11 Ιαν 2012

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ
Φρανκ Μ. Νας, Γραμματέας του ΠΓ

Πρώτα θέλω εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚ Νορβηγίας να ευχαριστήσω το ΚΚΕ. Για άλλη μια φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πήρε την πρωτοβουλία να διευκολύνει για τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στον κόσμο, την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση για τις πιο σημαντικές εξελίξεις αυτή τη στιγμή.
            Η κοινή κατανόηση αποτελεί τη βάση της κοινής δράσης. Εμείς οι μαχόμενοι κομμουνιστές έχουμε να κερδίσουμε πολλά, αν βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της δουλιάς μας.
Πιστεύουμε ότι στην εποχή του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα τώρα την εποχή της παγκόσμιας ηγεμονίας του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, η τρομοκρατία βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα. Δεν πρόκειται για ένα τελείως καινούργιο φαινόμενο που προέκυψε στις 11 Σεπτέβρη, πέρυσι στις ΗΠΑ, όπως  το παρουσιάζουν ορισμένα μίντια των πολυεθνικών.
Αν ο προσδιορισμός της τρομοκρατίας εμπεριέχει τη συνειδητή θανάτωση αθώων ανθρώπων, τότε το σημερινό σύστημα των μονοπωλιακών αγορών που σκοτώνει κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια παιδιών, είναι ακριβώς η ενσάρκωση του τρόμου.
Αφετέρου, έχουμε τους βομβαρδισμούς των Χιροσίμα-Ναγκασάκι, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ ενάντια στην Κορέα, το Βιετνάμ και άλλους. Οι πιο πρόσφατοι πόλεμοι ενάντια στο Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν μας δίνουν πολλές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποιεί πιο συστηματικά τρομοκρατικές μεθόδους στον πόλεμο.
Επομένως, για μας τους κομμουνιστές το επίκαιρο ζήτημα εξακολουθεί να είναι το πώς να αντικρούσουμε τον ιμπεριαλισμό με τις διάφορες μορφές τρομοκρατίας του και πώς να ξεπεράσουμε τον καπιταλισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε κατανόηση για το γεγονός ότι κάποια κτίρια στις ΗΠΑ χτυπήθηκαν από κάποια καλά οργανωμένη δύναμη. Καθόλου μάλιστα.
Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου διεύρυναν όλες τις ήδη υπαρκτές συγκρούσεις που αποτελούν μέρος του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος. Πρώτ’ απ’ όλα έχει χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να μεταφερθούν πόροι από τους εργαζόμενους στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Χρησιμοποιήθηκε σαν πρόσχημα για την άσκηση πίεσης στις σοσιαλιστικές και προοδευτικές χώρες. Υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος πολέμου που μεγαλώνει όταν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Στη Δύση είμαστε εμείς, οι επαναστάτες και το κίνημα ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση που γίνονται στόχοι των λεγόμενων «αντιτρομοκρατικών νόμων». Ο πραγματικός στόχος τους είναι η εγκληματικοποίηση της αντίστασης ενάντια στις κερδοφόρες πολιτικές τους σε βάρος της πλειοψηφίας. Γιατί η αυξανόμενη αντίσταση είναι το κύριο πρόβλημα των ιμπεριαλιστών.
Η αντίσταση των εργαζομένων που απολύονται ή που οι εργασιακές τους σχέσεις και οι μισθοί τους έγιναν στόχος. Η αντίσταση των νέων που δε βλέπουν μέλλον σ’ ένα σύστημα το οποίο ευνοεί τους ήδη ευνοούμενους. Η αντίσταση της ίδιας της πραγματικότητας, αφού πολλοί επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι, που δεν ελέγχονται από τα μονοπώλια, έρχονται με σαφείς αποδείξεις ότι η σημερινή εξέλιξη συνίσταται από μια σειρά αρνητικών παραγόντων. Τώρα είναι αρνητικοί για τους εργαζόμενους και τους καταπιεσμένους, αλλά στο τέλος θα είναι αρνητικοί για όλους τους ανθρώπους και για τη ζωή.
Στη Νορβηγία είμαστε τυχεροί που μέχρι τώρα μείναμε τυπικά έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ωστόσο αυτό το κύριο εργαλείο του ιμπεριαλισμού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια επηρεάζει παρά πολύ τη ζωή μας. Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι, οι οποίοι προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία, προέρχονται  λίγο- πολύ άμεσα από την ΕΕ.
Το δήλωσαν πρόσφατα τα κομμουνιστικά κόμματα στη Βόρεια περιφέρεια: η διαδικασία της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης επιβάλλεται στην Ευρώπη μέσω της ΕΕ. Οι αρχές στις οποίες η ΕΕ έχει οικοδομηθεί, αποτέλεσαν το μοντέλο για τη ΝΑFTA και τη μετέπειτα Συμφωνία του Ελεύθερου Εμπορίου των Αμερικανών (FTAA). Δεσμευόμαστε, να παλέψουμε για να κρατήσουμε τη Νορβηγία έξω από την ΕΕ και ταυτόχρονα για την ακύρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συμφωνίας (ΕΕΑ). Επίσης υποστηρίζουμε τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία στην προσπάθεια παραίτησής τους από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ.
Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να παλέψουμε ενάντια στη διαδικασία κατοχύρωσης ενός Χάρτη της ΕΕ με όλες τις αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες θα προκύψουν από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των τριών κύριων κέντρων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας υποστηρίζει σθεναρά τον περιφερειακό συντονισμό, καθώς και τις στρατηγικές ενάντια στους ιμπεριαλιστές και θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω ανάπτυξη τέτιων μεθόδων και εργαλείων μεταξύ μας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει επίσης στο να επιτευχθεί περισσότερη κοινή δράση και περισσότερος συντονισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τώρα που οι ιμπεριαλιστές αύξησαν τις επιθέσεις τους και μάλιστα με μια πιο ιδεολογική μορφή, ο δικός μας αγώνας πρέπει επίσης να γίνει πιο ιδεολογικός. Νομίζουμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα  στις πολιτικές και ιδεολογικές μορφές της ταξικής πάλης. Αυτό απαιτεί από μας τους κομμουνιστές να προετοιμάσουμε και ν’ αναπτύξουμε την ιδεολογική μας ανάλυση για να εμβολιάσουμε καλύτερα το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Αν οι κομμουνιστές μπορούμε, με ενωμένες τις δυνάμεις μας να παραγάγουμε μαζί δράση και να αξιοποιήσουμε μαζί το χρήσιμο υλικό, θα είναι πιο εύκολο να πετύχουμε το στόχο μας αυτό.
            Ο ιμπεριαλισμός σήμερα είναι πιο βίαιος και επιτίθεται σε δικαιώματα, τα οποία τα είχαμε πάρει για εγγυημένα. Για παράδειγμα: το δικαίωμα στη διαδήλωση, το δικαίωμα οργάνωσης συναντήσεων και ίδρυσης κομμάτων.
Ενα πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από το Οσλο, όπου η Παγκόσμια Τράπεζα θα έχει την ετήσια Συνδιάσκεψή της. Για τη Δευτέρα 24 Ιούνη, διάφορες προοδευτικές δυνάμεις έχουν προετοιμάσει μια διαδήλωση ενάντια στη γενική πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το κέντρο της πόλης έχει κλείσει, το παρκάρισμα αυτοκινήτων έχει περιοριστεί και οι συγκοινωνίες με λεωφορεία και μετρό έχουν σταματήσει. Για όλα αυτά οι νορβηγικές αρχές χρησιμοποιούν το πρόσχημα  της τρομοκρατίας.
Τα τελευταία τρία χρόνια η Νορβηγία έχει εμπλακεί σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κατά της Γιουγκοσλαβίας και κατά του Αφγανιστάν. Τυπικά ο Σολάνα, ως Γενικός Γραμματέας ήταν επικεφαλής του ΝΑΤΟικού πολέμου. Τώρα είναι υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ. Λίγο-πολύ ήταν κοινό το συμφέρον των ΗΠΑ-ΕΕ στο να κατεδαφίσουν τα εμπόδια, για την επέκτασή τους. Ωστόσο, τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού συγκρούονται παρά πολύ, αν πρόκειται για τον έλεγχο πάνω σε πρώτες ύλες, ανθρώπινο υλικό και αγορές.
Η ιμπεριαλιστική Ευρώπη αυτή τη στιγμή παίρνει μια κάπως διαφορετική στάση απέναντι στην Παλαιστίνη, την Κολομβία «τον άξονα του κακού» και άλλες περιοχές στις οποίες ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ δίνει προτεραιότητα. Πιθανόν όχι επειδή η ιμπεριαλιστική Ευρώπη έχει «καλύτερες αξίες» να προσφέρει στον κόσμο, αλλά, απλώς, λόγω των δικών της φιλοδοξιών.
Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τους πολέμους και την αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο. Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, αλλά πρέπει να ξέρουμε το στόχο μας. Είναι καιρός πια για περισσότερη κοινή δράση των κομμουνιστών. Είναι καιρός πια να κάνουμε τους ιμπεριαλιστές να τρέμουν περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ