8 Ιαν 2012

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ
ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 

Το σημείωμα αυτό έχει σκοπό να φέρει στη μνήμη μας την αντικομμουνιστική εκστρατεία από τα χρόνια ακόμα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, που είχε βασικό στόχο τη Σοβιετική Ενωση. Βασίζεται στο βιβλίο του Σοβιετικού συγγραφέα Ντολντ Μιχαηλίκα που εξιστορεί τον αγώνα του άξιου μαχητή του Κόκκινου Στρατού, στα μετόπισθεν του εχθρού, του υπολοχαγού Γκριγκόρ Γκοντσαρένκο, με τα ψευδώνυμα Καμαρόφ στην αρχή, μετά φον Γκόλντριχ  και - τέλος - Σούλτς, στη σχολή κατασκόπων στην Ισπανία.
«Ιππότες Ευγενικού Πνεύματος» - με την ονομασία αυτή κρυβόταν όλη η κατασκοπευτική δράση της σχολής με γερμανούς πράκτορες  της Γκεστάπο και υπό την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αμερικής. Ο αντικομμουνισμός στην Ισπανία έφτασε στο σημείο να αποδίδει ευθύνες στους κομμουνιστές ακόμα και για αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Ολο το δίκτυο της Γερμανικής Γκεστάπο και της SD (στρατιωτική ασφάλεια και πληροφορίες) το είχε πάρει στα χέρια της η αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών από την περίοδο ακόμα 1944-1945 και ιδιαίτερα μετά την πτώση της Γερμανίας, στρατολογώντας από τα στρατόπεδα αιχμαλώτων γερμανούς αξιωματικούς, πρώην συνεργάτες των γερμανών και προδότες της πατρίδας τους σαν τον στρατηγό Βλάσοφ. Στρατολογούσαν ακόμα και μικρά παιδιά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Χίτλερ με τη βοήθεια γερμανών καταδοτών. Οι Αμερικάνοι προσπάθησαν να περισυλλέξουν ό,τι το πιο αντισοβιετικό, αντικομμουνιστικό στοιχείο υπήρχε για τον πόλεμο που προετοίμαζαν κατά της Σοβιετικής Ενωσης και των Λαϊκών Δημοκρατιών. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ήταν και η κόρη του γερμανού μεράρχου Εβερς, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει και η ίδια ζούσε μέσα στη φτώχια. Στη συζήτηση με τον Φον Γκόλντριχ (Γκριγκόρ Γκοντσαρένκο) ο Νούνκε, ένας από τους καθοδηγητές της Σχολής, επισήμανε ότι η φράου μπορούσε τώρα να ζήσει, διότι, καταδίδοντας στους Αμερικάνους, έπαιρνε 5 δολάρια για κάθε αξιωματικό. Ετσι πέρασε και ο Γκοντσαρένκο στη σχολή της κατασκοπείας, συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε το 1941 για λογαριασμό της  Σοβιετικής Ενωσης.


Στο Γραφείο Πληροφοριών και σε συζήτηση του Νούνκε (γερμανός αξιωματικός της Γκεστάπο και διοικητής της σχολής) με τον Σούλτς (Γκριγκόρ Γκοντσαρένκο), αναφέρει ο πρώτος: «Εγώ δεν τελείωσα, τους κατασκόπους φίλους μου θέλω να τους ξαναδώ, σας είπα ότι ένας πόλεμος τελείωσε, αλλά πρέπει να ετοιμαζόμαστε για ένα καινούργιο. Και ποιός ετοιμάζει τον καινούργιο πόλεμο; Πριν από όλα οι διπλωμάτες και οι πράκτορες. Και να, εγώ, σαν παλιός και με πείρα κατάσκοπος βλέπω πως οι νικητές της πατρίδας μου αρπάζουν τις μηχανές, τα έργα τέχνης, όλες μας οι ανακαλύψεις γίνονται αμερικάνικες και  εγγλέζικες, αλλά αυτό εμένα λίγο με ανησυχεί. Θα έρθουν καλύτερες μέρες, γι΄ αυτό είμαι σίγουρος. Ομως εμάς, τους γερμανούς πράκτορες, μας κλέβουν περισσότερο από όλους. Μας παίρνουν τους ανθρώπους μας. Τα στελέχη της γερμανικής κατασκοπείας, τα οποία προετοιμάζαμε δεκαετίες, σήμερα υπηρετούν τους άγγλους και τους αμερικάνους. Τις καταστάσεις των δικών μας πρακτόρων, ούτε ο Χίτλερ, ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις γνώριζαν - δεν μιλάμε για τον Κάιζερ, δεν λυπόταν ούτε χρόνο ούτε χρήματα - αυτές έπεσαν στα χέρια των Αμερικάνων. Οποιος από τους κατασκόπους δεν τους ακολουθήσει, θα χαθεί. Σήμερα η Γερμανία βρίσκεται καταστραμμένη, αυτό είναι το λιγότερο ... και εργοστάσια και σπίτια είναι ευκολότερο να φτιάξεις παρά την κατασκοπεία, καταλαβαίνετε Φρεντ τι σημαίνει αυτό; Και όλη η καταστροφή γίνεται μπροστά στα μάτια μου. Δεν είμαι τόσο αφελής, ώστε μεταπολεμικά να μείνω στο στρατόπεδο αιχμαλώτων γερμανών αξιωματικών ... Αλήθεια πολλοί αξιωματικοί των SS και της SD ξέφυγαν και πολλοί από αυτούς βρίσκονται εδώ στην Ισπανία. Μετά την νίκη των συμμάχων, ο Φράνκο άλλαξε τακτική απέναντι μας και γι΄ αυτό πολλοί έφυγαν σε διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εχω την ελπίδα πως θα ξανανταμώσουμε. Οπως και να το κάνουμε η γερμανική κατασκοπεία δεν υπάρχει. Σήμερα μεταξύ των πρώην συμμάχων της Ρωσίας, ήδη εμφανίζονται διαφωνίες και πρέπει να ελπίζουμε ότι θα αναπτυχθούν σε σύγκρουση και, να δώσει ο θεός, σε πόλεμο ... Δεν θα περάσουν ούτε δύο δεκαετίες και οι πληγές του πολέμου θα επουλωθούν, και οι πόλεις μας θα γίνουν όπως πριν τον πόλεμο. Και οι γερμανίδες ποτέ δεν παραπονέθηκαν για ατεκνία. Δεν θα περάσουν ούτε 20 χρόνια που θα έχουμε ένα πολυάριθμο στρατό. Αλλά πού θα βρούμε κατασκόπους; Πού; Σας ρωτάω; ... Το πιο ακριβό σήμερα είναι να διαφυλάξουμε τα στελέχη, αυτά, της μεγάλης στρατιάς του μυστικού στρατού. Οταν σας κράτησαν οι Αμερικάνοι φοβήθηκα για σας. Εναν αξιωματικό τέτιο γνώστη της Ρωσίας, της ρωσικής γλώσσας και των συνηθειών, είναι καθαρό ότι αμέσως θα σας τύλιγαν οι Αμερικάνοι. Γι΄ αυτό αποφάσισα να κάνω τα πάντα για να το εμποδίσω, για να βρεθείτε στη σχολή «Ιπποτών Ευγενικού Πνεύματος» την οποία καθοδηγώ... Θα προετοιμάσω την μελλοντική κατασκοπεία της Γερμανίας, έχω την έγκριση των πρώην καθοδηγητών που είναι τώρα στην προσφυγιά ...».
Τη σχολή «Ιππότες Ευγενικού Πνεύματος» την είχε οργανώσει φαινομενικά μια πλούσια χήρα Ισπανίδα, η ντόνα Αγκνέσα Μενέντος (αυτό ήταν το προκάλυμμα της σχολής κατασκόπων κατά της Σοβιετικής Ενωσης, που λειτούργησε σα γερμανική, αλλά ήταν στην ουσία αμερικάνικη). 


Η γνωριμία του Σουλτς με τον στρατηγό Βορόνοφ . 


Αρχισε η συζήτηση για το ποιά βότκα είναι η καλύτερη, η «Σμυρνόφκα» ή η «Μοσκόφσκαγια». 
Ο Βορόνοφ άρχισε με μια ρώσικη παροιμία: «Ο ακάλεστος επισκέπτης είναι χειρότερος και από Τάταρο», εγώ πιστεύω πως θα υποδεχθείτε το γέροντα με ανοικτή καρδιά όπως και εγώ ήρθα σε σας ... και υπηρετώ από τότε, από το 1919, σε εκείνους που μου δίνουν τα περισσότερα χρήματα. 
Ο Γκοντσαρένκο έγινε καθοδηγητής της σχολής κατασκοπείας στην κλάση «Δ», δηλαδή για σαμποτάζ.
(Ο Νούνκε ): Ακόμα, όντας στην Αυστρία, έμαθα ότι βρίσκεσθε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων και αποφάσισα ότι καλύτερη υποψηφιότητα για παιδαγωγό από σας στο ρωσικό τμήμα δεν υπάρχει, καταλάβατε Φρεντ; ... Στη σχολή ετοιμάζουμε σαμποτέρ, κατασκόπους, καταστροφείς και υπερκατασκόπους συντονιστές. Η παιδαγωγική, από τη δική μας σκοπιά, δεν είναι μόνο η επιτήρηση για τη συμπεριφορά των μαθητών, αλλά το έργο ενός ιδιόμορφου καλλιτέχνη, που πραγματοποιεί την εκμάθηση, λαξεύοντας τον καθένα από τους μελλοντικούς πράκτορες στη βάση του επιλεγμένου εκ των προτέρων από αυτόν δείγματος. Οπως ο αγγειοπλάστης που φτιάχνει διαφόρων ειδών αγγεία για διαφορετική χρήση. Παίρνοντας υπόψη τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά, υπολογίζοντας βεβαίως και τις διανοητικές ικανότητες θα προετοιμάσουμε τους μαθητές για τους ρόλους που θα έχουν στη Ρωσία. Εναν, για παράδειγμα, για το ρόλο του κολχόζνικου, δεύτερο σαν εργάτη, τρίτο σαν μέσο υπάλληλο, κάποιον σαν διανοούμενο, τουρίστα. Και βεβαίως έχει σημασία η εθνική χροιά. Είναι απαραίτητο ώστε ο ένας ή ο άλλος πράκτορας να μοιάζει όχι μόνο σαν Ρώσος, Ουκρανός ή Λευκορώσος αλλά και να συμπεριφέρεται σύμφωνα με αυτές τις εθνικές κατηγορίες. Το παραμικρό λάθος, ο μη σωστός υπολογισμός μπορούν να μας οδηγήσουν σε ανέλπιστη αποτυχία. Η σοβιετική αντικατασκοπία μας κατάφερε ουκ ολίγα αισθητά κτυπήματα. Πολλά από αυτά εξ αιτίας της δικής μας απροσεξίας σε κάποιες λεπτομέρειες. Γι΄ αυτό δεν θα πρέπει μόνο να προπονείτε τους μαθητές, αλλά αυστηρά και καθημερινά να τους ελέγχετε.  Ακόμα και η συνήθεια των Ρώσων να δένουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους σε θηλιές δεν θα πρέπει να αποτελεί μια απλή αντιγραφή, αλλά αναγκαιότητα, που θα τους έχει γίνει βίωμα. Αυτό έχει να κάνει ακόμα και με το πώς ντύνονται, από τα εσώρουχα και τις κάλτσες ως το καπέλο ... Οι Ρώσοι καταναλώνουν πολύ ψωμί. Να το μάθετε αυτό στους μαθητές σας. Οι Ουκρανοί αγαπούν το μπορς (λαχανόσουπα) και οι Ρώσοι το σι (είδος λαχανόσουπας). Εξασφαλίστε η εθνική τροφή να μπει στη διατροφή τους. Με λίγα λόγια, το καθήκον σας είναι, ο άνθρωπος που θα στείλουμε στη Ρωσία, να έχει συνηθίσει από τη σχολή στις τοπικές συνήθειες και όχι εκεί.
- Δεν νομίζετε πως αυτό το καθήκον δεν μου ταιριάζει;
- Είναι ολοφάνερο πως το υποτιμάτε. Τόσο γρήγορα ξεχνάτε την πικρή εμπειρία του πρόσφατου πολέμου! Δεν μπορεί παρά να γνωρίζετε για τη σκανδαλώδη αποτυχία της αλυσίδας των πρακτόρων μας κατά τις πρώτες μέρες της επέλασης των στρατευμάτων του Ράιχ στη Ρωσία.
- Τις πρώτες μέρες του πολέμου ήμουν στην Οδησσό και πολύ καλά θυμάμαι πως οι κάτοικοι παρακολουθούσαν κάθε ύποπτο.
- Τον καιρό του πολέμου αναγκαστήκαμε να απορρίψουμε τις προτεινόμενες από τον Χίμλερ και τον Κανάρη μεθόδους κατασκοπείας. ... Στα τρία προπολεμικά χρόνια στείλαμε στην Αγγλία πάνω από 14 χιλιάδες πράκτορες. ... Είναι ξεκάθαρο ότι τέτιος μεγάλος αριθμός σερβιτόρων, καθαριστριών, κομμωτών δεν μπορούσε να μην γίνει αντιληπτός.
- Ο αείμνηστος Μπέρτγκολντ μου είπε ότι στην Ολλανδία στείλαμε πολύ περισσότερους ανθρώπους, μου φαίνεται περίπου 20 χιλιάδες ...
- Μέχρι τα σήμερα στο ρωσικό τμήμα της σχολής δεν υπήρχε εκπαιδευτής;
- Υπήρχε, ακόμα και τώρα υπάρχει, όμως ...
- Ποιός;
- Ο στρατηγός Βορόνοφ. Ενας από τους πλέον χαρισματικούς εργάτες της τσαρικής αντικατασκοπείας. Είναι φυσικό πως αυτός ήξερε τη χώρα του, τις συνήθειες. Τονίζω πως ήξερε, όμως δεν ξέρει. Μιας και για τη νέα Ρωσία η εικόνα που έχει είναι αρκετά νεφελώδης. Εφυγε στην προσφυγιά και δεν ξαναγύρισε στην πατρίδα. Και αυτό μας οδήγησε σε δυσάρεστη αποτυχία. Στείλαμε σε μια από τις νότιες επαρχίες της Ουκρανίας ένα νέο πράκτορα. Τον πλέον ικανό μαθητή μας. Είχε μάθει πολύ καλά τη γλώσσα, τις συνήθειες. Σαν ζητιάνος έπρεπε να φθάσει στην Πολτάβα, όπου του είχε εξασφαλισθεί γιάφκα ... αλλά στο δρόμο για την Πολτάβα πιάστηκε. Από ό,τι ξεκαθαρίσθηκε, ο Βορόνοφ δεν έλαβε υπόψη του το κύριο, ότι στη Σοβιετική Ρωσία δεν υπάρχει πλέον επαιτεία και έχει απαγορευθεί ...


ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ


(Νούνκε): Ο Σλίτσεν  προωθεί την υποψηφιότητά σας για την εκτέλεση μιας πάρα πολύ δύσκολης και υπεύθυνης αποστολής.
- Ποιά είναι αυτή η αποστολή;
- Γι΄ αυτή την αποστολή θα σας μιλήσει ο ίδιος ο Σλίτσεν, ο οποίος είναι και υπεύθυνος γι΄ αυτή την υπόθεση.
(Σλίτσεν): Γνωρίζετε πολύ καλά την πολιτική της κυβέρνησής μας που στηριζόταν στην εξόντωση των σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου. Μέρος αυτών των αιχμαλώτων, βέβαια όχι πολύ μεγάλο, όμως μαχητική δύναμη, το πήραμε στο πλευρό μας, ακόμα το εξοπλίσαμε.
- Εχετε υπόψη τη στρατιά του Βλάσοφ;
- Ναι τη στρατιά του Βλάσοφ που πολέμησε εναντίον των Ρώσων με πολύ επιμονή. Με βάση τη συμφωνία του Πόστδαμ θα πρέπει να παραδώσουμε τους βλασοφικούς στους Ρώσους. Βέβαια, για την υλοποίηση αυτού του σημείου της συμφωνίας δεν κόπτονται ιδιαίτερα οι πρώην σύμμαχοι της Ρωσίας. Τέτιους ανθρώπους μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε. ...Η Σοβιετική Αποστολή για τον επαναπατρισμό γυρίζει σε όλη τη Γερμανία. Οι Σύμμαχοι με κάθε τρόπο παρεμποδίζουν τους Ρώσους στη δημιουργία καταλόγου για το ποιοί πρέπει να επιστρέψουν. Ομως, εάν η αποστολή έχει καταλόγους, τότε οι Αμερικάνοι και οι Αγγλοι θα πρέπει να υποχωρήσουν παρά το ότι επιθυμούν το αντίθετο. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί μεγάλο διεθνές σκάνδαλο. Παρ΄ όλα αυτά, οι σύμμαχοι κατόρθωσαν να κρύψουν από τη σοβιετική εξουσία πολλούς βλασοφικούς... Σ΄ ένα από τα στρατόπεδα των SS στην αμερικανική ζώνη κρύβεται μια ομάδα από 54 αξιωματικούς της στρατιάς του Βλάσοφ. Είναι άνθρωποι που έκοψαν πίσω τους κάθε γέφυρα επικοινωνίας και εθελοντικά στη Ρωσία δεν θα γυρίσουν. Οι Αμερικάνοι ήθελαν να τους μεταφέρουν στις ΗΠΑ, όμως, πριν μια εβδομάδα η Σοβιετική Αποστολή κατηγορηματικά απαίτησε να τους δοθούν και οι 54. Είναι αλήθεια όμως ότι η Σοβιετική Αποστολή δεν έδωσε ονομαστικό κατάλογο, κατονόμασε μόνο τον αριθμό πράγμα που επέτρεψε να τραβήξουμε την υπόθεση σε μάκρος. ... Και τώρα, πιο συγκεκριμένα για την αποστολή σας. Θα σας στείλουμε στο στρατόπεδο σαν πρώην σοβιετικό αξιωματικό. Οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να μας δώσουν όλη την ομάδα αρκεί να κατορθώσουμε να τους μεταφέρουμε χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί. ... Μπορείτε να συνεργαστείτε με τον υποδιοικητή του στρατοπέδου κύριο Χεϊντοπφ, είναι σύμμαχός μας ....


Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΜΠΡΑΪΤ 


Ο Νούνκε άφησε το τηλεγράφημα πάνω στο τραπέζι μπροστά στον Σλίτσεν. 
- Τι είναι αυτό; Γιατί τηλεγράφημα από τη Νικαράγουα;
- Από ό,τι φαίνεται ο αρχηγός μετακόμισε εκεί... Στο τηλεγράφημα αναφέρεται πως αυτός ο Ντουμπράϊτ πέταξε προχθές για Ιταλία. Εάν θα πετάξει παραπέρα, τότε σήμερα - αύριο θα είναι εδώ.
- Χερ Νούνκε, το όνομα Ντουμπράϊτ σας λέει τίποτα;
- Αγαπητέ συνάδελφε, όταν κάποιος έρχεται με ειδική αποστολή σε μια τέτια σχολή όπως είναι η δική μας, τότε αυτός ούτε γιατρός είναι, ούτε δάσκαλος, ούτε πνευματικός, αλλά πουλί, τέτιο όπως εμείς, όμως πιο υψηλής βαθμίδας. Οι κατάσκοποι έχουν τόσα ονόματα όσες οι τρίχες της κεφαλής τους...
(Ντουμπράϊτ): Μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες με διάφορους μεμονωμένους ευεργέτες συντηρούσαν τη σχολή από κοινού με εκείνους που την ίδρυσαν. Τώρα αυτό αλλάζει. Τα βασικά μέσα για την ύπαρξη και την ανάπτυξη της σχολής θα διατίθενται από εμάς ...
Ο Ντουμπράϊτ δεν διευκρίνισε από ποιούς.
(Νούνκε): Είπατε ότι σχηματίσατε μια εικόνα για τη σχολή μας. Θα μπορούσαμε να τη γνωρίσουμε;
- Ασχημη! Καταλαβαίνω πως δεν είναι ευχάριστο να ακούτε κάτι τέτιο, παρ΄ όλα αυτά επαναλαμβάνω, άσχημη! ... Η σχολή τεχνολογικά είναι πολύ κακώς εξοπλισμένη. Τα μηχανήματα υποκλοπής είναι πολύ παλιά, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός από την εποχή του Κάιζερ ... Δεν διαθέτετε κάτι το οποίο για τον επαγγελματία κατάσκοπο θα ήταν κάτι το φυσιολογικό, αλλά για τον απλό αμερικανό ντετέκτιβ θα ήταν κάτι το καινούργιο... Βέβαια αυτή η παρατήρηση δεν απευθύνεται σε σας αλλά στη ανώτερη καθοδήγηση της σχολής, αυτή θα έπρεπε να σας ενημερώσει για όλους τους νεωτερισμούς. Δεν είναι και μεγάλη δυστυχία αυτό. Τώρα που συνενωνόμαστε στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, θα εξοπλίσουμε τη σχολή σας με σύγχρονη τεχνολογία ... Ομως το κύριο δεν είναι αυτό. Δεν μας ικανοποιεί η κατεύθυνση της σχολής ...
- Εγώ και οι συνάδελφοί μου θα θέλαμε πιο συγκεκριμένες υποδείξεις, κύριε Ντουμπράιτ.
- Είμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί σας, κύριε Νούνκε, πως κοινός εχθρός μας, για την πάλη με τον οποίο προετοιμάζουμε στελέχη, είναι η Σοβιετική Ενωση. ... Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα στη Ρωσία, ενάντια στη Ρωσία; Τι νομίζετε, κύριε Βορόνοφ;
- Να συγκεντρώνουμε στοιχεία, να κατασκοπεύουμε ...
- Βλέπετε, με άλλα λόγια, το ίδιο όπως και πριν τον πόλεμο. Οχι, και πάλι όχι. Πρώτον, όσον αφορά ιδιαίτερα την κατασκοπευτική δραστηριότητα. Πρέπει η ποσότητα της εξασφαλιζόμενης πληροφόρησης να περάσει σε νέα ποιότητα, στην πλήρη πληροφόρηση για το τί γίνεται από την εκεί πλευρά των κόκκινων συνόρων. ... Ομως θέλω να σας μιλήσω για τη νέα δουλιά που πρέπει να κάνουμε και θα την κάνουμε. Δύσκολη, αρκετά δύσκολη και λιγότερο αντιληπτή, όμως περισσότερο αναγκαία σήμερα. Μιλώ για την ιδεολογική επίθεση ενάντια στον κομμουνισμό. Ακριβώς για επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Με όλες τις μορφές, τους τρόπους, τις μεθόδους, στα οποία θα είναι δύσκολο να αντιπαρατεθούν μιας και θα αρχίσουν να λειτουργούν σαν τη σκουριά που κατατρώει τα μέταλλα. ... Το βασικό σήμερα, μετά τον πόλεμο, είναι η δυσφήμηση της ιδέας του κομμουνισμού. Της ίδιας της ιδέας. Πρέπει όλα να τα υπολογίσουμε: αρχίζοντας από τις φιλοσοφικές ιδέες που παρουσιάστηκαν σαν νέες επιτεύξεις της ιδεαλιστικής ανθρώπινης σκέψης, και τελειώνοντας με αντισοβιετικά ανέκδοτα. Η ένοπλη πάλη τελείωσε, αρχίζουμε τον ψυχολογικό πόλεμο. 
(Βορόνοφ): Με τη Ρωσία;
- Με τον κομμουνισμό. Με τον παγκόσμιο κομμουνισμό. Μιας και μετά τον πόλεμο αναπτύχθηκε σε παγκόσμιο σύστημα και έγινε απειλή για όλον τον κόσμο ... Πάνω από τη Ρωσία λάμπει ο αητός του σωτήρα της ανθρωπότητας από το φασισμό, αυτόν τον αετό πρέπει να τον γκρεμίσουμε. Ελπίζω να μην χρειάζεται να εξηγήσω γιατί.
- Ομως η ιστορία και ο ρόλος της Ρωσίας στον πόλεμο; ρώτησε ο Βορόνοφ.
- Τα διδάγματά της σε αυτό διαφέρουν στο ότι η ανθρωπότητα γρήγορα τα ξεχνάει, είπε κάποιος διανοητής. Δεν θυμάμαι ποιός το είπε, όμως η ανθρωπότητα έχει πραγματικά μικρή μνήμη. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Θα πληρώσουμε γερμανούς στρατηγούς με δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες δολάρια και θα μας γράψουν απομνημονεύματα για την ιστορία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στην απαραίτητη κατεύθυνση. Θα αποδείξουν ότι όχι στο ανατολικό μέτωπο, αλλά στην Αφρική, στην Ιταλία, στον Ειρηνικό Ωκεανό σφυρηλατήθηκε η νίκη, που αποθέωσή της ήταν το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου.
- Πώς θα αποκρύψουμε το γεγονός ότι η βασική δύναμη του γερμανικού στρατού βρίσκονταν στο Ανατολικό Μέτωπο; ενδιαφέρθηκε ο Φρεντ.
- Πρέπει να αποδείξουμε το αντίθετο. Στα απομνημονεύματά τους και ιδίως τα πολεμικά, περιορίζονται σε γεγονότα σε ξεχωριστά τμήματα. Θα πρέπει να επιλέξουμε τέτιους συγγραφείς και τέτια γεγονότα ... Εάν μίλησα γι΄ αυτό, το έκανα για να κατανοήσετε το μέγεθος της επίθεσης που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ενάντια στους Ρώσους. Η δουλιά σας έχει να κάνει άμεσα με τη Σοβιετική Ενωση. Η Ρωσία είναι γεμάτη ερείπια. Σύμφωνα με υπολογισμούς των οικονομολόγων μας, οι Ρώσοι χρειάζονται 50 χρόνια για να αναστηλώσουν τις κατοικημένες περιοχές, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία και γενικά ολόκληρη την οικονομία.
- Οι άγγλοι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για τριάντα χρόνια, υπενθύμισε ο Σλίτσεν.
- Τριάντα, πενήντα χρόνια ... δεν μας βολεύουν. Είναι αναγκαίο οι Ρώσοι να χρειαστούν να ξοδεύσουν τριπλάσιο χρόνο για την αναστήλωση της οικονομίας. Και εδώ είναι η αποστολή μας: πρέπει εμείς να εμποδίσουμε τους Ρώσους. Ούτε μόνο με τις μεθόδους των επιδρομών - είναι πολύ λίγο αποτελεσματικό - ούτε με τις μεθόδους των δολιοφθορών, τους δολιοφθορείς γρήγορα τους πιάνουν. Οχι με αυτές τις μεθόδους. Μεταξύ των εθνοτήτων που ζουν στη Σοβιετική Ενωση, που είναι ταλαιπωρημένες από τον πόλεμο και τις ελλείψεις, πρέπει να ενσπείρουμε την αμφιβολία για τη δυνατότητα της οικοδόμησης του κομμουνισμού όχι μόνο στο άμεσο μέλλον αλλά γενικά. Μέσα από ποιούς δρόμους θα γίνει: Αυτοί είναι πολλοί. Το οπλοστάσιο αυτού του επικίνδυνου για τους Ρώσους όπλου είναι ατελείωτο. Εδώ όλα εξαρτώνται από τη δική μας εφευρετικότητα. Η αναθεώρηση της πίστης τους στο μαρξισμό - λενινισμό είναι το πρώτο για το οποίο θα πρέπει να μιλήσουμε. Πρέπει να εξοπλιστούμε με όλες τις νέες τάσεις της φιλοσοφίας, να τις φιλτράρουμε, να επιλέξουμε αυτές που από πρώτη ματιά είναι «αθώες», και καλυπτόμενοι με την ασπίδα της υλιστικής διαλεκτικής, η οποία βεβαιώνει ότι όλα βρίσκονται σε κίνηση, όλα αλλάζουν σε εξάρτηση από το περιβάλλον και τις συνθήκες, να προσπαθήσουμε να εμβάλλουμε εχθρικές προς το μαρξισμό ιδέες. Ισχυρό όπλο μπορεί να αποτελέσει η παραπληροφόρηση. Τις τεράστιες ανθρώπινες επιτεύξεις στο τομέα της βιολογίας, της φυσικής, της τεχνολογίας και των άλλων επιστημών θα πρέπει να τις προσφέρουμε με σάλτσα του ιδεαλισμού και οποιουδήποτε άλλου «ισμού». Μέχρι να το εξετάσουν, μέχρι να το θυμηθούν, ο χρόνος θα κυλάει και θα ρίχνει νερό στο μύλο μας. ... Αυτή τη δουλιά δεν θα την αναθέσουμε σε απλούς πράκτορες αλλά σε επιλεγμένα στελέχη. ... Η ανθρώπινη φύση είναι τέτια που, για να ξεχάσει τη δυστυχία, ψάχνει διαφόρους διεξόδους. Αλλοι προσκολλούνται στη θρησκεία, άλλοι το ρίχνουν στο ποτό, άλλοι στο γλέντι. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που ρίχνονται στη δουλιά, θεωρώντάς τη το καλύτερο φάρμακο. Για τους Ρώσους τώρα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Τη χήρα που έχασε τον άνδρα της στον πόλεμο ... την κοπελιά που την παράτησε ο αγαπημένος της και δεν βρίσκει θέση στη ζωή ... αυτούς τους ανθρώπους να τους σπρώξετε στη σκέψη πως μπορούν να ελπίζουν στο θεό, να τους προσελκύσετε σε παραθρησκευτικές οργανώσεις, και αν δεν υπάρχουν να τις δημιουργήσετε. Οι Σλάβοι αγαπούν το ποτό. Να τους θυμίσετε πόσο καλά καζάνιαζαν το καιρό του εμφυλίου πολέμου. Μια ρωσική παροιμία λέει: για τον μεθυσμένο η θάλασσα είναι μέχρι το γόνατο. Δημιουργήστε μια τέτια θάλασσα και οι μεθυσμένοι θα οδηγηθούν εκεί που θέλουμε. Οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Λευκορώσοι αγαπούν το χιούμορ. Να τους βοηθήσουμε. Να τους εξοπλίσουμε με ανέκδοτα που θα σατιρίζουν το παρόν τους και το μέλλον τους. Το εύστοχο ανέκδοτο μεταδίδεται αστραπιαία, ακόμα και από ανθρώπους που είναι πιστοί στη σοβιετική εξουσία. Οι Ρώσοι έχουν μια πολύ καλή παροιμία: «Για έναν καλό αφηγητή μπορώ να μην λυπηθώ ακόμα και τον πατέρα μου». ... Μεταξύ των άλλων τα ανέκδοτα είναι μεγάλη δύναμη. Αλλοι τα ακούν και τα προσπερνούν, σε άλλους όμως αφήνουν στη συνείδηση αμφιβολίες, λειτουργούν σαν ιδιόμορφοι καταλύτες για κάθε τι το αντισοβιετικό.
- Γνωρίζετε, συνέχισε ο Ντουμπράιτ, ότι ελπίδα κάθε έθνους είναι η νεολαία. Θα πρέπει να κάνουμε το παν ώστε αυτή η ελπίδα να διαψεύσει τους μπολσεβίκους. ... Δηλητηριάστε τη ψυχή της νεολαίας με δυσπιστία στο νόημα της ζωής, ξυπνήστε το ενδιαφέρον της για σεξουαλικά προβλήματα, ξεγελάστε τους με τα θέλγητρα του ελεύθερου κόσμου, όπως οι μοντέρνοι χοροί, τα όμορφα ρούχα, οι ειδικοί δίσκοι, στίχοι, τραγούδια ... Αξιοποιήστε τα! ... Θέλω να σας αποδείξω ένα πράγμα: Πως θα πρέπει να είμαστε τόσο εφευρετικοί στους τρόπους του ψυχολογικού πολέμου με τον κομμουνισμό, ώστε η κομμουνιστική προπαγάνδα να μην μας προλαβαίνει.
- Σας ανέφερα ήδη, κύριε Ντουμπράιτ, για την αποστολή που πρέπει να εκτελέσει ο Φρεντ, υπενθύμισε ο Νούνκε, αυτή η αποστολή θα μας δώσει τέτια δυνατότητα.
- Εχετε υπόψη την ομάδα των πρώην αξιωματικών της στρατιάς του Βλάσοφ; Είναι εξαιρετική δύναμη για τη δουλιά μας. Αυτή η αποστολή πρέπει να εκτελεστεί πάση θυσία.


ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΠΟΧΗ


- Χερ Σουλτς, καλέστε τον Βορόνοφ και γρήγορα στο γραφείο μου. Τη φωνή του Νούνκε τη διέκρινε μια ανησυχία και ένας πανηγυρικός τόνος.
Αφού κάλεσε το στρατηγό ο Φρεντ, πήγαν στο γραφείο του αρχηγού ο οποίος ήταν σκυμμένος στο ραδιόφωνο.
- Καθήστε και ακούτε μόνο ήσυχα!
- Ποιός μιλάει; ρώτησε ψιθυριστά ο Βορόνοφ.
- Μεταδίδουν το λόγο του Τσώρτσιλ στην Αμερική, παρουσία του Τρούμαν.
Η ομιλία δεν διάρκεσε πολύ, φαίνεται πως δεν την πρόλαβε από την αρχή ο Νούνκε και γι΄ αυτό άρπαξε το τηλέφωνο.
- Βιβλιοθήκη! Αμέσως στείλτε μου το σημερινό ταχυδρομείο! Η ομιλία του Τσώρτσιλ είναι δημοσιευμένη; ... Στείλτε μου μερικές εφημερίδες στο γραφείο μου. Αφού ακούμπησε το ακουστικό ρώτησε τον Σουλτς και τον Βορόνοφ: 
- Αντιλαμβάνεστε τί σημαίνει μια τέτια ομιλία; Και ποιανού; Του Τσώρτσιλ!
Εφεραν το πακέτο με τις εφημερίδες και όλοι έπεσαν με τα μούτρα να τις διαβάσουν. Στις ισπανικές εφημερίδες υπήρχε περίληψη της ομιλίας και σχόλια, ενώ οι γαλλικές δημοσίευαν την ομιλία στις πρώτες στήλες.
Το περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος παρ΄ ό,τι δεν ήταν στην εξουσία όμως διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή της Αγγλίας, έφερε πόνο στην καρδιά του Φρεντ, μάλλον στην καρδιά αυτουνού που κρυβόταν κάτω από αυτό το όνομα. Ο χθεσινός σύμμαχος στην πάλη ενάντια στο φασισμό, ο οποίος ένα χρόνο πριν έδινε συγχαρητήρια στο Σοβιετικό Στρατό για τη νίκη, τώρα, μόλις ένα χρόνο μετά τον πόλεμο, καλούσε να δημιουργηθεί το αγγλο-αμερικανικό μέτωπο ενάντια στη Σοβιετική Ενωση. ... Οταν μερικά χρόνια πριν ο Φύρερ ισχυριζόταν ότι μόνο η άρια φυλή είναι ικανή να καθοδηγεί το κόσμο, τώρα ο Τσώρτσιλ, με το λόγο του στο Φούλτον, απεδείκνυε ότι στα αγγλόφωνα έθνη ανήκει η καθοδήγηση του κόσμου.
- Σας συγχαίρω, σας συγχαίρω όλους για την καινούργια εποχή ... είπε θριαμβευτικά ο επικεφαλής της σχολής... Ο ρόλος μας τώρα είναι ο πλέον σπουδαίος ... Κρίμα που δεν είναι εδώ ο Ντουμπράιτ. Αφού είναι στην Νέα Υόρκη θα μας φέρει από εκεί τα τελευταία νέα.
Ομως τα νέα έφθασαν προτού επιστρέψει ο Ντουμπράιτ από τη Νέα Υόρκη. Με το πρώτο «χελιδόνι», έφθασε κωδικοποιημένο τηλεγράφημα με το οποίο ο μπος έδινε εντολή να αποστείλουν στις υποδειχθείσες διευθύνσεις τους μαθητές όλων των τμημάτων εκτός από το ρωσικό, κατά προτεραιότητα στη Βαυαρία και το Δυτικό Βερολίνο. Δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν αυτό το καθήκον καθώς από τα στρατόπεδα άρχισαν να καταφθάνουν νέοι υποψήφιοι «ιππότες». Προς μεγάλη έκπληξη του Νούνκε, μεταξύ αυτών δεν υπήρχαν μόνοι Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι, τους οποίους με μια λέξη τους ονόμαζε «σλάβους», αλλά και Τουρκμένιοι, Ουζμπέκοι, Ταντζίκοι, Αρμένιοι ακόμα και Αμπχάζιοι και Κιργκίζιοι.
Μετά από μερικές μέρες κατέφθασε χαμογελαστός και ευτυχής ο Ντουμπράιτ, ο οποίος έφερε από την Νέα Υόρκη δύο καθηγητές για την «πνευματική προετοιμασία» όπως την έλεγαν.
Οι καθηγητές αυτοί τους μάθαιναν πώς στις συζητήσεις με τους σοβιετικούς ανθρώπους να προπαγανδίζουν τον πραγματισμό, το νεοθετικισμό και ιδιαίτερα το νεοφροϋδισμό και κάθε «ισμό» που ξεφύτρωνε σαν μανιτάρι στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο... Τώρα κάθε πράκτορας θα έπρεπε όχι μόνο να συγκεντρώνει πληροφορίες, αλλά θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένος ιδεολογικά για να προπαγανδίζει εχθρικές προς τη Σοβιετική Ενωση ιδέες. Γι΄ αυτό και ιδιαίτερη προσοχή δινόταν στη γκρούπα «Αμήν», μιας και οι μετέχοντες στη γκρούπα έπρεπε να δράσουν στη σφαίρα της ιδεολογίας. Την «πνευματική προετοιμασία» την ανέλαβε ο καθηγητής θεολογίας Μπραντ.
Ο Ντουμπράιτ στη Νέα Υόρκη είχε υποσχεθεί ότι μετά από ένα - ενάμιση μήνα θα ήταν έτοιμοι να στείλουν στους μπολσεβίκους  μερικές δεκάδες καλά εκπαιδευμένους πράκτορες και δολιοφθορείς.
.....
- Η Νέα Υόρκη απαιτεί, είπε ο Ντουμπράιτ - ο οποίος ποτέ δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα των κατασκοπευτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά πάντα έλεγε «Νέα Υόρκη» - όπως εμείς, αξιοποιώντας την ονομασία της σχολής και την ιστορία της δημιουργίας της, εξ ονόματος της πατρόνας της σχολής να απευθυνθούμε σε όλες τις θρησκευτικές οργανώσεις με έκκληση στις εκκλησίες, στα τζαμιά, στις συναγωγές, στους οίκους προσευχής να κάνουν κηρύγματα ενάντια στους διώκτες της χριστιανικής πίστης. Και μάλιστα αυτό να το κάνουμε παντού και ταυτόχρονα ώστε να δώσουμε στο κίνημα τεράστιες διαστάσεις, για να επικεντρώσουμε την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στο πρόβλημα της ιδεολογικής μας επίθεσης ενάντια στον κομμουνισμό. Εννοείται, ότι τα κηρύγματα θα συνοδεύονται από εράνους για την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ναών στη Ρωσία και για τη σχολή μας σαν κέντρο της αποστολής του κινήματος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ