11 Ιουλ 2016

Λαϊκή συμμαχία ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Λαϊκή συμμαχία ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα
Η παρέμβαση του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας στη Βαρσοβία, την Παρασκευή

Από την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Από την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Ευχαριστούμε πολύ το ΚΚ Πολωνίας για τη στήριξη της σημερινής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας στη Βαρσοβία για να καταδικάσουμε τον εγκληματικό ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής που οργανώνει για να αποφασίσει νέα πολύ επικίνδυνα μέτρα κατά των λαών που φέρνουν πιο κοντά έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Εδώ, στην πρωτεύουσα της Πολωνίας στις 14 Ιούνη του 1955 υπογράφηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (ιδρύθηκε το Μάη του ίδιου χρόνου), η πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία των σοσιαλιστικών χωρών, η οποία αποτέλεσε ισχυρή φιλειρηνική δύναμη ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και έχει σημαντική προσφορά στο πλευρό των λαών, διαψεύδοντας τους συκοφάντες και τους αναθεωρητές της Ιστορίας.
Καταγγέλλουμε τον αντικομμουνισμό και τις οργανωμένες διώξεις της πολωνικής κυβέρνησης ενάντια στο ΚΚ Πολωνίας και τους συντρόφους μας, οι οποίοι σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να υπερασπιστούν το δίκιο της εργατικής τάξης, την υπόθεση του σοσιαλισμού, την ιστορική αλήθεια.
Ευχαριστούμε όλα τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση και θέλουμε να σημειώσουμε ότι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, στη Βαρσοβία είναι ένα σημαντικό διεθνιστικό βήμα που εναρμονίζεται με τη θέληση των λαών, στη συνείδηση των οποίων είναι καταδικασμένο το ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ χωροφύλακας του καπιταλισμού
Εχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε τους νέους και τις νέες, να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους ότι το ΝΑΤΟ είναι ο πολιτικο-στρατιωτικός μηχανισμός που συγκρότησε ο αμερικάνικος και ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός το 1949, για να απειλήσει, να υπονομεύσει τη Σοβιετική Ενωση που είχε καθοριστική συμβολή στη Νίκη επί του ναζισμού και βγήκε με μεγάλο κύρος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζοντας με επιτυχία τη σοσιαλιστική οικοδόμηση σε ένα νέο περιβάλλον στην Ευρώπη, όπου σημαντικός αριθμός κρατών έδιναν τη μάχη για την εργατική εξουσία, για να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Για δεκαετίες το ΝΑΤΟ, στηριγμένο στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη, πολλά εκ των οποίων ήταν μέλη της ΕΟΚ, λειτούργησε ως δύναμη της αντεπανάστασης, χωροφύλακας του καπιταλισμού κατά της εργατικής - λαϊκής πάλης, φορέας ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων, πραξικοπημάτων σε πολλές περιοχές της υδρογείου.
Μετά την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού, προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Η στρατηγική γραμμή που ακολουθεί ανοίγει το δρόμο στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια, παρεμβαίνοντας καθοριστικά στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, με νέες καπιταλιστικές συμμαχίες όπως οι BRICS, για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Χρόνο με το χρόνο, μελετώντας και αξιοποιώντας την πείρα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τη στρατηγική και την τακτική του, διαμορφώνει σύγχρονες πολεμικές δομές, εκσυγχρονίζει τα οπλικά συστήματα, το συμβατικό και πυρηνικό οπλοστάσιο.
Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ εκπληρώνει το δικό του δολοφονικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη. Κράτη - μέλη του επεμβαίνουν στην Αφρική και σε άλλες περιοχές. Επεκτείνει τις στρατιωτικές βάσεις στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συγκροτεί νέα στρατηγεία, δημιουργεί επικίνδυνες υποδομές στην Ευρώπη, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν την αποθήκευση πυρηνικών όπλων.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της πρακτικής που ακολουθεί το ΝΑΤΟ, για να δικαιολογήσει τη δολοφονική του δράση, είναι η δημιουργία προσχημάτων για τη χειραγώγηση λαϊκών δυνάμεων και η διαμόρφωση του εδάφους για επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Τα προσχήματα δεν περιορίζονται μόνο σε επεξεργασία και παρουσίαση ψευδών στοιχείων περί αντιμετώπισης π.χ. χημικών και βιολογικών όπλων, ή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ.ά., αλλά επεκτείνονται σε προβοκάτσιες ακόμα και στη χρησιμοποίηση εγκληματικών δυνάμεων όπως οι «Ταλιμπάν» και το «Ισλαμικό Κράτος» που είναι δημιουργήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Οι οργανώσεις αυτές αυτονομούνται ή συνεχίζουν να έχουν κανάλια συνεννόησης με τις ΗΠΑ και τα ΝΑΤΟικά επιτελεία, χρησιμοποιούνται και πάλι ως προσχήματα νέων επεμβάσεων στο πλαίσιο ενός συνεχώς και πιο επικίνδυνου φαύλου κύκλου κατά των λαών.
Βασικό στοιχείο της δράσης του ΝΑΤΟ είναι η επέκτασή του σε όλη την υφήλιο. Με την ένταξη του Μαυροβουνίου ως το 29ο μέλος, το ΝΑΤΟ πατάει πιο γερά στα Βαλκάνια και γενικότερα με κάθε τρόπο προσπαθεί να απλώσει τα πλοκάμια του παντού.
Συγκροτεί διάφορα συμμαχικά σχήματα όπως ο ψευδεπίγραφος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», η «Πολιτική Γειτονίας» με χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, του Περσικού Κόλπου, ειδικές σχέσεις με χώρες όπως η Ουκρανία, η Γεωργία, η Σουηδία και η Φινλανδία.
Συμφωνίες με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, κράτη της Λατινικής Αμερικής κ.ά. Χαρακτηριστικό στοιχείο των τελευταίων χρόνων είναι η στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία - Ειρηνικό και η αποστολή ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Κίνα.
Στο στρατηγικό δόγμα που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010 συμπυκνώθηκε η πείρα του ΝΑΤΟ τα χρόνια των επεμβάσεων και των πολύχρονων πολέμων κυρίως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Στη βάση αυτή, ενισχύθηκε η στρατηγική της συγκρότησης των Ευέλικτων Στρατιωτικών Μονάδων Ταχείας Επέμβασης, μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της Πυραυλικής Ασπίδας με το πρόσχημα, τότε, της αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Η πορεία αυτή συνεχίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, το 2014, προσανατολίζοντας τη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, τις χώρες της Βαλτικής, διατηρώντας «το ενδιαφέρον» για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Νέα σχέδια σε βάρος των λαών
Η Σύνοδος Κορυφής στη Βαρσοβία επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, την πείρα των τελευταίων χρόνων στο φως των ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Συρία, στη Λιβύη και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με βασικό στοιχείο την όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών με τη Ρωσία.
Στη βάση αυτή η Σύνοδος θα σχεδιάσει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, για την επόμενη περίοδο, ισχυροποιώντας τους σχεδιασμούς που είναι ήδη σε εξέλιξη, παίρνοντας επιπλέον μέτρα, όπως:
Συγκέντρωση και μετακίνηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών δυνάμεων προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, ολοκλήρωση της εγκατάστασης και λειτουργία της λεγόμενης «Πυραυλικής Ασπίδας» με βάσεις στη Ρουμανία, στην Πολωνία, ναυτική στήριξη και γενικότερες υποδομές που συνδέονται με τη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια καταστροφική αναμέτρηση.
Μονιμοποίηση και ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας για τις δύο τελευταίες θαλάσσιες περιοχές το πρόσχημα του ελέγχου των προσφυγικών ροών που προκαλούνται και ενισχύονται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των λαών.
Στην πράξη, η παρουσία του ΝΑΤΟ στις περιοχές αυτές συνδέεται με τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, την προετοιμασία νέας επέμβασης στη Λιβύη και την παρακολούθηση βήμα προς βήμα των ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων και πολιτικών επιδιώξεων.
Βασικό, επίσης, θέμα της Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ για να υπηρετήσουν από κοινού, παρά τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται, τις στοχεύσεις τους για την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Ηδη, προβάλλεται ως κατάκτηση η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τον πολιτικο-στρατιωτικό μηχανισμό της FRONTEX που χρησιμοποιεί η ΕΕ στο Αιγαίο για τον έλεγχο των συνόρων και βρίσκεται σε πορεία αντικατάστασης από ισχυρότερο μηχανισμό «Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής», με δυνατότητα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών - μελών και δράσης ακόμα και σε αντίθεση με κυβερνητικές αποφάσεις.
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μέσω της FRONTEX και της «Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής», προβάλλονται ως παράδειγμα συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ και για άλλες περιοχές, ενώ στη Μεσόγειο, στη Λιβύη οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις συνεργάζονται με τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, με το όνομα SOPHIA και προετοιμάζουν νέα επέμβαση στη Λιβύη με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και τη στήριξη της λιβυκής κυβέρνησης.
Τα 22 από τα 29 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ είναι μέλη της ΕΕ, ο ΝΑΤΟικός μηχανισμός παραμένει ο βασικός στρατιωτικός πυλώνας στήριξης των ευρωατλαντικών επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα η ΕΕ ακολουθεί και τη δική της αυτόνομη πορεία, συγκροτεί τον δικό της στρατιωτικό μηχανισμό.
Η πορεία αυτή πιθανώς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στη Βρετανία και τη σχέση της με την ΕΕ, αφού το 50% των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ προέρχεται από τον βρετανικό προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η Βρετανία εκπληρώνει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει σημαντικό ρόλο στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία και μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (BREXIT), τονίζοντας πως όσο παραμένει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η αστική εξουσία, η κρατική, κυβερνητική πολιτική θα στρέφεται ενάντια στο βρετανικό και τους άλλους λαούς.
Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση
Οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί αποτελούν τη βάση των πολέμων και τεκμηριώνουν την ανησυχία μας για τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης.
Το Κόμμα μας καταδικάζει την πολιτική των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκουν τη χώρα μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την ενσωματώνουν συνεχώς πιο βαθιά στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Σημειώνουμε, ότι η αποκαλούμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που καλλιέργησε σκοπίμως ψεύτικες προσδοκίες για το λαό μας, ακολουθεί μια κλασική πορεία ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, διαχειριστή του καπιταλισμού, που εκπροσωπεί και προωθεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και από αυτήν τη σκοπιά επιδιώκει τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας.
Την ώρα που στενάζει ο λαός μας από τη φτώχεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την παράδοση των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καταβάλλει πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο, το 2,38% του ΑΕΠ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, μετά τις ΗΠΑ. Το συνολικό ποσόν που έχουν καταβάλει οι ελληνικές κυβερνήσεις την περίοδο 2009 - 2016 (τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης) για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ υπολογίζεται σε 38,8 δισ. ευρώ κι αυτή είναι πολύ μεγάλη πρόκληση σε βάρος του λαού μας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαθέτει τη στρατιωτική βάση της Σούδας, στην Κρήτη, τις άλλες βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία, για την επιτυχία των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Το ΚΚΕ παλεύει καθημερινά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, απαιτεί καμία εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων που είναι στο εξωτερικό σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Συνολικά, η πάλη θα γίνεται πιο αποτελεσματική, στο βαθμό που με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο, θα δυναμώνει το εργατικό, λαϊκό κίνημα, θα κατακτά αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό και θα στοχεύει στην εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν τους πολέμους, τη φτώχεια, την ανεργία, την προσφυγιά.
Οι εξελίξεις απαιτούν να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας τάξης της κοινωνίας σε συντονισμό και συμμαχία με τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τη δημιουργία ανώτερων διεθνών σχέσεων που θα βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος, στα συμφέροντα των λαών.
Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της έχει ανοίξει μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στο σχεδιασμό της, για την επόμενη περίοδο, περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στον αγώνα για την απομάκρυνση των ευρωατλαντικών βάσεων σε κάθε χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ