Από το στόχαστρο του Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δεν ξέφυγε ούτε η Κούβα.  Χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κούβας «διεφθαρμένη» και τη δράση της «αποσταθεροποιητική»
Η διπλωματία της Κούβας αντέδρασε στη νέα προκλητική τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το νησί λέγοντας πως επέδειξε έλλειψη σεβασμού, πρόθεση να αναμιχθεί στα εσωτερικά της χώρας και χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτα» τα σχόλιά του.
Η δημοσιοποίηση αυτής της οξύτατης ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας σημειώθηκε μετά τη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών για να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο ρεπουμπλικάνος, την 20ή Ιανουαρίου.
Η συνάντηση διεξήχθη την ίδια ημέρα που ο Τραμπ, απευθυνόμενος στους ηγέτες των άλλων κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Κούβας «διεφθαρμένη» και τη δράση της «αποσταθεροποιητική». Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να άρει το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας πριν η Αβάνα προχωρήσει σε «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».
Το ΥΠΕΞ της Κούβας σημείωσε ότι εξέφρασε την «έντονη διαμαρτυρία» του για τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και για τη νέα πολιτική του απέναντί της. Ο ρεπουμπλικάνος ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ανακαλεί εν μέρει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων που είχε αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, του δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας πήραν τροπή προς το χειρότερο αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στην Αβάνα αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας—από απώλεια της ακοής ως εγκεφαλική βλάβη—εξαιτίας «συμβάντων», για τα οποία δεν έδωσε καμιά άλλη λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, τα θύματα που συνδέονται με την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα είναι 21, ενώ επηρεάστηκαν και Καναδοί.
Η Κούβα διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τα «συμβάντα» αυτά. Επισήμως οι ΗΠΑ δεν έχουν διατυπώσει κάποια κατηγορία εναντίον της Αβάνας, όμως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον διεμήνυσε την Κυριακή πως η Ουάσινγκτον ενδέχεται να κλείσει την πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Κούβας σε αντίδραση.
«Η Κούβα ουδέποτε διέπραξε ή θα διαπράξει ποτέ ενέργειες αυτής της φύσης και ουδέποτε επέτρεψε ή θα επιτρέψει σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για έναν τέτοιο σκοπό. Οι αρχές της Κούβας έχουν δείξει το έντονο ενδιαφέρον τους για την αποσαφήνιση του ζητήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κουβανικής διπλωματίας.