7 Ιαν 2015

Οταν οι μάσκες πέφτουν...

 Οταν οι μάσκες πέφτουν...

Οι μάσκες πέφτουν για τους λεγόμενους «άσπονδους φίλους» του ΚΚΕ.
Ο λόγος για τη γνωστή ιστοσελίδα «Εργατικός Αγώνας», που δήθεν έχει βαλθεί να «διορθώσει» το ΚΚΕ γιατί, λέει, έχει στραβώσει η γραμμή του! Τι καλεί το λαό η εν λόγω ιστοσελίδα μπροστά στις εκλογές: «Να ψηφίσει όλες τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, όλα τα αντιευρωπαϊκά κόμματα». Δηλαδή ποιους; Κόμματα τύπου ΕΠΑΜ που προχωρά σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, το «Σχέδιο Β'» του Αλαβάνου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ποιους ακόμα άραγε; Γιατί ως «αντιευρωπαϊκά κόμματα» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και ακροδεξιά μορφώματα!

Ετσι, λοιπόν, συλλήβδην, χωρίς κριτήρια για την πολιτική των εμφανιζόμενων υποτίθεται κόντρα στην ΕΕ δυνάμεων, που όμως κινούνται εντός των τειχών του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να συγκαλύψουν το πραγματικό τους κάλεσμα, που είναι ουσιαστικά να μην ψηφιστεί το ΚΚΕ. Σπουδαία υπηρεσία στο λαό και στους εργαζόμενους προσφέρει ο αντιΚΚΕ «Εργατικός Αγώνας», σπέρνοντας σύγχυση για το χαρακτήρα όλων αυτών των δυνάμεων, αποκαλύπτοντας όμως και τον πραγματικό του ρόλο!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αντρέας Ανδριανόπουλος: Στον Καιάδα οδηγεί την χώρα η "μνημονιακή πολιτική" της ΝΔ

 Αντρέας Ανδριανόπουλος: Στον Καιάδα οδηγεί την χώρα η "μνημονιακή πολιτική" της ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη στροφή και το Ποτάμι

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Η πολιτική της ΝΔ, που οδηγεί τη χώρα στον Κεάδα, η φοροεπιδρομική αντίληψη των Γερμανών και ο ρυθμιστής
Συμφωνώ με τις σημαντικές επιφυλάξεις αρκετών για τις τελικές προθέσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνώ όμως κάθετα με την άποψη πως η χώρα θα σωθεί από την μνημονιακή πολιτική της ΝΔ. Αντίθετα, οδηγείται στον Κεάδα.

Με την φοροεπιδρομική αντίληψη των Γερμανών και την λογική των δανειστών να επιμένουν μοναχά στις φορολογικές ρυθμίσεις και να κάνουν "γαργάρα" όλα τα άλλα μέτρα, δεν υπάρχει μέλλον.

Με κυβέρνηση μάλιστα ΝΔ, που παθαίνει αλλεργία για κάθε ιδέα συρρίκνωσης του πελατειακού δημόσιου τομέα. Βλ. λχ σημερινό άρθρο (5-1-2015) του Wolfgang Munchau στους FT για τις μυωπικές σχετικές αντιλήψεις των ευρωπαϊκών αρχών και τις σκοτεινές τελικές προοπτικές.

Εκτιμώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τελικά την μεγάλη τούμπα και, δίχως να τα σπάσει με την Ευρώπη και να φύγει από το ευρώ, θα βάλει χέρι τελικά στο Δημόσιο* - όπως η λεγόμενη "Δεξιά" ξεχαρβάλωσε την ιδιωτική οικονομία.
Και το Ποτάμι, σαν ρυθμιστής, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά σε μια τέτοια στροφή.
Πηγή: 247news
*Ουπς! Τι έλεγε ακριβώς ο Τσίπρας προχθές;
ο ΣΥΡΙΖΑ δε διεκδικεί τη διάλυση αλλά τη διάσωση του ευρώ. [...]
ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό να εφαρμόσει, από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του και ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ένα συγκεκριμένο, κοστολογημένο και δημοσιονομικά ισορροπημένο πρόγραμμα,

 [...]
Με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και στο δημόσιο τομέα,[...]
Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην λέτε πως δεν σας τα είπε κανείς πριν πάτε να ψηφίσετε.
Χωρίς ξύλο μολογάνε οι επίδοξοι σωτήρες της χώρες...
 Υ.Γ.
Και πάνω που νομίζαμε πως τα είχαμε δει όλα, είδαμε και νεοφιλελεύθερους "αντιμνημονιακούς" που θεωρούν θετική την κυβερνητική εναλλαγή από την ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το τσίρκο δεν έχει τέλος...

 

Ανδρέας Ανδριανόπουλος - Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Συγκριτική Πολιτειολογία, Ανάπτυξη και Διεθνείς Σχέσεις στα Πανεπιστήμια Κέντ και Καίμπριτζ της Αγγλίας και Οσλο της Νορβηγίας. Είναι διπλωματούχος του ειδικού τμήματος Ηγεσίας και Διοίκησης της Σχολής Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 

Είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Σόφιας.
Εξελέγη γιά πρώτη φορά βουλευτής Πειραιά και Νήσων το 1974. Έκτοτε εκλέγεται συνεχώς, επτά συνολικά φορές, μέχρι και τις εκλογές του 1993 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη Δήμαρχος του Πειραιά αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι τον Μάιο του 1989. Διετέλεσε Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976), Υφυπουργός Εξωτερικών (1977) Υπουργός Πολιτισμού κι Επιστημών (1980) και Υπουργός Εμπορίου (1989). Τον Αύγουστο του 1991 έγινε Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Εμπορίου, ενώ τον Αύγουστο του 1992 ορκίσθηκε Υπουργός Επικρατείας. Στις 17 Νοεμβρίου του 1994 παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, αποχωρώντας παράλληλα κι από την πολιτική και την Νέα Δημοκρατία.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του νεοφιλελεύθερου Κέντρου Μελετών Πολιτικής (ΚΕΜΕΠ) καθώς και ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της Κίνησης γιά τον Πολυμερή Αφοπλισμό, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (ΚΙΠΑΕΑ).
Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά ενώ αναλύσεις του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα όπως η Wall Street Journal, οι Financial Times, το Transition, το Links κα.

Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Κολλέγιο Σαίντ Εντμουντς του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (1995-6) και συνεργάτης της Μονάδας Εσωτερικής Ασίας και Μογγολίας της Σχολής Ανατολικών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου. Είναι Εταίρος του Ερευνητικού Ιδρύματος Woodrow Wilson Center στην Ουάσιγκτον (1998-9) και ιδιαίτερα του Ινστιτούτου Κένναν γιά τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το ιδιαίτερο ακαδημαϊκό του αντικείμενο είναι η ισλαμική αναβίωση και τα ζητήματα των πετρελαιαγωγών στην Υπερκαυκασία, την πρώην Σοβιετική Ρωσία και την Κεντρική Ασία. Γιά το θέμα αυτό έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Στάνφορντ και Μπέρκλευ, στο αμερικανικό Department of State καθώς και σε κέντρα μελετών της Ουάσιγκτον. Έχει ταξιδέψει εκτενώς στις παραπάνω περιοχές κι εργάζεται σαν σύμβουλος επενδύσεων με ειδικότητα την ανάλυση πολιτικού ρίσκου γιά διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς.

Τα τελευταία του βιβλία είναι: Μετά το Μέλλον (1997), Δημοκρατικός Καπιταλισμός και Κοινωνία της Γνώσης (1997) και Στην Καρδιά του Ισλάμ: Από τις Στέπες της Κεντρικής Ασίας ως το Αφγανιστάν (1998). Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να εκδοθεί στα αγγλικά μιά νέα του εργασία πάνω στις γεωπολιτικές επιπλοκές που προκαλούνται από την εκμετάλλευση των νέων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας. Τώρα εργάζεται πάνω στις αλληλεπιδράσεις των Χριστιανών Καθάρων της μεσαιωνικής νότιας Γαλλίας με τα ισλαμικά/μογγολικά φύλα της Βαλκανικής και της ευρωπαϊκής Ρωσίας με φόντο τις συγκρούσεις τους με την Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ζεί με την γυναίκα του και το γιό του ανάμεσα σε Αθήνα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο.


Είδηση που ΔΕΝ θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και ΔΕΝ θα συζητηθεί

 Είδηση που ΔΕΝ θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και ΔΕΝ θα συζητηθεί

Απολύσεις εργαζομενων στους Δήμους Χαλανδρίου, Πεντέλης, Αμαρουσίου και Ηρακλείου
Ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής
Δημοσίευση: Τετ, 07/01/2015 - 18:37

Σε απολύσεις προχώρησαν οι δημοτικές αρχές του Βόρειου Τομέα.

Ειδικότερα, η δημοτική αρχή Χαλανδρίου (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απέλυσε δύο εργαζόμενους στα ΚΕΠ με σειρά συμβάσεων, οι οποίοι δικαιώθηκαν πρωτόδικα, αλλά η δημοτική αρχή άσκησε έφεση στη δικαστική απόφαση και τους απέλυσε.

Τέσσερεις παιδαγωγούς απέλυσε και η δημοτική αρχή Πεντέλης (ΝΔ), οι οποίοι επίσης είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή του Δήμου Αμαρουσίου προχώρησε στην απόλυση 29 εργαζομένων ατόμων με ειδικές ανάγκες, που είχαν προσληφθεί μέσω του προγράμματος τρία συν ένα, και δούλευαν στην αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή του Δήμου Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ) προχώρησε στην απόλυση τριών ακόμα εργαζομένων στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Νέας Ιωνίας (ΣΥΡΙΖΑ) προχώρησε σε άθλια συνδικαλιστική και πολιτική δίωξη εργαζόμενης, μέλους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, μη σεβόμενη τα 30 χρόνια υπηρεσίας της στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα των ΚΑΠΗ, και μεταθέτοντάς την -για λόγους που εξυπηρετούν τους πολιτικούς της σχεδιασμούς- σε άλλη υπηρεσία.

Τις απολύσεις καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η λύση βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις, στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των δικών τους συμφερόντων, της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Να μην έχουμε καμιά αυταπάτη. Κυβέρνηση και επίδοξοι διαχειριστές της αστικής εξουσίας δεν θα υπολογίσουν ούτε γιορτές ούτε εκλογές για να επιβάλουν τις προαποφασισμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους «με την ψήφο τους και με τον αγώνα τους να καταδικάσουν αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική».

Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ανακοίνωση

Παρατηρητήριο αριστερού προεκλογικού οχετού #3

 Παρατηρητήριο αριστερού προεκλογικού οχετού #3

«Δεν λέει όχι σε έναν μεγάλο συνασπισμό το ΚΚΕ». Αυτός είναι ο τίτλος σε ρεπορτάζ του TVXS.gr του Στ. Κούλογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Real News». Και με αυτό τον τίτλο, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα επιχειρεί να δημιουργήσει συνειρμούς στους αναγνώστες ότι πιθανόν το ΚΚΕ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο συνασπισμό. Παραθέτουμε ολοκληρωμένη την ερώτηση και την απάντηση για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.
«-- Μετά τις εκλογές εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε σταθερές κυβερνήσεις; Και το ΚΚΕ αποκλείει να οδηγηθούμε και σε ένα "μεγάλο συνασπισμό";
Δημήτρης Κουτσούμπας: Κατά τη γνώμη μας, μέχρι σήμερα "σταθερές" ήταν όλες οι κυβερνήσεις. "Σταθερές" στο να περνάνε "σταθερά" και τα μέτρα που ευνοούν την κερδοφορία των μονοπωλίων και το ξεζούμισμα του λαού. Τέτοιες κυβερνήσεις θα υπάρξουν και μετά τις εκλογές αυτές. Στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άρα και το σενάριο ενός "μεγάλου συνασπισμού" είναι υπαρκτό και πιθανό. Ίσως όχι άμεσα, όμως σε μια πορεία ναι, εάν δεν υπάρξουν άλλες συνολικές ανατροπές και εξελίξεις».
Τώρα, τι ορέγονται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα διαδικτυακά μέσα του είναι μια άλλη ιστορία...
Πηγή: Ριζοσπάστης
Η μεγάλη πλάκα είναι πως, ούτε από αυτά τα δια της κοπτοραπτικής αποσπάσματα της συνέντευξης του ΓΓ του ΚΚΕ που παραθέτει το TVXS, προκύπτει πουθενά ο τίτλος του άρθρου, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με ένα κλικ στην πρώτη ηλεκτρονική παραπομπή του παρόντος.

Μια τεράστια "σύμπτωση" ακόμη είναι πως πρόκειται για την δεύτερη κατάφωρη διαστρέβλωση της ίδιας συνέντευξης από διαφορετικά μέσα (το πρώτο κρούσμα εδώ), όπου και πάλι εντλώς "συμπτωματικά" σε κανένα από τα δύο δεν υπήρχε κάποια ηλεκτρονική παραπομπή ώστε ο αναγνώστης να έχει πρόσβαση στο πρωτότυπο ολοκληρωμένο κείμενο της.

Τέλος να υπενθυμίσουμε πως μιλάμε για μια συνέντευξη, της οποίας το πλήρες κείμενο ήταν τόσο "δύσκολο" να βρεθεί, που ανέβηκε σχεδόν από την πρώτη στιγμή (και πριν γραφτούν τα δύο εμέσματα των MAO-TVXS) στο Redfly planet (δεύτερο λινκ του παρόντος).

Το γεγονός πως δύο διαφορετικά (και φιλικά πολιτικά) μέσα, λένε δύο διαφορετικά ξεδιάντροπα ψέμματα για την ίδια συνέντευξη, ανάλογα με το κοινό που απευθύνονται, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Δείχνει την κατανομή του αντικομμουνιστικού οχετού κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο.
Το original συριζαίικο TVXS χρησιμοποιεί την λαθροχειρία της δήθεν συνεργασίας του ΚΚΕ με τους πρώην οπορτουνιστές και νυν σφουγκοκωλάριους της αστικής τάξης ώστε να προκαλέσει την συναίνεση (αφού τελικά θα "συνεργαστούν στο τέλος", ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ να μην χάσει και την πρωτιά, το ίδιο είναι..).
Ενώ το SYRIZA cheerleader MAO.gr του ΝΑΡ, προσπαθεί να προκαλέσει την απέχθεια σε ένα πιο αριστερό κοινό ανοίγοντας τον βόθρο της τάχα συνεργασίας με την ΝΔ, και προσπαθώντας να προκαλέσει αντιπερισπασμό για τον χαμό που έγινε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του ΠΑΣΟΚικού εσμού που πλαισιώνει αφειδώς τις τάξεις του...

Μια ακόμα υπηρεσία στο λαό και στους εργαζόμενους από τον αντιΚΚΕ "Αγώνα"...

 Μια ακόμα υπηρεσία στο λαό και στους εργαζόμενους από τον αντιΚΚΕ "Αγώνα"...


Όταν οι μάσκες πέφτουν...
Οι μάσκες πέφτουν για τους λεγόμενους «άσπονδους φίλους» του ΚΚΕ. Ο λόγος για τη γνωστή ιστοσελίδα «Εργατικός Αγώνας», που δήθεν έχει βαλθεί να «διορθώσει» το ΚΚΕ γιατί, λέει, έχει στραβώσει η γραμμή του! Τι καλεί το λαό η εν λόγω ιστοσελίδα μπροστά στις εκλογές: «Να ψηφίσει όλες τις αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, όλα τα αντιευρωπαϊκά κόμματα». Δηλαδή ποιους;
Κόμματα τύπου ΕΠΑΜ που προχωρά σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, το «Σχέδιο Β'» του Αλαβάνου, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ποιους ακόμα άραγε; Γιατί ως «αντιευρωπαϊκά κόμματα» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και ακροδεξιά μορφώματα! Ετσι, λοιπόν, συλλήβδην, χωρίς κριτήρια για την πολιτική των εμφανιζόμενων υποτίθεται κόντρα στην ΕΕ δυνάμεων, που όμως κινούνται εντός των τειχών του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να συγκαλύψουν το πραγματικό τους κάλεσμα, που είναι ουσιαστικά να μην ψηφιστεί το ΚΚΕ. Σπουδαία υπηρεσία στο λαό και στους εργαζόμενους προσφέρει ο αντιΚΚΕ «Εργατικός Αγώνας», σπέρνοντας σύγχυση για το χαρακτήρα όλων αυτών των δυνάμεων, αποκαλύπτοντας όμως και τον πραγματικό του ρόλο!

Ριζοσπάστης

Ψήφος και εργατικό κίνημα

 Ψήφος και εργατικό κίνημα

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο ένγκελς βλέποντας τη ραγδαία ανάπτυξη του νόμιμου spd και τη δυναμική του, θεωρούσε πιθανή την κατάκτηση της εκλογικής πλειοψηφίας και της κυβερνητικής εξουσίας –αν το μεταφέρω καλά και δε διαστρεβλώνω τη σκέψη του. Κάτι που φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση με μια προγενέστερη, νομίζω, διατύπωσή του για το εκλογικό δικαίωμα, που δεν μπορεί να είναι τίποτα παραπάνω από δείκτης ωριμότητας για το προλεταριάτο μιας χώρας που το έχει κατακτήσει. Και φαίνεται να δικαιώνεται ιστορικά και διαχρονικά, όχι γιατί το spd δεν κατόρθωσε τελικά να φτάσει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά γιατί η κατάκτησή της δε σήμανε αλλά την κατάπτυστη προδοσία της γερμανικής εργατικής τάξης και της επαναστατικής της υπόθεσης.

Αν λοιπόν η κατάκτηση του εκλογικού δικαιώματος είναι δείκτης ωριμότητας για την εργατική τάξη κάθε χώρας, η ελεγχόμενη άσκησή του επί δεκαετίες στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δυτικού τύπου είναι δείκτης σταθερότητας κι ισχύος της εκάστοτε αστικής εξουσίας. Ενώ οι επιλογές του.. κυρίαρχου ελληνικού (κι όχι μόνο) λαού είναι δείκτης της ανωριμότητας του υποκειμενικού παράγοντα, που περιμένει τις συνθήκες να ωριμάσουν, χωρίς να ωριμάζει ποτέ ο ίδιος. Δείκτης αυτής της ανωριμότητας είναι κι η λογική ορισμένων αναρχικών, που αποδίδουν απ’ την ανάποδη εξέχουσα σημασία στις εκλογές και την αποχή από τις κάλπες. Όμως ακριβώς επειδή αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες, ισχύει και το αντίστροφο: ότι δηλ αν μια αποχή από τις κάλπες μπορούσε να ανατρέψει το καθεστώς και να αλλάξει τον κόσμο, θα ήταν και αυτή παράνομη. Ή θα την καταδίωκαν, όπως γινόταν πχ με όσους απείχαν από τις εκλογές του 46’, πριν το δεύτερο αντάρτικο.

Οι εκλογές λοιπόν είναι ένας δείκτης, που αποτυπώνει κάποιες τάσεις. Δεν είναι συνεπώς τελείως παράλογο να βάζουμε το κάρο μπροστά από το βόδι, περιμένοντας από ένα ευνοϊκό εκλογικό αποτέλεσμα να ανοίξει δρόμο για ριζοσπαστικές διεργασίες και να γίνει ο προάγγελός τους, χωρίς αυτές να έχουν δρομολογηθεί στην κοινωνία; Ή για να το θέσουμε αντίστροφα: τι καρπούς μπορεί να αποφέρει μια κυβερνητική πλειοψηφία ή έστω ένα καλό εκλογικό ποσοστό, αν δε στηρίζεται σε γερές κινηματικές βάσεις που να το τροφοδοτούν (αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή); Ακόμα κι αν παραδεχόμαστε (που δεν..) ως εφικτό κι αναγκαίο τον κυβερνητικό κρίκο ως σκαλοπάτι για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές, θα οδηγούμασταν σε παταγώδη αποτυχία, αν δε ρίχναμε το βάρος στην ανάταση του κινήματος, ως βασικού πυλώνα αυτής της προσπάθειας.

Οι εκλογικοί συσχετισμοί, που πρόκειται να αλλάξουν σε λίγες ημέρες, αποτυπώνουν μερικά κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία και αδιαμφισβήτητες αλήθειες. Πόσο ωφελήθηκε το λαϊκό κίνημα και η ανάπτυξή του την τελευταία τριετία από την εκτίναξη των εκλογικών ποσοστών του σύριζα στο 27%; Πού βρίσκεται αυτό το 27% στις πορείες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις; Πιστεύει κανείς πως θα ήταν έτσι μίζερα τα πράγματα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, αν είχε το κκε την ίδια εκλογική δύναμη; Και τι εξέφρασε τελικά αυτή η εκλογική άνοδος του σύριζα; Μια αγωνιστική άνοδο του κινήματος ή μήπως την υποχώρηση και την αναδίπλωσή του, την ήττα και την απογοήτευσή του;

Τα ποσοστά βέβαια δεν καθρεφτίζουν πάντα με ακρίβεια την πραγματικότητα (ενίοτε λειτουργούν κι ως παραμορφωτικοί καθρέφτες). Στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης το κόμμα είχε πολλαπλάσια επιρροή στα συνδικάτα και την κοινωνία, από την εκλογική δύναμη που κατέγραφε στις κάλπες. Κι η διακύμανση των γενικών εκλογικών στάσεων δεν είναι ακριβώς στατική και μονοσήμαντη. Θυμίζει το μαθητή στις εξετάσεις, που ξέρει πάνω-κάτω τι έγραψε αλλά οι προσδοκίες του έχουν ένα ανώτερο κι ένα κατώτερο όριο. Κι έχει σημασία που θα καθίσει τελικά η μπίλια.

Μπορεί οι εκλογές να είναι ένα πανηγυράκι της αστικής δημοκρατίας, αλλά η συμμετοχή μας σε αυτές δικαιολογείται με βάση το επίπεδο συνειδητοποίησης των μαζών, που δεν έχει ωριμάσει αρκετά, ώστε να θεωρεί ξεπερασμένο αυτό το μέσο. Οι αντιδράσεις πολλών συντρόφων ωστόσο (και του καθενός από εμάς ξεχωριστά), ο ενθουσιασμός ή η απογοήτευση μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα, δείχνουν πως από μία άποψη κι ως ένα βαθμό, δεν είναι ξεπερασμένες ούτε καν για εμάς τους ίδιους. Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα το κίνημα και την πορεία του, επηρεάζει σαφώς όμως το ηθικό όσων συντρόφων συμμετέχουν ενεργά σε αυτό.

Θυμάμαι πχ στις εκλογές του 07’, εν μέσω εξεταστικής για τους φοιτητές να πηγαίνω στη βιβλιοθήκη του απθ, να πετυχαίνω δίπλα μου ένα σφο, να φτάνει το χαμόγελό μας στα αυτιά, και να παίρνουμε το κομπιουτεράκι που είχε δίπλα του για να τις πράξεις, γράφοντας: 8,2. Να το ξαναδούμε, για να το χωνέψουμε. Ή, για να μην πάμε τόσο μακριά, το απολύτως θεμιτό και λογικό γλέντι στους πέντε δήμους που πήρε η λασυ στο δεύτερο γύρο. Μικρές στιγμές εκλογικής χαράς.
Μήπως όμως έτσι βρίσκουν χώρο να τρυπώσουν και να αναπτυχθούν μέσα μας γλυκές αυταπάτες; Ποιος σφος δε σκεφτόταν για παράδειγμα το μάη του 12’ πως είχε έρθει η στιγμή να πιάσει το κκε το πολυπόθητο διψήφιο ποσοστό; Πόσο θα ανταποκρινόταν όμως αυτό στην πραγματικά κατάσταση του εργατικού κινήματος, στην πραγματική δύναμη και οργάνωση του ταξικού πόλου στους χώρους δουλειάς; Αλλά και πέρα από αυτό, πόσα σημάδια μπορεί να έχει αφήσει στη νοοτροπία μας και τη δράση μας (σε συλλογικό κι ατομικό επίπεδο) η «ομαλή κι απρόσκοπτη» κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες;

Αυτό δε σημαίνει πως αδιαφορούμε για τα ποσοστά του κόμματος και ότι θα κάνουμε την χάρη σε όσους ονειρεύονται να δουν το κουκουέ στο όριο της εκλογικής επιβίωσης ή και εκτός βουλής μετά από μια πιθανή διπλή εκλογική αναμέτρηση. Κι ίσως να έπρεπε να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα την περίοδο των «παχιών αγελάδων», πολύ πριν την εκλογική πίεση του 12’ που μας βρήκε εν μέρει απροετοίμαστους. Για να μη βρουν πάτημα σε αυτήν χυδαίες πολεμικές που ζητούσαν αναδρομική δικαίωση για τις απόψεις τους· και για να μη φαίνεται η όποια αυτοκριτική σαν την αλεπού που κάνει κρεμαστάρια ό,τι δεν μπορεί να φτάσει.
Σε αυτό ακριβώς αναφέρεται εξάλλου, κατά τη δική μου αντίληψη, το σύνθημα «κόμμα παντός καιρού». Επαναστατική δράση σε μη επαναστατικές συνθήκες και υπό τις πιο αντίξοες περιστάσεις –που μπορεί να αφοράν και την εκλογική επιρροή του κόμματος.


Εν κατακλείδι πάντως, η ψήφος μπορεί να μην αντανακλά αυτομάτως κάποιες κινηματικές διεργασίες –αν και είναι πάντα ένα καλό βήμα προσέγγισης, όπου μπορεί να χτίσουμε, για να κερδίσουμε με το μέρος μας συνειδήσεις. Είναι σημαντική όμως, γιατί υπάρχει και η αντίστροφη ανάγνωση. Εάν δηλ δε μπορεί κάποιος να σπάσει την τρομοκρατία και τα ψεύτικα διλήμματα μες στο παραβάν, που δεν του κοστίζει κάτι ιδιαίτερο στην τελική κι ούτε θα μάθει κανείς τι ψήφισε, είναι ζήτημα αν θα βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την πολύ εντονότερη εργοδοτική τρομοκρατία, το φόβο της ανεργίας, κτλ, για να κάνει ένα πολύ πιο σημαντικό βήμα, πχ σε μια απεργία.

Σύντομη υπόμνηση σχετικά με τον μισθό των βουλευτών

 Σύντομη υπόμνηση σχετικά με τον μισθό των βουλευτών

Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, με δαπάνες ύψους 139,922 εκατ. ευρώ, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του σχεδίου στην Ολομέλεια, η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι ανεξάρτητοι βουλευτές έδωσαν λευκή ψήφο. [...] Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, οι μέσες μισθοδοτικές αποδοχές ενός βουλευτή (αποζημίωση και συμμετοχή σε Επιτροπές και Θερινά Τμήματα) θα ανέλθουν το έτος 2015 σε 6.100 ευρώ - ενώ μαζί με τα επιδόματα γραφείου, οικογενειακής παροχής και εξόδων κίνησης, ανέρχονται σε 8.310 ευρώ.

ΚΚΕ: Πρόταση νόμου για τις απολαβές των βουλευτών

Πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, για τη δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών και για την κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων όσων συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής κατέθεσε το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα, "αν και τα χρέη και το έλλειμμα οφείλονται στα προνόμια των μονοπωλίων και όχι στους μισθούς και στις συντάξεις των εργαζομένων που πετσοκόβονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου, ούτε στις απολαβές των βουλευτών, το ΚΚΕ κατέθεσε για άλλη μια φορά, εδώ και ενάμισι χρόνο, πρόταση νόμου στη Βουλή για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, για τη δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών, για την κατάργηση των διαφόρων επιδομάτων όσων συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής".

"Την πρόταση ακόμα δεν την έχει φέρει για συζήτηση το προεδρείο της Βουλής και όλα τα άλλα κόμματα έχουν τοποθετηθεί διά της σιωπής τους", συμπληρώνει η ανακοίνωση.
ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΡΘΡΟ 39

Τα μέλη του Κόμματος, που εκλέγονται ή τοποθετούνται με απόφαση του Κόμματος σε νομοθετικά Σώματα, σε αντιπροσωπευτικά ή άλλα αιρετά όργανα και γενικά στους θεσμούς του αστικού κράτους, εφαρμόζουν την πολιτική και τις αποφάσεις του Κόμματος, είναι αφοσιωμένα στην υπόθεση της εργατικής τάξης και της υπεράσπισης των συμφερόντων της, υπερασπίζονται με συνέπεια γενικότερα τα λαϊκά συμφέροντα.

Για να προταθούν κομματικά μέλη να αναλάβουν καθήκοντα σε αυτές τις θέσεις, πρέπει να παίρνεται η γνώμη της ΚΟΒ και των οργάνων που ανήκουν.

Η θέση αυτή είναι στη διάθεση του Κόμματος. Τα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος μπορούν να τους τοποθετούν σε άλλον τομέα δουλειάς ανάλογα με τις ανάγκες του Κόμματος.

Οι μισθοί, αποζημιώσεις, συντάξεις ή άλλα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τη θέση τους είναι έσοδα του Κόμματος και διατίθενται σε αυτό.

ΑΡΘΡΟ 46

Τα επαγγελματικά στελέχη του Κόμματος στηρίζονται οικονομικά με ποσό που δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Χάβρα εναντίον ΚΚΕ- Πυρ ομαδόν στα πάνελ

 Χάβρα εναντίον ΚΚΕ- Πυρ ομαδόν στα πάνελ



Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στα πανελ που στήνονται προεκλογικά στα κανάλια.
Εδω ο Θ.Χιόνης μετά το 4.40' προσπαθεί μέσα σε χάβρα πραγματική να απαντήσει σε κλασσική και γνωστή από όλα τα πάνελ ερώτηση που του έχει γίνει.
Συγχρόνως πανω του λένε την άποψη τους και 2-3 άλλοι ενώ άλλοι, όπως ο κ.Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ χαμογελούν ικανοποιημένοι! Το ίδιο ικανοποιημενος και ο κ.Βορίδης που συμμετέχει ρωτώνας σαν δημοσιογράφος στην προσπάθεια.
Η Δημοκρατία στο φόρτε της.

Τό ίδιο ακριβώς σκηνικό αντιμετώπισε χθες στο ΣΤΑΡ με την ανοχή του οικοδεσπότη Ν.Χατζηνικολάου ο Ν.Σοφιανός.
Υστερα κάποιοι κριτικάρουν το ΚΚΕ ότι έχει ακατανόητες θέσεις.
Ακατανόητο είναι βέβαια αυτό που δεν σε αφήνουν να εξηγήσεις.

Ο αντικειμενικός Καψαμπέλης για να στριμώξει τον Θ.Χιόνη φτάνει στο σημείο να πει ότι είναι πιθανή τρικομματική Βουλή με ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ! Από ποια δημοσκόπηση να προέκυψε η "πιθανότηατα" άραγε;
Οταν ο Θ.Χιόνης του απαντά ότι ακόμη και τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία αρχιζουν τα γελάκια.
Γελοίοι;

Δεδομένη η αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή

Δεδομένη η αντιλαϊκή κλιμάκωση, ανεξαρτήτως κυβερνητικού διαχειριστή



«Βόρειοι» και «Νότιοι», «μερκελιστές» και... «αντιμερκελιστές» τονίζουν την «ανάγκη σεβασμού των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί»...
Το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στη σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης κρατιέται με σειρά παρεμβάσεων «στον αφρό» της συνολικότερης ενδοαστικής διαπάλης στους κόλπους της ΕΕ, σε μια διεργασία που στην πραγματικότητα αντανακλά τις γενικότερες εντεινόμενες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς εντός και εκτός της λυκοσυμμαχίας. Παράλληλα, το μήνυμα που αποστέλλεται από τα επιτελεία της ΕΕ είναι η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα και για την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης και από το μείγμα διαχείρισης.
«Δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε και γι' αυτό αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος και αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την ΕΕ», τονίζει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Παράλληλα σημειώνει πως «στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Με αφορμή δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Ζ. Γκάμπριελ δηλώνει πως «δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο».
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα του «Der Spiegel», «επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης σε άλλες χώρες έχει εκλείψει, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε κανείς να την φανταστεί», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, η γερμανική κυβέρνηση «αντιθέτως προς τη μέχρι τώρα γραμμή της είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα, εν ανάγκη, να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Την ίδια ώρα, ο... αντιμερκελιστής Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ (η κυβέρνηση του οποίου αναφέρεται όλο και πιο συχνά τελευταία ως «πρότυπο» από τον ΣΥΡΙΖΑ!), σε χτεσινές δηλώσεις του επανέλαβε ότι «οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους, όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα». Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ σημειώνει ότι «εναπόκειται στην ίδια και μόνον σε αυτή να αποφασίσει για το θέμα αυτό». Ο ίδιος αποκάλυψε πως θα συναντηθεί την Κυριακή με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, προκειμένου, όπως είπε, να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης και τις γαλλογερμανικές σχέσεις.
Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με ψευδή στατιστικά στοιχεία και είναι «ο λόγος για τον οποίο η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Milos Zeman, αναφέροντας ότι η Ελλάδα για πολλά χρόνια τροφοδοτούσε με εσφαλμένα στοιχεία τη Γιούροστατ για το χρέος της. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας σημειώνει κατά τ' άλλα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ.
«Περαιτέρω παραχωρήσεις» της ΕΕ γύρω από το ελληνικό κρατικό χρέος αναμένει ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Ολι Ρεν.«Μου φαίνεται υπερβολικό το ότι κάποιοι ζωγραφίζουν αρνητικά σενάρια. Κάθε πιθανή αναταραχή την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη τόσο όπως το 2010 ή το 2012», δηλώνει ο Ο. Ρεν στο «Spiegel», επισημαίνοντας ότι οι εταίροι της ΕΕ θα έπρεπε να βοηθήσουν την Ελλάδα μειώνοντάς της το χρέος. «Αυτό μπορούμε όμως να το πετύχουμε και με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», δηλώνει ο πρώην επίτροπος της ΕΕ.

TOP READ