ΤΟΤΕ @ ΤΩΡΑ
Οι υμνωδοί του Χίτλερ και τα Δεκεμβριανά
Του Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ
ΠΟΛΥ συχνά της δοσιλογικής φάρας τα αναθρέμματα, οι επίγονοι αυτών, που υπηρέτησαν και συνεργάστηκαν με τους χιτλερικούς ξεδιάντροπα, με κάθε τρόπο γυρεύουν να συγκαλύψουν τα πανάθλια και προδοτικά έργα τους στα χρόνια της φασιστικής Κατοχής.
ΤΟΥΣ διαβάζουμε σε έντυπα να σερβίρουν ή να αναπτύσσουν σε εκπομπές, πως η Εθνική Αντίσταση - η ΕΑΜική βέβαια - είναι ο μεγάλος φταίχτης για τα ολοκαυτώματα και τις σφαγές που έζησε η πατρίδα μας, για τα μεγάλα εγκλήματα που διέπραξαν οι ξένοι καταχτητές.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στην εφημερίδα "Καθημερινή" (15/12/98) ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο βουλευτής Α Αθηνών, με επιστολή του οργίλος αναφέρεται σε δημοσίευμα του δημοσιογράφου και ιστορικού κ. Γ. Λεονταρίτη, σχετικά με την ιστορία του κτιρίου της Βρετανικής Πρεσβείας και τα γεγονότα, που έζησε τότε η Αθήνα με την εγγλέζικη επέμβαση το Δεκέμβρη του 1944.
ΘΑ ήταν φυσικά προτιμότερο, ειδικάο κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, να απέφευγε αναφορές περί "Δεκεμβριανών", μονοπώληση της διακυβερνήσεως της χώρας από το ΚΚΕ κλπ. Οσο για το ποιος "παραποιεί" και "παραπληροφορεί" ο γιος του διοικητού της Ασφαλείας, που καταμάτωσε την Πελοπόννησο δεν θέλει να θυμάται το πανάθλιο εκείνο τηλεγράφημα του μπαμπά του το καλοκαίρι του 1944.
ΕΙΝΑΙ το περιβόητο εκείνο "συγχαρητήριο" τηλεγράφημα που έστειλε στο Φίρερ για τη διάσωσή του από την απόπειρα που είχε γίνει στο στρατηγείο του. Και, που εμείς το ακούγαμε να το μεταδίδει συνέχεια ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας. Ενα δοξαστικόπου τελείωνε έτσι: "Κύριε διαφύλαττε τον Φίρερ".
Ο ΕΠΙΣΤΟΛΟΓΡΑΦΟΣ της "Κ" προσποιείται πως αγνοεί ότι μετά την απελευθέρωση φτάσαμε στο Δεκέμβρη και πώς οι Αγγλοι αποικιοκράτες, με όλα τα δοσιλογικά αποβράσματα της Κατοχής και τους γερμανοτσολιάδες θέρισαν με τα πολυβόλα τούς διαδηλωτές στην τραγική εκείνη καταματωμένη Κυριακή στις 3 του Δεκέμβρη '44.
ΑΣΦΑΛΩΣ ο Γ. Λεονταρίτης θα είχε πολλά να υπενθυμίσει στον κ. Παπαδόγγονα, απ' αυτά που "περιέργως" λησμονεί. Φαίνεται όμως ότι η "Κ" δεν επιθυμεί να δίδονται απαντήσεις, που φέρνουν σε δύσκολη θέση συντηρητικούς αναγνώστες.
ΚΑΙ θεωρεί - ο κ. Παπαδόγγονας - πως είναι "λυπηρό" ο συνεργάτης της "Κ", ο κ. Γ. Λεονταρίτης να χαρακτηρίζει τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ως"εκτελεστικό όργανο" των Αγγλων και να ισχυρίζεται ότι τα Δεκεμβριανά ξεκίνησαν διότι η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε άοπλους και ειρηνικούς διαδηλωτές και ότι τις επόμενες μέρες η αγγλική αεροπορία πυροβόλησε και αιματοκύλησε άμαχο πληθυσμό... Αυτά μόνο ως "ιστορίες για αγρίους" θα μπορούσαν επιεικώς να χαρακτηριστούν, επιλέγει ο κ. Παπαδόγγονας.
ΕΙΝΑΙ όμως αναγκαίο να του υπενθυμίσει κανείς μερικά βασικά και καίρια σημεία: για το ποιοι είναι που σχεδίασαν και προκάλεσαν τα Δεκεμβριανά. Ο σχεδιασμός των Αγγλων αρχίζει από τα κατοχικά χρόνια. Το θέμα όμως της αναδιοργάνωσης του νέου εθνικού στρατού απέβη καίριο και κρίσιμο ζήτημα. Η υπόθεση των ενόπλων δυνάμεων αποτελούσε και σωστά το κέντρο του πολιτικού ζητήματος.
ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ η χώρα μας από τη φασιστική 4η Αυγούστου και τη δοσιλογική Κατοχή ήταν η στιγμή για την Ελλάδα να γίνει η εκκαθάριση του στρατού από τα φασιστικά και δοσιλογικά στοιχεία και η στελέχωση του εθνικού στρατού, που έτσι στο μέλλον να αποκλείονταν ο αντιδραστικός καταπιεστικός ρόλος τους.
ΑΥΤΟ αποτελούσε προϋπόθεση για τη δημοκρατική εξέλιξη της χώρας αλλά κι ανάγκη για την ομαλότητα. Επομένως ορθή λύση του στρατιωτικού προβλήματος σημαίνει όχι μόνο αληθινή πολιτική ελευθερία αλλά και εγγύηση για την ομαλή πολιτική εξέλιξη.
ΤΟ ΕΑΜ είχε δεχτεί την αποστράτευση του ΕΛΑΣ μαζί με μια σειρά μέτρα (αφοπλισμός Χωροφυλακής, εκκαθάριση στελεχών του στρατού κλπ.), ώστε να μην σήμαινε η αποστράτευση παράδοση του Κινήματος της Εθνικής Αντίστασης στα χέρια του δοσιλογισμού.
ΕΠΕΙΤΑ τα απίθανα εκείνα διαγγέλματα του Σκόμπι, η αξίωσή του να υπογραφτεί μπροστά του από τον στρατηγό Σαράφη η αποστράτευση, οι προκλήσεις του Σκόμπι στον Αλεξ. Σβώλο και τον Γιάννη Ζεύγο και η υπαναχώρηση του Γ. Παπανδρέου απ' το σχέδιο συμφωνητικού της 23ης Νοέμβρη 1944 που είχε υπογράψει (όπου υπήρχε συμφωνία για γενική αποστράτευση).
ΑΛΛΑ και μια σειρά άλλα όπως: ο δόλιος διορισμός 252 αξιωματικών της Εθνοφυλακής, χωρίς προσυνεννόηση, η μυστική πρόσκληση όλων των χωροφυλάκων στην Αθήνα, η διατήρηση ενόπλων των υποδίκων Ταγμάτων Ασφαλείας και πολλά άλλα έφεραν το αδιέξοδο, κορύφωσαν την κρίση. Εφεραν τελικά την παραίτηση των ΕΑΜικών.
ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της 3ης Δεκέμβρη έγινε ΜΕΤΑ. Και βεβαίως τότε, όχι μόνον ο Γ. Ιωαννίδης (τον επικαλείται ο Α. Π.) αλλά οι πάντες έβλεπαν, ότι "θα χτυπηθούμε με τους Εγγλέζους". Φαίνεται πως ο κ. Α. Π. δεν έχει διαβάσει τη συνέντευξη του Αγγελου Εβερτ, στην οποία αποκαλύπτει ότι "αφού συναντήθην με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και επ' τη βάσει υπευθύνων διαταγών τας οποίας είχα, διέταξα τη βιαίαν διάλυσιν των διαδηλωτών" ("ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" 12/12/1958).
ΔΕ διάβασε επίσης ο επιστολογράφος τα κείμενα του Τσόρτσιλ, που από πολύ νωρίς τονίζει απερίφραστα την πρόθεσή του να χτυπηθούν οι Αγγλοι με το ΕΑΜ. Και δεν έμαθε ποτέ τις διαταγές του προς τους Σκόμπι και Λίπερ για τον Παπανδρέου στην "ανάγκη" να τον δέσουν "αν δεν υπακούσει στα κελεύσματα της Βρετανίας". Ο Κ. Πυρομάγλου, υπαρχηγός του ΕΔΕΣ, δεν απέκρυπτε ότι την "κύρια ευθύνη για το Δεκέμβρη του '44 την έχουν οι Αγγλοι. Και είναι αποδεδειγμένο ιστορικό γεγονός ότι τη σύγκρουση την εξώθησε ο Τσόρτσιλ.
ΚΑΙ δεν έμαθε λοιπόν ο κ. Α. Π. για τα εγγλέζικα αεροπλάνα που θέριζαν με τα πολυβόλα τις λαϊκές γειτονιές; Αυτά λοιπόν τα θεωρεί "ιστορίες για αγρίους"; Μόνο, που οι "άγριοι" ήταν από τη δική του πλευρά. Δε μας λέει όμως γιατί ο ΕΛΑΣ δεν κατέλαβε την Αθήνα, αμέσως μόλις έφυγαν οι Γερμανοί, πριν έρθει η κυβέρνηση και οι Αγγλοι. Και θα ήταν πανεύκολο. Η ΕΑΜική πλευρά ετήρησε με εντιμότητα τις συμφωνίες που είχε κάνει.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν ξαναγράφεται όσο κι αν το επιχειρούν οι υμνωδοί του Φίρερ και των Σκόμπηδων. Η αδούλωτη Αθήνα έχει βάλει στο μεγάλο Δεκέμβρη τη σφραγίδα της Αντίστασης και της λεβεντιάς. Οχι, του λαού μας ο μεγάλος αγώνας δεν ξαναγράφεται.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
4/12/2011
-- Μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα
30/10/2004
-- Ο χαρακτήρας της μάχης του Δεκέμβρη '44
2/12/1997
-- Η αγγλική στρατιωτική επέμβαση και τα γεγονότα του Δεκέμβρη
30/11/1997
-- Πώς φτάσαμε στο "Δεκέμβρη"
14/11/1996
-- Η επιστολή του Γ. Λεονταρίτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου