ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Ιoν Σάσου, Πρόεδρος
Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα στέλνει θερμό χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη της Αθήνας με τίτλο «Η Νέα Παγκόσμια Κατάσταση μετά τις 11 Σεπτέμβρη» και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την οργάνωση της συνάντησης αυτής.
Η ανάγκη για τις αριστερές δυνάμεις να εξετάσουν σε βάθος τις αλλαγές που έγιναν στη διεθνή ζωή μετά τις 11 Σεπτέμβρη γίνεται επιτακτική για το σαφή καθορισμό των στόχων της πάλης, της στρατηγικής και της τακτικής των εργαζομένων, των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων, όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και φιλειρηνικών κινημάτων, στις σημερινές συνθήκες χαρακτηριστικής συσπείρωσης και ανασυσπείρωσης των Παγκοσμίων Δυνάμεων.
Η έκταση και ο όγκος των διαδηλώσεων ενάντια στην παγκοσμιοποίηση τα τελευταία χρόνια -με τη συμμετοχή εκατομμυρίων πολιτών σε δεκάδες χώρες του κόσμου- εκπροσωπούν μια σοβαρή προειδοποίηση για το πού κατευθύνεται η σύγχρονη παγκόσμια εξέλιξη, για τις σοβαρές συνέπειες για τις φτωχές και τις αναπτυσσόμενες χώρες, για το βάθεμα του χάσματος που δημιουργείται από την συγκέντρωση του πλούτου σε περιορισμένο αριθμό χωρών, από τη μια μεριά, από τη φτώχεια και την καθυστέρηση για την πλειοψηφία των λαών σε όλο τον κόσμο, από την άλλη.
Εχουμε την ευχαρίστηση να πληροφορήσουμε τη διάσκεψη ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας ήταν μεταξύ των πρώτων πολιτικών δυνάμεων της Ρουμανίας που πήραν θέση σχετικά με τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Από τη μια πλευρά, καταδικάσαμε την τρομοκρατία και εκφράσαμε την πλήρη μας συμπαράσταση στα θύματα του γεγονότος. Από την άλλη, τονίσαμε τον επικίνδυνο χαρακτήρα μιας κήρυξης πολέμου ενάντια σε ένα ακαθόριστο εχθρό, την τρομοκρατία που δεν καθορίζεται με σαφήνεια και δε γίνεται ομόφωνα αποδεκτός από όλα τα κράτη του κόσμου.
Ταυτόχρονα, τονίσαμε ότι για την εξάλειψη του φαινομένου, το οποίο επεκτείνεται και γίνεται πιο επικίνδυνο, θα πρέπει να αποκαλυφτούν και να αναγνωριστούν οι αιτίες που το γεννούν οι οποίες, κατ’ αρχήν, συνίστανται στις κοινωνικές και εθνικές ανισότητες, την κατοχή ξένων εδαφών, καθώς και στη χρήση βίας ή στην απειλή χρήσης βίας. Τονίσαμε επίσης το γεγονός ότι με χρήση αυτού του προσχήματος, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν ενέργειες για τον περιορισμό του δικαιώματος των πολιτών να διαμαρτύρονται και για τη βίαιη αστυνομική καταστολή των αντικαπιταλιστικών και αντιπαγκοσμιοποιητικών κινημάτων.
Οι εκτιμήσεις αυτές δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις που ακολούθησαν την εν λόγω ημερομηνία στην παγκόσμια πορεία. Τα κινήματα αντίστασης ενάντια στην ξένη κατοχή -όπως η Παλαιστινιακή Ιντιφάντα- χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικές ενέργειες και καταπνίγηκαν με αγριότητα από στρατιωτικές δυνάμεις. Παρά τις αποδείξεις, οι δυτικές χώρες και οι διεθνείς οργανισμοί όπως το ΣΑ του ΟΗΕ, υιοθέτησαν μια θέση δύο μέτρων και δύο σταθμών, δείχνοντας ανοχή απέναντι στις σφαγές που διαπράττονται ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, τους αποκλεισμούς ενάντια σε χώρες όπως το Ιράκ και η Κούβα, αγνοώντας τη γενοκτονία που διαπράχθηκε στη Ρουάντα κλπ.
Γι αυτό, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη οδήγησαν σε μια ριζική αλλαγή στον κόσμο. Εξαπολύθηκε ένας πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία, τα στρατιωτικά δόγματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ τροποποιήθηκαν, η συνθήκη ΑΒΜ καταγγέλθηκε μονομερώς, υπάρχουν πραγματικές απειλές χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, άρχισε νέος γύρος ανταγωνισμού των εξοπλισμών.
Ωστόσο, αν και η διεθνής ασφάλεια είναι πολύ πολύπλοκη και ο παράγοντας της αστάθειας και οι απειλές τρομοκρατικών πληγμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί, δεν έχουν γίνει μείζονες αλλαγές μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και η γενική τάση της εξέλιξης της διεθνούς ζωής δεν τροποποιήθηκε. Η ειρήνη και η ανάπτυξη είναι τα κύρια θέματα της σημερινής εποχής. Η τάση προς την πολυπολικότητα αναπτύσσεται. Ο πόθος της ειρήνης, η επιθυμία για συνεργασία και προώθηση της ανάπτυξης είναι οι κοινές επιθυμίες των λαών.
Αντιμετωπίζοντας αυτή την πολύπλοκη κατάσταση -στη συνθετότητά της- η παγκόσμια αριστερά, οι προοδευτικές, δημοκρατικές, φιλειρηνικές και οικολογικές δυνάμεις επέτυχαν την ανασύνταξή τους και τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος, το οποίο στη συνάντηση της Αβάνας του Φόρουμ του Σάο Πάολο και στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε, πρότεινε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για την παγκόσμια εξέλιξη, ένα πρόγραμμα που θέτει τις βάσεις για την αμοιβαία επωφελή συνεργασία προς όφελος της ανάπτυξης όλων των χωρών του κόσμου. Το παράδοξο της εποχής μας είναι ότι, ενώ οι δυνάμεις της δεξιάς έχουν δημιουργήσει διεθνείς δομές για μόνιμο συντονισμό των ενεργειών τους, οι δυνάμεις της αριστεράς κρατούν τα προβλήματα αυτά σε σχεδιαστικό στάδιο, πραγματοποιώντας λίγες εκδηλώσεις με απήχηση κάτω της προσδοκούμενης.
Διαβεβαιώνουμε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη ότι το κόμμα μας, πιστό στα ιδανικά της εργατικής τάξης και των σοσιαλιστικών κινημάτων, δρα προς τον σκοπό της προώθησης μιας πορείας ευνοϊκής προς τα συμφέροντα των εργαζομένων προτείνοντας, σε εθνικό επίπεδο, μια στρατηγική σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης για τη Ρουμανική κοινωνία.
Προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας της Ρουμανίας θα είναι πάντα μια δραστήρια δύναμη του αριστερού κινήματος στη Ρουμανία και σε όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου