Για τον κομματικό έλεγχο στην παραγωγή
Αρθρο του Γιούρι Αντρόποφ, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πράβντα» στις 12 του Απρίλη 1951
Σημαντικός όρος, που εξασφαλίζει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των αποφάσεων του Κόμματος και της κυβέρνησης και την εκπλήρωση των κρατικών σχεδίων και στόχων από τις επιχειρήσεις είναι ο σωστός έλεγχος της εκτέλεσης. Η δύναμη του κομματικού ελέγχου στην παραγωγή συνίσταται στο ότι βοηθάει να διαπαιδαγωγούνται τα στελέχη με το πνεύμα της αυστηρότατης τήρησης της κομματικής και κρατικής πειθαρχίας.
Εκπληρώνοντας τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του ΠΚΚ (μπ) και της 18ης Πανενωσιακής Κομματικής Συνδιάσκεψης, οι Κομματικές Οργανώσεις έχουν συσσωρεύσει μια ορισμένη πείρα από την άσκηση του ελέγχου εκπλήρωσης των αποφάσεων του Κόμματος και της κυβέρνησης. Η πείρα αυτή δείχνει ότι όπου συνδυάζεται σωστά η κομματική και η οικονομική δουλιά, όπου οι κομματικές οργανώσεις δεν επιτρέπουν την υποκατάσταση των οικονομικών οργάνων, αλλά, αντίθετα, ανυψώνουν ολόπλευρα την ευθύνη τους για την επίτευξη των κρατικών στόχων, λύνονται με μεγαλύτερη επιτυχία τα παραγωγικά προβλήματα.
Αξιοπρόσεχτη απ' αυτή την άποψη είναι η πείρα της δουλιάς της Κομματικής Οργάνωσης του δασικού σταθμού Γκαμπαρουτσόισκ της Καρέλιας. Η Οργάνωση αυτή διεισδύει καθημερινά και βαθιά στην παραγωγική ζωή της επιχείρησής της. Στην άσκηση του ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας της διεύθυνσης συμμετέχουν όλοι οι κομμουνιστές. Αυτό επιτρέπει στην Κομματική Οργάνωση να γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση πραγμάτων στην παραγωγή και έγκαιρα να αποκαλύπτει και να εξαλείφει τις ελλείψεις. Δεν υποκαθιστά τους οικονομικούς καθοδηγητές, δε δουλεύει γι' αυτούς, αλλά ενεργεί σ' επαφή μ' αυτούς, τους βοηθάει στην εφαρμογή των βασικότερων μέτρων. Η Κομματική Οργάνωση μπόρεσε να εξασφαλίσει κανονική λειτουργία του δασικού σταθμού, ο οποίος εκπληρώνει με επιτυχία το κρατικό σχέδιο.
Παραδείγματα επιδέξιας άσκησης του κομματικού ελέγχου της παραγωγής μπορεί κανείς να αναφέρει πολλά. Ταυτόχρονα οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι στη Δημοκρατία υπάρχουν ακόμα πολλές Κομματικές Οργανώσεις, οι οποίες ασκούν αδύνατα τον έλεγχο της δραστηριότητας των διευθύνσεων των επιχειρήσεων. Ετσι εξηγείται σε σημαντικό βαθμό γιατί μια σειρά επιχειρήσεις της δασικής και αλιευτικής βιομηχανίας δεν εκπληρώνουν τα παραγωγικά σχέδια.
Αναλύοντας τη δραστηριότητα των παραγωγικών Κομματικών Οργανώσεων, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι ορισμένες απ' αυτές κάθε άλλο παρά ασκούν στο ακέραιο τα δικαιώματα που τους παρέχει το Καταστατικό του ΠΚΚ (μπ). Οι μέθοδες ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας των διευθύνσεων των επιχειρήσεων, σε πολλές περιπτώσεις, έχουν μονόπλευρο χαρακτήρα και επομένως δε φέρνουν τα απαραίτητα αποτελέσματα.
Οχι σπάνια ο έλεγχος περιορίζεται μόνο στη συζήτηση των εκθέσεων των οικονομικών καθοδηγητών στην κομματική συνέλευση και στη συνεδρίαση του κομματικού γραφείου. Καμιά φορά τις εκθέσεις αυτές τις ακούν χωρίς βαθιά μελέτη του ζητήματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αποφάσεις που παίρνονται να μοιάζουν συχνά η μια με την άλλη. Στις αποφάσεις αυτές περιέχονται ελάχιστες συγκεκριμένες υποδείξεις για το πόσο γρήγορα πρέπει να εξαλειφτούν οι ελλείψεις που αποκαλύφτηκαν, ενώ αφθονία αποφάσεων αφαιρεί από την Κομματική Οργάνωση τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τον επιτελικό έλεγχο για την εκπλήρωσή τους.
Σοβαρή έλλειψη στη δουλιά ορισμένων Κομματικών Οργανώσεων είναι η ανικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής τους στα αποφασιστικά προβλήματα, από τα οποία θα εξαρτηθεί η επιτυχία της δουλιάς της επιχείρησης. Αντί γι' αυτό ασχολούνται με τη λύση των μικρών επουσιωδών προβλημάτων, συχνά αναλαμβάνουν άσχετα μ' αυτές καθήκοντα και υποκαθιστούν τους οικονομικούς καθοδηγητές.
Ορισμένοι οικονομικοί καθοδηγητές βλέπουν στην Κομματική Οργάνωση και στην Αχτιδική Επιτροπή έναν ιδιόμορφο «μεσάζοντα». Και δε διστάζουν καθόλου να αποταθούν στην Κομματική Επιτροπή και να ζητήσουν τη βοήθειά της για την παροχή συμπληρωματικής ποσότητας πρώτης ύλης και υλικών. Και οι Κομματικές Επιτροπές υποχωρούν συχνά μπροστά στην επιμονή του οικονομικού καθοδηγητή, υποστηρίζοντάς τον και στις περιπτώσεις που το αίτημά του είναι τελείως αβάσιμο.
Ετσι, η Αχτιδική Επιτροπή του Πριάζινσκι ζήτησε με αίτησή της από την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Δημοκρατίας να παράσχει βοήθεια στην επιχείρηση δασικής βιομηχανίας με την αποστολή τούβλων, τζαμιών, καρφιών και άλλων υλικών, απαραίτητων για την επισκευή των κατοικιών. Κατά τον έλεγχο αποδείχτηκε ότι στις αποθήκες της επιχείρησης δασικής βιομηχανίας υπάρχουν σε αρκετή ποσότητα και τούβλα και τζάμια και συσκευές θέρμανσης.
Υποκαθιστώντας και κηδεμονεύοντας φορτικά τους οικονομικούς καθοδηγητές, ορισμένες Κομματικές Επιτροπές θεληματικά ή άθελα προξενούν σοβαρή ζημιά στην υπόθεση της μπολσεβίκικης διαπαιδαγώγησης των στελεχών. Η πρακτική αυτή προκαλεί την ανεύθυνη στάση των οικονομικών καθοδηγητών απέναντι στο έργο που ανέλαβαν, τους δημιουργεί μια διάθεση ξεγνοιασιάς και μακαριότητας, την τάση να εκπληρώσουν το σχέδιο χωρίς ιδιαίτερες προσπάθειες.
Ο σωστά ασκούμενος κομματικός έλεγχος είναι αποτελεσματικό μέσο οργάνωσης των μαζών για την εκπλήρωση των καθηκόντων που στέκουν μπροστά σ' αυτές ή τις άλλες επιχειρήσεις. Η οργανωτική πλευρά πρέπει να κατέχει σημαντική θέση στη δραστηριότητα των Κομματικών Οργανώσεων. Δεν αρκεί η λήψη απόφασης και ο καθορισμός των μέτρων για την εξάλειψη των αδυναμιών. Το βασικό συνίσταται στην ικανότητα κινητοποίησης των μαζών για την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Εδώ χρειάζεται καθημερινή οργανωτική και πολιτική δουλιά στις μάζες.
Δυστυχώς, ορισμένες Κομματικές Οργανώσεις το ξεχνάνε αυτό. Αν κρίνουμε από τον αριθμό των ελέγχων που ασκήθηκαν και των αποφάσεων που πάρθηκαν, η Αχτιδική Επιτροπή του Κόμματος στο Σεγκέσκ, για παράδειγμα, θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες σε ό,τι αφορά την προσοχή που έδωσε στη δουλιά των δασικών επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, οι αποφάσεις της μοιάζουν συχνά με διαταγές διευθυντή εργοστασιακού συγκροτήματος, αποτελούν μια ιδιόμορφη επανέκδοση αυτών των διαταγών. Η Αχτιδική Επιτροπή ξεχνάει ότι έχει προορισμό να οργανώνει και να διαπαιδαγωγεί ανθρώπους, ότι οι μέθοδες της δουλιάς της διαφέρουν από τις μέθοδες δουλιάς των οικονομικών οργάνων. Δε στηρίζει τη δράση της στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης των επιχειρήσεων. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί κανείς να μιλάει σοβαρά για αποτελεσματικότητα του κομματικού ελέγχου στην παραγωγή.
Η δύναμη της Κομματικής Οργάνωσης βρίσκεται στη στενή σύνδεση με τις μάζες. Ο κομματικός έλεγχος στην παραγωγή μπορεί να γίνει δραστικός, αποτελεσματικός, μόνο όταν παράλληλα με τους καθοδηγητές και τους κομμουνιστές συμμετέχουν σ' αυτήν οι πλατιές μάζες των εργαζομένων, όταν οι μάζες ελέγχουν τους καθοδηγητές, τους υποδείχνουν τα λάθη τους και τους βοηθάνε να εξαλείψουν τις αδυναμίες στη δουλιά.
Η πράξη δείχνει ότι όπου οι Κομματικές Οργανώσεις δεν υπολογίζουν την αυξανόμενη πολιτική και εργασιακή δραστηριότητα των μαζών, δε μελετάνε προσεκτικά τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, εκεί δεν αποκαλύπτονται πάντα έγκαιρα και δεν εξαλείφονται οι ελλείψεις στη δουλιά της επιχείρησης.
Ενα τέτοιο παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η Κομματική Οργάνωση του εργοστασιακού συγκροτήματος χαρτιού στο Σεγκέσκ. Το κομματικό γραφείο δεν έδωσε προσοχή στα σινιάλα των εργατών για σοβαρές ατασθαλίες στην απολογιστική έκθεση και τα λογιστικά έγγραφα, για έλλειψη νοικοκυροσύνης, με αποτέλεσμα να έχει το συγκρότημα για μακρύ χρονικό διάστημα μεγάλες αποτυχίες στη δουλιά. Το κομματικό γραφείο του συγκροτήματος δεν προσέλκυσε στην οργάνωση του ελέγχου παρά ένα μικρό αριθμό δραστήριων ατόμων, που κι αυτοί έπεσαν κάτω από την εξάρτηση της διεύθυνσης, δε δημιούργησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κριτικής και αυτοκριτικής.
Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που ορισμένες Κομματικές Οργανώσεις Βάσης και Αχτιδικές Επιτροπές ασχολούνται με τα παραγωγικά προβλήματα γενικά και αφηρημένα. Στο μεταξύ, ένας πραγματικός μπολσεβίκικος έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας προϋποθέτει βαθιά γνώση της ζωής της επιχείρησης, ικανότητα διεξοδικής μελέτης, του ενός ή του άλλου ζητήματος. Κι εδώ δεν επιτρέπεται να περιοριζόμαστε σε γενικές υποδείξεις. Οι αποφάσεις της Κομματικής Οργάνωσης πρέπει να είναι συγκεκριμένες, βασισμένες στην ολόπλευρη γνώση του ζητήματος και της κατάστασης. Αυτό δε σημαίνει καθόλου παράλυση της πρωτοβουλίας του οικονομικού καθοδηγητή στην εκπλήρωση της κομματικής απόφασης. Η συγκεκριμένη απόφαση βοηθάει και τους οικονομικούς καθοδηγητές και την κομματική οργάνωση να εκπληρώσουν με μεγαλύτερη επιτυχία το καθήκον που τους ανατέθηκε.
Οι Κομματικές Οργανώσεις της Δημοκρατίας ασκώντας τον έλεγχο της οικονομικής δραστηριότητας των διευθύνσεων των επιχειρήσεων, στρέφουν την κύρια προσοχή τους στην πάλη για την εισαγωγή καθετί του καινούριου, του πρωτοπόρου, του προοδευτικού. Αυτό μπορεί κανείς να το δει, ειδικότερα, στο παράδειγμα των Κομματικών Οργανώσεων πολλών επιχειρήσεων της δασικής βιομηχανίας.
Η σύγχρονη τεχνική με την οποία το κράτος εφοδιάζει πλουσιοπάροχα τους υλοτόμους, απαιτούσε την εισαγωγή νέας τεχνολογίας. Στις εκμηχανισμένες δασικές επιχειρήσεις αποδείχτηκε απόλυτα εφαρμόσιμη η μέθοδος της αλυσίδας, που επιτρέπει να αυξηθεί η σύνθετη απόδοση του κάθε εργάτη 1,5 φορές. Εμφανίστηκαν εκατοντάδες οπαδοί του τιμημένου με το Κρατικό Βραβείο Αλεξέι Γκότσιεφ, που δείχνουν ικανότητα και επιδεξιότητα στη δουλιά, που αφιερώνουν τη δημιουργική τους δραστηριότητα στην ανάπτυξη της δασικής βιομηχανίας. Ο οδηγός τρακτέρ, κομσομόλος Ιβάν Κότοφ, έγινε ο πρωτεργάτης του κινήματος για την οικονομική και αποτελεσματική χρησιμοποίηση των μηχανών και μηχανημάτων. Οι Κομματικές Οργανώσεις υποστήριξαν πλατιά αυτή την πρωτοβουλία του.
Ωστόσο, οι καινοτόμοι της παραγωγής συναντούν ακόμα στο δρόμο τους πολλές δυσκολίες και εμπόδια. Με αργούς ρυθμούς εισάγονται η νέα τεχνολογία και οι νέες, πιο παραγωγικές μέθοδες δουλιάς. Εχουμε ν' αντιμετωπίσουμε ακόμα περιπτώσεις στενοκέφαλης στάσης ορισμένων καθοδηγητών δασικών νοικοκυριών απέναντι στις προτάσεις των εργατών. Πότε πότε εκδηλώνεται κάποια εναντίωση στην εκμηχάνιση.
Στην άσκηση του ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας των διευθύνσεων των επιχειρήσεων οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης χρειάζονται μεγάλη βοήθεια από μέρους των κομματικών οργάνων. θα πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι οι Επιτροπές Πόλης και οι Αχτιδικές Επιτροπές του Κόμματος εξακολουθούν να καλλιεργούν αδύνατα στις Κομματικές Οργανώσεις την ικανότητα να συνδυάζουν σωστά την κομματική πολιτική με την οικονομική δουλιά. Μέχρι τελευταία η ίδια η ΚΕ του ΚΚ (μπ) της Δημοκρατίας έπαιρνε πολλές και διάφορες αποφάσεις, που ωθούσαν τις Κομματικές Οργανώσεις στην άσκοπη κηδεμόνευση των οικονομικών καθοδηγητών.
Οι Επιτροπές Πόλης και οι Αχτιδικές Επιτροπές του Κόμματος ανέπτυσσαν αδύνατα την πρωτοβουλία των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης για αξιοποίηση των εσωτερικών εφεδρειών που διαθέτουν οι επιχειρήσεις.
Ολοι μας διαπαιδαγωγούμε ακόμα ανεπαρκώς τα στελέχη - γραμματείς των Κομματικών Οργανώσεων με το πνεύμα της υψηλής απαιτητικότητας κατά την άσκηση του ελέγχου της δραστηριότητας των διευθύνσεων των επιχειρήσεων, με το πνεύμα της αδιαλλαξίας απέναντι σε οποιαδήποτε εκδήλωση γραφειοκρατίας και χρονοτριβής. Υπάρχουν περιπτώσεις που καυτά παραγωγικά προβλήματα δε λύνονται επί μήνες, από τους καθοδηγητές των επιχειρήσεων, που η επιτελική λύση των προβλημάτων υποκατασταίνεται από την κατάρτιση σχεδίου άμεσων μέτρων ή από τις μεγάλες υποσχέσεις του καθοδηγητή.
Μπροστά στην Κομματική Οργάνωση της Δημοκρατίας στέκουν μεγάλα καθήκοντα. Η Κομματική Οργάνωση παίρνει μέτρα για να βελτιωθεί η δουλιά των επιχειρήσεων, να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας, να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά η τεχνολογία. Οι παραπέρα επιτυχίες στον τομέα της βιομηχανίας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από την άνοδο του επιπέδου της κομματικής καθοδήγησης. Παίρνονται μέτρα με στόχο το ολόπλευρο ανέβασμα της ευθύνης των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης για τη δράση των επιχειρήσεων. Ο σωστός συνδυασμός της πολιτικής και της οικονομικής δουλιάς και η ολόπλευρη ανάπτυξη της μπολσεβίκικης κριτικής και αυτοκριτικής αποτελούν σημαντικό μέρος για μια νέα, πιο ισχυρή άνοδο της σοσιαλιστικής βιομηχανίας».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
20/1/2008
-- Η σημασία της πάλης για την παλλαϊκή καταγραφή και τον έλεγχο
21/5/2006
-- Το Κόμμα
9/3/2003
-- Τελική ομιλία του Ι.Β. Στάλιν στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΠΚΚ(μπ), 5 Μάρτη 1937
11/2/1996
-- ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
11/2/1996
-- III. ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου