11 Ιουλ 2016

Νέοι κίνδυνοι για τους λαούς από την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Νέοι κίνδυνοι για τους λαούς από την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Ανασκόπηση των βασικών αποφάσεων που πάρθηκαν στη Σύνοδο, η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο



Του απεσταλμένου μας Θανάση ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ.--
Αποφάσεις που σηματοδοτούν κλιμάκωση των προετοιμασιών για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και πολεμική δράση σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη, προς προάσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων και σε αντιπαράθεση με τα μονοπώλια άλλων κρατών και συνασπισμών, πάρθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, στην 27η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Στις αποφάσεις αυτές κατέληξαν οι ΝΑΤΟικοί έχοντας κατά νου ότι υποβόσκει πάντα η κρίση με την Κίνα και κρατώντας προσώρας σε πρώτο πλάνο την αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία για τη διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, λίγες μέρες μάλιστα πριν συνέλθει στις Βρυξέλλες (13/7) η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ρωσίας (σε επίπεδο πρέσβεων), επισήμως με στόχο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την Ουκρανία, τις «στρατιωτικές δραστηριότητες» αμφότερων πλευρών και την «κατάσταση ασφαλείας» στο Αφγανιστάν.
Μ' αυτά τα δεδομένα, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωνε στη διάρκεια της Συνόδου: «Η ασφάλειά μας κινδυνεύει σε ένα πιο ασταθές διεθνές περιβάλλον (...) Μπροστά στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας και ενισχύουμε τη δυνατότητά μας να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση (...) Οι αποφάσεις της Βαρσοβίας θα μορφοποιήσουν τη στρατηγική μας για πολλά χρόνια μπροστά, με προβολή της σταθερότητας εκτός των συνόρων μας».

Από τις εργασίες της Συνόδου στη Βαρσοβία
Από τις εργασίες της Συνόδου στη Βαρσοβία
Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, δίνοντας μια εικόνα τού τι εννοεί και πώς αναπτύσσεται ήδη το ΝΑΤΟ, «οι εναέριες δυνάμεις μας είναι απλωμένες από Βαλτική έως Τουρκία. Οι χερσαίες από Κόσσοβο έως Αφγανιστάν. Και οι ναυτικές από τον Ατλαντικό έως Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα».
Και ακόμα: «Σε λιγότερα από δυο χρόνια από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, κάναμε πολύ σημαντικά βήματα και τώρα προχωράμε κι άλλο μπροστά. Ενισχύουμε τη στρατιωτική παρουσία μας στις χώρες της Βαλτικής, Πολωνία και Ρουμανία. Επίσης τη βαλλιστική μας άμυνα έως τα ανατολικά».
Πρόκειται για αναφορά στην ενεργοποίηση τέτοιων συστημάτων «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, ενώ αντίστοιχα έχουν εγκατασταθεί και στην Πολωνία, με την ενεργοποίησή τους να προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα και τη Μόσχα να αντιδρά, απειλώντας ότι θα προωθήσει δικούς της πυραύλους, τύπου «ISKADER», με δυνατότητες μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών, σε Κριμαία και Καλίνινγκραντ. Επομένως, όλες οι εξελίξεις προμηνύουν κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.
Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Πολωνίας, Αντ. Ντούντα, χώρας που φιλοξένησε τη Σύνοδο και, το κυριότερο, θέλει να παίξει το ρόλο προπυργίου του ΝΑΤΟ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την οποία στοχοποίησε ευθέως για ανατάραξη της σταθερότητας και της ισορροπίας στην περιοχή. Εξ ου και κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση για να την «αποκαταστήσει μέσα από τη συλλογική άμυνα» και επέμεινε για πολυεθνική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική συνοριογραμμή της λυκοσυμμαχίας στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Μόσχα.
Οι άτυπες ενημερώσεις
Στο περιθώριο της Συνόδου έγιναν και μια σειρά άτυπες ενημερώσεις από ανώτατους ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους που επέμειναν στη διατήρηση της ανωνυμίας τους.
-- Για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ναι μεν λένε ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι σε ανεκτά επίπεδα, σηκώνουν όμως πάντα το φόβο ότι - με τα δικά τους μέτρα - μπορεί να ξανακυλήσει. Εξ ου και βρίσκουν «πάτημα» να συνεχίσουν την παρουσία τους σε μια περιοχή σημαντικής γεωστρατηγικής αξίας για τα σχέδια της λυκοσυμμαχίας, μέσω προγραμμάτων «εκπαίδευσης» που θα παρέχουν σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας.
-- Για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, φαίνεται ότι σε πρώτη φάση ψάχνουν τον καλύτερο συντονισμό των μέσων τους και οπωσδήποτε τη μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Κεντρική Μεσόγειο, στα βόρεια της Λιβύης, όπου σημειωτέον έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και που, όπως ακούστηκε στους χώρους της Συνόδου, θα μπορούσαν «να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της χώρας»...
-- Για την ενίσχυση της Αμυνας του ΝΑΤΟ, ειπώθηκε ότι στην πράξη έχουν υλοποιηθεί σχεδόν όλα τα σημεία του Readines Action Plan, που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, πριν δυο χρόνια. Τριπλασιάστηκαν οι άμεσα διαθέσιμες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, είναι ήδη ανεπτυγμένες έξι μονάδες σε Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ αργότερα φέτος θα είναι έτοιμες και αυτές σε Ουγγαρία και Σλοβακία. Επίσης, στήθηκε το στρατηγείο στην Πολωνία και αναμένεται τους επόμενους μήνες να κηρύξει την έναρξη της λειτουργίας του και αυτό στη Ρουμανία. Τέλος, αυξήθηκαν και οι ασκήσεις.
Τώρα, προωθείται εκ περιτροπής πολυεθνική παρουσία με τέσσερα ενισχυμένα τάγματα σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, με τη διοίκηση καθενός απ' αυτά να ασκείται από ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδά και Βρετανία. Ταυτόχρονα, συγκροτείται πολυεθνική ταξιαρχία στη Ρουμανία, με άμεση υποστήριξη από Βουλγαρία, για τον έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, στη λογική ότι ολόκληρη η ευθεία Αφγανιστάν - Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική έχει αποσταθεροποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες, μεθοδεύεται η αντιμετώπισή τους με «πολιτικά μέσα», αλλά και «τιμωρητικά».
-- Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και άτυπη ενημέρωση, χτες Σάββατο, σχετικά με τη θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ, θέμα που αφορά άμεσα τον ελληνικό λαό, εφόσον το Αιγαίο, το Λιβυκό αλλά και το Ιόνιο παίζουν κομβικό ρόλο στα σχέδια της λυκοσυμμαχίας. (Σχετικό ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί σε επόμενα φύλλα του «Ριζοσπάστη»)
Τα χτεσινά «μαγειρέματα»
Τώρα, επισήμως, χτες, Σάββατο, στο πλαίσιο της Συνόδου και με «αντικείμενο» το Αφγανιστάν, συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC, το κύριο πολιτικό όργανο λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ), σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων και κρατών του ΝΑΤΟ. Συμμετείχαν, επίσης, ο Αφγανός Πρόεδρος και οι ηγέτες των χωρών εκτός ΝΑΤΟ που συνεισφέρουν με δυνάμεις τους στην αποστολή της λυκοσυμμαχίας «Resolute Support» στο Αφγανιστάν.
Ακολούθησε συνεδρίαση του NAC στην «κανονική» του σύνθεση, ενώ αργότερα συνεδρίασε, επίσης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, με τις συζητήσεις να εστιάζουν στην παραπέρα ενίσχυση των μηχανισμών ασφάλειας και άμυνας της χώρας, με βάση τα πρότυπα και τα μέτρα του ΝΑΤΟ, η βαθύτερη ενσωμάτωσή της στον ευρωατλαντικό άξονα, με αντίστοιχα σχέδια να «τρέχουν» και για τις Γεωργία και Μολδαβία.
Επίσης, θέμα που αναλύθηκε ιδιαίτερα στη διάρκεια της Συνόδου, σε επίπεδο υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, ήταν η λεγόμενη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών, θέμα που «καίει» ιδιαίτερα τους ΝΑΤΟικούς, ώστε να μπορούν άμεσα να αναπτύξουν όπου Γης πολυεθνικές δυνάμεις, οι οποίες, εκπαιδευμένες προηγούμενα πάνω σε κοινά πρότυπα λειτουργίας, αλλά και «δουλεμένες» σε συνεκπαιδεύσεις - κοινές ασκήσεις μονάδων από διάφορα κράτη - μέλη, θα μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά που τους ανατίθεται.
Η ελληνική συμβολή
Διόλου τυχαία, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στον καμβά που έχει χαράξει η ντόπια αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, μετέχουν συχνά - πυκνά σε τέτοιες συνεκπαιδεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανεπτυγμένες από Ισπανία έως Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα. Ανακοινώσεις που εκδίδονται κατά καιρούς, σημειώνουν ενδεικτικά: «Η άσκηση έχει σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την εναρμόνιση των διαδικασιών των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο και την αύξηση της διαλειτουργικότητας»...
Αλλά και γενικότερα, τα στελέχη της κυβέρνησης που μετείχαν στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, επέδειξαν πλούσια τέτοια δραστηριότητα, ακριβώς προς υλοποίηση των σχεδιασμών των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στην υλοποίηση των βρώμικων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση Τσίπρα στη συνεδρία των αρχηγών κρατών την Παρασκευή (για την παρουσία της ελληνικής αποστολής στη Σύνοδο βλέπε ρεπορτάζ και στην επόμενη σελίδα), όπου υιοθέτησε όλη τη ΝΑΤΟική προπαγάνδα για την ανάπτυξη της δράσης του στα ανατολικά και νότια, αναδεικνύοντας και την πρεμούρα της κυβέρνησής του να συμβάλει στην υλοποίηση των τέτοιων σχεδιασμών. Αντίστοιχο χαρακτήρα είχαν και οι επαφές των παριστάμενων στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένου αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ