11 Ιαν 2012

ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ


ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Αλεξάντρου Παντάζι, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ

Επιτρέψτε μου, εξ ονόματος της Κεντρικής Επιτροπής του Ρουμάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος, να αξιοποιήσω αυτήν την ευκαιρία και να ευχαριστήσω για τη μεγαλόψυχη πρόσκληση να συμμετάσχω, εξ ονόματος της Κεντρικής Επιτροπής του Ρουμάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος στη Συνδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα.
Μετά τα σοβαρά πολιτικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα την 11η Σεπτέμβρη στο κεντρικό σημείο «0» της Νέας Υόρκης, μετά το θλιβερό κλίμα, το άκρως χειραγωγημένο από ένοπλες αντιπαραθέσεις, μετά τις σύνθετες και ελάχιστα διαφανείς συνομιλίες γύρω από αυτό το ζήτημα, το ΝΑΤΟ -η πολεμική και επιθετική οργάνωση, το όργανο της καταπίεσης των ΗΠΑ- εξαπέλυσε την αναγγελθείσα επίθεσή του εναντίον του Αφγανιστάν με την πρόφαση ότι εκεί υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπου σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι, γυναίκες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και παιδιά που δεν είχαν καμία σύνδεση με τρομοκράτες. Αυτή η δράση που δημιουργήθηκε από το Πεντάγωνο, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους, απαιτούσε την τιμωρία κάποιων ενόχων, χωρίς την άδεια του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, και οι ΗΠΑ -ο βασικός εμπνευστής της επίθεσης- έπρεπε να αντιμετωπίσουν την αντιπολίτευση άλλων μελών, τα οποία από την αρχή διαμαρτύρονταν έντονα ενάντια σε κάθε δραστηριότητα που καταπατά τις προβλέψεις της Χάρτας του ΟΗΕ, η οποία δίνει σε αυτό το όργανο την αρμοδιότητα να εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Ο Λένιν είπε: «Η ζωή επέδειξε και επιδεικνύει ότι η πολιτική της βίας, οι πόλεμοι, δεν οδηγούν και δεν μπορούν να οδηγήσουν στη λύση των προβλημάτων, αντίθετα, ο κάθε πόλεμος δημιουργεί νέες επιπλοκές, οδηγεί στη χειροτέρευση των διακρατικών σχέσεων, ενισχύει την έλλειψη εμπιστοσύνης, ανοίγει νέες πηγές έντασης».
Το Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα στην πολιτική του αντίληψη θεωρεί, ότι οι ΗΠΑ διεξήγαν καταστροφικούς πολέμους, πάντα πυροδοτούσαν νέες εστίες πολέμου και συγκρούσεις στον κόσμο: ο πόλεμος στην Κορέα, την Κίνα, το Λάος, το Ιράκ. Στη Γιουγκοσλαβία, που ο λαός της το 1941-45 πήρε μέρος με τους πιο μεγάλους σχηματισμούς αγωνιστών παρτιζάνων οι οποίοι είχαν τη δική τους συμβολή στη συντριβή του φασισμού όπου ήταν αδύνατο να νικήσουν τη θέληση του γιουγκοσλάβικου λαού, εκεί οι ΗΠΑ με τη βοήθεια κατασκοπευτικών πρακτορείων με επικεφαλής τη CIA και με αντιδραστικά προδοτικά στοιχεία -στην υπηρεσία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού- κατάφεραν να παραδώσουν εκείνον που ήταν και συνεχίζει να είναι πατριώτης του γιουγκοσλάβικου λαού στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, δικαστήριο το οποίο λακέδικα υπηρετεί τα διατάγματα του Λευκού Οίκου. Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο μάτι και άλλες χώρες και λαούς που θεωρήθηκαν ότι είναι ο κατευθυντήριος άξονας κάθε κακού, λαοί που δεν επιτρέπουν τη βάναυση επέμβαση στα εσωτερικά των χωρών τους, όπως για παράδειγμα το Ιράκ, το Ιράν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας που είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.
Ο πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πυροδοτεί δικαιολογημένες ανησυχίες της ανθρωπότητας σχετικά με τη θλιβερή μονοπολικότητα της κυρίαρχης πολεμικής αυτοκρατορίας, που παίζει το ρόλο του παγκόσμιου αστυφύλακα, που είναι ικανή να παρασύρει πίσω της στις πιο απερίσκεπτες πράξεις τους πολιτικούς και στρατιωτικούς της συμμάχους, όμοια με τα όσα έγιναν το πρώτο μισό αυτού του αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι στρατιωτικοί συνασπισμοί που κάλυψαν της Ευρώπη με καταστροφή, θάνατο και δυστυχία, διαιρώντας και αδυνατίζοντάς την, τον καιρό που οι ΗΠΑ ενισχύουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική τους δύναμη. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας το ερώτημα εάν η εκμετάλλευση και η κατάχρηση της εξουσίας θα λύνουν τα προβλήματα της ειρήνης, εάν θα υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκείνων των ανθρώπων που σήμερα πεθαίνουν κάτω από τους πυραύλους και τις βόμβες, που πέφτουν στην εξαθλιωμένη χώρα, με τον απελπισμένο λαό - στο Αφγανιστάν.
Πρόσφατα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους πέρασε σε επιθετικές πολεμικές δηλώσεις και απειλεί με βίαιη ένοπλη επέμβαση τρεις χώρες: το Ιράκ, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ισχυριζόμενος ότι αυτές βοηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις, χρηματοδοτώντας τες. Το Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει και πάντα θα καταδικάζει τις οξείες βίαιες επεμβάσεις στις διακρατικές σχέσεις και παλεύει ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ώστε ο κάθε λαός να μπορεί να αποφασίζει τη μοίρα του χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Το Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα πάντοτε εξέφραζε την πλήρη του διαφωνία με τις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ εναντίον του Αφγανιστάν, υπό την καθοδήγηση των Ενωμένων Πολιτειών Αμερικής και αποκαλύπτει τους δυσδιάκριτους ελιγμούς που έκαναν, ώστε να ακολουθηθεί μια τέτια απολίτιστη πρακτική στη διεθνή πολιτική σκηνή, με την πρόθεση να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα εκείνων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τα σχέδιά τους σε όλα τα κράτη του πλανήτη, στο όνομα της νέας και αναξιοπρεπούς διεθνούς τάξης, που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα τους.
Το Κόμμα μας εμφανίζεται πάντα ως συνεχιστής του κομμουνιστικού επαναστατικού κινήματος, των διεθνών παραδόσεων των μαρξιστικολενινιστικών ιδεών, δρα συνεχώς και θα δρα και στο μέλλον για την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, με τις επαναστατικές και προοδευτικές δυνάμεις όλου του κόσμου. Το Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα τίθεται αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής παλαιών πρακτικών ψύχρανσης και απομόνωσης στις σχέσεις μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, υπέρ της ανάπτυξης της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, ενάντια στον οπορτουνισμό, το ρεβιζιονισμό και τον αντιλενινισμό. Σήμερα έχουμε μια δύσκολη και σύνθετη κατάσταση. Οι αλλαγές που έγιναν στον κόσμο στο συσχετισμό δύναμης στο διεθνές επίπεδο, όταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι δυτικοί του σύμμαχοι είναι έτοιμοι να αναπτύξουν νέες εστίες και συγκρούσεις στον κόσμο, αλλάζουν κράτη, υποστηρίζουν πραξικοπήματα των δεξιών δυνάμεων, παρεμβαίνουν αυθαίρετα στις εσωτερικές υποθέσεις ειρηνικών χωρών που αναζητούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους, τις οποίες επιθυμούν να μετατρέψουν σε αποικίες και αγορές και ο βορειομερικάνικος ιμπεριαλισμός να εκμεταλλευτεί το λαό και συνεργάζονται στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού κλίματος χωρών που δεν μπορούν να υποτάξουν, όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Βόρεια Κορέα κ.ά. Το Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα επανειλημμένα υπογράμμιζε στις ανακοινώσεις του τον αυξανόμενο κίνδυνο δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων στις πρώην ενωσιακές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, όπως για παράδειγμα: Καζακστάν, Γεωργία, όπου ήδη ξεκίνησε η εγκατάσταση στρατιωτικών του ΝΑΤΟ, περικυκλώνοντας με αυτόν τον τρόπο το έδαφος της Ρώσικης Ομοσπονδίας με στόχο στο μέλλον να επιτεθούν στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Το κόμμα μας διακήρυξε με σταθερότητα στις ανακοινώσεις του στον Τύπο, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό ότι δε θα επιτρέψει ποτέ να γίνει η Ρουμανία δεκτή στο ΝΑΤΟ και να εγκατασταθούν στο έδαφός της στρατιωτικές βάσεις των Ενωμένων Πολιτειών, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ρουμάνικου λαού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τίθεται ως αντικειμενική αναγκαιότητα να δυναμώσει περισσότερο η συνεργασία των κομμουνιστικών κομμάτων, στη βάση των μαρξιστικολενινιστικών αρχών, από κοινού και πιο αποφασιστικά να δράσουμε για το ξεπέρασμα εκφυλιστικών φαινομένων που γίνονται αντιληπτά στη δραστηριότητα ορισμένων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, τη δεδομένη στιγμή εμφανίζονται διάφορες απόψεις, επικίνδυνες αποκλίσεις, ακόμα και ομαδοποιήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων, που αρνούνται την ιδεολογική μαρξιστικολενινιστική γραμμή, προωθώντας τον μετασχηματισμό του κόμματος, αποκλίσεις προς τον οπορτουνισμό και το ρεβιζιονισμό.
Ας θυμηθούμε την αρκετά θλιβερή περίοδο του παρελθόντος, όταν οι ηγέτες μερικών κομμουνιστικών κομμάτων σοσιαλιστικών χωρών απέδειξαν ότι κατευθύνονται στον οπορτουνισμό και το ρεβιζιονισμό, ξεκόβοντας από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, πράγμα που είχε άμεση συνέπεια την κατάρρευση του σοσιαλιστικού συστήματος και την αποδυνάμωση της συμμαχίας μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων του κόσμου, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Το Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει τη βεβαιότητα, ότι οι διεθνείς επαναστατικές κομμουνιστικές δυνάμεις δρώντας ενιαία, σταθερά και αποφασιστικά μπορούν να επιτύχουν θετικές αλλαγές στην πορεία των γεγονότων, την αναγέννηση του σοσιαλισμού στις χώρες μας και στον κόσμο, επειδή μόνο ο σοσιαλισμός θα είναι το φωτεινό μέλλον όλου του κόσμου, αποδεικνύοντας ότι η πιο μεγάλη κοινωνία είναι η σοσιαλιστική κοινωνία.
Διαβεβαιώνουμε αυτήν τη Συνδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων, ότι το Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα θα είναι πάντοτε πιστός σύμμαχος όλων των κομμουνιστικών κομμάτων, όλων των επαναστατικών δυνάμεων που παλεύουν αποφασιστικά ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση που υποδουλώνει τους λαούς, που όλο και περισσότερο σηκώνονται ενάντια στον πιο επικίνδυνο εχθρό της ειρήνης και του πολιτισμού, ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Να ζει και να δυναμώνει το νικηφόρο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - γενναίος και άφοβος αγωνιστής της δίκαιης υπόθεσης του ελληνικού λαού:
Κάτω από το νικηφόρο λάβαρο του Λένιν - Εμπρός προς τη νίκη! Θα νικήσουμε! Ανανεώνω το διεθνιστικό και επαναστατικό μας χαιρετισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ