5 Ιαν 2012

Στην καπιταλιστική κρίση το πρόβλημα


Στην καπιταλιστική κρίση το πρόβλημα
«Την πορεία συρρίκνωσης συνέχισε τον Δεκέμβριο ο κλάδος της μεταποίησης στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τη μεταποίηση στην Κίνα και την Ινδία που βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.... Ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης παρέμεινε για πέμπτο συναπτό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που σηματοδοτεί τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κλάδου μεταποίησης - αν και ενισχύθηκε από το χαμηλό 28 μηνών των 46,4 μονάδων του Νοεμβρίου στις 46,9 μονάδες τον Δεκέμβριο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον, επισημαίνει: "Παρά την οριακή αύξηση του δείκτη τον Δεκέμβριο, η παραγωγή φαίνεται πως έχει καταρρεύσει στο σύνολο της Ευρωζώνης, με τον ρυθμό συρρίκνωσης του δ΄ τριμήνου να υπολογίζεται στο 1,5%". Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν και στις 17 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης... Ο κλάδος της μεταποίησης στην Ινδία και την Κίνα ανέκαμψε τον ίδιο μήνα, σε μία ένδειξη ότι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αντισταθούν στις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ο κλάδος μεταποίησης στην Ινδία ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, λαμβάνοντας ώθηση από την εγχώρια ζήτηση. Ο δείκτης PMI ανήλθε στις 54,2 μονάδες από τις 51 του Νοεμβρίου... Τα στοιχεία PMI Δεκεμβρίου της Ινδίας έδειξαν άνοδο όλων των δεικτών, δηλαδή της παραγωγής, της απασχόλησης, των παραγγελιών και των παραγγελιών για εξαγωγές. Αντίστοιχα, στην Κίνα, ο δείκτης δραστηριοτήτων PMI για τον κλάδο της μεταποίησης σημείωσε άνοδο στις 50,3 μονάδες από τις 49 του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου... Η ανάκαμψη του PMI για τον μήνα Δεκέμβριο δείχνει ότι "ενδεχομένως να μην υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία", τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής του Development Research Center του κρατικού συμβουλίου, Ζανγκ Λικουίν. Την καθοδική του πορεία για τρίτο συναπτό μήνα συνέχισε ωστόσο ο δείκτης παραγγελιών εξαγωγών, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στις αρνητικές επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους» («Καθημερινή», 3/1/2012).
***
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά αλλά και αποκαλυπτικά για τη συγχρονισμένη οικονομική κρίση του καπιταλισμού στην Ευρωζώνη, ακόμη και στη Γερμανία. Αυτό είναι το πρόβλημα που θέλουν να αντιμετωπίσουν σε όφελος του κεφαλαίου με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Το γεγονός ότι ακόμη και με ένα δείκτη της αστικής οικονομίας εμφανίζεται συνεχής επιβράδυνση αυτό δείχνει. Ταυτόχρονα, η εκτίμηση για τις δυνατότητες που έχουν καπιταλιστικές οικονομίες, όπως της Ινδίας και λιγότερο της Κίνας, να αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση στην παραγωγή καθόλου δεν τις απαλλάσσει από το να περάσουν σε μια πιο βαθιά και μακροχρόνια οικονομική κρίση. Αλλωστε, ο αντίστοιχος δείκτης για την Κίνα δείχνει ότι η μεταποίηση είναι στα όρια και μάλιστα το Νοέμβρη ήταν κάτω από το όριο ασφαλείας της επιβράδυνσης, γεγονός που επίσης αποκαλύπτει ότι και η Κίνα έχει σημάδια οικονομικής κρίσης. Εξάλλου, όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο Ζανγκ Λικουίν εκφράζει εκτίμηση ότι «ενδεχομένως να μην υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία». Ενδεχομένως όμως και να υπάρξει. Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη δυσκολεύει τις εξαγωγές της Κίνας στα κράτη - μέλη της, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή της. Η θετική αλλαγή στην Ινδία στηρίχτηκε στην εσωτερική της αγορά. Βεβαίως, αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι θα υπάρχει συνεχής ανάπτυξη. Γιατί και η εσωτερική αγορά είναι πεπερασμένη, όριό της είναι το κέρδος και όχι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η δε τελευταία έχει άμεση σχέση με το λαϊκό εισόδημα, που η ανταγωνιστικότητα το συρρικνώνει. Μόνο μια σοσιαλιστική οικονομία, επειδή αναπτύσσεται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για το κέρδος, μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.
***
Η εκτίμηση ότι σε Ινδία - Κίνα, σε αντίθεση με τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ο τομέας της μεταποίησης έχει ανάπτυξη, αξιοποιείται ως εργαλείο για την επιθετική πολιτική μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης στην Ευρωζώνη με τις συνεχείς αντεργατικές αναδιαρθρώσεις σε μισθούς, συντάξεις, ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, χτύπημα ακόμη και των κατώτατων μισθών, των Συλλογικών Συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κ.λπ., με στόχο την ανταγωνιστικότητα, που εφαρμόζονται στο όνομα του κρατικού χρέους, αλλά δε συμβάλλουν καθόλου στην αντιμετώπισή του, αντίθετα αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής «ΕΕ - 2020». Θέλουν εργασιακές συνθήκες Κίνας και Ινδίας στην Ευρωζώνη. Αλλωστε, στη Γερμανία, όπου αυξήθηκε η απασχόληση κατά 1,3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από επτά εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθό κάτω από 400 ευρώ(!) και μάλιστα δίχως δυνατότητες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης, ενώ εφαρμόζεται η «μίνι απασχόληση» στο όνομα της εξεύρεσης εργασίας από τους ανέργους και τους νέους. Βεβαίως, αν η Ευρωζώνη φτάσει τους εργαζόμενους σε συνθήκες Ινδίας και Κίνας παύει να υπάρχει και η ανταγωνιστικότητα. Το κεφάλαιο θα τσακίζει συνεχώς τους εργαζόμενους. Αλλά αυτό είναι παράγοντας που θα φέρει γοργότερα νέα κρίση. Είναι οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλισμού. Να γιατί λέμε φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. Μόνο η ανατροπή του θα απαλλάξει οριστικά τους εργαζόμενους από τα δεινά τους.

Ι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ