Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για την ανιστόρητη ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αναφέρει:
«Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Σιμόπουλος, σε χτεσινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι τάχα οι Γερμανοί ναζί κατακτητές της Θεσσαλονίκης εγκατέλειψαν την πόλη από μόνοι τους και αμαχητί στις 30 Οκτωβρίου 1944 και ότι μετά την αποχώρησή τους μπήκε στην πόλη ο ΕΛΑΣ.
“Αν η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις επιδιώξεις τους …τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”… αυτή η φράση ταιριάζει “γάντι” στην ανακοίνωση του κ. Σιμόπουλου. Ο βουλευτής της ΝΔ και άλλοι πριν από αυτόν που παραχαράσσουν την Ιστορία κάνουν πως δεν άκουσαν ή δεν είδαν τα πάμπολλα ντοκουμέντα για τις σκληρές και αιματηρές μάχες που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ ενάντια στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου, ΧΑΝΘ κ.ά.) για την απελευθέρωση της πόλης στις 30 Οκτώβρη 1944.
Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ όχι απλά απελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές, αλλά επίσης διέσωσαν και σημαντικές υποδομές της πόλης, όπως το κεντρικό υδραγωγείο, την Ηλεκτρική, εξασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της πόλης. Ιστορική μαρτυρία, άλλωστε, για τις απώλειες των ηρωικών ανταρτών του ΕΛΑΣ στην μάχη του Ωραιοκάστρου, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αποτελούν οι τάφοι στα νεκροταφεία της Νέας Σάντας, λίγα χιλιόμετρα από το χώρο των μαχών, όπου όλοι αναγράφουν σαν ημερομηνία θανάτου τις 30 Οκτώβρη 1944. Εκείνη τη μέρα ο ΕΛΑΣ όχι απλά είναι κυρίαρχος της πόλης με το λαό στο πλάι του, αλλά τμήματά του καταδιώκουν τους Γερμανούς κατακτητές μέχρι τα γιουγκοσλαβικά σύνορα, προκαλώντας τους σοβαρές απώλειες.
Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα για την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, των οποίων κύριος εμπνευστής, οργανωτής και αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ. Ας αναλογιστούν όλοι αυτοί που θέλουν να γυρίσουν την πραγματικότητα “ανάποδα” τι κάναν οι πολιτικοί τους πρόγονοι κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σπείρουν στο λαό την ηττοπάθεια και τη “φρονιμάδα”, παρουσιάζοντας τις χιτλερικές στρατιές αήττητες. Γι’ αυτό άλλοι από αυτούς φύγαν στο εξωτερικό μακριά από τα δεινά και την αντίσταση του λαού και κάποιοι άλλοι συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές.
Την Κυριακή 10 Νοέμβρη στις 11.30 καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα τις νέες γενιές να μάθει την αλήθεια μέσα από πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων συμμετέχοντας μαζικά στην εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, από τον ΕΛΑΣ, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ».