9 Ιαν 2012

«Χριστούγεννα ΠΕΙΝΑΣ»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ 1946
«Χριστούγεννα ΠΕΙΝΑΣ»
Το φύλλο της «Ενότητας» μερικές μέρες πριν την Πρωτομαγιά του 1947. Το κύριο άρθρο έχει τίτλο:«Εξακολουθεί να παραμένει ατιμώρητη η θηριώδης εκτέλεση των τυπογράφων μας» και υπότιτλο «Βαρύτατηη ευθύνη της αστυνομίας και της φρουράς». Το άρθρο εικονογραφείται με σχέδιο-κάτοψη του τυπογραφείου του ΚΚΕ
Δίπλα στον τσίγκο, που έφερε το χάραγμα για την Πρωτομαγιά του 1947, οι εργασίες της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων - παράλληλα με τις εργασίες του Μετρό - έφεραν στο φως και ένα άλλο κομμάτι τσίγκου από το τυπογραφείο, που έφερε το εξής χάραγμα: «Χριστούγεννα ΠΕΙΝΑΣ». Το σωζόμενο κομμάτι αυτού του τσίγκου έχει διαστάσεις 0,24 μήκος και 0,03 πλάτος.
Από έρευνα του «Ρ» στα αρχεία εφημερίδων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι η επιγραφή αυτού του τσίγκου αντιστοιχεί σε δημοσίευμα - στις 24 του Δεκέμβρη του 1946 - του Οργάνου της Επιτροπής Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ «Ο Συμφιλιωτής», στη σελίδα 3. Ο «Συμφιλιωτής» στεγαζόταν στα ίδια γραφεία (Πλάτωνος 1) με την «ΕΝΟΤΗΤΑ» κι εκδιδόταν στο ίδιο τυπογραφείο (Αγίας Σοφίας 26), πριν την «ΕΝΟΤΗΤΑ», τον «Αγωνιστή» και τον «Οδηγητή» (όλα τα έντυπα αυτά ήταν Οργανα της ΕΠ Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ). Ο «Συμφιλιωτής» απαγορεύθηκε και έκλεισε στις 13 Γενάρη του 1947.
Από το φύλλο του «Οδηγητή», που διαδέχεται το «Συμφιλιωτή» στις 14 Γενάρη, μαθαίνουμε ότι οι υπεύθυνοι του «Συμφιλιωτή» συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά και πως μετά την καταστροφή των τυπογραφικών εγκαταστάσεων ακολούθησε η κατάσχεση των φύλλων και οι συλλήψεις του διευθυντή και των τυπογράφων. Οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν σε Εκτακτο Στρατοδικείο με την κατηγορία περί δημιουργίας «εμπρηστικών δημοσιευμάτων»!
Χριστούγεννα ΠΕΙΝΑΣ
Τα «Χριστούγεννα ΠΕΙΝΑΣ» είναι το κύριο θέμα της σελίδας 3 του «Συμφιλιωτή», στο φύλλο 24/12/1946. Για το θέμα αυτό ο «Συμφιλιωτής» έχει αφιερώσει πέντε βασικά ρεπορτάζ. Ο τίτλος «Χριστούγεννα ΠΕΙΝΑΣ» είναι ο υπέρτιτλος στο πάνω μέρος της σελίδας. Οπως φαίνεται από το περιεχόμενο των ρεπορτάζ, εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν πολύ φτωχά για το λαό της Θεσσαλονίκης. «Ούτε μία γραβάτα, ούτε ένα μανδήλι, ούτε μία φανέλα, δεν μπορεί να αγοράσει κανένας εργαζόμενος», είναι ο τίτλος του κεντρικού ρεπορτάζ, όπου περιλαμβάνει ζωντανό ρεπορτάζ σε κατάστημα νεωτερισμών. Δίπλα υπάρχει άλλο ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Οι άνεργοι χωρίς βοηθήματα. Η απάτη του δώρου» και κάτω αριστερά άλλο ένα ζωντανό ρεπορτάζ από περιήγηση στην αγορά Μοδιάνο, με τίτλο «Η λαϊκή δυστυχία. Νέκρα στην αγορά Μοδιάνο. Ολοι πωλούν μα κανείς δεν αγοράζει». Ο αναγνώστης βρίσκει επίσης εξειδικευμένο ρεπορτάζ για τους συνταξιούχους κι ένα γενικότερο για τα προβλήματα του λαού τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Αλλης ημερομηνίας φύλλο του «Συμφιλιωτή»
Να θυμίσουμε ότι το «μαύρο» Δεκέμβρη του 1946 η περιβόητη «ανοικοδόμηση» δεν προχωρούσε. Η βιομηχανική παραγωγή βρισκόταν ακόμα κάτω από το 68% του προπολεμικού επιπέδου. Η αγροτική παραγωγή ήταν κάτω από του 1945. Η ανεργία είχε ξεπεράσει το 40% του ενεργού πληθυσμού. Η φτώχεια, η εξαθλίωση και η δυστυχία του λαού συνεχώς μεγάλωναν. Εκείνο το Δεκέμβρη ο τότε πρωθυπουργός, Κ. Τσαλδάρης, πήγε στην Ουάσιγκτον και ζήτησε βοήθεια για την «οικονομική και στρατιωτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας». Δηλαδή για τη στήριξη και ενίσχυση της πλουτοκρατίας και του κράτους της. Προτού αποφασιστεί το ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε γίνει φανερό το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα και γενικότερα για το χώρο της Μεσογείου. Ακόμα από τον καιρό του μεσοπολέμου οι ΗΠΑ επιδίωκαν να πάρουν τη θέση της Αγγλίας στη χώρα μας και στη Μεσόγειο.

Το επάνω μέρος του πρωτοσέλιδου του «Συμφιλιωτή», στις 24/12/1946

Το ρεπορτάζ για τη «νέκρα» στην αγορά Μοδιάνο, από το φύλλο (24/12/1946) του «Συμφιλιωτή»

Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ