7 Ιαν 2016

Η λατρεία του νεκρού

Η λατρεία του νεκρού


Η λατρεία του νεκρού είναι μια συνήθης κατάσταση σε πολλές ανθρώπινες κοινωνίες. Ο νεκρός τιμάται, προσκυνάται, λατρεύεται απλά και μόνο λόγω του τέλους της βιολογικής του ζωής. Ο αποχαιρετισμός γίνεται με κάθε τιμή ίσως για να απαλύνει τον πόνο αυτών που μένουν πίσω ή για να δώσει μια ετεροχρονισμένη άφεση αμαρτιών στο a priori αμαρτωλό ανθρώπινο σώμα.
Στην εποχή των social media, στην εποχή δηλαδή που η εμβέλεια δημοσιότητας καθενός ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια της παρέας, του σχολείου, της οικογένειας ή της ομήγυρης, αλλά γίνεται δυνάμει δημόσια, αλλάζει λίγο το ανθρωπολογικό παράδειγμα. Ο άνθρωπος-χρήστης των social media διαφέρει από τις προηγούμενες γενιές, εκτός των άλλων ίσως διότι πιστεύει ότι το κέντρο του κόσμου είναι το σημείο σύνδεσής του με το διαδίκτυο γύρω από το οποίο περιστρέφονται τα πάντα.
Έτσι, ο συστηματικός χρήστης αισθάνεται κατά κάποιο τρόπο αναγκασμένος να σχολιάσει τα πάντα ακόμα κι αν αυτά δεν τα γνωρίζει ή τον αφήνουν παγερά αδιάφορο σε άλλες περιπτώσεις. Αισθάνεται μάλλον πως ό,τι κι αν συμβαίνει, συμβαίνει μόνο για να προκαλέσει κάποιο του σχόλιο.
Πριν λίγες μέρες πέθανε ο Lemmy. Τα σχόλια και οι πρόχειροι μα όλο συγκίνηση επικήδειοι ήταν τόσοι που αναρωτιόμουν γιατί δεν είχα καταλάβει πόσους μεταλάδες φίλους είχα τόσα χρόνια. Σχόλια από σκυλάδες, ροκάδες, εντεχνάκηδες, μέχρι και από άτομα που τελευταία φορά άκουσαν μουσική στο νηπιαγωγείο όταν η δασκάλα τους μάθαινε το «φεγγαράκι μου λαμπρό». Το ίδιο λίγο-πολύ συμβαίνει σε κάθε θάνατο ή σημαντικό γεγονός.
Ιδιαίτερα όμως χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει στους θανάτους. Για κάποιο λόγο πρέπει πεθαίνοντας κάποιος να τον αποχαιρετήσουμε δίνοντάς του μια άφεση αμαρτιών (σαν να είμαστε κάποιου είδους κριτές) ή απλά να πούμε και μια καλή κουβέντα για αυτόν που έφυγε. Άλλωστε ο νεκρός για κάποιο λόγο πρέπει να τιμάται και τα social media είναι η σύγχρονη ομήγυρη που πολλαπλασιάζει το ακροατήριο μας. Συνδυασμός που σκοτώνει.
Ακόμα και για το Μακη Ψωμιάδη βρέθηκαν κάποιοι να πουν μια καλή κουβέντα. Και αν αυτό για ανθρώπους του συναφιού του είναι λογικό, το να βλέπεις ξέπλυμα ενός φασίστα, βασανιστή της χούντας, βιαστή, εκβιαστή και ό,τι άλλο από ανθρώπους που το παίζουν τόσο επαναστάτες είναι το δεύτερο χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί. Το πρώτο είναι πως υπάρχουν ηλίθιοι που κρέμονται από τα χείλη ή το πληκτρολόγιο κάθε περσόνας που θέλει να πουλήσει επανάσταση πλασάροντας τον εαυτό του ως το ανώτερο όριο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Για να συνοψίζουμε:
Α. Το τέλος της βιολογικής ζωής δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται ή σβήνονται οι πράξεις του νεκρού, καλές ή κακές. Ένα κάθαρμα κάποια στιγμή θα είναι ένα νεκρό κάθαρμα. Ένας ναζίστής δολοφόνος θα είναι κάποια στιγμή νεκρός ναζιστής δολοφόνος. Δεν υπάρχει λόγος να ακυρώνουμε την πραγματικότητα και την ιστορία απλά και μόνο επειδή μας είπαν ότι η ζωή είναι ιερή και καθένας πρέπει να φεύγει με τιμές και κατευώδιο από τον μάταιο τούτο κόσμο.
Β. Όποιος ξεπλένει ανθρώπους σαν τον Ψωμιάδη, για όποιο λόγο κι αν το κάνει, δεν διαφέρει και πολύ από κάτι Μπογδάνους που μιλούσαν για «ράκος Ρουπακιά» ή «άνθρωπο Κορκονέα».
Γ. Την επόμενη φορά που θα πεθάνει κάποιος διάσημος μην αρχίζετε τα μελό και τις αναρτήσεις εκτός και αν ο θάνατός του/της θα σας συγκινούσε και πριν κάνετε λογαριασμό στο facebook.
ΥΓ. Κακό ψόφο σε κάθε Ψωμιάδη

Ανθρώπινος δεν γίνεται ο Καπιταλισμός

   Ανθρώπινος δεν γίνεται ο Καπιταλισμός


Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Τον περασμένο Μάη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο σημερινός υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος έλεγε επί λέξει: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης της κύριας ή της επικουρικής σύνταξης» (18/5). Ο ίδιος ο κ.Κατρούγκαλος, λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Σεπτέμβη, διαβεβαίωνε πως «δεν υπάρχει πρόταση για νέες μειώσεις συντάξεων. Κινούμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» (2/9). Τον ίδιο μήνα, λίγο μετά τις εκλογές, ο ίδιος επαναδιαβεβαίωνε: «Εμείς επιδιώκουμε να μην μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις οπωσδήποτε» (Real fm, 24/9).
Στην περίπτωση του κ.Κατρούγκαλου ισχύει αυτό που ισχύει και για τον πολιτικό του προϋστάμενο, τον κ.Τσίπρα: οι υποσχέσεις τους έχουν τόση αξιοπιστία, όση τα στόματα που τις εκστομίζουν. Όση αλήθεια περιείχαν τα λόγια περί «σκισίματος των μνημονίων», άλλη τόση περιείχαν και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό. Με το νέο του σχέδιο, ο συνταγματολόγος υπουργός της «δεύτερη φορά Αριστερά», ουσιαστικά πάει ένα βήμα παραπέρα τον αντιλαϊκό-αντιασφαλιστικό νόμο 3863/2010, μειώνοντας παλιές και νέες συντάξεις και τσακίζοντας τα δικαιώματα των μελλοντικών συνταξιούχων, στο όνομα του εξορθολογισμού του ασφαλιστικού.
Το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η συγκυβέρνηση είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της μνημονιακής της πολιτικής και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Όχι μόνο νομιμοποιεί την αντιασφαλιστική πολιτική των προηγούμενων ετών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά βάζει στο κρεβάτι του προκρούστη το δικαίωμα της νέας γενιάς στην κοινωνική ασφάλιση. Η «κυβέρνηση της Αριστεράς» αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, ο καλύτερος εφαρμοστής της ευρωενωσιακής αντιλαϊκής πολιτικής. Μιας πολιτικής που αντανακλά την πολυετή στρατηγική της ΕΕ για τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης, περαιτέρω μείωση των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων και περιθωριοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης από κοινωνικό δικαιώμα σε ατομική υπόθεση. Ο στόχος, όπως διαφαίνονταν ξεκάθαρα στη «Λευκή Βίβλο» (1993) της ΕΕ, είναι τα συνταξιοδοτικά συστήματα να εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους τους ασφαλισμένους, δηλαδή από τις εισφορές τους, την αποταμίευση που κάνουν και τους φόρους που πληρώνουν. Τόσο το μεγάλο κεφάλαιο, που απομυζά τον πλούτο των εργαζόμενων, όσο και το αστικό κράτος που λεηλατεί εισοδήματα, ουσιαστικά απενοχοποιούνται. Έτσι, το δικαίωμα στην συνταξιοδότηση και στις κοινωνικές παροχές Υγείας, Πρόνοιας κλπ. καθίσταται  ατομική υπόθεση του εργαζόμενου. Με απλά λόγια, πλήρωνε για να έχεις δικαιώματα (αν τα έχεις).
Asfalistiko2
Βέβαια, οι κύριοι της «κυβέρνησης της Αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούνται για όλα τα μέτρα-σφαγείο που παίρνουν ένα –υποτιθέμενο – ελαφρυντικό: ότι τα παίρνουν με… πόνο ψυχής, ότι αναγκάζονται από τις συνθήκες, ότι η «αριστερή» τους καρδιά δεν συμβιβάζεται με την ψυχρή αντιλαϊκή πολιτική που ασκούν. Οι άνθρωποι, βλέπετε, προσπαθούν να «εξανθρωπίσουν» τον Καπιταλισμό. Ο ίδιος ο κ.Κατρούγκαλος, άλλωστε, το δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο όταν συναντιόταν με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στο υπουργείο: «Ούτε εμείς συμφωνούμε με τα μέτρα, αλλά θέλουμε να κάνουμε τον Καπιταλισμό ανθρώπινο». Στην προσπάθεια αυτή – να γίνει ανθρώπινος ο Καπιταλισμός – ως φαίνεται, όλα επιτρέπονται: περικοπές μισθών, συντάξεων, τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας, επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα, διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, φορομπηχτική πολιτική και λοιπά.
Κάπως έτσι, στο «δρόμο προς την κόλαση που ‘ναι στρωμένος με καλές προθέσεις», η «αριστερή κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία. Μόνο που, δυστυχώς για τους κυρίους «Κατρούγκαλους» της πρώτης και δεύτερης φοράς «αριστερά», η Ιστορία διδάσκει το εξής απλό: Πως όσοι επιχείρησαν να εξανθρωπίσουν το κτήνος, δηλαδή τον Καπιταλισμό, κατέληξαν να αποκτηνωθούν πολιτικά οι ίδιοι. 

Ο εντιμότατος φίλος μου

 Ο εντιμότατος φίλος μου

Σήμερα η κε του μπλοκ θα κινηθεί σε αθλητική θεματολογία. Αρχικά θα βρείτε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο του Φιλέρη, στη μνήμη του Βασίλη Σακκόπουλου, παράγοντα του Σπόρτινγκ και αμετανόητου κομμουνιστή, όπως αναφέρει το κείμενο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο στον παρακάτω σύνδεσμο.

Και σε δεύτερη φάση ένα δικό μου κείμενο από το Ατέχνως για το θάνατο του Μάκη Ψωμιάδη και τις παλιές αγαπούλες που πάνε στον παράδεισο, αφού το σκάσουν πρώτα από την κόλαση.

Αμετανόητος κομμουνιστής από την εποχή της δικτατορίας, όπου τον κυνηγούσε η ασφάλεια, την "Πρώτη" λόγω του ότι ήταν "εφημερίδα της Αριστεράς" την ένιωθε δική του. Όπως και τους ανθρώπους της. Ανεξάρτητα αν συμφωνούσαν, ή όχι μαζί του, σε ιδεολογικό επίπεδο. Δεν είχε και τόσο μεγάλη σημασία. Το μεγαλοπρεπές τηλεφώνημά του μετά τον περίφημο ημιτελικό Σ.Ένωσης-Γιουγκοσλαβίας όταν οι σοβιετικοί ανέτρεψαν τη διαφορά των 9 πόντων μέσα σε 45'' αντηχεί ακόμη στα αυτιά μου: "Σύντροφε, έχω βγάλει στους δρόμους τις κομματικές οργανώσεις Πατησίων και Νέας Ιωνίας πανηγυρίζοντας τη μεγάλη νίκη της σοβιετίας..."

Αυτός ο διαστροφικός συνδυασμός μπασκετικός συν ΚΚΕ, πολλές φορές μας εξυπηρετούσε. Με δικές του, άλλωστε, ενέργειες πηγαίναμε στα γραφεία του "Ριζοσπάστη" για να δούμε μέσω δορυφορικής τηλεόρασης, τα ντέρμπι του σοβιετικού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Ζαλγκίρις Κάουνας και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Εκεί είχε βρει άλλο μέτωπο να "τσακώνεται". Με τους συναδέλφους του εξαιρετικού αθλητικού τμήματος του "Ρ".

Εθνικός και ΚΚΕ, αλλά και τρελός!

Στο ποδόσφαιρο ο Σακκόπουλος ήταν ... Εθνικός. Εκεί ολοκληρωνόταν η διαστροφή. Γι αυτό όπως έγραψε ο Κώστας Σορώτος χθες στο fb μια φορά στο Καραϊσκάκη, όταν τον είδε του είπε για να τον πειράξει: "Βασίλη είσαι ΚΚΕ, Σπόρτιγκ και Εθνικός άντε να δεις χαρά με αυτά που υποστηρίζεις!". Ο Σακκόπουλος, δεν έχασε την ευκαιρία και απάντησε με νόημα: "Σορώτο όταν έρχεται όμως μία στις τόσες να ξέρεις τη χαίρομαι περισσότερο από όλους σας γιατί κάθε σπάνιο είναι τόσο πολύτιμο".



Αγαπούλα μου Ουαι κι αλίμονο

Αναδημοσίευση από Ατέχνως

Οι παλιές αγαπούλες πάνε στον παράδεισο.
Κι αν υπήρχε φυλακή στον παράδεισο, ο Μάκης Ψωμιάδης θα έβρισκε κι εκεί τις κατάλληλες διασυνδέσεις και κάποιο παραθυράκι, νομικό ή κανονικό, για να το σκάσει κι από εκεί και να στήσει εμπόριο λαθραίων ειδών με την κόλαση.

Εξάλλου ήταν παπαδοπαίδι του κατηχητικού, που προσαρμόστηκε γρήγορα στις συνθήκες και τα δεδομένα αυτού του ηθικού, αγγελικά πλασμένου κόσμου και έδρασε αναλόγως. Μπορεί καμιά φορά να παραβίαζε το γράμμα του επίγειου νόμου και των εντολών του αλλά ήταν πάντα μέσα στο πνεύμα του. Χουντικός, απατεώνας και άνθρωπος της νύχτας, με χρυσοφόρες μπίζνες, διασυνδέσεις και διαχρονική ατιμωρησία επί όλων των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων, εξέφραζε ιδανικά το “ελληνικό όνειρο”, το επιχειρηματικό δαιμόνιο του νεοέλληνα και το ιδανικός της θεάρεστης κι αγαστής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Χώρια που η αργκό του δρόμου και το ιδιότυπο παρουσιαστικό του με την πουράκλα, τη μουστάκα και το κομπολόι τον καθιστούσαν μια σχεδόν λαϊκή (και βασικά λούμπεν) συμπαθή μορφή, στα μάτια μιας μερίδας κόσμου. Κι οπωσδήποτε αρκετά γραφική και φαιδρή, για να χωρέσει ακόμα και στους χαρακτήρες με τις χιουμοριστικές μιμήσεις του Μητσικώστα.

Σε αυτό το τελευταίο συνέβαλε ίσως κι η σύγκριση με τους κατηγόρους του, και η εντυπωσιακή απορρόφηση από το σύστημα ενός ειδώλου, όπως ο Ντέμης, που ως παίκτης πρωταγωνίστησε σε μια σύγκρουση με τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ και ενσάρκωσε την πιο ισχυρή αντιπολίτευση στις μαφιόζικες μεθόδουςτου, προτού αποκτήσει ενεργό ανάμειξη ο ίδιος με τα διοικητικά του δικεφάλου.
Όταν ο κόσμος βλέπει το ποιόν και τις προθέσεις όσων στηλιτεύουν τον Ψωμιάδη με το δημόσιο λόγο τους (για να κάνουν πολλές φορές τα ίδια και χειρότερα στις ιδιωτικές πράξεις τους), καταλήγει να απενοχοποιεί μέσα του τον τελευταίο, με την ίδια λογική που κάποιοι νομιμοποιούν υποσυνείδητα τους Χρυσαυγίτες

Αν ο Ψωμιάδης ήταν απλώς ένα κατακάθι της κοινωνίας, αλλά αναδείχτηκε στον αφρό της για τρεις και πλέον δεκαετίες, αυτό λέει πολλά και για τη δική μας κοινωνία, τις αξίες και τα ιδανικά που επικρατούν.

Παρεμπιπτόντως, δεν είναι τυχαίο που ο Ψωμιάδης, όπως και πάρα πολλοί άλλοι “ευυπόληπτοι επιχειρηματίες, προεξάρχοντος του Κοσκωτά, δραστηριοποιήθηκε ως παράγοντας στο χώρο του αθλητισμού, που πρσοφέρεται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ύποπτων ονομάτων, που αποκτούν όμως δημοφιλία, εμπλεκόμενα με κάποια ομάδα, επειδή καταφέρνουν πχ να κερδίσουν με τον παρά τους και τη μαγκιά τους, με κάθε θεμιτό ή παρασκηνιακό μέσο. Ενώ στη διαδρομή, μπορεί να τους κάτσει να γίνουν και τοπικοί άρχοντες, σε κάποιο δήμο της χώρας, με βάση τη λαϊκή, οπαδική ετυμηγορία.
Η αστική δημοκρατία στα καλύτερά της και στα χέρια των πιο άξιων εκπροσώπων της.

Σε κάθε περίπτωση, όσο μακάβριο ακούγεται αυτό για το “Μάκαρο” και με δεδομένο ότι ο ιστός του νόμου πιάνει μόνο τα μικρά έντομα και αφήνει τα μεγάλα να περνάνε ανενόχλητα, η τσιμπίδα του Χάρου ήταν πιθανότατα η μόνη που μπορούσε να τον πιάσει και να τον κρατήσει. Αλλά αν η επικύρωσή του εξαρτάται από τις ελληνικές αρχές, είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί μια απλή περίπτωση νεκροφάνειας, και να βρει τρόπο να το σκάσει ο Μάκης μέσα από την κάσα.


Μπορείτε να δισβάστε κι ένα κείμενο του Καρύδα στο Κόντρα όπου λέει πως ο Ψωμιάδης του ορκίστηκε ότι είναι Αριστερός και πως ήταν και στο Πολυτεχνείο -πιθανότατσ, βαρώντας φοιτητές

“Εθνική κυριαρχία”, προσφυγικό και άλλα… ευρωκουραφέξαλα!!!!!!!!!

 Νίκος Μπογιόπουλος: “Εθνική κυριαρχία”, προσφυγικό και άλλα… ευρωκουραφέξαλα!!!!!!!!!

Χτες στις ακτές του Αιγαίου, απέναντι από τη Λέσβο, τα κύματα ξέβρασαν 34 ακόμα νεκρούς…

Πριν από λίγες μέρες, με αφορμή το προσφυγικό, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Σόιμπλε, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», δήλωσε:

«(…) η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο (…) στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας (…) όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια ανακεφαλαίωση: 

Η Ελλάδα που η θάλασσά της γίνεται υγρός τάφος για αμέτρητους «Αιλάν» είναι η Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα που μετά τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας μετατρέπεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση σε νεκροταφείο προσφύγων και σε στρατόπεδο ψυχών, είναι η Ελλάδα της ΕΕ.

Η Ελλάδα που το προσφυγικό που προκαλεί η ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ στρέφεται εναντίον της ως «επιχείρημα» πλήρους κατάλυσης της εθνικής της κυριαρχίας (!), είναι η Ελλάδα της ΕΕ.
Και φυσικά: 

Είναι μέσα στον υπέροχο κόσμο της ΕΕ που η Ελλάδα, είτε με μπλε, είτε με πράσινους είτε με ροζ κυβερνώντες, ξεπουλάει τα τιμαλφή της δημόσιας περιουσίας της προς δόξα «επενδυτών» και «κορακιών».

Είναι υπό την εταιρική σχέση με την ΕΕ που στην Ελλάδα η χαριστική βολή κατά των νυν και των μελλοντικών συνταξιούχων βαφτίζεται «μεταρρύθμιση».
Η Ελλάδα των πλειστηριασμών,  της μείωσης στο μισό του επιδόματος θέρμανσης, της μετανάστευσης των νέων παιδιών  και της φοροληστείας, είναι η Ελλάδα της ΕΕ.

Είναι μέσα σε αυτόν τον «υπέροχο» κόσμο, τον κόσμο της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ευρώ, όπου η Ελλάδα χρεοκοπεί «ελεγχόμενα» και όπου ο λαός της πτωχεύει ανεξέλεγκτα.

Είναι μέσα στον κόσμο του ευρώ, τον κόσμο των αέναων, των μάταιων, των αβάσταχτων και πάντοτε άνωθεν επιβαλλόμενων «θυσιών», που η Ελλάδα βαφτίζεται «Τιτανικός» και ο λαός της, στοιβαγμένος μονίμως στη «τρίτη» θέση, οδηγείται σε πνιγμό.

Η Ελλάδα της ευρω-φτώχειας και της τρόικας, είναι η Ελλάδα της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του ευρώ.
Η Ελλάδα των χαρατσιών, των ΕΝΦΙΑ, των συσσιτίων, της διαλυμένης Υγείας, είναι η Ελλάδα της ΕΕ.

Η Ελλάδα των μισθών και συντάξεων πείνας, των διαρκών Μνημονίων, του ΔΝΤ,  της επιτήρησης, της ευρω-λιτότητας είναι η Ελλάδα της ΕΕ.  

Η Ελλάδα των αστέγων, των «λουκέτων», των μαγκαλιών, των απολύσεων, της αγροτικής και βιομηχανικής αποσάθρωσης, είναι η Ελλάδα της ΕΕ.

Είναι μέσα σε αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο του ευρώ, της ΕΕ και της Ευρωζώνης, που πάνω από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες βουλιάζουν στην ανεργία, που τα εκατομμύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων παλεύουν καθημερινά με τη φτώχεια τους.

Η Ελλάδα της «φαστ τρακ» δημοκρατίας, των Μνημονίων και των πολυνομοσχεδίων στο «άψε – σβήσε», είναι η Ελλάδα μιας ΕΕ που στο έδαφός της βρικολακιάζει ο φασισμός.

Αυτή η Ελλάδα, είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Αυτή είναι η Ελλάδα και των «αριστερών» και των δεξιών κυβερνώντων, εντός των τειχών της ΕΕ.

Γι’ αυτή την «Ένωση» - που ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες την ίδια στιγμή που οι στατιστικές της υπηρεσίες μετρούν 30 εκατομμύρια άνεργους και 120 εκατομμύρια (!) φτωχοποιημένους στα κράτη μέλη της – ο Τσίπρας δηλώνει: «Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ δεν αμφισβητείται».

Γι’ αυτή την «Ένωση» - που μπρος στις ανάγκες των «γερμανικών συνόρων» οι εκλεκτοί της δεν αναγνωρίζουν ούτε ίχνος ελληνικής εθνικής κυριαρχίας - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και κάθε λογής μνημονιακός κολαούζος «σουσουδίζει»: «Μένουμε Ευρώπη».   

Τα πάντα γύρω μας βοούν: Μετά από την εμπειρία 35 χρόνων παραμονής στην ΕΕ, η έξοδος από την ΕΕ με όρους ανατροπής όλου του συστήματος της κυριαρχίας των μονοπωλίων προκύπτει ως αναγκαία προϋπόθεση αναδημιουργίας της Ελλάδας προς όφελος του λαού της, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της.

email: mpog@enikos.gr 

Νομπελ Eιρήνης

   Νομπελ Eιρήνης


Γράφει ο 2310net //
Αυτές τις μέρες διεξάγεται ένας διαδικτυακός αγώνας για την συγκέντρωση υπογραφών ώστε οι Ελληνες νησιώτες να τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Πολύ σημαντικό! Μόνο τιμή αρμόζει στους ελληναράδες που βουτάνε στην θάλασσα μόλις σκάει το φουσκωτό για να κλέψουν τη μηχανή του. Μόνο Νόμπελ στους νησιώτες που ζητάνε 3 ευρώ την ώρα από πρόσφυγες που τους ζητάνε να φορτίσουν το κινητό τους, σε αυτούς που χρεώνουν 5 ευρώ ένα μικρό μπουκαλάκι νερό και 50 ευρώ μια διαδρομή λίγων χιλιομέτρων. Μόνο βραβεία για αυτούς που έχουν δωμάτια και ξενοδοχεία αλλά δεν θέλουν να τα δώσουν σε πρόσφυγες ωστόσο πανηγυρίζουν για την πληρότητα των δωματίων τους λόγω της άφιξης «πολιτισμένων» αλληλέγγυων και εργαζόμενων σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά.
Μην ξεχάσουμε να δώσουμε βραβείο και στις ναυτιλιακές εταιρίες που κλειδώνουν τους πρόσφυγες στο κατάστρωμα και δεν τους επιτρέπουν να μπουν στο εσωτερικό των καραβιών τους παρότι έχουν πληρώσει το ίδιο εισιτήριο. Το ίδιο και στα τουριστικά γραφεία που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προσφύγων και χρεώνουν όσο περισσότερο μπορούν τη διαδρομή Αθήνα-Ειδομένη.
Φυσικά να μην αφήσουμε απ’έξω και τα φασιστοειδή που οργάνωναν συγκεντρώσεις κατά των προσφύγων και μαζί με δημάρχους σκορπούσαν μίσος κατά των «ξένων». Μα να μην ξεχάσουμε και τους επιλεκτικούς αλληλέγγυους, αυτούς που φροντίζουν σε κάθε τόνο να υπενθυμίσουν ότι άλλο πρόσφυγας, άλλο μετανάστης και άντε με τους πρόσφυγες να είμαστε λίγο ανεκτικοί, αλλά όχι και με τους μετανάστες!
Όσο για τους πολλούς πράγματι κατοίκους των νησιών που από την πρώτη στιγμή είδαν τον πόνο των προσφύγων ως δικό τους, αυτούς που νύχτα μέρα παλεύουν με τα κύματα για να βοηθήσουν στη διάσωση, αυτούς που ανοίξαν τα σπίτια και τις αγκαλιές τους χωρίς να κοιτάνε εθνικότητα και διαβατήρια, για αυτούς ένα βραβείο που πήρε μέχρι και ο Ομπάμα, αλλά και η ΕΕ είναι μάλλον ντροπή και όχι τιμή.
Άλλωστε, η πραγματική αλληλεγγύη δεν εξαγοράζεται με κανένα Νόμπελ. Πηγάζει από τα βάθη της ψυχής εκείνων που δεν ξεχνούν ότι είναι άνθρωποι. Και έχουμε αρκετούς τέτοιους…
Καλή χρονιά!

«Αβεβαιότητες» και για το 2016

«Αβεβαιότητες» και για το 2016


Η εξέλιξη των πολιτικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η πορεία της κινεζικής οικονομίας, η προσφυγική κρίση, τα «προβλήματα» στην Ευρώπη και η διαδικασία απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου θα είναι οι βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας για το 2016, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μ. Ομπστφελντ, σε συνέντευξή του που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου.
Ειδικότερα:
-- Αναφερόμενος στην Κίνα, σημείωσε: «Η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς μεταβαίνει από ένα μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις και τη μεταποίηση, σε ένα άλλο που βασίζεται στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις από τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας στην παγκόσμια οικονομία, μέσω των μειωμένων εισαγωγών της και της χαμηλότερης ζήτησης για πρώτες ύλες, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπαμε».
-- «Σε ορισμένες χώρες», πρόσθεσε, «υπάρχει μία επικάλυψη πολιτικής ή γεωπολιτικής έντασης που μεγεθύνει τα αμιγώς οικονομικά προβλήματα. Το πώς θα εξελιχθούν οι εντάσεις αυτές το 2016 θα είναι ένας βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των περιφερειακών και παγκόσμιων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων».
-- Για την προσφυγική κρίση και τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε: «Η προσφυγική κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ικανότητα απορρόφησής της από τις οικονομίες της ΕΕ και τις αγορές εργασίας της, αλλά περισσότερο για τα πολιτικά συστήματα. Το σχέδιο της κοινής φύλαξης της περιφέρειας της ΕΕ και οι σχετικές εντάσεις που αφορούν την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση»...
-- Σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο, σημείωσε την επιβράδυνση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, ενώ έθεσε σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσο θα προχωρήσουν οι πολυμερείς διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα «είναι σημαντικές για όλες τις χώρες του ΔΝΤ».
Στο 0,2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Εξάλλου, στο 0,2% αναμένεται να ανέλθει σε ετήσια βάση ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβρη του 2015, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Γιούροστατ, έναντι ρυθμών 0,2% το Νοέμβρη και 0,1% τον Οκτώβρη.
Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί, παρά τα εκτεταμένα μέτρα «νομισματικής χαλάρωσης» σε όφελος του κεφαλαίου, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο (αύξηση 2%), γεγονός που οφείλεται στους ισχνούς ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης.

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού»

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού»
Επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών παζαριών η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων, πέρα από αυτά που ήδη προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Επόμενος «σταθμός» είναι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 18/1. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια ημερομηνία προγραμματίζεται η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έχει ως προϋπόθεση την ψήφιση και εφαρμογή και νέων αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων - παράλληλα με τις σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό - στο σκέλος της παραπέρα συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.
Οι «θεσμοί» παρέλαβαν προχτές βράδυ το προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Η πρόταση, πρόσθεσε, θα αξιολογηθεί από τους «θεσμούς», ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης», η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν το μήνα».
Παράλληλα, πηγές της Ευρωζώνης επισημαίνουν την ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και για το Ασφαλιστικό, σε αντιστοιχία με αυτές που υπήρξαν το 2015 σε «σημαντικά θέματα», όπως δηλαδή στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Ο δε Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Παράλληλα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να υπάρξει μια πραγματική μεταρρύθμισή του».
Να σημειωθεί ότι στις «εκκρεμότητες» της προσεχούς περιόδου περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019, με επίκεντρο την κάλυψη του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού» και την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων χρόνων, που φτάνουν στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2017. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» βλέπουν «δημοσιονομικό κενό» ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2016, γύρω από το οποίο τα παζάρια θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τον τρόπο «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους.
Δυναμώνει η φοροληστεία του λαού
Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα επόμενα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, τα οποία ήδη έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού, εν αναμονή της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης και ψήφισής τους από τη Βουλή.
Σε πρώτο πλάνο προβάλλουν η απογείωση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες αλλά και των μισθωτών - συνταξιούχων.
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Για το Φλεβάρη προαναγγέλλονται οι «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτές, οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα και η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης. Παράλληλα, προχωρά η αποκλειστική διασύνδεση της επιστροφής φόρου (σε μισθωτούς - συνταξιούχους) με τις αγορές λιανικής που θα γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών.
Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).
Αναλυτικότερα, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης απέναντι στους φτωχούς αγρότες περιλαμβάνει την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία (33 εκατ. ευρώ), την αύξηση της προκαταβολής φόρου (79 εκατ. ευρώ), την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο (13 εκατ. ευρώ). Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Ετσι, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς - συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μια ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές, χωρίς βέβαια να παρέχονται οι σχετικές διευκρινίσεις.
Να σημειωθεί ότι από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ.

TOP READ