται διαρκώς, ενδεικτικές της σφοδρότητας της ενδοαστικής κόντρας που μαίνεται. Χτες, έγινε γνωστό πως το τουρκικό υπουργείο Παιδείας απέλυσε 15.000 υπαλλήλους, ενώ κάλεσε σε παραίτηση και 1.577 πρυτάνεις και κοσμήτορες.
Επίσης, δυναμώνει η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προχτεσινοβραδινή συνέντευξη που έδωσε στο CNN επέμεινε ότι «ο τουρκικός λαός έκανε σαφές πως θέλει να θανατωθούν οι "τρομοκράτες" που οργάνωσαν το πραξικόπημα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι σήμερα, Τετάρτη, θα ανακοινωθεί μία «σημαντική» απόφαση, αφού συνεδριάσουν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το υπουργικό συμβούλιο. «Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο Κοινοβούλιο» πρόσθεσε και σχολίασε πως η θανατική ποινή εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου «όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει».
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά σε επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως αυτή που είχε ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, κατά την οποία - σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - «υπογράμμισαν την ανάγκη να διατηρηθεί η ενότητα της Τουρκίας την επαύριο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος».
Επίσημο αίτημα για την έκδοση Γκιουλέν
Στο
μεταξύ, χτες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα
με την οποία η ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας) το μεσημέρι της
Παρασκευής ειδοποίησε τις Ενοπλες Δυνάμεις για τα σχέδια των
πραξικοπηματιών και η πληροφορία «αξιολογήθηκε», ενώ δόθηκαν οδηγίες
προφύλαξης, ώστε να σταματήσει η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων,
συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αεροπλάνων κ.τ.λ.Αλλωστε, δημοσιεύματα με πληροφορίες για το σχέδιο των πραξικοπηματιών σημειώνουν ότι μια σειρά μέτρα που ελήφθησαν δυσκόλεψαν αργότερα τους πραξικοπηματίες να στήσουν «αερογέφυρα» ανάμεσα σε Αγκυρα και τις νοτιοανατολικές επαρχίες από όπου στόχευαν να μεταφέρουν στρατιωτικές δυνάμεις.
Χτες, η «Χουριέτ» φιλοξενούσε αναλυτικό δημοσίευμα και επικαλούμενη «ανώτατους αξιωματούχους που δεν ήθελαν να κατονομαστούν» υποστήριζε ότι οι πραξικοπηματίες ετοίμαζαν τη μεταφορά 5.000 κομάντος της χωροφυλακής στην Αγκυρα, προκειμένου να αποκλειστούν νευραλγικά σημεία, όπως το Γενικό Επιτελείου Στρατού, το Κοινοβούλιο, το προεδρικό μέγαρο.
Την ίδια στιγμή, χτες, η κυβέρνηση της Τουρκίας υπέβαλε επίσημο αίτημα στην αμερικανική κυβέρνηση, ζητώντας την έκδοση του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορεί ως «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έκανε λόγο για τέσσερις φακέλους με στοιχεία που στάλθηκαν και αναδεικνύοντας ξανά τη «δυσαρέσκεια» της Αγκυρας για τη στάση της Ουάσιγκτον τόνισε: «Λένε "δώστε μας στοιχεία"... Ζητήσατε στοιχεία όταν αναζητούσατε τρομοκράτες και καταστράφηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι στις 11 Σεπτέμβρη;...».
Χτες αργά το βράδυ, έγινε τηλεφωνική επαφή Ερντογάν και Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπου συζητήθηκε και το θέμα έκδοσης του Γκιουλέν, ωστόσο οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες για το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας.
Νέες επικριτικές δηλώσεις Ευρωπαίων
Και
ενώ η Αγκυρα έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την κριτική που της
ασκείται (κύρια) από «δυτικά» κράτη για τις συλλήψεις και διώξεις
υπόπτων για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος, η ΕΕ εξακολούθησε και
χτες να συνδέει τις εξελίξεις με τις ενταξιακές συνομιλίες.Ο (φιλελεύθερος) πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ δήλωσε χτες ότι «είναι εμφανής ο κίνδυνος η Τουρκία να απομακρυνθεί κι άλλο από την Ευρώπη. Η εισαγωγή της θανατικής ποινής είναι μια σαφής γραμμή και θα μπορούσε να αποτρέψει τη συνέχιση των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ», ενώ η σοσιαλδημοκράτισσα εισηγήτρια στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την έκθεση προόδου της Τουρκίας, Κάτι Πίρι, ανέφερε ότι «η περαιτέρω "πουτινοποίηση" της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος. Ελπίζω ειλικρινά ότι η Τουρκία εκλαμβάνει τα γεγονότα ως μια ευκαιρία για συμφιλίωση και εθνική ενότητα μετά από χρόνια πόλωσης».
Μέσα σε όλα αυτά, ο αρμόδιος Επίτροπος Γκιούντερ Ετινγκερ δήλωσε χτες ότι το σχέδιο για την κατάργηση της βίζας για την Τουρκία συζητιέται αυτήν την περίοδο στο Ευρωκοινοβούλιο, προβλέποντας ότι «δε θα έχουμε τακτοποίηση των ταξιδιών χωρίς βίζα πριν το τέλος του χρόνου». Θυμίζουμε ότι η κατάργηση της βίζας ήταν και βασική πλευρά της συμφωνίας Αγκυρας - Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό, της οποίας η εφαρμογή αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ίσως αντιμετωπίσει «δυσκολίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου