16 Μαρ 2012

ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Καινούρια θηλιά στο λαιμό του λαού


ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Καινούρια θηλιά στο λαιμό του λαού
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή και ψηφίζεται με διαδικασίες εξπρές την Τρίτη
Μετά το Γιούρογκρουπ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε χτες τη συμμετοχή του στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ύψους 28 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκταμιευθεί σε 17 τριμηνιαίες δόσεις, μέχρι και το 2015, με τα 1,65 δισ. άμεσα εκταμιεύσιμα. Η δανειακή σύμβαση αφορά ποσά ύψους 109,1 δισ. ευρώ από την ΕΕ και τα υπόλοιπα από το ΔΝΤ. Μετά την έγκρισή της από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, κατατέθηκε στη Βουλή και η ψήφισή της σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Μέσα από μια πληθώρα νομικών αναφορών, ως προς τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές, διασφαλίζεται πλήρως ότι θα επιστραφεί σε αυτούς το δάνειο ως το τελευταίο ευρώ, συν τους προβλεπόμενους τόκους, αλλά και τους τόκους υπερημερίας που θα επιβληθούν, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης (η Ελλάδα εν προκειμένω) δεν εξοφλήσει έγκαιρα κάποια δόση του δανείου. Ειδικότερα, ο τόκος υπερημερίας ορίζεται στο 2%, συν το διατραπεζικό επιτόκιο της ευρωπαϊκής αγοράς (euribor).
Προβλέπεται επίσης, ότι οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν προτεραιότητα, έναντι όλων των άλλων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τρίτους. Από την άποψη αυτή, η δανειακή σύμβαση υπερισχύει έναντι κάθε προηγούμενου νόμου που έχει ψηφίσει η Ελληνική Δημοκρατία, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της σύμβασης.
Υπάρχουν επίσης δεκάδες όροι καταγγελίας της δανειακής σύμβασης από την πλευρά των πιστωτών (Ευρωζώνη), όπου ρητά αναφέρεται ότι η αθέτηση από την πλευρά του ελληνικού κράτους της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο συνεννόησης (αφορά τα τελευταία σαρωτικά μέτρα που ψήφισε η συγκυβέρνηση), συνιστούν λόγο καταγγελίας, οπότε και σταματά η χορήγηση των δόσεων του δανείου.
Το ΚΚΕ
Σε σχόλιο για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Τη συμφωνία, που έχει τις υπογραφές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, εκπροσώπων της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ, ο λαός όχι μόνο δεν πρέπει να τη σεβαστεί, αλλά πρέπει να την αντιπαλέψει και να την ανατρέψει. Υπάρχει λύση με λαϊκή συμμαχία, αντεπίθεση και ισχυρό ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ