18 Ιαν 2012

ΓΥΘΕΙΟ Τιμή στους εκτελεσμένους το 1943



ΓΥΘΕΙΟ
Τιμή στους εκτελεσμένους το 1943
Αποψη από την εκδήλωση στο Γύθειο προς τιμήν των 41 εκτελεσμένων
Ηταν Δεκέμβρης του 1943. Οι κατακτητές με τη βοήθεια των ντόπιων κουκουλοφόρων συνεργατών τους συλλαμβάνουν 40 Ελληνες πατριώτες της περιοχής Πεσσαβά Γυθείου και τους κλείνουν στις φυλακές Γυθείου, για να τους εκτελέσουν σε αντίποινα για τις επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ εναντίον τους στη Λακωνία. Η διαταγή ήταν ο αριθμός των ομήρων να είναι 41, όμως οι συλληφθέντες ήταν 40. Ετσι, οι Γερμανοί, για να συμπληρώσουν, καθώς διέσχιζαν το δρόμο συνέλαβαν μια γυναίκα που είδαν να προχωρεί στο δρόμο και τη συνέλαβαν. Η Δήμητρα Διακουμάκου - αυτό ήταν το όνομά της - ήταν ο μοιραίος άνθρωπος για να συμπληρωθεί ο τραγικός κατάλογος των 41 πατριωτών τους οποίους εκτέλεσαν στην τοποθεσία Πασσαβά Γυθείου στις 7 και 8 Δεκέμβρη 1943. Στο χώρο αυτό υπάρχει σήμερα αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα όλων των εκτελεσθέντων.
Εκεί, την περασμένη Κυριακή 7 Δεκέμβρη το πρωί, συγκεντρώθηκαν συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι του Γυθείου, μαζί και τα μέλη του Συλλόγου Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας για να τιμήσουν τη μνήμη των εκτελεσθέντων. Μετά το χαιρετισμό του προέδρου του Παραρτήματος Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ Λευτέρη Αναστασάκου, η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Σαραντάκου αναφέρθηκε στα γεγονότα και την εκτέλεση. Τελειώνοντας ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ανέγερση Μνημείου στο χώρο που παραχωρήθηκε εκεί από τη συμπατριώτισσα Αντωνία Καβαλιεράκη.
Παρόντες ήταν στην εκδήλωση ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γυθείου, η αδελφή του ηρωικού καπετάνιου του ΕΛΑΣ Ρογκάκου, αντιπροσωπεία της ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των τοπικών οργανώσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ