29 Αυγ 2018

Ο ανασχηματισμός κι η Περεστρόικα του προοδευτικού χώρου

Γνωρίζατε πως το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι 80% ΠΑΣΟΚ, 10% ΝΔ, 10% ακροδεξιά και 100% μνημόνιο; Το αναγνωρίζει κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε.


Αλλά όχι, αυτό είναι σχόλιο για παλιό κυβερνητικό ανασχηματισμό, που ανήκει στο παρελθόν που φεύγει και δεν πρέπει να το συγχέουμε με τη σημερινή συγκυρία, όπου βγαίνουμε από τα μνημόνια και κάνουμε αριστερή στροφή.
Ας το πάμε άλλη μία από την αρχή.
Γνωρίζατε εσείς πως η κυβέρνηση με τις έξυπνες κινήσεις της διεμβολίζει τον παλιό δικομματισμό, παίρνοντας τα καλύτερα στελέχη του και διευρύνοντας την απήχησή της; Αν όχι, σας πιάνουμε αδιάβαστους γιατί προφανώς δεν ενημερώνεστε από συριζοτρόλ. Πάλι καλά που δε διεμβόλισε (ακόμα) η κυβέρνηση και τους φασίστες της χρυσής αυγής με διάφορα ορφανά της -αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να το κάνουν οι ΑΝΕΛ του Καμμένου.
Μήπως γνωρίζατε πως η κυβέρνηση πέτυχε μια αμφίπλευρη διεύρυνση, παίρνοντας στελέχη τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία; Που είναι αμφότερα στην ίδια δεξιά πλευρά του πολιτικού σκηνικού, συνεπώς δεν κολλάει πολύ αυτό το “αμφίπλευρη”, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.
Κι αν τα συριζοτρόλ του τουίτερ έχουν το ακαταλόγιστο, μήπως γνωρίζατε τότε πως ο προοδευτικός χώρος, με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, περνάει στη φάση ανασυγκρότησής του; Αυτό προέρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη του Υπουργού Νίκου Παππά και είναι μια δήλωση-τομή για το μέλλον και τις προοπτικές του προοδευτικού χώρου.

Ερευνα: Ραγδαία αύξηση θνησιμότητας, φυματίωσης, AIDS, αυτοκτονιών στην Ελλάδα μετά το 2010

      


Μία νέα μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν και ομογενείς επιστήμονες, έρχεται να καταδείξει πως η λιτότητα τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε τη θνησιμότητα του πληθυσμού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (University of Washington, UW), στην έρευνα συμμετείχε ο Δρ. Γιώργος Κοτσάκης (Dr. Georgios Kotsakis), ακαδημαϊκός της Σχολής Οδοντιατρικής (School of Dentistry) καθώς και δεκάδες ακόμη ερευνητές του Πανεπιστημίου, αλλά και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ανά τον Κόσμο.
Μεταξύ αυτών, ο Δρ Στέφανος Τυροβολάς (Dr. Stefanos Tyrovolas), επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Οδοντιατρικής και ο Δρ Αντι Στεργάκης (Dr. Andy Stergachis), καθηγητής Φαρμακευτικής και Παγκόσμιας Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής του UW.
Ακόμη, οι επιστήμονες Σοφία Ανδρούδη (Sofia Androudi), Βανέσσα Χρέπα (Vanessa Chrepa), Βασιλική Σταματοπούλου (Vasiliki Stathopoulou), Κωνσταντίνος Στρουμπούλης (Konstantinos Stroumpoulis), Φώτης Τοπούζης (Fotis Topouzis), Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης (Miltiadis Tsilimbaris), Νικόλαος Τσιλιμπάρης (Nikolaos Tsilimparis), Δημήτριος Βαλσαμίδης (Dimitrios Valsamidis).
Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO), σε ανάλυσή του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα, έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις, παρά τις φιλόδοξες αλλαγές που έγιναν για την παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστο πληθυσμό.
Ο ΠΟΥ τόνιζε ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας επηρεάστηκε βαθιά από την οικονομική κρίση, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, την ποιότητα της φροντίδας και την οικονομική προστασία.
Η πίεση από την κρίση αποκάλυψε μακροχρόνια προβλήματα σε τομείς όπως η διακυβέρνηση στην Υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η εγρήγορση γι’ αυτά τα προβλήματα κατέστησε πιο εύκολο στην κυβέρνηση να θέσει στοχευμένες προτεραιότητες για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις εις βάθος.
Η νέα έρευνα
Το έργο της μεταρρύθμισης στην Υγεία δεν είναι εύκολο πάντως, ή όχι αρκετά ταχύ. Στα ευρήματα της νέας έρευνας αναφέρεται ότι η υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.
«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί παρέχει ένα πλαίσιο εργασίας για την παρακολούθηση της υγείας σε εθνικό επίπεδο μετά από μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές», δήλωσε ο Δρ Κοτσάκης, εκ των συγγραφέων της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό The Lancet Public Health.
Σε αυτή επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και ότι τα αίτια θανάτου που αυξήθηκαν περισσότερο ήταν κυρίως αυτά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση των δαπανών στον τομέα, που οφείλεται στην απαίτηση για μέτρα λιτότητας, δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Υπογραμμίζουν ότι οι νομοθέτες θα έπρεπε να θέσουν στο επίκεντρο ειδικής προσοχής να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγεία της χώρας είναι εξοπλισμένο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.
Η μελέτη διεξήχθη με την χορηγία του Bill & Melinda Gates Foundation, και βασίζεται στην Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) του UW.
Η έρευνα αυτή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, του 2016, πραγματοποιήθηκε από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), και αποτελεί επέκταση της αρχικής του 1997, η οποία ήταν η μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το εύρος απώλειας υγείας από όλες τις σημαντικές ασθένειες, τραυματισμούς και παράγοντες κινδύνου ανά ηλικία, φύλο και πληθυσμό.
Οι ερευνητές βρήκαν και μία αύξηση στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας, ως ένα ακόμη ανησυχητικό παράγοντα και τόνισαν:
«Η αύξηση των συνολικών θανάτων σε μικρά παιδιά, μικρότερα των 5 ετών και πιο μεγάλων ενήλικων, σε συνδυασμό με την αύξηση αιτιών ευαίσθητων προς τη διαθεσιμότητα πόρων (όπως η πρόσβαση σε έλεγχο και έκτακτη φροντίδα) δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που είχαν να κάνουν με την διαθεσιμότητα πόρων, επανατοποθέτηση πόρων και δομή του πληθυσμού».
Ακόμη, έγραψαν ότι ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% από το 2000, είχε ραγδαία άνοδο περί το 17,7% τα 6 χρόνια που ακολούθησαν (2010-2016), μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας.
Ηταν μία αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς.
Η μεγαλύτερη μάλιστα αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση.
Η αύξηση στην θνησιμότητα συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.

Πού το πάνε;




Παραπάνω από «περίεργη» είναι η κινητικότητα που δείχνει αμέσως μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο «πανταχού παρών» Αμερικανός πρέσβης. Την περασμένη Παρασκευή ο Τζ. Πάιατ συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Αττικής, δηλώνοντας έπειτα ότι γνωρίζει «τη σπουδαιότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον», ενώ προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία με τους Ελληνες της διασποράς και ειδικότερα τους AΧΕΠΑΝΣ». Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, για «ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος», αλλά και με τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος, τη δεύτερη κιόλας μέρα μετά την πυρκαγιά, είχε απευθύνει αίτημα στις ΗΠΑ να συνδράμουν την ...πυροπροστασία με πτήσεις drones πάνω από την ελληνική επικράτεια, όπως και έγινε. Για «κερασάκι στην τούρτα», οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας «κουμπώνουν» με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και αφήνουν πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές στοχεύσεις του νέου μηχανισμού. Οπως και να 'χει, η κινητικότητα αυτή μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο εμπλοκής της κυβέρνησης στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Θα είχε επομένως μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερώσει επιτέλους το λαό για το τι συζητάει με τον Αμερικανό πρέσβη πίσω από τις κλειστές πόρτες...

Αδιάβαστοι ξανά
 
Με «βαθυστόχαστες» αερολογίες περί «εσωτερικών εχθρών» και αναπαράγοντας για δεύτερη μέρα την αθλιότητα ότι το ΚΚΕ βολεύεται τάχα και δεν απαντάει στον αντικομμουνισμό της ΝΔ, η «Εφημερίδα των Συντακτών» επιτίθεται ξανά χτες στο ΚΚΕ, για λογαριασμό της κυβέρνησης, που όπως φαίνεται δεν μπόρεσε να καταπιεί το σχόλιο του Κόμματος για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε βέβαια ο αρθρογράφος, μιας που τόσο νοιάζεται για το τι λέει το ΚΚΕ, να κάνει τον κόπο και να διαβάσει την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ στην προχτεσινή συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη, όπου ο Δ. Κουτσούμπας είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία, γιατί βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε στυλοβάτη του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βλέπει ότι οι εκπρόσωποι όλων αυτών, από τον ΣΕΒ μέχρι την Κομισιόν και την αμερικάνικη πρεσβεία, δίνουν τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο που έπαιξε. Στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως ικανότερος διαχειριστής του συστήματος και να συσπειρώσει ένα δεξιό αντιδραστικό ακροατήριο, καταφεύγει ακόμα και στον ωμό αντικομμουνισμό, αρκετές φορές μάλιστα μέχρι γελοιότητας, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει. Με αυτόν τον τρόπο στοχοποιεί και τη μόνη δύναμη που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει αντίπαλο δέος αυτής της πολιτικής, που δεν είναι άλλη από το ΚΚΕ». Το έχουμε καταλάβει ότι εκεί στην «Εφημερίδα των Συντακτών» «το πάνε το γράμμα» (της κυβέρνησης). Ας προσπαθήσουν τουλάχιστον να το κάνουν με λίγη κομψότητα...

Συμπτώσεις
 
Συνάντηση στην Αλβανία πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες ηγέτες και αξιωματούχοι των Δυτικών Βαλκανίων, παρουσία και του επίτροπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Γ. Χαν. Στο «μενού» βρέθηκαν τα σχέδια για μια «κοινή οικονομική ζώνη» στα Βαλκάνια, με ραχοκοκαλιά την «ενεργειακή διασύνδεση» της περιοχής. «Ολως τυχαίως», αντίστοιχη πρόταση για μια οικονομική ένωση των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων, ως ενδιάμεσο στάδιο για την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, είχαν κάνει με άρθρο τους πριν από λίγους μήνες οι αδερφοί Σόρος, πανηγυρίζοντας για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών. Οπως έγραφαν τότε, «τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια», ενώ «προειδοποιούσαν» με νόημα πως «αν οι δυτικές δυνάμεις δεν διατηρήσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξης στην ΕΕ, τα κράτη αυτά θα σπρωχτούν και ενδεχομένως θα διαιρεθούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, ουσιαστικά βαλκανοποιώντας για μία ακόμη φορά τα Βαλκάνια». Την ίδια ώρα, βέβαια, ως η «άλλη πλευρά» αυτών των σχεδιασμών, που ντύνονται με το μανδύα της «συνεργασίας» και της «ευημερίας», διακινούνται ανοιχτά πλέον τα σενάρια αλλαγής συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, ως το επόμενο επικίνδυνο βήμα στη «νέα εποχή» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που εγκαινίασε η συμφωνία των Πρεσπών. Απέναντι στις εξελίξεις, που δείχνουν ότι οικονομικά σχέδια του κεφαλαίου και επικίνδυνοι για τους λαούς ανταγωνισμοί πάνε χέρι χέρι, η επαγρύπνηση και η λαϊκή δράση είναι επιβεβλημένο να εκφραστούν ακόμα πιο αποφασιστικά, με επόμενο μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ.

Δυο βήματα
 
«Παπακώστα: Η "Ζαρούλια" της ΝΔ εκτέθηκε στη Human Rights Watch των ΗΠΑ». Αυτά έγραφε στις 11 Νοέμβρη του 2012 το «left.gr», η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το ρατσιστικό παραλήρημα της τότε βουλευτή της ΝΔ, που μιλούσε για «λαθρομετανάστες» που «εισρέουν κατά χιλιάδες στα σύνορα, σαν κατσαρίδες». Αυτά, «παλιά». Από χτες η «Ζαρούλια της ΝΔ» και πλέον υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «άνοιγμα στην κεντροδεξιά» για τη... νέα εποχή. Κι όσο για την ανάρτηση, έσπευσαν με κουτοπονηριά να την κατεβάσουν. Η «άβυσσος» που τους χωρίζει, δυο βήματα δρόμος...

ΟΛΟΙ την ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία από 06:00 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική


ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ           ΠΕΕΜΑΓΕΝ            ΠΕΣ/ΝΑΤ

ΟΛΟΙ την ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία
από 06:00 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης.
===================================================================================

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων,

Εφοπλιστές – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θέλουν να επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα, εφαρμόζοντας «τα διεθνή κρατούντα» όπως επικαλούνται οι εφοπλιστές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους.
Ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών την Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη με την αλληλεγγύη των εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, να στείλει μήνυμα αντίστασης στην πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας του κεφαλαίου, της Ε.Ε και των εκπροσώπων τους. Να απομονώσουμε τις δυνάμεις που προωθούν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και συγκαλύπτουν την αιτία των προβλημάτων, που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου.
Το «τέλος μνημονίων», η «δίκαιη ανάπτυξη», που επικαλείται η κυβέρνηση, στους ναυτεργάτες καταγράφεται με την ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών, που αρνούνται την ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, επιδιώκουν την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ και της ασφάλισης στο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ΝΑΤ – ΕΦΚΑ, την διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καθορίζουν τις οργανικές συνθέσεις  με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις
Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751€.
Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών  νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και τη κοινωνική ασφάλιση, ενάντια στον ν.4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.
Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κοινωνική ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Η Γραμματεία Κέρκυρας του Π.Α.ΜΕ. καλεί όλους τους Ναυτεργάτες στην οργάνωση και περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών.


28 Αυγούστου 2018                                                        Η γραμματεία Κέρκυρας του Π.Α.ΜΕ.

Ωχ θεέ μου, θεέ μου – μνημονιακός ανασχηματισμός: η Παπακώστα σε ρόλο κατσαριδοκτόνου

Τελικά η «Αριστερή μεταμνημονιακή» στροφή του Σύριζα κράτησε μόλις μια εβδομάδα. Μπορεί ο Τσίπρας να έλεγε στην Ιθάκη πως δεν είμαστε λωτοφάγοι και δεν ξεχνάμε ποιοι έφεραν τα μνημόνια, προφανώς το ενοούσε κάπως αλλιώς και δεν ξέχασε σχεδόν κανένα αδέσποτο μνημονιακό βουλευτή χωρίς μια ζεστή θέση στη νέα του κυβέρνηση. Ξέθαψε διάφορους Πασόκους (Ξενογιαννακοπούλου, Ζορμπά) που θα μπορούσαν να φωνάζουν στην ορκωμοσία «Το μνημόνιο είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».
Κατάφερε όμως να επισκιάσει ακόμα κι αυτές τις επιλογές με την τοποθέτηση της Κατερίνας Παπακώστα στο περίφημο ΠΡΟΠΟ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη). Η Υφυπουργός θα μπορέσει από τη νέα της θέση να προστατεύει πιο αποτελεσματικά τους πολίτες από τα ζωύφια και τις κατσαρίδες, όπως είχε χαρακτηρίσει η ίδια κάποτε τους μετανάστες και πρόσφυγες που ψάχνουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Με τον ίδιο ζήλο που το έκανε παλιότερα ως πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που κριτίκαρε η Αυγή σε άρθρο, βάζοντάς τη στο ίδιο τσουβάλι με την υπόδικη χρυσαυγίτισσα Θ. Σκορδέλη. Αλλά τώρα έγινε κατάλληλη για το νέο σχήμα της «Αριστερής  κυβέρνησης». Πρόκειται για την Υφυπουργό υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά που ο Σύριζα θεωρούσε ενδεχομένως εμπλεκόμενη για τη Novartis κι άλλα σκάνδαλα, αλλά τώρα κρατάει τα ρομφαία της εξυγίανσης και παρέλαβε την Παπακώστα εξαγνισμένη απ’ τις αμαρτίες της.
Είναι τέλος η ίδια η Παπακώστα που είχε βγάλει κάποτε έξω από τα ρούχα τους τον Παπαδάκη και τη Δαμανάκη, με την τελευταία να αναφωνεί απελπισμένη, “ωχ θεέ μου, θεέ μου”, χωρίς να μπορεί να σταυρώσει κουβέντα.
Την ίδια αμηχανία μοιράζονται κι όσοι βλέπουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Με εξαίρεση τα συριζοτρόλ που αντί να καταπιούν τη γλώσσα τους και να σβήσουν όσα έγραφαν γι’ αυτή, ασκούν το  αγαπημένο τους άθλημα της κωλοτούμπας.

Πού το πάνε;



Παραπάνω από «περίεργη» είναι η κινητικότητα που δείχνει αμέσως μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο «πανταχού παρών» Αμερικανός πρέσβης. Την περασμένη Παρασκευή ο Τζ. Πάιατ συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Αττικής, δηλώνοντας έπειτα ότι γνωρίζει «τη σπουδαιότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον», ενώ προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία με τους Ελληνες της διασποράς και ειδικότερα τους AΧΕΠΑΝΣ». Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, για «ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος», αλλά και με τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος, τη δεύτερη κιόλας μέρα μετά την πυρκαγιά, είχε απευθύνει αίτημα στις ΗΠΑ να συνδράμουν την ...πυροπροστασία με πτήσεις drones πάνω από την ελληνική επικράτεια, όπως και έγινε. Για «κερασάκι στην τούρτα», οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας «κουμπώνουν» με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και αφήνουν πολλά ερωτήματα για τις πραγματικές στοχεύσεις του νέου μηχανισμού. Οπως και να 'χει, η κινητικότητα αυτή μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο εμπλοκής της κυβέρνησης στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Θα είχε επομένως μεγάλο ενδιαφέρον να ενημερώσει επιτέλους το λαό για το τι συζητάει με τον Αμερικανό πρέσβη πίσω από τις κλειστές πόρτες...

Συρία: «Επόμενη μέρα» οδυνηρή για τους λαούς


Σε μια νέα φάση είναι φανερό ότι μπαίνουν οι εξελίξεις στη Συρία και η ιμπεριαλιστική επέμβαση και αντιπαράθεση, που διαρκεί ήδη 7,5 χρόνια. Το διακύβευμα της «επόμενης μέρας», μετά από τη σχεδόν ολοκληρωτική ήττα των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» και των άλλων αντιπολιτευόμενων που ενισχύθηκαν από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία αλλά και Τουρκία, Σ. Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, είναι το ίδιο επώδυνο για το λαό όπως όταν ξεκινούσε η επέμβαση και αφορά τον έλεγχο αγορών, πηγών Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς τους και τις γεωστρατηγικές ζώνες επιρροής. Επίκεντρο της σημερινής διαπάλης για τη μοιρασιά συνολικά στη Συρία είναι η επαρχία του Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά σύνορα με την Τουρκία, όπου συνεχίζονται σφοδρές μάχες με αντικείμενο τη διάσωση των τελευταίων θυλάκων της ισλαμικής αντιπολίτευσης, ώστε να αποφύγουν τη συντριβή και να διεκδικήσουν κάποιο περιορισμένο έστω ρόλο την «επόμενη μέρα».
***
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τις τελευταίες μέρες φουντώνουν τα σενάρια για έναν νέο βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, με πρόσχημα φήμες που σπέρνονται για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση εναντίον αμάχων, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να υψώνουν η μια μετά την άλλη τον τόνο των απειλών. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπλέξει ακόμα περισσότερο το «κουβάρι» των ανταγωνισμών. Το σκηνικό που στήνεται για μια πιθανή νέα επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, με αφορμή μία στημένη προβοκάτσια, όπως η επίθεση με χημικά τον περασμένο Απρίλη στην Ντούμα, «πατάει» σε μια περίοδο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και ανακατατάξεων. Τόσο των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, των ΗΠΑ με το Ιράν, όσο και ανάμεσα σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Αφορά επίσης τις αντιφατικές σχέσεις που διαμορφώνουν τα κράτη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, με τη Ρωσία και επίσης την όλο και πιο ανοιχτή αντιπαράθεση για την οικονομική κυρίως πολιτική των ΗΠΑ. Καθοριστικό ρόλο επίσης έχουν η σχέση συνεργασίας Τουρκίας - Ρωσίας τα τελευταία χρόνια καθώς και η προσέγγιση της πρώτης με το Ιράν.
***
Μόνο αν δει κανείς αυτήν τη «μεγάλη εικόνα» μπορεί να κατανοήσει ότι πίσω από τις συμμαχίες, τους άξονες και αντι-άξονες που αναδιατάσσονται με μικρότερη ή μεγαλύτερη σχετική σταθερότητα, κρύβονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Κρύβεται το κυνήγι του κέρδους για τους καπιταλιστές, που πληρώνουν οι λαοί με τη φτώχεια, την ανέχεια, τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, με το ίδιο τους το αίμα. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όσο κουμάντο κάνει το κεφάλαιο, όσοι προσωρινοί συμβιβασμοί και αν επιτευχθούν. Την «ειρήνη» τους με το «πιστόλι στον κρόταφο» θα διαδέχονται οι ανοιχτές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Σε ό,τι αφορά εξάλλου την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και αν παραμυθιάζει με τα περί «φιλειρηνικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», συμμετέχει στο μακέλεμα των λαών, παραχωρεί βάσεις, δίνει διευκολύνσεις και υποδομές, που αξιοποιήθηκαν στο παρελθόν, θα αξιοποιηθούν και αύριο σε πιο γενικευμένες αντιπαραθέσεις. Βάζει έτσι το λαό σε νέες περιπέτειες, συμμετέχοντας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, διευρύνοντας τη συμμαχία με το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ.
***
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ: Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί της περιοχής πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να δυναμώσουν τον αγώνα για την απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και συνασπισμούς, να συνδέσουν αυτόν τον αγώνα με την πάλη τους ενάντια στην αστική τάξη σε κάθε χώρα, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.

Ανακάτεμα της τράπουλας




Το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας με τον χτεσινό ανασχηματισμό και οι αντίστοιχες οργανωτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ψευτοδιλήμματα που ρίχνει η κυβέρνηση στο «αλώνι» των πολιτικών διεργασιών, οι «μεταγραφές» μέσω ΑΝΕΛ από τη λεγόμενη «καραμανλική» ΝΔ και το έντονο «φλερτ» με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με ένα τμήμα από το Ποτάμι, υπηρετούν έναν ενιαίο σχεδιασμό, με πολλαπλούς στόχους.
Πρώτα απ' όλα, επιχειρούν να διαμορφώσουν την εικόνα μιας υποτιθέμενης «νέας εποχής», που ξεκινάει τάχα μετά από το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου και το χαρακτηριστικό της είναι η διαμόρφωση μιας «πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας» με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εφαρμόσει δήθεν φιλολαϊκές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, στο έδαφος του «δημοσιονομικού χώρου» που αφήνουν τα ματωμένα πλεονάσματα.
Αυτή η «νέα εποχή», όμως, στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης και περιλαμβάνει πλήθος από αντιλαϊκές δεσμεύσεις, διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, των 700 και πλέον μνημονιακών νόμων, όξυνση της επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με γνώμονα τη διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Επομένως, τίποτα καλό δεν έχει να περιμένει ο λαός.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να χαράξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές (π.χ. «πρόοδος - συντήρηση»), με δεδομένο ότι στα «βασικά», δηλαδή στις επιδιώξεις και τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα συμπλέουν. Σε αυτήν την προσπάθεια αξιοποιεί την αμηχανία της ΝΔ, που για να αποδείξει ότι θα υπηρετήσει πιο πιστά και πιο ικανά το κεφάλαιο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται απροκάλυπτη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα διαχείρισης - ανακύκλωσης της φτώχειας και μερικές ψευτοπαροχές, ως απόδειξη τάχα των προθέσεων να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Από την άλλη, η ΝΔ συνεχίζει να προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ «κομμουνιστικά χαρακτηριστικά» που δεν έχει, προσπαθώντας να συσπειρώσει έτσι το δεξιό ακροατήριό της, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλοντας στην ενίσχυση του αντικομμουνισμού. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο δηλαδή, αφού πρόκειται για μια βολική αντιπαράθεση και για τους δύο. Μέσα από αυτήν τη σκιαμαχία ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνεται να εμφανίζεται με «αριστερές ιστορικές αναφορές», να παίζει τον «μπαμπούλα της δεξιάς». Και οι δυο προσπαθούν να βάλουν στο στόχαστρο μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση, που αποτελούν αντίπαλο δέος στη στρατηγική του κεφαλαίου.
Η υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα έχει ευρύτερη σημασία, αφού επιχειρεί να αναβαπτίσει ως προοδευτική δύναμη τη σοσιαλδημοκρατία, την παλιά γνωστή σοσιαλδημοκρατία των έργων και ημερών του ΠΑΣΟΚ... Να βάλει τα παραστρατημένα δήθεν από το «νεοφιλελευθερισμό» τμήματά της στον ίσιο δρόμο. Να συγκροτήσει έναν νέο αναβαπτισμένο σοσιαλδημοκρατικό πόλο, μια νέα κεντροαριστερά, όπου ο ίδιος θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι' αυτόν, άλλωστε, το λόγο έχουν επενδύσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα τμήματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, παρα το δεσμό που διατηρούν με το παλιό ΠΑΣΟΚ.
Το γεγονός ότι αξιοποιεί παλιά φθαρμένα υλικά του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των «μνημονιακών κυβερνήσεών» τους, όπως φάνηκε στον χτεσινό ανασχηματισμό, έχει να κάνει ακριβώς με το ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή του «παλιού» που υποτίθεται ότι αντιπάλευε και που σήμερα καλεί το λαό να τον στηρίξει για να μην επιστρέψει! Εχει να κάνει με το γεγονός ότι η «μεταμνημονιακή» περίοδος είναι η συνέχεια της πολιτικής των μνημονίων...
Στη μια τους ή την άλλη τους εκδοχή, με όσα τρικ, όσο κι αν ανακατέψουν, «κόψουν και μοιράσουν» την τράπουλα του αστικού πολιτικού συστήματος, το παιχνίδι αυτό είναι στημένο στα μέτρα του κεφαλαίου και τα σχέδιά τους είναι εχθρικά στο λαό. Τις παγίδες αυτές οι εργαζόμενοι μπορούν να τις αχρηστέψουν με τη δική τους συμμαχία και πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

TOP READ