5 Ιαν 2012

Το δολάριο προκαλεί «νευρική κρίση» στην Ευρωζώνη


Το δολάριο προκαλεί «νευρική κρίση» στην Ευρωζώνη
Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σε κατάσταση νευρικής κρίσης περιήλθαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατολίσθησης του δολαρίου. Την ώρα που το αμερικάνικο νόμισμα έφθανε στο ναδίρ, το ευρώ, το γιέν και η βρετανική στερλίνα πλησίαζαν στο δικό τους ζενίθ. Την περασμένη Τετάρτη το ευρώ αντιστοιχούσε σε 1,335 δολ.
Ηδη, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, από τις 4 Ιούνη 2004 μέχρι σήμερα, ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 8,08%. Ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης, πολλαπλασιάστηκαν οι αμερικανικές εξαγωγές με αντίστοιχη συρρίκνωση των ευρωπαϊκών και οι επιπτώσεις δεν άργησαν να πλήξουν τη βιομηχανική παραγωγή.
Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεταποιητικό τομέα στην Ευρωζώνη όπως προέκυψε από έρευνα της «NTC Research» για λογαριασμό του «Reuters» σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις στην Αυστρία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ολλανδία - από κοινού οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν το 92% της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ - υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα στο 50,4 από 52,4 τον Οκτώβρη.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου ISM αυξήθηκε στο 57,8 το Νοέμβριο έναντι 56,8 τον Οκτώβριο.
Η Γερμανία, χώρα κατ' εξοχήν εξαγωγική, δέχεται τα σκληρότερα πλήγματα από τη διαρκή ανατίμηση του ευρώ. Μετά τα δυσάρεστα νέα για την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, ήρθαν και τα νέα για την αύξηση της ανεργίας.
Αύξηση για δέκατο διαδοχικό μήνα σημείωσε το Νοέμβριο η ανεργία στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 7.000 άτομα έναντι του Οκτωβρίου ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας - σε εποχικώς προσαρμοσμένη βάση - στο 10,8% από 10,7%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων το Νοέμβριο ανήλθε στα 4.476.000 άτομα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1998.
Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης διολίσθησης του δολαρίου με καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και της ιαπωνικής, αναμένεται αντίδραση τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από το Τόκιο. Ομως, η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.
Οι νομισματικές εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων αποτελούν εκδήλωση μιας απατηλής θεωρίας - συνταγής για την υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης μέσω της ρύθμισης του νομισματικού συστήματος. Η πολιτική του πιστωτικού - νομισματικού επεκτατισμού εφαρμόστηκε πολλές φορές στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Μπορεί να βοήθησε σε πρόσκαιρη αναζωογόνηση, όμως αυτή η αναζωογόνηση κατέληγε πάντα σε νέες οικονομικές κρίσεις, αφού οξύνει όλες τις χαρακτηριστικές αντιθέσεις του καπιταλισμού. Κυρίως την αντίθεση ανάμεσα στις δυνατότητες διεύρυνσης της παραγωγής και στη σχετικά στενή βάση της κατανάλωσης.

ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ