9 Ιαν 2012

Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΙΟΥΝΗΣ 1947 - Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ρεπορτάζ από τις μέρες της ντροπής
Στις 20 Ιουνίου 1947, υπογράφτηκε στην Αθήνα, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ντίνο Τσαλδάρη και από τον Αμερικανό πρέσβη στη χώρα μας Λίνκολν Μακ Βέι η ελληνοαμερικανική συμφωνία υλοποίησης του Δόγματος Τρούμαν. Επρόκειτο για ένα επαίσχυντο κείμενο υποτέλειας, με το οποίο η Ελλάδα υποδουλωνόταν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τρεις μέρες πριν, στις 17/6/1947, όταν οι όροι της συμφωνίας δεν ήταν ακόμη γνωστοί, η αμερικανική εφημερίδα "Ποστ Μερίντιαμ" έδινε τις εξής πληροφορίες: "Οι όροι της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν. Ωστόσο, αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι είναι τραχείς και εικονικά μόνο αναφέρονται στην ελληνική ανεξαρτησία. Οι διάφοροι Αμερικανοί που πρόκειται να εγκατασταθούν στα ελληνικά υπουργεία θα παρακολουθήσουν με "μάτι αετού" κάθε δολλάριο" (Βλέπε: "Ρ" 18/6/1947). Οι πληροφορίες της εφημερίδας ήταν απολύτως ακριβείς. Τόσο ακριβείς που η δημοσιοποίηση των όρων της συμφωνίας προκάλεσε την έκπληξη ακόμη και Αμερικανών αναλυτών και τα δυσμενή, για την κυβέρνηση των Αθηνών, σχόλια του τύπου των ΗΠΑ. Μια μέρα πριν τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας, στις 19/6/47, η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", ημιεπίσημο όργανο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που γνώριζε το περιεχόμενό της, έγραφε σχετικά: "Με την πρόσκλησή της η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να αναλάβει ουσιαστικά ο κ. Γκρίσγουώλντ (σημείωση "Ρ": Πρόκειται για τον επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής βοήθειας στην Ελλάδα) την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας. Οι διπλωματικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον δεν μπόρεσαν να αναφέρουν παράλληλο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία, όπως η προθυμία μιας ανεξάρτητης χώρας να αναθέσει τις εσωτερικές της υποθέσεις στα χέρια μιας άλλης" (Βλέπε: "Ρ" 20/6/1947).
Την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας, στις 21/6/47, ο γνωστός δημοσιολόγος της εποχής Λίπμαν σημείωνε σε άρθρο του στο "Χέραλντ Τρίμπιουν": "Η Ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπεγράφη χτες αποτελεί συγκεκριμένο παράδειγμα της πιο στενής περιπλοκής μας και της υπερβολικής επέμβασής μας. Κι αν ακόμη παραδεχτούμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπήρχε άλλη λύση, η ανάμειξή μας εκεί είναι καθαρό παράδειγμα ενός γεγονότος που δεν μπορεί να επαναληφθεί από μας σε άλλες χώρες. Εάν ό,τι έχουμε να κάνουμε για να κυβερνήσουμε την Ελλάδα αποτελεί το "δόγμα Τρούμαν" στην πράξη, τότε δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε το δόγμα αυτό και σε άλλη χώρα της Ευρώπης" ("Ρ" 22/6/1947).
Ο "Ρ", παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε σε κείνες τις συνθήκες (ο Εμφύλιος πόλεμος μαινόταν, η κρατική τρομοκρατία οργίαζε και το ΚΚΕ τυπικά ήταν νόμιμο) αποκάλυψε πλήρως το χαρακτήρα και τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, στιγμάτισε αλύπητα την υποτέλεια της κυβέρνησης των Αθηνών και υπογράμμισε, σε όλους τους τόνους, το καθήκον του ελληνικού λαού να αγωνιστεί για την εθνική του ανεξαρτησία. Θα ξαναζωντανέψουμε, όσο είναι δυνατό με πληρότητα, στιγμές από κείνο τον αγώνα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ