11 Ιαν 2012


ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ κατά της απεργίας αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς στο ΕΚ Βόλου: «οι απεργίες είναι υπέρ των εργοδοτών, γιατί δεν φέρνουν αποτέλεσμα….» (εκπρόσωπος ΣΥΝ)


Με χαρακτηριστικά πανεργατικής κινητοποίησης και κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στη Χαλυβουργία Βόλου θα γίνει η απεργία στη Μαγνησία την Πέμπτη, 12 Γενάρη.
Η απεργία που αποφασίστηκε αρχικά από το συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», ήδη γίνεται απόφαση και άλλων συνδικάτων. Τα σωματεία Καθαριστριών – Καθαριστών και Τροφίμων Ποτών είχαν πάρει μέχρι χτες το μεσημέρι αποφάσεις, ενώ αναμένονταν η απόφαση Δασκάλων και Καθηγητών για τον τρόπο που θα μετέχουν στην κινητοποίηση. Σε χώρους, όπου ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός εμποδίζει την κινητοποίηση, εξετάζονται επίσης οι τρόποι συμμετοχής των εργαζομένων στο απεργιακό μέτωπο.
Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί «να “νεκρώσουμε” κάθε τόπο δουλειάς σε όλη τη Μαγνησία. Να ξεπεράσουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα (…) Ο καθένας μας βρίσκει μέσα στο σπίτι του τις συνέπειες του πολέμου που μας κήρυξαν! Η ανεργία και οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στη Μαγνησία, σε όλους τους κλάδους. Στην ΚΟΝΤΙ απολύθηκαν και οι 18 εναπομείναντες εργαζόμενοι. Εκατοντάδες είναι απλήρωτοι για μήνες (Κιολεΐδης, Στεφάνου, ΜΕΚ, ΒΕΚ όπου βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας). Με άμεσο ή έμμεσο τρόπο επιβάλλονται μειώσεις μισθών, όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (Βιοτεχνίες Μετάλλου, ΑΓΕΤ, ΕΥΡΗΚΑ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ, κ.λπ.)».
Κατάπτυστοι οι εργατοπατέρες
Από την πλευρά τους οι εργατοπατέρες στο ΕΚ Βόλου, στη συνεδρίαση της διοίκησης καταψήφισαν την πρόταση για κήρυξη απεργίας στις 12 Γενάρη. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δήλωσαν κατηγορητικά «όχι», εκφράστηκαν ανοιχτά σαν άνθρωποι του Μάνεση που βάζουν πλάτη για να περάσουν τα σχέδια του καπιταλιστή. Κατάπτυστη είναι η θέση που διατύπωσε συνδικαλιστής του ΣΥΝ ότι «οι απεργίες είναι υπέρ των εργοδοτών, γιατί δεν φέρνουν αποτέλεσμα….»!!!
Για «μνημείο εργατοπατερισμού και απροκάλυπτης στήριξης της εργοδοσίας, καθώς και της επίθεσης που εξαπολύει η συγκυβέρνηση ενάντια στους εργάτες», τους καταγγέλλει η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Είναι προφανές πως για την εργατική τάξη του Βόλου αυτός ο εσμός των εργατοπατέρων πρέπει να πληρωθεί με το νόμισμα που του αξίζει: Οι εργάτες πρέπει να τους γκρεμίσουν, να μην έχουν τόπο να σταθούν!
Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Βόλου έδειξε χτες και με άλλο τρόπο το αντεργατικό της πρόσωπο. Αποφάσισε αυθαίρετα την αντικατάσταση του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Γ. Ρούσσα (μέλους της διοίκησης του ΕΚΒ, προέδρου του συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας»), που προφανώς στεκόταν εμπόδιο στους εργατοπατέρες. Επικαλέστηκαν προσχηματικά τη συνταξιοδότηση του συνδικαλιστή.
Για την ΚΟΝΤΙ
Αποκαλυπτική της στάσης των εργατοπατέρων του ΕΚ Βόλου είναι η θέση τους απέναντι στους μεταλλεργάτες απολυμένους από την ΚΟΝΤΙ. Αφού μέχρι τώρα τους καλούσαν να τα έχουν καλά με τ’ αφεντικό για να μην απολυθούν, τώρα που οι απολύσεις είναι γεγονός, επιμένουν να τους κρατούν μακριά από την υπόλοιπη εργατική τάξη. Υποκριτικά κήρυξαν χτες κινητοποίηση για την Τετάρτη, μια μέρα πριν από την απεργία του συνόλου των μεταλλεργατών.
Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» σημειώνει ότι «η αναζήτηση “λύσεων”, που θα καλοπιάνουν και θα δίνουν νέα προνόμια στο κεφάλαιο αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να είναι προς όφελος των εργαζόμενων. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα όλων των εργαζομένων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και τις απολύσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους της ΚΟΝΤΙ να συμπαραταχθούν μαζί μας στο δρόμο του ταξικού αγώνα, να ξεχωρίσουν, έστω και σήμερα, τους φίλους απ’ τους εχθρούς!»
Στο πλευρό του Μάνεση
Στο πλευρό του Μάνεση τάχθηκαν και τα φασιστοειδή της «Χρυσής Αυγής». Με ανακοίνωσή τους, επιτίθενται στο ΚΚΕ και απειλούν τους εργάτες πως αν δε συμβιβαστούν κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο χωρίς φράγκο. Στη δισέλιδη ανακοίνωσή τους, όπου αναπαράγουν τα επιχειρήματα του Μάνεση όπως είχαν προβληθεί από το «ΒΗΜΑ» πριν από δύο βδομάδες, κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι οι εργάτες στο χαλυβουργείο Βόλου είναι οι μόνοι που δεν παίρνουν καν ανθυγιεινό, προσφορά κι αυτή των εργατοπατέρων στον βιομήχανο.
Η εργοδοσία ανακοίνωσε νέες απολύσεις
Η τρομοκρατία δε θα περάσει, τονίζουν οι απεργοί. Να δυναμώσει ολόπλευρα η αλληλεγγύη, καλεί το ΠΑΜΕ
Νέα στυγνή και προκλητική επίθεση εξαπέλυσε χτες η εργοδοσία της«Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, προχωρώντας σε ακόμα 13 απολύσεις εργαζομένων, φτάνοντας το συνολικό αριθμό στους 63 από τις αρχές του Νοέμβρη. Η χτεσινή εξέλιξη ήρθε να επιβεβαιώσει πόσο σκληρό και αδίστακτο είναι το μεγάλο κεφάλαιο, που προσπαθεί να σπάσει τον περήφανο αγώνα των χαλυβουργών που έχει γίνει φωτεινό μονοπάτι στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων.
Την καλύτερη απάντηση στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας θα δώσει η ένταση της δράσης για την επιτυχία της παναττικής απεργίας στις 17 Γενάρη, ώστε να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας στην Αττική στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής. Για να γίνει η απεργία των χαλυβουργών απέναντι στις αξιώσεις του Μάνεση μάχη όλης της εργατικής τάξης ενάντια στα όσα σχεδιάζει η εργοδοσία για τις ζωές των εργατών και των οικογενειών τους.
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο την αλληλεγγύη στους ηρωικούς χαλυβουργούς που νίκησαν το φόβο τους και, συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο τους, δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα. Τον Μάνεση και τον κάθε μεγαλοεργοδότη τον αποθρασύνει και τον οπλίζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ. που προσπαθεί να τσακίσει κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων. Για τους χαλυβουργούς και για όλους τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλος δρόμος γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στη φτώχεια και στην ανέχεια, δεν μπορούν να δουλεύουν για 500 ευρώ». Καλώντας σε ένταση της δράσης για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Γενάρη στην Αττική και στις 12 Γενάρη στη Μαγνησία, αλλά και για περαιτέρω κλιμάκωση της πάλης, τονίζει: «Τη νίκη θα τη φέρει ο συνεπής ταξικός αγώνας! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!».
Επιασαν «δουλειά» από νωρίς
Η εργοδοσία έδειξε από πολύ νωρίς χτες τις διαθέσεις της καθώς λίγο πριν τις 7 το πρωί εμφανίστηκαν ξαφνικά οι διευθυντές του εργοστασίου στην πύλη. Η προκλητική τους εμφάνιση σήμανε συναγερμό στους απεργούς και μέσα σε ελάχιστα λεπτά η πύλη του εργοστασίου γέμισε κυριολεκτικά απεργούς που ενίσχυσαν μαζικά την περιφρούρηση. Λίγη ώρα αργότερα έφτασε και η είδηση της πρώτης απόλυσης εργαζόμενου και μάλιστα ενός από τους πιο πρωτοπόρους, του Δημήτρη Φάνη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί και διαδίδει με εξορμήσεις τον αγώνα της χαλυβουργίας παντού. Μιλώντας στον «Ρ», ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου, επισήμανε: «Οι τρομοκρατικές ενέργειες της εργοδοσίας αποδεικνύουν την αθλιότητά της απέναντι στους απεργούς εργάτες. Οι προκλήσεις αυτές της εργοδοσίας μας δυναμώνουν και δηλώνουμε πιο αποφασισμένοι και δυνατοί, να σπάσουμε την αδιαλλαξία της». «Είμαστε όλοι απολυμένοι και συνεχίζουμε τον αγώνα μας», ήταν η πρώτη κουβέντα του Δημήτρης Φάνη, μιλώντας στον «Ρ», για να συμπληρώσει: «Οι νέες απολύσεις δείχνουν ότι ο Μάνεσης θέλει να τρομοκρατήσει αυτούς που μπαίνουν μπροστά σε έναν αγώνα δίκαιο. Δείχνει επίσης ότι δεν είμαστε εμείς φοβισμένοι αλλά ο ίδιος ο Μάνεσης».
Εκεί έξω από την πύλη βρισκόταν και ο Στέλιος Στεργίου, που απολύθηκε χτες μετά από 9 χρόνια δουλειάς με 1.800 ευρώ αποζημίωση! Στο πλευρό του στην πύλη και η γυναίκα του Ολγα, έγκυος στον 8ο μήνα και με ένα κοριτσάκι 13 μηνών στην αγκαλιά. «Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι», θα μας πει αμέσως. «Εχω δύο παιδιά και προβλήματα καρδιάς. Εννιά χρόνια όμως εδώ μέσα έκανα τα πάντα, μέχρι και γερανό χειρίστηκα, αν και δεν έχω άδεια. Δεν μπορώ όμως να υποκύψω και να δουλεύω για 500 ευρώ, το οφείλω στα ίδια μου τα παιδιά»..!
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία!

Ανακοίνωση για τις νέες απολύσεις
Σε ανακοίνωσή του για τις νέες απολύσεις στη «Χαλυβουργία» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα συνεχόμενη πρόκληση του ιδιοκτήτη της “Χαλυβουργίας”, που με τις πλάτες του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων του κεφαλαίου προχώρησε σε ακόμα 13 απολύσεις χαλυβουργών που έρχονται να προστεθούν στους ήδη 50 απολυμένους. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και τους μετόχους της ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που σιγοντάρει με την απραξία της τους εργοδότες. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά σύμμαχος του κεφαλαίου και εχθρός της εργατικής τάξης.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους απολυμένους, σε όλους τους απεργούς της “Χαλυβουργίας Ελλάδας” και στις οικογένειές τους. Αυτά τα τρομοκρατικά μέτρα υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνει τώρα όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία του αγώνα για τη νίκη της εργατικής τάξης.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να κάνει το ταξικό της καθήκον κόντρα στις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και σειράς Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που πλειοψηφούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Μια αποφασιστική απάντηση πρέπει να δοθεί στις 17 Γενάρη με την επιτυχία της 24ωρης παναττικής απεργίας συμπαράστασης στους χαλυβουργούς, που αγωνίζονται ηρωικά πάνω από 70 μέρες.
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα αιτήματα των χαλυβουργών. Αγώνας και αλληλεγγύη ως τη νίκη».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ