18 Ιαν 2012

1942: Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων


1942: Ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων
Ανταρτοεπονίτης στο Ψάρι Τριφυλλίας. Φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή
Εξαιρετική σημασία για την ανάπτυξη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των κατακτητών είχε η πλατιά συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Οι νέοι Ελληνες πατριώτες στάθηκαν σ' όλη τη διάρκεια της σκληρής, ηρωικής και γεμάτης θυσίες πάλης του ελληνικού λαού στις πρώτες γραμμές της. Από τις πρώτες ακόμη μέρες της κατοχής άρχισαν να ιδρύονται σε διάφορες περιοχές της χώρας προοδευτικές εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις νέων, που μαζί με την απελευθέρωση της χώρας, έβαζαν σαν σκοπό τους και τον αγώνα για τη νίκη και την κατοχύρωση της δημοκρατίας. Η κυριότερη οργάνωση της νεολαίας ήταν η ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας), που είχε ιδρυθεί το 1922 και είχε αρχίσει να αναδιοργανώνει τις γραμμές της, αμέσως μετά την υποδούλωση της Ελλάδας. Στην Ελλάδα ιδρύθηκαν επίσης αμέσως μετά την εισβολή των φασιστικών δυνάμεων η «Φιλική Εταιρεία Νέων», η «Λεύτερη Νέα», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία». Αργότερα ιδρύθηκαν η «Πανελλήνια Ενωσις Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ)», η «Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης» (ΕΝΑΡ), ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος» (ΘΙΛ) κ.ά.
Οι ανάγκες της ενότητας του κινήματος αντίστασης και συντονισμού της δράσης της ελληνικής νεολαίας οδήγησαν τις οργανώσεις των νέων στην πρώτη προσπάθεια ενοποίησής τους. Με την πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ ιδρύθηκε στις 5 Φλεβάρη του 1942 στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων, το ΕΑΜ Νέων. Στο ΕΑΜ Νέων συμμετείχαν οι οργανώσεις ΟΚΝΕ, «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα». Ηταν η πρώτη προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας ενιαίας οργάνωσης της ελληνικής νεολαίας στις συνθήκες της ξενικής κατοχής.
Το ΕΑΜ Νέων συσπείρωσε στις γραμμές του νέους και νέες από όλες τις παρατάξεις και τους οδήγησε σε μαχητικές κινητοποιήσεις εναντίον των κατακτητών και των συνεργατών τους.
Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Γενάρη και 1 Φλεβάρη του 1943 στην Αθήνα, στις οποίες πήραν μέρος η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ Νέων και οι καθοδηγήσεις των οργανώσεων νεολαίας ΟΚΝΕ, Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία και Σοσιαλιστική Πρωτοπορία Ελλάδος, συζητήθηκε η ίδρυση μιας ενιαίας εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης νέων με σκοπό την πάλη για τη ζωή, τη λευτεριά, τη λαοκρατική λύση του εσωτερικού προβλήματος της χώρας. Υστερα από τις συσκέψεις αυτές και με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΕΑΜ Νέων συνήλθε στις 23 Φλεβάρη 1943, σε πλατιά σύσκεψη αποφασίστηκε η ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ