11 Ιαν 2012

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Τρέχει στο «διάλογο» - νομιμοποιεί τη νέα επίθεση
Τον επικίνδυνο για τους εργαζόμενους ρόλο των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αλλά και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», αποκάλυψαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας
Η συνδικαλιστική πλειοψηφία πρέπει να πληρώσει όχι μόνο για την απόφασή της να σπεύσει στον αντεργατικό «διάλογο», αλλά και για τις διαχρονικές ευθύνες της στο τσάκισμα των εργαζομένων από την εργοδοσία και τα κόμματά της
ΚΟΥΚΟΣ
Με τα μπούνια στον «κοινωνικό διάλογο» χώνεται και πάλι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, παραδίδοντας συνειδητά την εργατική τάξη στις ορέξεις του κεφαλαίου και βάζοντας πλάτη για να ξεδιπλωθεί η νέα αντεργατική επίθεση. Η απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, να πάρει μέρος στο «διάλογο» και να στέρξει την πρόσκληση του ΣΕΒ, νομιμοποιεί το τελεσίγραφο κυβέρνησης - τρόικας - εργοδοσίας, με το οποίο κατακρεουργούνται οι μισθοί και οι Συλλογικές Συμβάσεις, και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή του.
Οι λεονταρισμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι δε συζητά τίποτα από αυτά που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δεν έχουν την παραμικρή αξία. Οχι μόνο επειδή είναι δεδομένη η διαχρονική συμβολή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην καθήλωση και στο πετσόκομμα των μισθών, αλλά και επειδή σπεύδει να συζητήσει με τις εργοδοτικές ενώσεις το αποκαλούμενο «μη μισθολογικό κόστος»,αποδεχόμενη μια από τις βασικές αξιώσεις κυβέρνησης, τρόικας και μεγαλοεπιχειρηματιών. Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αντιμετωπίζει τον εργάτη σαν «κόστος» για τον εργοδότη, νομιμοποιώντας την κυρίαρχη προπαγάνδα περί «ανταγωνιστικότητας», που απαιτεί ακόμα φθηνότερα εργατικά χέρια.
Ταυτόχρονα, ο διαχωρισμός που κάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, και συνολικά η πλειοψηφία, σε «μισθολογικό κόστος», για το οποίο δήθεν δε συζητά και σε «μη μισθολογικό κόστος», που πρέπει να μειωθεί, είναι άκρως επικίνδυνος. Γιατί η ζωή και ό,τι συναπαρτίζει το εργατικό εισόδημα, δεν τεμαχίζεται, δε διαχωρίζεται, δεν μπορεί να μπει σε παζάρι. Γιατί οι μειώσεις που αξιώνουν στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και συνολικά στις εισφορές προς Οργανισμούς, σημαίνει λιγότεροι πόροι για τα επιδόματα ανεργίας, για τις συντάξεις, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τα άλλα κοινωνικά επιδόματα.
Οσο για τα «ισοδύναμα» που ψάχνει η πλειοψηφία, είναι σίγουρο ότι οι απαλλαγές που θα εξασφαλιστούν για τους μεγαλοεργοδότες, θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων με νέα χαράτσια και θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές στις όποιες παροχές έχουν απομείνει.
Συγκαλύπτουν την ενιαία επίθεση
Ο διαχωρισμός είναι ακόμα πιο επικίνδυνος γιατί υποβαθμίζει το μέγεθος της λαίλαπας, συσκοτίζει το γεγονός ότι αυτή η επίθεση είναι ενιαία, αφορά στο σύνολο των δικαιωμάτων και ολόκληρη την εργατική τάξη, δεν αφήνει τίποτα και κανέναν απέξω. Αυτό ακριβώς τόνισαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των φορέων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που καταργούνται και εξωθούν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Υπονομεύοντας συνειδητά την αναγκαία όσο ποτέ συνολική και συντονισμένη απάντηση όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έδωσε στήριξη στους επιτιθέμενους, νομιμοποιώντας τον «διάλογο» που στήνουν στις πλάτες του λαού. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, έκανε έκκληση στους βουλευτές να στηρίξουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και την κυβέρνηση να σταθεί απέναντι στην Μέρκελ και τον Σαρκοζί, συσκοτίζοντας και αυτός τον πραγματικό ρόλο της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, που είναι συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές και όχι θεατές στο διαρκές αντεργατικό έγκλημα.
Το ρόλο της σαν «ουρά» των άλλων δύο παρατάξεων επιβεβαίωσε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), οι εκπρόσωποι της οποίας, ενώ χαρακτήρισαν τον διάλογο «διαχείριση των υποχωρήσεων», αυτό που βρήκαν να καταλογίσουν στην πλειοψηφία «είναι έλλειψη συνολικού σχεδίου». Συνέχισαν παράλληλα να καλλιεργούν τις γνωστές αυταπάτες ότι «η ΓΣΕΕ μπορεί να παίξει το ρόλο που χρειάζεται η κοινωνία και οι εργαζόμενοι»! Η ΓΣΕΕ έχει «συνολικό σχέδιο» και το αποδεικνύει σε κάθε της βήμα, δίνοντας επί της ουσίας στήριξη σε κυβέρνηση και εργοδοσία να ξεμπερδεύουν με κάθε εργατική κατάκτηση.
Αυτή είναι η στρατηγική της, που σκόπιμα αποκρύβει η παράταξη του ΣΥΝ, για να αθωώσει το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στις εργατικές συνειδήσεις.
«Είμαστε σε αντίθετη πορεία»
Την προκλητική στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν στη συνεδρίαση τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Τα μέτρα που προωθούνται ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και την αύξηση της κερδοφορίας του, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Γ. Τασιούλας, και δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη του χρέους. Είναι προκλητικό να θεωρείται «κόστος» ο εργάτης και η πλειοψηφία να πηγαίνει να συζητήσει για το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», είπε. Δηλαδή - αναρωτήθηκε - αυτό δεν αφορά στην τιμή της εργατικής δύναμης; Δε θα έχει συνέπειες στη σύνταξη, στα Ταμεία, στις παροχές, στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης; Πώς βγαίνει, λοιπόν, απέξω από το λογαριασμό;
Αυτό που απαιτείται, σημείωσε ο συνδικαλιστής, είναι η κλιμάκωση των αγώνων για τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και αυτό που επείγει είναι η οργάνωση του αγώνα, όπως αυτός που δίνεται πάνω από δύο μήνες στη «Χαλυβουργία». Τέτοιους αγώνες έχουμε ανάγκη σήμερα, τόνισε, τους οποίους όμως υπονομεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως έκαναν οι συνδικαλιστές της σε δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως έκαναν και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Σήμερα, η πλειοψηφία αποφάσισε να παζαρέψει τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης. Η στάση της και η πολιτική της δεν είναι καινούρια. Αυτό έκανε η πλειοψηφία όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν στήριξε την «ευελιξία», όταν υπέγραψε το «Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000», όταν προπαγάνδιζε την ανταγωνιστικότητα και τόσα άλλα.
«Γι' αυτό είχατε τα εύσημα και τα χειροκροτήματα από τον ΣΕΒ και τις κυβερνήσεις, γι' αυτό σας αναγνώρισαν "ρεαλισμό" και υπευθυνότητα», πρόσθεσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ και κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων:«Με την πολιτική σας υπονομεύετε τη ζωή της εργατικής τάξης και έχετε μεγάλες ευθύνες. Οι ταξικές δυνάμεις έχουν διαφορετική αντίληψη και στρατηγική. Είμαστε σε αντίθετη πορεία. Γι' αυτό η εργατική τάξη πρέπει να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, να σας αποδυναμώσει, γιατί η δύναμή σας είναι δύναμη για την εργοδοσία».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στη γραμμή κυβέρνησης - ΣΕΒ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ
Ανακοίνωση για την απόφαση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να συμμετάσχουν στον «κοινωνικό διάλογο»
Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να πάει στον διάλογο με τους εργοδότες, το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Στη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν και καταδίκασαν τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που αποφάσισαν να πάνε στον "κοινωνικό διάλογο" που θα χρησιμοποιηθεί από κυβέρνηση - τρόικα - ΕΕ για να μπει ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, για να δουλεύουν οι εργαζόμενοι όταν και όποτε θέλουν οι κεφαλαιοκράτες, με μισθούς πείνας.
Ανεξάρτητα από τις μεγαλοστομίες που εκφώνησαν για "ανένδοτους αγώνες" για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλώνουν πρόθυμοι να "συζητήσουν" με τους βιομήχανους, τους μεγαλοξενοδόχους, τους μεγαλέμπορους για τη "σωτηρία" της χώρας. Εχουμε πείρα και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε φορά που μας "σώζανε από την καταστροφή", κάναμε ένα βήμα πιο κοντά στην εξαθλίωση.
Επίσης, οι δύο παρατάξεις αμφότερες υπερθεμάτισαν για τη μείωση του "μη μισθολογικού κόστους", δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, προσφέροντας χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για την διευκόλυνση των σχεδίων της προκειμένου να φορτωθεί όλο το βάρος της ασφάλισης στις πλάτες των εργαζομένων, χαρίζοντας στην πλουτοκρατία δεκάδες δισ. ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για νέα αντιασφαλιστικά τερατουργήματα. Λες και το "μη μισθολογικό κόστος" δεν αφορά το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης.
Και μαζί και χώρια με τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, η "Αυτόνομη Παρέμβαση" κάλεσε για άλλη μια φορά την ηγεσία της ΓΣΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, κάνοντάς της κριτική για "έλλειψη σχεδίου". Αθώωσε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ λέγοντας ότι "μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο που χρειάζεται η εργατική τάξη" προσφέροντάς της άλλοθι για την συμπόρευσή της με το ΣΕΒ, στο χτύπημα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Για άλλη μια φορά, ουσιαστικά, παρά τις διάφορες "αριστερές" κορώνες, συμπορεύτηκε με τη γραμμή της ΓΣΕΕ, του ταξικού συμβιβασμού, της υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων κλπ.
Και από αυτή τη συνεδρίαση αναδείχτηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ. Μακριά και αλάργα από αυτές τις παρατάξεις, που είναι έτοιμοι να προσφέρουν άλλοθι κοινωνικής συναίνεσης στους εκτελεστές της εργατικής τάξης. Στέκονται απέναντι από τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα για αυτό αποτελούν τους πιο αξιόπιστους συνομιλητές της ολιγαρχίας του πλούτου.
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς την ανάγκη απέναντι στην ενιαία επίθεση εργοδοσίας, κυβέρνησης, και τρόικας, να απαντήσουν το επόμενο διάστημα με κλιμάκωση του αγώνα σε όλους τους χώρους δουλειάς με στόχο να μην παρθεί κανένα νέο μέτρο και να παρθούν πίσω όλα τα βάρβαρα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με την στήριξη και τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. και κάνουν τη ζωή τους κόλαση.
Να απαντήσουν τώρα με ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής. Κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, των άγριων χαρατσιών και της φοροληστείας. Εξω η Τρόικα από την Ελλάδα. Εκλογές τώρα! Να τιμωρηθούν από τους εργαζόμενους και να πληρώσουν σκληρά το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Ολοι και όλες με το ΠΑΜΕ, οργάνωση στους τόπους δουλειάς, όλοι και όλες στην απεργία στις 17 Γενάρη, στην συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 π.μ.».
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ολα ανοιχτά στο τραπέζι εργοδοτών - εργατοπατέρων
Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι ο «κοινωνικός διάλογος» είναι εφ' όλης της ύλης των αντεργατικών ανατροπών
Στρατηγική επιλογή κυβέρνησης και τρόικας είναι να συμπιέσουν στα κατώτατα δυνατά όρια την τιμή της εργατικής δύναμης. Αυτό επιβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία στελέχη της συγκυβέρνησης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τις ευθύνες στο προαποφασισμένο γκρέμισμα μισθών και Συλλογικών Συμβάσεων, λέγοντας ότι «η τρόικα ζητάει συγκεκριμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους»...
Κάνοντας φύλλο και φτερό τους λεονταρισμούς των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χτες ότι στον «κοινωνικό διάλογο» θα τεθούν όλα τα ζητήματα αναφορικά με τις αποδοχές των εργαζομένων, όπως η μείωση του ελάχιστου μισθού, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η κατάργηση των ωριμάνσεων (τριετίες) και η μείωση της «μισθολογικής δαπάνης» στις ΔΕΚΟ, που σημαίνει νέες περικοπές. Οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιβάλλει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις προαποφασισμένες αντεργατικές ρυθμίσεις, αν δεν υπάρξει συμφωνία εργοδοτών και συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.
Σε μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει τον κοινωνικό-εταιρισμό στις εργατικές συνειδήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε χτες ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να παρέμβει μέχρι να ολοκληρωθεί ο «κοινωνικός διάλογος», ενώ παρουσίαζε και την τρόικα να τηρεί στάση αναμονής, εξαρτώντας τη στάση της από την τελική συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων». Επιβεβαιώνοντας ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο σε ό,τι αφορά τις αντεργατικές ανατροπές, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι «δεν λειτουργούμε σε κλειστή γυάλα, υπάρχουν χώρες σε Ανατολή και Δύση που παράγουν ποιοτικά προϊόντα με χαμηλότερα κόστη».
Η σφαγή των μισθών, η απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και η επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, είναι ο πραγματικός στόχος του «διαλόγου» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ομολογεί ευθέως και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.«Πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα και νομίζω ότι πρέπει να αναληφθούν υποχρεώσεις από όλες τις πλευρές», τόνισε (στο VIMA FM), υπογραμμίζοντας ότι «βασικός στόχος είναι μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα να υπάρξει μια τριμερής συμφωνία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να μπορέσουμε και να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας κι αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «εμείς έχουμε ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς να διευρύνουν την ατζέντα τους, γιατί πρέπει από τη μια πλευρά να δουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας και του κόστους εργασίας και από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούν να μην μπουν σ' αυτή τη συζήτηση θέματα που αναφέρονται στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων». Αποκαλύπτοντας την τακτική κυβέρνησης - εργοδοτών, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επιμονή ότι πρέπει σώνει και καλά να μειώσουμε τα κατώτερα όρια», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες αναφέρονται σε όλα σε όσα είπαμε», οι οποίες, όπως είναι ευνόητο, θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή την καταβαράθρωση των μισθών στα επίπεδα των 500 - 600 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες ότι η περικοπή τους «είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο αλλά και αναγκαία μεταρρύθμιση». Προαναγγέλλοντας νέες συνολικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, διέρρεαν ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων και χρειάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Σε συνέχεια των παραπάνω, το μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων για τις επικουρικές συντάξεις, αφού οι τελικές θέσεις θα εκφράζουν όλους».
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Σέρνουν το χορό στο τσάκισμα των εργαζομένων
Σε εύφορο έδαφος έπεσε η προχτεσινή πρόταση στη ΓΣΕΕ να προσέλθει στον «κοινωνικό διάλογο»
Σε εύφορο έδαφος έπεσε η προχτεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒΔ. Δασκαλόπουλου προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να προσέλθει«στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις». Η παραπάνω δήλωση έγινε στα πλαίσια της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενιαίας γραμμής σε ό,τι αφορά τη νέα επίθεση που εξελίσσεται για λογαριασμό τους από την τρόικα και τη συγκυβέρνηση, σε βάρος των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι μεγαλοεργοδότες ομολόγησαν ότι διαθέτουν πολλούς τρόπους, για να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και κατά συνέπεια δε χρειάζεται στην παρούσα φάση να προχωρήσει η προαποφασισμένη κατάργηση του βασικού μισθού ή του 13ου και 14ου μισθού. Μεταξύ άλλων, οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιώνουν εδώ και τώρα πρώτον να μην εφαρμοστεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, από την οποία προβλέπεται ότι μέσα στο χρόνο, τον Αύγουστο, θα πρέπει να δοθούν μισθολογικές αυξήσεις 2,6%, όπως προβλέπει η τελευταία κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ. Δεύτερον, τριετές πάγωμα των μισθών και τρίτον, μείωση 10% του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Αν γίνουν αυτά, υποστήριξε, τότε θα επέλθει πραγματική μείωση των μισθών 3,6 - 5,1%.
Πληροφορίες θέλουν ακόμα τον ΣΕΒ να βάζει ευθέως απαίτηση για κατάργηση, ουσιαστικά, του 13ου και 14ου μισθού αξιώνοντας να είναι στη «διακριτική ευχέρεια» της εργοδοσίας η καταβολή τους κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος του μισθού, με την εξέλιξη της κερδοφορίας της επιχείρησης και με την «παραγωγικότητα» των εργαζομένων. Οπως άλλωστε είπε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, χτες βράδυ, και ο 13ος και ο 14ος μισθός και η ΕΓΣΣΕ είναι υπό αίρεση, στη λογική του«εξορθολογισμού» ορισμένων κλαδικών συμβάσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ