16 Μαρ 2012

ΧΙΛΗ Νέος γύρος καταστολής


ΧΙΛΗ
Νέος γύρος καταστολής
Για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή βρέθηκαν οι νέοι
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--
Το σκηνικό των συγκρούσεων μεταξύ των καραμπινιέρων και των κατοίκων της επαρχίας Αϊσέν, στη χιλιάνικη Παταγωνία, επέστρεψε μερικές ώρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων του συντονιστικού των λαϊκών οργανώσεων και της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστάν Πινιέρα. Οι συγκρούσεις ήταν το αποτέλεσμα της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας χθες τα ξημερώματα όταν με εντολή των αρχών διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες και την ίδια στιγμή καραμπινιέροι επιτέθηκαν εναντίον τμημάτων διαδηλωτών σε οδοφράγματα αλλά ακόμη και σε σπίτια εισβάλλοντας κάνοντας χρήση χημικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Μοστραδόρ. Επιθέσεις και συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα αρκετούς τραυματίες.
Η επίθεση ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του συντονιστικού των λαϊκών οργανώσεων για το «βρώμικο σχέδιο» της κυβέρνησης Πινιέρα που προκάλεσε τεχνητά και και την κατάρρευση των συνομιλιών, αφού η κυβέρνηση προσπάθησε να διασπάσει το λαϊκό κίνημα «κατατέμνοντας σε διαφορά τραπέζια συνομιλιών» τα αιτήματα. Οταν ο στόχος της διάσπασης δεν επιτεύχθηκε έδωσε το πράσινο φως για την καταστολή.
Οι κάτοικοι πάντως δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 13 Φλεβάρη, ώστε να δικαιωθούν τα αιτήματά τους για δωρεάν Παιδεία, Υγεία, αξιοπρεπείς μισθούς, ακρίβεια (σε μια απομακρυσμένη περιοχή που ανεβάζει στα ύψη το κόστος στην ενέργεια, στα είδη διατροφής, στις υπηρεσίες) μέχρι την ανυπαρξία υποδομών και οδικής σύνδεσης με την υπόλοιπη χώρα και την αντίθεση στη χρήση των πλούσιων φυσικών πόρων της περιοχής από τα μονοπώλια. Στην περιοχή, επίσης επιχειρείται να κατασκευαστεί από πολυεθνική υδροηλεκτρικό εργοστάσιο αξιοποιώντας τα ορμητικά ποτάμια της Παταγωνίας, ένα σχέδιο που οι λαϊκές οργανώσεις πιστεύουν ότι δε θα είναι με κριτήριο τις ανάγκες τους, αλλά το κέρδος μερικών καπιταλιστών.
Διαδηλώσεις μαθητών - φοιτητών
Την καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας με αστυνομική βία και μάνικες αντιμετώπισαν και οι μαθητές φοιτητές που διαδήλωσαν χτες το απόγευμα (ώρα Χιλής) στο Σαντιάγκο ενάντια στις διώξεις κατά των μαθητών (5.000 υπολογίζεται ότι έχουν αποβληθεί), εγκαινιάζοντας ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Οι κινητοποιήσεις είναι συνέχεια του μαζικού λαϊκού κινήματος της περσινής χρονιάς για την παιδεία και συνοδεύτηκαν από πάνω απο 40 συλλήψεις νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ