11 Ιαν 2012

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Μπέτυ Κάρλσον, Πρόεδρος

            Θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι τέτιο μετά από τις 11 Σεπτέμβρη. Ο καπιταλισμός -να μην πούμε η βιομηχανία όπλων- χρειάστηκε παρά πολύ ένα νέο εχθρό. Επίσης χρειάστηκαν νέα και καλύτερα εργαλεία για να ελέγξουν και να μετριάσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, αλλά και αλληλεγγύη στην εργατική τάξη και στους καταπιεσμένους.
Πολύ σύντομα έγινε κατάχρηση της κατάστασης με την κατάρτιση των ανάλογων νόμων για το στένεμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων με τα λεγόμενα αντιτρομοκρατικά νομοσχέδια. Θα μπορούσε να υποψιαστεί κανείς ότι οι νόμοι αυτοί είχαν ήδη προετοιμαστεί, ότι ήδη ήταν έτοιμοι στο συρτάρι. Στην Ευρώπη η ΕΕ δημιούργησε το πλαίσιο για παρόμοιους νόμους και τα κράτη-μέλη το επιβεβαίωσαν. Στη Δανία ο νόμος έχει ήδη επικυρωθεί από τη νέα αστική κυβέρνηση με την υποστήριξη της Δεξιάς. Ομως, οι επίσημες συζητήσεις γι’ αυτόν δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ολοι οι εμπειρογνώμονες νομικοί διαμαρτυρήθηκαν ενάντια σε αυτό το νόμο που αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος της χώρας. Πολλές οργανώσεις προσφύγων διαμαρτυρήθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στο γεγονός ότι τις έβαλαν στον «τρομοκατάλογο» φτιαγμένο από την ΕΕ.
Δημιουργήσαμε ένα κίνημα που ονομάζεται «Υποπτος» και στο οποίο προσχώρησαν πολλοί γνωστοί παράγοντες. Απαιτούμε τα εθνικά μας συνταγματικά δημοκρατικά δικαιώματα. Η δράση αυτή εφιστά επίσης την προσοχή στις προετοιμασίες μέσα στην ΕΕ για τη δημιουργία ενός κοινού Συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση που είναι να αποφασιστεί το 2004. Πρόκειται για ένα Σύνταγμα που θα είναι πιο κοντά στο πνεύμα των αντιτρομοκρατικών νόμων απ’ ό,τι οποιοδήποτε υπαρκτό εθνικό Σύνταγμα στην Ευρώπη, πιστεύω.
Από την 1η Ιούλη και μέχρι το τέλος του χρόνου η Δανία θα έχει την προεδρία της ΕΕ. Στις 12-13 Σεπτέμβρη οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα συναντηθούν στη Δανία. Σε αυτό το Σαββατοκύριακο οργανώνουμε διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις και μια συνδιάσκεψη για την πολιτική της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης. Πρόκειται για την ευρύτερη «Πρωτοβουλία τέρμα στην Ενωση».
Πολλές άλλες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας που θα κορυφωθούν σε μια μεγάλη -ελπίζουμε- διαδήλωση στις 14 Δεκέμβρη, στη διάρκεια της Διάσκεψης κορυφής. Στη Δανία πετύχαμε την οικοδόμηση ενός ευρύτερου κινήματος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Βρισκόμαστε σε μια ιδιάζουσα κατάσταση, αφού η κυβέρνησή μας αποφάσισε να χορηγήσει τις δραστηριότητές τους στη διάρκεια της προεδρίας. Μας δίνει, για παράδειγμα, την ευκαιρία να διοργανώσουμε μια διεθνή συνδιάσκεψη για συνδικαλιστές με επαγγελματική μετάφραση για να συζητήσουμε για τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα τις οποίες υφιστάμεθα όλοι αυτό το χρονικό διάστημα. Θέλουμε επίσης να συζητήσουμε για τις ιδιωτικοποιήσεις και για το πώς μπορούμε όλοι μαζί να χτυπήσουμε αυτή την πολιτική.
Κλείνοντας τις παρατηρήσεις μου σχετικά με τις δραστηριότητες στη Δανία ενάντια στην ΕΕ στη διάρκεια της προεδρίας της χώρας μας, πρέπει να πω ότι η επίσημη Δανία όχι μόνο χορηγεί τις δραστηριότητες των ΜΚΟ, αλλά φιλοδοξεί επίσης, η Δανία να γίνει η πρώτη χώρα με μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις χωρίς βία. Ολοι συμφωνούν σε αυτό, εκτός από τις μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες αυτές τις μέρες είναι στις δόξες τους. Ομως, όπως σε πολλές άλλες χώρες, η κοινή αστυνομία μισεί τη μυστική αστυνομία. Εμείς και οι ΜΚΟ δε σταματάμε να λέμε δημοσίως, αλλά και στην κοινή αστυνομία, μέσα από τις διαπραγματεύσεις μαζί της, ότι δε θέλουμε προβοκάτσιες από την αστυνομία, ούτε μυστικά ούτε επίσημα.
Επίσης, βλέπουμε μια αντίφαση μέσα στην ΕΕ. Η Δανία προσχώρησε στη Συμφωνία Σένγκεν. Αυτό σημαίνει, ότι τα σύνορα ανάμεσα στις χώρες-μέλη είναι ανοικτά για όλους τους πολίτες από την ΕΕ. Στη διάρκεια της Προεδρίας τα σύνορα θα κλείσουν, σαν εξαίρεση από τη Συμφωνία Σέγκεν, γιατί η κυβέρνηση και η αστυνομία θέλουν να ελέγξουν, να μη μπουν ξένοι τρομοκράτες στη Δανία.
Προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι πια ξένοι. Αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις αποφάσεις που θα παίρνονται στις Διασκέψεις Κορυφής της ΕΕ και που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή τους, θα πρέπει να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπου γίνονται οι συναντήσεις κορυφής. Το ίδιο ισχύει για τους ανθρώπους των χωρών, η πολιτική ελίτ των οποίων ζήτησε να γίνει μέλος. Μην ξεχνάτε ότι οι όροι για τη λεγόμενη διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος στη Δανία.
Ανάφερα ορισμένα από τα πράγματα που συμβαίνουν στο δικό μας μέρος του κόσμου και το γεγονός ότι πολλά από τα προβλήματα και τα καθήκοντα που αντιμετωπίζουμε είναι όμοια, ανεξάρτητα από το σε ποιο από τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα ζούμε και παλεύουμε.
Εχει μεγάλη σημασία ότι μπορούμε κάθε χρόνο να συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα για να συζητήσουμε για την κατάσταση στον κόσμο, για τη στρατηγική μας και για το πώς μπορούμε να αντιδρούμε και να κινητοποιούμαστε μαζί, σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο.
Επίσης το SOLIDNET (Διαδίκτυο κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων) έχει μεγάλη σημασία για την απόκτηση πληροφοριών. Ευχαριστούμε θερμά τους συντρόφους που κάνουν αυτή τη δουλιά και που πληρώνουν γι’ αυτή.
Το ΚΚ Καναδά έκανε μια πρόταση για παγκόσμια ενότητα στη δράση κατά του ιμπεριαλισμού, δημιουργώντας μια μόνιμη διεθνή επιτροπή συντονισμού. Εμείς συμφωνήσαμε για την ανάγκη ενός τέτιου βήματος. Υποβάλαμε μεν μια τροποποίηση επί της πρότασης αυτής, αλλά συμφωνούμε με το πνεύμα της. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε ότι δεν έχουμε τη δύναμη να μετέχουμε σε μια τέτια μόνιμη επιτροπή. Ηδη είναι δύσκολο και μας κοστίζει δυνάμεις να μεταφράσουμε τα έγγραφα και τις εκθέσεις μας στα αγγλικά. Αν πρέπει και να μεταφράσουμε σε άλλες γλώσσες, θα έχουμε πράγματι μεγάλο πρόβλημα. Ολοι οι σύντροφοι σκορπάνε στις δουλιές και τους καλούμε όταν χρειαζόμαστε μεταφράσεις, αλλά τότε τους παίρνουμε από άλλη πολιτική δουλειά.
Σίγουρα, θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν θα συντονίζαμε τις εθνικές μας δραστηριότητες στα πιο σημαντικά ζητήματα. Οχι μόνο στην πάλη ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, στον ΠΟΕ, το ΔΝΤ κλπ. Αλλα θέματα θα μπορούσαν να ήταν ο πόλεμος των ΗΠΑ «ενάντια στους τρομοκράτες», στην Ευρώπη, η πρόταση της ΕΕ για την τιμωρία χωρών που δε θα πάρουν πίσω πρόσφυγες, που τους στέλνονται πίσω από την πλούσια, αλλά κλειστή Ευρώπη, η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και άλλα πολλά. Αυτή τη στιγμή είναι και ο τρομοκρατικός πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.
            Στη Δανία κηρύξαμε μια εκστρατεία για μποϋκοτάρισμα του Ισραήλ με σύνθημα «Μην αγοράζετε προϊόντα, που παράγονται στο Ισραήλ». Τώρα αποτελεί σκάνδαλο στα μέσα ενημέρωσης, αν κάποιος αποκαλύψει ότι κάποιο μαγαζί έκρυψε τις ετικέτες που αναφέρουν την προέλευση ενός προϊόντος ή αν έχει βάλει άλλες ετικέτες. Εχουμε καλές εμπειρίες με αυτή τη μορφή της δράσης από την εκστρατεία μποϋκοταρίσματος της Νότιας Αφρικής στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με στόχο την πτώση του καθεστώτος του απαρτχάιντ. Επίσης υπήρξαν μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ. Η θρησκευτική Εβραϊκή Κοινότητα διαμαρτυρήθηκε και οργάνωσε εκστρατείες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενάντια στο μεγαλύτερο δανέζικο συνδικάτο που είναι επικεφαλής της καμπάνιας. Προσπαθούν να μπερδέψουν τον κόσμο λέγοντας ότι πρόκειται για μια καμπάνια ενάντια στον Εβραϊκό λαό. Ομως, ένα μεγάλο συνδικάτο είπε: το ολοκαύτωμα δε δικαιολογεί τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.
Η τραγωδία των Παλαιστινίων άνοιξε τα μάτια του Δανέζικου λαού σε ό,τι αφορά την ιδέα των «τρομοκρατών». Ολοι οι Δανοί είδαν τις εικόνες από την Παλαιστίνη και άκουσαν τα ρεπορτάζ. Τώρα καταλαβαίνουν καλύτερα, γιατί οι Παλαιστίνιοι είναι πρόσφυγες. Η τελευταία είδηση ότι το PFLP έχει περιληφθεί στον «τρομοκατάλογο» της ΕΕ, ενισχύει τη δυσπιστία, ως προς το ποιους η εξουσία αποκαλεί τρομοκράτες.
Οπως είναι γνωστό, έτσι αποκάλεσαν και το αντιστασιακό κίνημα στη διάρκεια της Κατοχής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό τον αγώνα αλληλεγγύης θέλουμε να εμπνευστούμε από σας.
Τώρα που το αναφέρω αυτό, πρέπει να επανέλθω στις παρατηρήσεις μου σχετικά με τις δυνάμεις που διαθέτουμε στα διάφορα κόμματα. Φυσικά, η πρώτη μας δουλιά είναι να ξεσηκώσουμε την εργατική τάξη και τους συμμάχους μας στον εθνικό αγώνα για τις καθημερινές ανάγκες και ενάντια στον ιμπεριαλισμό, όπως δρα σε όλο τον κόσμο. Πολλές φορές στο Κόμμα μας δεν τα ’χουμε καλά με τη συνείδησή μας, επειδή δεν μπορούμε να μπλεχτούμε σε ολόκληρο τον αγώνα αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να δώσουμε προτεραιότητες ανάλογα με τις δυνατότητές μας.
Ωστόσο, παρ’ όλη τη νέα τακτική του καπιταλισμού να κάνει δήθεν τους μουσουλμάνους, καθώς και τους καταπιεσμένους λαούς στον κόσμο εχθρούς και ενδεχόμενους τρομοκράτες, ο καπιταλισμός το παράκανε. Οι άνθρωποι ένιωσαν τις επιπτώσεις της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» με την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, πέρα από την επίθεση  στα συλλογικά, κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Οι άνθρωποι ζουν καθημερινά με το φόβο για κάποιο πόλεμο και για κάποια επίθεση από την πιο ισχυρή δύναμη του κόσμου, πέρα από την καθημερινή φτώχεια.
Ο πρόεδρος Μπους δεν είναι ακριβώς ο πιο αξιόπιστος ηγέτης! Ολοι το ξέρουν αυτό. Το δικό μας καθήκον είναι να εμποδίσουμε τη στρατηγική τους της διάσπασης της παγκόσμιας αντίστασης και να ξεσηκώσουμε τον κόσμο σε μια κοινή δράση ενάντια στην πολιτική του ιμπεριαλισμού.
Στη Δανία έχουμε μια νέα κυβέρνηση, αστική, όπως σε πολλές άλλες χώρες. Στηρίζεται σ’ ένα κόμμα πολύ δεξιό, ένα κόμμα της ξενοφοβίας. Και η εργατική τάξη ψήφισε αυτή την κυβέρνηση και το κόμμα που την υποστηρίζει, αλλά δεν ήταν ψήφος για την πολιτική της. Το σύνθημά τους ήταν «Είναι καιρός για αλλαγές-για μια καλύτερη κοινωνική δομή».
Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια απόρριψη των σοσιαλδημοκρατών, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Τώρα υπάρχει απογοήτευση. Η κυβέρνηση και το κόμμα που τη στηρίζει πέρασαν τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής τους φρικτούς νόμους ενάντια στην εργατική τάξη, ενάντια στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Δημιουργήθηκε μια κατάσταση στην οποία η εργατική τάξη και τα συνδικάτα ξεσηκώνονται με δράσεις και απεργίες ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση και την πολιτική της. Την πολιτική με τους νόμους που θα παραβιάσουν τη μακρόχρονη, 100χρονη παράδοσή μας των συμφωνιών ανάμεσα στην εργοδοσία και τα συνδικάτα για τις συνθήκες εργασίας. Οι δραστηριότητές μας στη διάρκεια της προεδρίας της χώρας μας στην ΕΕ θα στραφούν περαιτέρω σε αυτές τις επιθέσεις ενάντια στις συνθήκες εργασίας από την πλευρά του ευρωπαϊκού κέντρου του ιμπεριαλισμού.
Η διεθνής κατάσταση είναι σοβαρή. Ο καπιταλισμός μπορεί να νομίζει ότι είναι ακμαίος, αλλά η εργατική τάξη και άλλοι που θυσιάζονται για χάρη του καπιταλισμού, αντιδρούν.
Εμείς από κοινού θα πρέπει να εμπνεύσουμε, να οργανώσουμε και να ενδυναμώσουμε αυτή την ταξική πάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ