ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Μάρτυρας της ειρήνης και της πανανθρώπινης λευτεριάς
Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια από την εκτέλεσή του στη Θεσσαλονίκη, στις 5 Μάρτη 1951, γιατί μάζευε υπογραφές για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων
Εφτά λέξεις: "Ζήτω η ειρήνη! Ζήτω η πανανθρώπινη λευτεριά! ".Αντήχησαν στο χώρο εκτελέσεων του δάσους του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη. Και μετά οι ριπές των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος. Εκτελώντας τον 22χρονο Νίκο Νικηφορίδη, πίστεψαν πως εκτελούν και την ειρήνη, το όραμα για "πανανθρώπινη λευτεριά".
Ηταν 5 Μάρτη 1951.Το ρολόι του Νίκου σταμάτησε στις 4 και 20 το πρωί. Τα τελευταία λόγια του νεαρού μάρτυρα της ειρήνης ηχούν και σήμερα, ακριβώς 44 χρόνια μετά, σαν κάλεσμα στις συνειδήσεις μας για αγώνα για την ειρήνη. Η ζωή του, ο αγώνας του και η θυσία του, δίνουν υπόσταση στο όραμα της "πανανθρώπινης λευτεριάς". Το μεγαλείο του φαίνεται και από τα λόγια που είπε στη μάνα του Ευγενία, όταν τον είδε για τελευταία φορά:"Μάνα μην κλαις και μην παρακαλάς. Αξίζει να πεθάνω και εσύ να κλάψεις για να μην πεθάνουν πολλοί και για να μην κλάψουν πολλές μάνες".
Ο Νίκος Νικηφορίδης συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο "τρις εις θάνατον" και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί μάζευε υπογραφές κάτω από την "Εκκληση της Στοκχόλμης",ένα κείμενο που διακινούνταν σε όλο τον κόσμο με το οποίο απευθυνόταν έκκληση για κατάργηση των ατομικών όπλων. Οργωνε τις γειτονιές και χτυπούσε τις πόρτες των σπιτιών της Θεσσαλονίκης.
Το στρατοδικείο τον καταδίκασε με βάση τον "Αναγκαστικό Νόμο" 509 για σύσταση παράνομου μηχανισμού, κατασκοπία κλπ. Με το νόμο αυτό χιλιάδες κομμουνιστές οδηγήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα και δεκάδες χιλιάδες στις εξορίες και στις φυλακές. Μαζί με τον Ν. Νικηφορίδη εκτελέστηκαν και τρία ανταρτόπουλα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ηλικίας 17 χρονών. Την προηγούμενη βραδιά από τα κελιά τους ακούγονταν αντάρτικα τραγούδια. Αγαπούσαν τη ζωή γι' αυτό αγωνίζονταν αλλά ούτε και ο θάνατος τους φόβισε. Για την ιστορία να πούμε, ότι το στρατοδικείο λειτούργησε και το απόσπασμα στήθηκε, με κυβέρνηση που πρωθυπουργός της ήταν ο Σοφ. Βενιζέλος και αντιπρόεδρός της ο αποκληθείς "Γέρος της Δημοκρατίας", Γ. Παπανδρέου.Την επομένη της εκτέλεσης οι αθηναϊκές εφημερίδες πέρασαν στα ψιλά τη συγκλονιστική είδηση:"Εκτελέστηκε χθες εις τας φυλακάς του Επταπυργίου, ο κομμουνιστής Νίκος Νικηφορίδης, 22 ετών, όστις είχε καταδικαστεί τρις εις θάνατον, υπό του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, διά παράβασιν του Α. Ν. 509. Μετά του Νικηφορίδη, εκτελέστηκαν τρεις ακόμα κομμουνιστές, καταδικασθέντες εις θάνατον, των οποίων η εκτέλεσις της ποινής εκκρεμούσε από 2,5 ετών".
Τρεις περίπου βδομάδες μετά την εκτέλεση, στην οδό Αρύτης 28 στο Παγκράτι, στο πατρικό σπίτι του Νικηφορίδη, έφθανε σταλμένο από τη Φρειδερίκη, ένα γράμμα. Ηταν η "χάρις"... Το παλάτι αφού έδωσε την εντολή για τη δολοφονία, ερχόταν τώρα να διεκδικήσει εύσημα μεγαλοψυχίας.
Ο Νίκος Νικηφορίδης έγινε ιδέα, σύμβολο αγώνα που συνεπήρε και ενέπνευσε χιλιάδες και χιλιάδες νέους. Το αίμα του άνοιξε τον δρόμο που διάβηκαν ο Γρηγόρης Λαμπράκης και εκατομμύρια άλλοι αγωνιστές της ειρήνης.
Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
26/4/2008
-- Πέρασε στο πάνθεον των ηρώων του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος
12/3/2002
-- Τίμησαν τον Νίκο Νικηφορίδη
11/7/1999
-- Στον καιρό της Φρειδερίκης...
5/3/1997
-- Μάρτυρας της ειρήνης και της πανανθρώπινης λευτεριάς
5/3/1995
-- Η ζωή του ήταν αγώνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου